Dendrobatidae

Dendrobatidae
Descrierea acestei imagini, comentată și mai jos
Clasificare conform ASW
Domni Animalia
Ramură Chordata
Sub-embr. Vertebrate
Clasă Amfibii
Subclasă Lissamphibia
Super ordine Salientia
Ordin Anura
Subcomandă Neobatrachia
Mare familie Dendrobatoidea

Familie

Dendrobatidae
Cope, 1865

Sinonime

 • Phyllobatidae Fitzinger, 1843
 • Eubaphidae Bonaparte, 1850
 • Hylaplesidae Günther, 1858
 • Colostethidae Cope, 1867


Distribuție geografică

Descrierea gamei Dendrobatidae.Imagine PNG.


Dendrobatidae, numit de obicei otravă broasca, sunt o familie de amfibieni, care sunt originare din America Centrală și de Sud . Aceste specii de broaște mici sunt diurne și au adesea corpuri viu colorate. Toți gândacii sălbatici sunt otrăvitori, deși toxicitatea lor variază considerabil de la specie la specie și de la populație la populație. Aceste amfibieni sunt numite „ broaște otravă dart “, în limba engleză, din cauza utilizării de către nativii americani din secrețiile lor toxice pentru a otrăvească capetele lor blowpipe săgeți . Cu toate acestea, doar patru specii din genul foarte toxic Phyllobates au fost documentate pentru a fi utilizate în acest scop. Sunt comercializate în special în Franța ca animale de companie noi . Multe specii sunt amenințate.

Descriere

Anatomie

Majoritatea speciilor de Dendrobatidae sunt mici la vârsta adultă, variind de la mai puțin de 15 mm lungime și mai puțin de 1 g berbec la 6 cm lungime și aproximativ 28 g . Majoritatea Dendrobatidae afișează modele aposematice viu colorate care avertizează potențiali prădători de pericolul lor. Colorarea lor vie este asociată cu toxicitatea lor și cu nivelurile de alcaloizi conținute în pielea lor. Broaștele din genul Dendrobates au niveluri ridicate de alcaloizi, în timp ce speciile din genul Colostethus sunt criptice și nu sunt otrăvitoare.

Dendrobatidae sunt un exemplu de organism aposematic . Colorarea lor strălucitoare anunță inaptitudinea lor pentru potențiali prădători. Se crede că aposematismul a apărut de cel puțin patru ori în familia Dendrobatidae conform arborilor filogenetici, iar aceste broaște au cunoscut de atunci discrepanțe dramatice - atât interespecifice, cât și intraspecifice - în colorarea lor. Acest lucru este surprinzător având în vedere că acest tip de mecanism de apărare depinde de cât de des sunt prezente aceste animale.

Culori

Unele specii de Dendrobatidae prezintă o serie de culori diferite într-o singură specie, iar acest polimorfism pare să fi apărut recent, acum 6000 de ani. Prin urmare, specii precum Dendrobates tinctorius, Oophaga pumilio și O. granulifera pot avea un model de culoare care poate varia între cruci (culorile sunt sub control poligenic, în timp ce modelele sunt probabil controlate de un singur locus ). Diferențele de colorare au condus istoric la identificarea indivizilor din aceeași specie ca aparținând a două specii diferite și acest lucru explică numărul mare de controverse dintre taxonomiști pentru clasificarea acestor specii.

Variațiile regimurilor de prădare ar fi putut influența evoluția polimorfismului în O. granulifera, în timp ce selecția sexuală pare să fi contribuit la diferențierea între populațiile de Oophaga pumilio din Bocas del Toro.

Biologie și ecologie

Reproducere

Speciile din familia Dendrobatidae prezintă un spectru de comportament reproductiv marcat de ritualul nupțial și de îngrijirea părintească în contrast cu majoritatea anuranilor.

Dendrobatidae se reproduc de mai multe ori pe an, sezonul de reproducere începe de obicei la începutul sezonului ploios.

