Anurani

Anura

De Anuri, Anura, sunt un ordin de amfibieni . Este un grup divers și în principal carnivor de amfibieni fără coadă, inclusiv broaște și broaște. Cea mai veche fosilă „proto-broască” a fost datată la începutul triasicului din Madagascar, dar datarea moleculară sugerează că originea lor ar putea fi urmărită până la Permian, acum 265 Ma . Anuranii sunt distribuiți pe scară largă în întreaga lume, de la tropice la regiunile subarctice, dar cea mai mare concentrație de specii se găsește în pădurile tropicale. Există aproximativ 4.800 de specii de anurani înregistrate, reprezentând mai mult de 85% din speciile de amfibieni existente. Este una dintre cele mai diverse cinci ordine de vertebrate.

Anuranul adult are în mod obișnuit un corp robust, fără coadă, ochi bombați, o limbă bifurcată, membrele ascunse sub restul corpului, pregătite pentru salturi lungi. De obicei, trăind în apă dulce și la sol, unele specii trăiesc, în stadiul adult, subteran sau în copaci. Pielea de broaște este glandular, cu secrețiile dându - i un gust rău sau făcându - l otrăvitoare. Unele specii, numite prin broaște broaște convenționale, au o așa-numită piele verucoasă ale cărei umflături conțin toxine glandulare; dar, prin taxonomie și filogenie, unii broaște sunt mai aproape de broaște decât de alte broaște. Culoarea pielii broaștelor variază de la maro pătat, gri și verde, propice mimicii, până la modele vii de roșu sau galben și negru care le indică toxicitatea prădătorilor.

Ouăle pe care aceste amfibieni le depun în apă, dau naștere larvelor acvatice numite mormoloci cu piese bucale adaptate unei diete erbivore, omnivore sau planctonofage . Unele specii își depun ouăle pe pământ sau nu au un stadiu larvar. Broaștele adulte au de obicei o dietă carnivoră de nevertebrate mici, dar există specii omnivore și unele mănâncă fructe . Broaștele sunt extrem de eficiente pentru a transforma ceea ce mănâncă în biomasă, formând o resursă alimentară majoră pentru prădătorii secundari, făcându-i astfel piatra de temelie a rețelei alimentare a multor ecosisteme de pe planetă.

Pielea lor semi-permeabilă făcându-i sensibili la deshidratare, habitatul lor este cel mai adesea umed, dar unii au cunoscut o adaptare profundă la habitatele uscate. Broaștele au o gamă bogată de apeluri și cântece, în special în timpul sezonului de reproducere, precum și o gamă largă de comportamente sofisticate pentru comunicarea între ele sau scăparea unui prădător.

Populațiile de broaște au scăzut dramatic în întreaga lume începând cu anii 1950. Mai mult de o treime din specii sunt considerate amenințate cu dispariția și peste 120 se crede că au dispărut din anii 1980. broaștele sunt în creștere și o boală fungică emergentă, chitriidiomicoza, s-a răspândit în întreaga lume. Conservatorii speciilor caută cauzele acestor probleme. Broaștele sunt mâncate de oameni și au, de asemenea, un loc notabil în cultură prin literatură, simbolism și religie.

Etimologie

Toad cu burtă de foc, vedere cu trei sferturi, cu marcajele sale caracteristice roșu-portocaliu sub burtă și spatele întunecat, orientat spre dreapta
Toad cu burtă de foc ( Bombina bombina ).
Broască galbenă marcată cu vedere neagră, de profil, orientată spre stânga și așezată pe o frunză mare
Broasca aurie ( Atelopus zeteki ).

Anoure Numele provine din limba greacă οὐρά ( Oura ), ceea ce înseamnă „coada“, iar din prefixul privat un sens „fără“, sau „fără coadă“, pentru că în aceste animale coada nu persistă după metamorfoza de trecere de vârstă .adult, spre deosebire de urodele de exemplu .