Bărbații sunt deosebit de teritoriali în această perioadă și concurează luptând peste locurile din care își rostesc chemarea, precum și locurile de reproducere. Luptele între femele sunt prezente și în anumite specii și condiționează accesul la masculi și la locurile de reproducere. Femelele inspectează masculii și apoi își aleg partenerii în funcție de aspectul lor și de locația aleasă pentru a-i apela. La majoritatea speciilor, masculul aduce apoi femela la locul de reproducere. Unii Dendrobatidae formează apoi un amplexus cefalic caracteristic, masculul agățându-se de spatele femelei ținându-l de cap, în timp ce alții nu formează un amplex. Ouăle sunt depuse din apă în locuri umede, cum ar fi pe frunze, în plante, pe rădăcinile expuse, ouăle sunt fertilizate prin fertilizare externă.

Odată eclozionate, mormolocurile sunt mutate individual sau în grup pe spatele unui părinte pentru a fi transportate într-un mediu acvatic unde se vor dezvolta. În funcție de specie, depunerea mormolocilor are loc la nivelul solului într-un corp de apă stagnantă sau într-un pârâu sau în fitotelmele plantelor terestre sau epifite precum rezervele de apă ale bromeliilor . În majoritatea speciilor, îngrijirea parentală persistă sub diferite forme, cum ar fi mutarea mormolocurilor atunci când alimentarea cu apă se usucă sau hrănirea mormolilor de către femelă cu ouă sterile, până la metamorfozarea mormolocurilor.

Metamorfoza are loc între 50 și 80 de zile de la ouat și tinere ajung la maturitatea sexuala in timpul primului an .


Alimente

Adulții Dendrobatidae sunt carnivori și se hrănesc cu artropode mici pe care le vânează activ în timpul zilei. Specializările alimentare au apărut de mai multe ori în familia Dendrobatidae și sunt puternic corelate cu toxicitatea și aposematismul speciilor specializate. Acestea sunt într-adevăr capabile să sechestreze alcaloizii prezenți în hrana lor, compuși în principal din furnici și acarieni oribați și astfel dezvoltă o toxicitate care îi protejează de prădători.

Râsele sunt în principal carnivore cu o puternică tendință canibalistă. Se hrănesc cu artropode acvatice și mormoloci din aceeași specie sau alți amfibieni. Diferite cercetări arată că această prădare permite și mormolocilor să elimine alte mormoloci și larve de insecte prădătoare atunci când acestea din urmă sunt încă prea mici pentru a le ataca și mânca. La unele specii, dieta este completată de ouă infertile depuse de femelă, a se vedea mai ales incluse în aceste ouă în cele mai specializate Dendrobatidae.

Distribuție și habitat

Dendrobatidae sunt endemice mediilor tropicale umede din America Centrală și de Sud. Aceste broaște se găsesc în mod obișnuit în pădurile tropicale, în special în Bolivia, Costa Rica, Brazilia, Columbia, Ecuador, Venezuela, Surinam, Guyana Franceză, Peru, Panama, Guyana, Nicaragua și în Hawaii (unde sunt introduse).

Habitatele lor naturale includ păduri subtropicale și tropicale umede de câmpie, arbuști subtropicale sau tropicale de mare altitudine, munți, râuri, mlaștini de apă dulce, lacuri și mlaștini într-un climat subtropical sau tropical. Unele specii pot fi găsite în pajiști umede sezoniere sau câmpii inundate, terenuri arabile, pășuni, grădini, plantații, savane umede și păduri vechi puternic degradate. Dendrobatidae tind să trăiască pe sau lângă pământ, dar și în copaci până la 10 m deasupra solului.

Taxonomie

Dendrobatidae împreună cu familia lor soră Aromobatidae formează superfamilia Dendrobatoidae. Conform speciilor amfibiene ale lumii (04 aprilie 2020), familia Dendrobatidae conține 17 genuri, cu 199 de specii, totuși face obiectul diferitelor studii filogenetice, iar taxonomia speciilor care îi aparțin evoluează frecvent.

Genuri conform speciilor amfibiene ale lumii (04 aprilie 2020) Cladogramă derivată, conform lui Grant și colab. (2017)
Dendrobatoidea


AromobatidaeDendrobatidae
Colostethinae


Colostethus
AmeeregaLeucostethus


EpipedobatesSilverstoneia

Hyloxalinae


EctopoglossusParuwrobates
HyloxalusDendrobatinae

Filobati
Minyobates

Oophaga
DendrobatesAdelfobati


Excidobate
AndinobatesRanitomeya


Toxicitate și medicamente

Multe broaște din familia Dendrobatidae secretă prin piele toxine alcaloide lipofile . Alcaloizii din glandele pielii broaștei servesc drept apărare chimică împotriva prădătorilor și, prin urmare, sunt capabili să fie activi împotriva potențialilor prădători în timpul zilei. La aceste broaște sunt cunoscute aproximativ 28 de clase structurale de alcaloizi. Dintre aceste specii, cea mai toxică este Phyllobates terribilis . Unii oameni de știință consideră că Dendrobatidae nu își sintetizează otrăvurile, ci sechestrează substanțele chimice din anumite artropode pe care le consumă, precum furnicile, centipedele și acarienii . Din acest motiv, animalele crescute în captivitate nu prezintă niveluri semnificative de toxine ale celor care trăiesc în mediul natural, deoarece dietele lor sunt diferite. De fapt, noi studii sugerează că femelele unor specii depun ouă nefertilizate, care au urme de alcaloizi, pentru a hrăni mormoloci. Acest comportament arată că otrăvurile sunt introduse încă de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, broaștele crescute în captivitate își păstrează capacitatea de a acumula alcaloizi atunci când li se administrează o dietă care le conține. În ciuda toxinelor folosite de unii Dendrobatidae, prădătorii au dezvoltat capacitatea de a le rezista. De exemplu, șarpele Liophis epinephelus a dezvoltat imunitate la otrăvire.

Moleculele chimice extrase din pielea Epipedobates tricolor au valoare medicinală. Oamenii de știință folosesc această otravă ca calmant al durerii . Printre moleculele extrase există într-adevăr un analgezic de 200 de ori mai puternic decât morfina, epibatidina . Cu toate acestea, doza terapeutică este foarte apropiată de doza letală. Un derivat, ABT-594, dezvoltat de Abbott Laboratories, numit Tebanicline, a intrat în a doua fază a testării la oameni, dar dezvoltarea sa a fost oprită din cauza efectelor secundare gastrointestinale excesive. Secrețiile Dendrobatidae pot fi, de asemenea, de interes ca relaxante musculare, stimulante cardiace și supresoare ale apetitului . Cea mai otrăvitoare dintre aceste broaște, Phyllobates terribilis, are suficiente toxine în medie pentru a ucide zece până la douăzeci de oameni sau aproximativ zece mii de șoareci. Majoritatea celorlalte Dendrobatidae, deși sunt suficient de colorate și otrăvitoare pentru a descuraja prădătorii, prezintă un pericol mult mai mic pentru oameni sau alte animale mari.

Evoluția culorii și toxicității pielii

Un prim studiu realizat de Summers și Clough (2000) cu privire la evoluția culorii și toxicității pielii în familia Dendrobatidae a indicat că evoluția toxicității pielii a fost semnificativ corelată cu evoluția culorii strălucitoare. În plus, un studiu realizat de Santos și Cannatella (2011) a confirmat acest lucru explicând că există o corelație remarcabilă între colorare și specializarea alimentelor, masa corporală, capacitatea aerobă și apărarea chimică în Dendrobatidae. Santos și Cannatella (2011) propun două scenarii evolutive care explică aceste corelații. O posibilitate este că aposematismul și fitnessul aerob au precedat o colectare mai mare de resurse, broaștele consumând mai multe furnici și acarieni și specializându-se în dieta lor. Acest lucru este contrar teoriei aposematice clasice, care consideră că toxicitatea dietei a apărut înainte de colorarea vie. A doua ipoteză sugerează că specializarea alimentară a precedat capacitatea aerobă mai mare și că aposematismul a evoluat pentru a permite Dendrobatidae să caute alimente fără a risca prădarea.

Alte date indică faptul că colorarea și toxicitatea pot fi legate invers. Un studiu publicat recent de Wang și Shaffer (2011) susține această idee. Acest studiu a constatat că la broaștele polimorfe Dendrobatidae, animalele cu o culoare mai puțin vizibilă sunt mai toxice decât cele mai strălucitoare și mai vizibile specii. Cheltuielile energetice pentru producerea toxinelor și a pigmenților viu colorate conduc la posibile compromisuri între toxicitate și colorarea strălucitoare. Prăzile cu apărare secundară puternică (cum ar fi broaștele otrăvitoare din studiul Wang și Shaffer 2011) au mai puțin de câștigat cu pielea colorată costisitoare de energie. Ca rezultat, populațiile de broaște foarte toxice prezintă semnale externe de pericol mai puțin evidente. Această teorie contestă principiul că culoarea crescută a pielii evoluează întotdeauna cu o toxicitate crescută.