Utilizarea termenilor „broaște” și „broască” nu are nicio justificare taxonomică. Termenul „broască” se referă, în general, la speciile acvatice sau semi-acvatice cu pielea netedă și umedă, în timp ce termenul „broască” se referă la speciile terestre cu pielea uscată, negoasă. Cu toate acestea, există multe excepții de la această regulă. Astfel, broasca cu burtă de foc ( Bombina bombina ) are doar o piele foarte ușor verucoasă și preferă habitatele acvatice, în timp ce Broasca de Aur ( Atelopus zeteki ) este plasată în familia Bufonidae, care adună „adevăratele broaște de broască” și are o piele netedă. .

Morfologie și fiziologie

Aspect general și schelet

Desenul scheletului unei broaște
Scheletul unui Pelophylax esculentus care prezintă oasele capului, coloanei vertebrale, coastelor, centurilor umărului și pelvinului și ale membrelor.

Anuranii nu au cozi decât în ​​forma lor larvară, iar majoritatea au picioarele posterioare lungi, oasele alungite ale gleznei, degetele de la picioare palmate și fără gheare, ochii mari și pielea netedă sau verucoasă. Craniul este mărit, iar arcadele maxilarului superior definesc orbite mari fără podea. Au o coloană vertebrală scurtă, cu cel mult 10 vertebre libere și care se termină într-o singură vertebră sacrală pe care apare un urostil din fuziunea vertebrelor posterioare. La fel ca alți amfibieni, ei pot respira prin pielea lor permeabilă la oxigen . Această caracteristică unică le permite să rămână în apă, fără acces la aer liber, respirând prin piele. Coastele sunt slab dezvoltate, de obicei limitate la două până la trei perechi, iar plămânii sunt umpluți cu pompă de gură. S-a dovedit că o broască lipsită de plămâni își poate menține în continuare funcțiile vitale. Pentru ca pielea să funcționeze ca un organ respirator, trebuie să rămână umedă. Anuranii sunt, prin urmare, sensibili la diferite substanțe toxice prezente în mediul înconjurător, care se pot dizolva în pelicula de apă care le acoperă pielea și se infiltrează în sângele lor. Aceasta ar putea fi una dintre cauzele declinului general al populației lor .

Anuri poate varia în dimensiune de la 7,7 mm la descoperit recent amauensis paedophryne din Papua Noua Guinee și 300 mm pentru broasca Goliath ( Conraua goliath ) din Camerun . Pielea lor este slăbită, deoarece îi lipsește țesutul conjunctiv. Broaștele au trei pleoape: una transparentă care protejează ochii sub apă și alte două care sunt translucide sau opace. Au un timpan pe fiecare parte a capului, care joacă un rol în auzul lor și care poate fi acoperit cu piele la unele specii. „Broaștele adevărate” nu au deloc dinți, dar majoritatea broaștelor au dinți pedicelați cu o coroană separată de rădăcină de țesut fibros, așezat în colțurile maxilarului superior. De asemenea, au dinți cu vomerină în partea de sus a gurii. Anurani, pe de altă parte, nu au niciodată dinți pe maxilarul inferior și, în general, își înghit mâncarea întreagă. Funcția principală a dinților este de a-și menține prada în timp ce o înghit. Pyxicephalus, care se hrănesc cu pradă mare cum ar fi soareci si alte broaște au odontoïdes osoase conice proces numit la maxilarul inferior, care joacă rolul de dinți.

Picioare și membre

Schelet de broască reconstituită așezat pe o masă, unele oase sunt marcate cu roșu și altele cu albastru.
Un schelet de broască de taur, care prezintă oasele lungi ale membrelor. Marcajele roșii indică care oase au crescut foarte mult la broaște și care articulații au devenit mobile. Semnele albastre indică oase și articulații care nu au evoluat.