Mobilitatea prăzii ar putea explica, de asemenea, dezvoltarea inițială a semnalizării aposematice. Dacă prada are caracteristici care o fac mai predispusă la prădători, precum dimensiunea sau habitatul, ele au motive întemeiate să dezvolte aposematism. Un exemplu în acest sens este trecerea de la comportamentul nocturn la cel diurn la unele Dendrobatidae. După trecerea la un comportament diurn, broaștele au avut posibilități mai mari din punct de vedere biologic și, ca urmare, a apărut specializarea alimentară. Astfel, aposematismul nu este doar un sistem de semnalizare, ci un mijloc pentru ca organismele să aibă un acces mai bun la resurse și să își sporească succesul ca crescători.

Marples și colab. cu toate acestea, a arătat că obiceiurile de hrănire (neofobia pe termen lung) ale prădătorilor ar putea facilita evoluția colorării de avertizare dacă prădătorii evită noile forme pentru o perioadă de timp suficient de lungă.

Numeroase studii au sugerat că selecția sexuală joacă un rol în diversificarea culorii și modelelor pielii la Dendrobatidae. Deoarece preferințele femelelor joacă un rol important, colorarea masculilor ar trebui să se schimbe mai repede. Selecția sexuală este influențată de o mulțime de lucruri. Investiția părinților poate explica la un moment dat evoluția colorării în comparație cu alegerea femelei. De exemplu, în Oophaga pumilio cele două sexe nu sunt implicate în îngrijirea tinerilor în același mod. Femela depune ouăle și are grijă de descendenți timp de câteva săptămâni, în timp ce masculii depun spermatozoizii (care necesită mai puțină energie) și au grijă de puiet doar câteva zile. Această diferență între sexe indică faptul că va exista un impact puternic al alegerii femeilor. Selecția sexuală crește foarte mult variația fenotipică a speciilor. Tazzyman și Iwasa (2010) au descoperit că există unele populații de O. pumilio care foloseau selecția sexuală, iar altele care nu. La populațiile timpurii, polimorfismul fenotipic a fost evident.

Absența unui dimorfism sexual puternic la unele populații de Dendrobatidae sugerează că selecția sexuală nu este o ipoteză validă pentru aposematismul acestor broaște. Acest lucru se poate datora faptului că principala măsură de protecție pentru populațiile de broaște aposematice este capacitatea lor de a avertiza prădătorii cu privire la toxicitatea lor. Rûdh și colab. (2011) au prezis că preferința femelelor pentru bărbații mai strălucitori ar crește intensitatea colorării la ambele sexe și, astfel, ar crește capacitatea lor de a avertiza agresorii. Dacă ar exista un dimorfism sexual între bărbați și femele într-o populație aposematică, ar exista o diferență în nivelul de prădare a bărbaților și femelelor, care ar provoca un dezechilibru în raportul de sex, care ar avea un efect asupra strategiilor de împerechere și, în cele din urmă, ar modifica împerecherea comportamentul speciei.

Relațiile cu oamenii

Salvați starea

Femela D. auratus în captivitate.

Multe specii de Dendrobatidae au suferit recent pierderea habitatului (datorită exploatării forestiere și agriculturii) și sunt afectate de boli precum chitriidiomicoza . Unele specii sunt, prin urmare, listate ca fiind amenințate sau pe cale de dispariție. Grădinile zoologice au încercat să reducă această boală tratând broaștele captive cu un agent antifungic care este utilizat în mod normal pentru a trata picioarele sportivilor.

Creșterea captivă

Toate speciile de broaște otrăvitoare sunt de origine neotropicală. Exemplarele capturate din sălbăticie pot menține toxicitatea pentru o perioadă de timp, așa că trebuie să aveți mare grijă la manipularea acestor animale. În captivitate, majoritatea speciilor trăiesc bine atunci când umiditatea este menținută constantă în jur de 80-100% și când temperatura este în jur de 22 ° C până la 27 ° C în timpul zilei și nu mai mică de 16 ° C la 18 ° C. peste noapte. Unele specii tolerează temperaturi mai scăzute mai bine decât altele.

Publicație originală

 • Cope, 1865: Schița grupurilor primare din Batrachia Salientia . The Natural History Review, Noua serie, vol. 5, p. 97–120 ( text integral ).

linkuri externe

Note și referințe

(fr) Acest articol este preluat parțial sau în întregime din articolul Wikipedia din limba engleză intitulat Dendrobatidae( vezi lista autorilor ) .
 1. Specii amfibiene ale lumii, vizualizate în timpul unei actualizări a linkului extern
 2. ^ A b c și d " AmphibiaWeb - Dendrobatidae ", AmphibiaWeb (accesat la 10 octombrie 2008 )
 3. Heying, H., Dendrobatidae, Animal Diversity Web,(accesat la 18 septembrie 2008 )
 4. (în) Ted R. Kahn, Enrique La Marca, Stefan Lötters și colab. , Broaște otrăvitoare aposematice (Dendrobatidae) din țările andine: Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela, Arlington, Virginia, Conservation International.,, 588 p. ( ISBN 978-1-934151-27-3 )
 5. Caldwell, JP, „ Evoluția mirmecofagiei și corelațiile sale la broaștele otrăvitoare (Familia Dendrobatidae). ”, Revista de Zoologie, vol. 240, n o 1,, p. 75–101 ( DOI 10.1111 / j.1469-7998.1996.tb05487.x )
 6. a și b J.C. Santos, LA Coloma și DC Cannatella, „ Multiple, recurring sources of aposematism and diet specialization in poison broaște ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 100, nr . 22,, p. 12792–12797 ( PMID 14555763, PMCID 240697, DOI 10.1073 / pnas.2133521100 )
 7. a și b J. C. Santos și DC Cannatella, „ Integrarea fenotipică apare din aposematism și scară la broaștele otrăvitoare ”, Prodeedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 108, nr . 15,, p. 6175–6180 ( PMID 21444790, PMCID 3076872, DOI 10.1073 / pnas.1010952108 )
 8. a și b (în) Summers, K; Symula, R; Clough, M; Cronin, T, Visual mate choice in poison broaște, Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, vol. 266, nr . 1434, p. 2141–5 ( PMID 10649631, PMCID 1690338, DOI 10.1098 / rspb.1999.0900 )
 9. Summers K., Cronin TW, Kennedy T., „ Cross-reproduction of distinct color morphs of the strawberry poison frog ( Dendrobates pumilio ) from the Bocas del Toro Archipelago, Panama ”, Journal of Herpetology, vol. 38, n o 1,, p. 1-8 ( DOI 10.1670 / 51-03A )
 10. Kok, PJR; MacCulloch, RD; Stângaci, P; Poelman, EH; Bourne, GR; Lathrop, A; Lenglet, GL, „ O nouă specie de Colostethus (Anura, Dendrobatidae) din Guyana Franceză cu o redescriere a Colostethus beebei (Noble, 1923) din localitatea de tip ”, Phyllomedusa, vol. 5, n o 1,, p. 43–66 ( DOI 10.11606 / issn.2316-9079.v5i1p43-66, citiți online )
 11. IJ Wang, „ Trăsături aposematice legate invers: evoluția vizibilității reduse evoluează cu o toxicitate crescută la o broască polimorfă cu săgeți otrăvitoare ”, Evolution, vol. 65, nr . 6,, p. 1637–1649 ( PMID 21644954, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2011.01257.x )
 12. ME Maan și ME Cummings, „ Preferințe feminine pentru componentele semnalului aposematic într-o broască otrăvită polimorfă ”, Evolution, vol. 62, nr . 9,, p. 2234–2345 ( PMID 18616568, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2008.00454.x )
 13. RG Reynolds și BM Fitzpatrick, „ Împerecherea asortativă la broaștele cu săgeți otrăvitoare pe baza unei trăsături ecologice importante ”, Evolution, vol. 61, nr . 9,, p. 2253–2259 ( PMID 17767594, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2007.00174.x )