Structura membrelor și picioarelor variază foarte mult de la o specie la alta și depinde în special de mediul în care evoluează specia: pe sol, în apă, în copaci sau în vizuini. Anuranii trebuie să poată să se miște rapid în mediul lor pentru a scăpa de prădătorii lor și pentru a prinde prada, iar multe adaptări morfologice îi ajută în această direcție. Majoritatea speciilor sunt bine adaptate săriturilor, sau cel puțin strămoșii lor au fost, iar morfologia lor este bine adaptată la aceasta. Astfel, diferitele segmente ale membrului posterior sunt foarte alungite și dispuse în Z, ca un arc. Tibia, peroneul și tarsul sunt fuzionate pentru a forma un os puternic, la fel și raza și ulna din membrele anterioare, care trebuie să absoarbă impactul la aterizarea saltului. Metatarsian este alungită, astfel încât picioarele din spate sunt mai lungi și permit animalului să apăsați pe sol mai mult . Osul iliac este alungit și are o articulație mobilă cu sacrul care, în jumperii specializate, cum ar fi ranids și hylids, ajută să dea putere animalului la momentul saltului. Vertebrele cozii sunt topite pentru a forma un urostil care este inclus în pelvis. Acest lucru permite transmiterea forței de la picioare la corp în timpul unui salt. Membrele anterioare alcătuiesc centura umărului, care este atașată de coloanei vertebrale de către mușchi. De asemenea, este alcătuit din două oase dermice mici, clavicula și cleithrum, precum și componente encondrale mai mari, scapula și coracoidul .

Picior de broască cu chingi între degetele de la picioare.
Picioarele din spate palmate într-o broască comună ( Rana temporaria )

Adaptările la sărituri sunt, de asemenea, vizibile în mușchi. Astfel, picioarele din spate ale broaștelor primitive au prezentat o pereche de mușchi antagonici (unul a făcut posibilă îndoirea genunchiului, cealaltă extinderea acestuia), ca la majoritatea animalelor cu membre. Cu toate acestea, la broaștele moderne, toți mușchii participă la acțiunea săriturilor și doar câțiva mușchi mici sunt responsabili de readucerea labei în poziția sa inițială și de menținerea acestei posturi. Mușchii sunt, de asemenea, mult mai mari, iar mușchii principali ai picioarelor din spate reprezintă 17% din greutatea totală a unei broaște.

Mulți anurani au picioare palmate, iar gradul de chingi depinde de obicei de proporția de timp petrecută de broască în apă. Hymenochirus, complet acvatice, au membranate pe deplin degetele de la picioare, în timp ce cele de broasca albe ( Litoria caerulea ), o specie arboricole, sunt doar webbed sfert la jumătate din lungimea lor.

Litoria chloris are discuri mari și lipicioase și picioare palmate.

Broaștele de copac au discuri adezive situate la capătul degetelor pentru a le ajuta să se țină pe suprafețe verticale. Nu sunt ventuze, ci discuri cu foarte multe celule cu vârful plat și cu interstiții mici între fiecare, lubrifiate de glandele mucusului. Când broasca exercită presiune cu picioarele, celulele aderă la neregulile suprafeței și animalul se menține pe suport prin acțiune capilară. Acest lucru îi permite să urce pe suprafețe netede, dar această metodă funcționează prost dacă ventuzele sunt prea umede.

La multe broaște de copac, o „structură intercalară” pe fiecare deget de la picior crește suprafața aderând la substrat. De asemenea, deoarece săriturile în baldachin sunt periculoase, unele broaște de copac au articulații de șold care le permit atât să sară, cât și să meargă. Unele broaște care trăiesc sus în copaci au, de asemenea, o pânză mare între degetele de la picioare. Acest lucru permite broaștelor să „parașuteze” sau să plutească din punct în punct prin baldachin.

Broaștele care trăiesc sub pământ nu prezintă în general adaptările broaștelor acvatice sau ale copacilor. Majoritatea au ventuze mai mici, dacă au una, și benzi foarte ușoare. Unele dintre aceste animale, cum ar fi Scaphiopus couchii, au un tubercul keratinizat la capătul degetelor de la picioarele din spate, care le ajută să sape.

Uneori, în stadiul larvelor, un membru în curs de dezvoltare al mormolocului este mâncat de un prădător, cum ar fi o larvă de libelule . În unele cazuri, membrul reușește să se dezvolte pe deplin, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul, iar unii anurani trăiesc apoi cu doar trei membre. Ocazional, un vierme plat parazit ( Ribeiroia ondatrae ) se așează în sferturile posterioare ale mormolocului, determinând rearanjarea celulelor de la originea membrelor, iar animalul poate dezvolta apoi unul sau două picioare suplimentare.

Piele

Broasca leopardă nordică ( Lithobates pipiens ) năpârlind și mâncând pielea.

Pielea anuranilor, pe lângă protejarea lor, joacă un rol în respirația lor, poate absorbi apa și îi ajută să-și controleze temperatura corpului. Are multe glande, în special pe cap și pe spate, care produc de obicei substanțe urâte și otrăvitoare. Secreția de pe piele este adesea lipicioasă și ajută la menținerea pielii umede, protejează animalul de bacterii și îl face alunecos și, prin urmare, greu de prins de prădători. Pielea se regenerează regulat, după câteva săptămâni. Pielea veche se desprinde în mijlocul spatelui și sub burtă, iar animalul își poate elibera membrele din acest plic vechi, pe care îl consumă imediat.

Anuranii sunt animale cu sânge rece și trebuie să adopte un comportament adecvat pentru a le regla temperatura. Pentru a se încălzi, se așează la soare sau pe o suprafață fierbinte, iar dacă sunt prea fierbinți se adăpostesc la umbră sau adoptă o postură care le permite să expună cât mai puțină suprafață aerului. Această postură este, de asemenea, utilizată pentru a evita deshidratarea. Animalul este apăsat aproape de pământ și picioarele sunt ascunse sub corpul său. Colorarea pielii anuranului joacă un rol în termoreglare, iar animalul o poate varia ușor pentru a se adapta la temperatură. Astfel, în condiții reci și umede, pielea va fi mai închisă decât în ​​timpul unei zile fierbinți și uscate. Chiromantis xerampelina este chiar capabilă să devină albă pentru a minimiza riscul de căldură excesivă.

Multe broaște sunt capabile să absoarbă apa și oxigenul direct prin piele, în special în regiunea pelviană, dar permeabilitatea pielii broaștelor crește și riscul de deshidratare. Glandele amplasate pe tot corpul secretă mucus care menține pielea în permanență umedă și limitează evaporarea. Anumite glande de pe picioarele din față și pieptul masculilor sunt specializate în producerea de substanțe lipicioase care joacă un rol în momentul amplexului . Glandele similare din broaștele de copac produc o substanță lipicioasă în ventuzele picioarelor. Unele broaște de copac își reduc pierderile de apă cu un strat strâns de piele, iar mai multe specii din America de Sud au pielea acoperită cu o secreție cerată. Alte broaște își adaptează comportamentul pentru a nu se deshidrata: sunt nocturne și se odihnesc într-o postură care limitează evapotranspirația. Unele specii se culcă în grupuri cu un număr mare de indivizi strânși împreună. Aceasta limitează suprafața pielii expusă la aer și, prin urmare, la deshidratare. Toad Woodhouse lui ( Bufo woodhousii ), în cazul în care să aibă acces la apă, după ședere într - un loc uscat, stă în apă puțin adâncă pentru rehidratarea. Masculul Trichobatrachus robustus are o papilă dermică proeminentă la baza spatelui și a coapselor, conferindu-i un aspect țepos. Conține vase de sânge și se crede că mărește zona de piele disponibilă pentru respirația pielii.

Camuflajul este o strategie comună de apărare în Anuri. Cele mai bune broaște camuflate sunt nocturne. În timpul zilei, ei caută o poziție în care să se amestece în fundal și să rămână acolo nedetectați. Unele broaște au capacitatea de a schimba culoarea, dar paleta de culori este apoi restricționată. De exemplu, Litoria caerulea are o culoare care variază între verde pal și mărunțit în funcție de temperatură, iar broasca arborelui Pacific ( Pseudacris regilla ) poate varia de la verde la maro, solid sau pătat, în funcție de perioada anului și de regiune. culoarea mediului înconjurător. Caracteristici precum negii sau pliurile pielii sunt frecvente la anurani subterani, unde pielea netedă nu oferă camuflaj eficient. Unele broaște își schimbă culoarea în funcție de zi sau noapte, lumina și umiditatea stimulează celulele pigmentare și le determină să se extindă sau să se contracte.