 14. IJ Tazzyman și Y. Iwassa, „ Selecția sexuală poate crește efectul derivei genetice aleatorii - un model genetic cantitativ al polimorfismului la Oophaga pumilio, broasca de săgeată a căpșunilor ”, Evolution, vol. 64, nr . 6,, p. 1719–1728 ( PMID 20015236, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2009.00923.x )
 15. (în) Martha L. Crump, Îngrijirea părinților printre amfibii, Progrese în studiul comportamentului, vol. 25,, p. 109–144 ( DOI 10.1016 / S0065-3454 (08) 60331-9 )
 16. (în) Summers, Strategii de împerechere la două specii de broaște dart otrăvitoare: un studiu comparativ, Animal Behavior, , p. 907-919 ( DOI 10.1016 / S0003-3472 (06) 80004-7 )
 17. (în) Heather Heying, Dendrobatidae pe animaldiversity.org (accesat la 21 aprilie 2020 )
 18. a și b (în) Kentwood D. Wells, Ecologia și comportamentul amfibienilor, University of Chicago Press,, 1400 p. ( ISBN 9780226893334 și 0226893332, DOI 10.7208 / chicago / 9780226893334.001.0001 ), p. Capitolul 11: p524-526
 19. a și b (ro) Selecție sexuală: perspective și modele din Neotropics, , 466 p. ( ISBN 978-0-12-416028-6, DOI 10.1016 / C2011-0-05695-8 ), cap. 11, p. 295-297
 20. (în) Selecție sexuală: perspective și modele din Neotropics, , 466 p. ( ISBN 978-0-12-416028-6, DOI 10.1016 / C2011-0-05695-8 ), cap. 11
 21. (în) Imitator Ranitomeya pe dendrobates.org (accesat la 21 aprilie 2020 )
 22. (în) Catherine Darst, Pablo Menéndez-A Guerrero, Luis A. Coloma și David Cannatella, " Evolution of Dietary Specialization and Chemical Defense in Poison Frogs (Dendrobatidae): A Comparative Analysis ", The Naturalist american 165 (1), , p. 56-69 ( DOI 10.1086 / 426599, citiți online )
 23. (în) A. Saporito, Alcaloizi artropode în broaștele otrăvitoare: o revizuire a„ ipotezei dietetice. ", Heterocicluri, 79 (1), , p. 277 ( DOI 10.3987 / REV-08-SR (D) 11 )
 24. (în) Janalee P. Caldwell Carmozina Maria de Araujo, Interacțiuni canibaliste care rezultă din comportamentul prădător indiscriminat în larvele de broaște otravitoare (Anura: Dendrobatidae), Biotropica, 30 (1), , p. 92-103 ( DOI 10.1111 / j.1744-7429.1998.tb00372.x )
 25. Poison Dart Frogs in Hawaii, Explore Biodiversity (accesat la 21 octombrie 2008 )
 26. Hurme, Kristiina; Gonzalez, Kittzie; Halvorsen, Mark; Foster, Bruce și Moore, Don, „ Îmbogățirea mediului pentru broaștele dendrobatide, Journal of Applied Animal Welfare Science, Lawrence Erlbaum Associates, Inc., vol. 6, n o 4,, p. 285–299 ( PMID 14965783, DOI 10.1207 / s15327604jaws0604_3 )
 27. a și b Specii amfibiene ale lumii, accesat la 04 aprilie 2020
 28. ^ " Specii amfibiene ale lumii ", Muzeul American de Istorie Naturală (accesat la 10 octombrie 2008 )
 29. Pough, Frederick Harvey; Andrews, Robin M.; Cadle, John E. și Crump, Martha L., Herpetologie, Upper Saddle River, NJ, Pearson / Prentice Hall,( ISBN 0-13-100849-8 ), p. 92
 30. T. Grant, DR Frost, JP Caldwell, R. Gagliardo, CFB Haddad, PJR Kok, DB Means, BP Noonan, WE Schargel și WC Wheeler, „ Sistematica filogenetică a broaștelor dart-otrăvitoare și a rudelor acestora (Amphibia: Athesphatanura: Dendrobatidae ) ”, Buletinul Muzeului American de Istorie Naturală, Muzeul American de Istorie Naturală, vol. 299, nr . 299, p. 1–262 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 299 [1: PSODFA] 2.0.CO; 2, citiți online )
 31. (în) Grant și colab., Sistematica filogenetică a broaștelor de săgeată otrăvitoare și rudele lor revizuite (Anura: Dendrobatoidea), South 12 American Journal of Herpetology (s1), ( ISSN 1982-355X, citiți online )
 32. David Cannatella, Dendrobatidae. Broaște cu săgeți otrăvitoare, broaște otravă cu săgeți, broaște cu săgeți otrăvitoare, The Tree of Life(accesat la 23 octombrie 2008 )
 33. Darst, C., Menendez-Guerreor, P., Coloma, L. și Cannatella, D., „ Evolution of Dietary Specialization and Chemical Defense in Poison Frogs (Dendrobatidae): A Comparative Analysis ”, The American Natural, vol. 165, nr . 1,, p. 56–69 ( PMID 15729640, DOI 10.1086 / 426599 )
 34. Daly, JW, Gusovsky, F., Myers, CW, Yotsuyamashita, M. și Yasumoto, T., " Prima apariție a tetrodotoxinei la o broască dendrobatidă ( Colostethus inguinalis ), cu rapoarte suplimentare pentru genul bufonid Atelopus ", Toxicon, vol. 32, n o 3,, p. 279–285 ( PMID 8016850, DOI 10.1016 / 0041-0101 (94) 90081-7 )
 35. Jennifer Stynoski, Yaritbel Torres-Mendoza, Mahmood Sasa-Marin și Ralph Saporito, „ Dovezi ale aprovizionării materne de apărări chimice pe bază de alcaloizi în broasca otravă cu căpșuni Oophaga Pumilio ”, Ecologie, vol. 95, n o 3,, p. 587–93 ( PMID 24804437, DOI 10.1890 / 13-0927.1 )
 36. R. Saporito, M. Donnelly, R. Norton, H. Garraffo, T. Spande și J. Daly, „ Acarienii Oribatid ca sursă dietetică majoră pentru alcaloizi la broaștele otrăvitoare ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United State of America, vol. 104, nr . 21,, p. 8885–8890 ( PMID 17502597, PMCID 1885597, DOI 10.1073 / pnas.0702851104 )
 37. Myers, CW; Daly, JW și Malkin, B., „ O broască nouă periculos de toxică ( Phyllobates ) folosită de indienii Emberá din vestul Columbiei, cu discuții despre fabricarea puștii și otrăvirea cu săgeți ”, Buletinul Muzeului American de Istorie Naturală, vol. 161, n o 2, p. 307-365 + culoare pls. 1-2
 38. „Știință: analgezic puternic de la broască otrăvitoare” (versiunea Internet Archive 7 aprilie 2010 ), New Scientist,
 39. RJ Prince și SM Sine, „ Epibatidina activează receptorii musculari ai acetilcolinei cu selectivitate unică a sitului ”, Biophysical Journal, Biophysical Journal, vol. 75, nr . 4,, p. 1817–27 ( PMID 9746523, PMCID 1299853, DOI 10.1016 / S0006-3495 (98) 77623-4 )
 40. M. Decker, M. Meyer și J. Sullivan, „ Potențialul terapeutic al agoniștilor receptorilor de acetilcolină nicotinică pentru controlul durerii ”, Opinia expertului asupra medicamentelor de investigație, vol. 10, n o 10,, p. 1819–1830 ( PMID 11772288, DOI 10.1517 / 13543784.10.10.1819 )
 41. MD Meyer. Receptorii neuronali de acetilcolină nicotinică ca țintă pentru tratamentul durerii neuropatice. Cercetarea dezvoltării medicamentelor . 2006; 67: 355-359.
 42. ^ " San Diego Zoo's Animal Bytes: Poison Frog " , Zoological Society of San Diego (accesat la 10 octombrie 2008 )
 43. Cea mai otrăvitoare creatură de pe pământ ar putea fi o insectă misterioasă, Wonderquest.com (accesat la 26 iulie 2013 )
 44. K. Summers și M. Clough, „ Evoluția colorării și toxicității în familia broaștei otrăvitoare (Dendrobatidae) ”, Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii, vol. 98, nr . 11,, p. 6227-6232 ( PMID 11353830, PMCID 33450, DOI 10.1073 / pnas.101134898 )
 45. I. Wang și HB Shaffer, „ Evoluția rapidă a culorilor într-o specie aposematică: o analiză filogenetică a variației culorilor în broasca Poison-DartStrawberryly Polymorphic ”, Evolution, vol. 62, nr . 11,, p. 2742–2759 ( PMID 18764916, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2008.00507.x )
 46. I Speed, MA Brockhurst și GD Ruxton, „ Beneficiile duale ale aposematismului: evitarea prădătorilor și colectarea îmbunătățită a resurselor ”, Evolution, vol. 64, nr . 6,, p. 1622–1633 ( PMID 20050915, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2009.00931.x )
 47. ^ I. Speed, GD Ruxton, JD Blount și PA Stephens, „ Diversificarea semnalelor oneste într-un sistem prădător-pradă ”, Ecology Letters, vol. 13, nr . 6,, p. 744–753 ( PMID 21644954, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2011.01257.x )
 48. K. Summers, „ Evoluția convergentă a colorării strălucitoare și a toxicității la broaște ”, Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii, vol. 100, nr . 22,, p. 12533–12534 ( PMID 14569014, PMCID 240648, DOI 10.1073 / pnas.2335928100 )
 49. NM Marples, DJ Kelly și RJ Thomas, „ Perspectivă: evoluția colorării de avertizare nu este paradoxală ”, Evolution, vol. 59, nr . 5,, p. 933–940 ( PMID 16136793, DOI 10.1111 / j.0014-3820.2005.tb01032.x )
 50. ^ ME Mann și ME Cummings, „ Dimorfismul sexual și selecția sexuală direcțională pe semnale aposematice la o broască otrăvitoare ”, Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii, vol. 106, nr . 45,, p. 19072–19077 ( PMID 19858491, PMCID 2776464, DOI 10.1073 / pnas.0903327106 )
 51. K Summers, L. Bermingham, S. Weigt, S. McCafferty și L. Dahlstrom, „ Divergența fenotipică și genetică în trei specii de broaște otrăvitoare cu comportament parental contrastant ”, The Journal of Heredity, vol. 88, n o 1,, p. 8-13 ( PMID 9048443, DOI 10.1093 / oxfordjournals.jhered.a023065 )
 52. A. Rudh, B. Rogell și J. Hoglund, „ Variația non-graduală a morfelor de culoare ale broaștei otravă de căpșuni Dendrobates pumilio: izolarea genetică și geografică sugerează un rol de selecție în menținerea polimorfismului ”, Molecular Ecology, vol. 16, n o 20,, p. 4282–4294 ( PMID 17868297, DOI 10.1111 / j.1365-294X.2007.03479.x )
 53. ^ ME Maan și ME Cummings, „ Dimorfism sexual și selecție direcțională pe semnale aposematice la o broască otrăvitoare ”, Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii, vol. 106, nr . 45,, p. 19072–19077 ( PMID 19858491, PMCID 2776464, DOI 10.1073 / pnas.0903327106 )
 54. SJ Tazzyman și Y. Iwasa, „ Selecția sexuală poate crește efectul derivei genetice aleatorii - un model genetic cantitativ al polimorfismului în oophaga pumilio, broasca de darts cu otravă de căpșuni ”, Evolution, vol. 64, nr . 6,, p. 1719–1728 ( PMID 20015236, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2009.00923.x )
 55. Andreas Rudh, B. Rogell, O. Håstad și = A. Qvarnström, „ Divergența rapidă a populației legată de co-variația dintre colorare și afișare sexuală la broaștele otrăvitoare cu căpșuni ”, Evolution, vol. 65, n o 65,, p. 1271–1282 ( DOI 10.1111 / j.1558-5646.2010.01210.x )
 56. P Daszak, L Berger, AA Cunningham, AD Hyatt, DE Green și R. Speare, „ Bolile infecțioase emergente și scăderea populației de amfibieni ”, Emerg. Infecta. Spune. , vol. 5, n o 5,, p. 735–48 ( DOI 10.3201 / eid0506.990601 )
 57. " Fișă informativă despre broasca săgeată - Zoo națională | FONZ, Parcul Național Zoologic (accesat la 10 octombrie 2008 )
 58. Lötters Stefan, Jungfer, Henkel și Schmidt, Broaștele otrăvitoare: biologie, specii și creșterea captivă, povestea șarpelui,, 668 p. ( ISBN 978-3-930612-62-8 și 3-930612-62-3 )