Broască greu de distins pe o așternut de frunze moarte.
Assa darlingtoni camuflată într-o așternutură de frunze moarte.

Respirație și circulație

Pielea anuranilor este permeabilă la oxigen și dioxid de carbon, precum și la apă. Au vase de sânge lângă suprafața pielii și atunci când o broască este sub apă, oxigenul trece direct în sânge. În aer liber, anurani respiră prin pompă bucală. Plămânii lor sunt similari cu cei ai oamenilor, dar mușchii din piept nu joacă niciun rol în respirație și nu au coaste sau diafragme pentru a participa la intrarea și ieșirea aerului. Își umflă gâtul și aspiră aer prin nări. La unele specii nările sunt blocate de valve. Barbourula kalimantanensis a fost descoperită într-o zonă izolată din Indonezia în 2007. Este în întregime acvatică și este prima specie de broască cunoscută care trăiește fără plămâni.

Anuranii au o inimă cu trei camere, o caracteristică pe care o împărtășesc cu șopârlele. Sângele oxigenat din plămâni și sângele dezoxigenat care revine din țesuturi ajung în două atrii diferite. Când aceste camere se contractă, cele două fluxuri de sânge ajung în ventriculul comun înainte ca acesta să fie pompat printr-o valvă spirală către vasul corespunzător, aorta pentru sângele oxigenat și artera pulmonară pentru sângele dezoxigenat. Ventriculul este parțial împărțit în camere înguste care reduc la minimum amestecul celor două tipuri de sânge. Această caracteristică permite anuranilor să aibă un metabolism mai ridicat.

Unele specii de broaște au adaptări care le permit să supraviețuiască în ape sărace în oxigen. Broasca din lacul Titicaca ( Telmatobius culeus ) este una dintre aceste specii și are o piele ridată care își mărește suprafața de contact pentru a schimba gazele cu mediul înconjurător. De obicei nu își folosește plămânii rudimentari, dar se ridică și coboară succesiv la fundul lacului pentru a crește fluxul de apă din jurul ei.

Digestie și excreție

Broasca disecata
Model plastic de broască disecată: 1 atrium drept, 2 plămâni, 3 aorta, 4 ouă, 5 colon, 6 atrium stâng, 7 ventricul, 8 stomac, 9 ficat, 10 vezică urinară, 11 intestin subțire, 12 cloacă

Anurii au dinți maxilari pe maxilarul superior, care sunt folosiți pentru a reține alimentele pe măsură ce le înghit. Acești dinți sunt fragili și nu pot fi folosiți pentru mestecarea sau apucarea prăzii rapide. Acesta este motivul pentru care broaștele își folosesc în schimb limba lungă și lipicioasă pentru a apuca insecte și alte pradă mică și rapidă. Limba este în mod normal înfășurată în gură, liberă în spate și atașată la mandibulă în față. Poate fi lansat și retractat la viteză mare. Unele broaște nu au limbă și își duc mâncarea în gură cu mâinile. Ochii ajută la înghițirea alimentelor deoarece pot fi retrase prin găurile din craniu și ajută la împingerea alimentelor pe gât. Mâncarea trece apoi prin esofag în stomac, unde intră în contact cu enzimele digestive. Tractul digestiv continuă cu intestinul subțire, care include duodenul și ileonul, unde are loc o mare parte din digestie. Enzimele produse de pancreas, iar bila produsă de ficat și depozitate în vezica biliară, sunt secretate în intestinul subțire, unde alimentele sunt digerate și substanțele nutritive absorbite. Reziduul alimentar trece în intestinul gros, în cazul în care excesul de apă este reabsorbit și produsele reziduale sunt spălate prin fosa .

Bine adaptate vieții terestre, broaștele seamănă cu peștii de apă dulce în incapacitatea lor de a conserva eficient apa corpului. Când sunt pe pământ, o mare cantitate de apă se pierde prin evaporare prin piele. Sistemul excretor este similar cu cel al mamiferelor și au doi rinichi care captează și excretă deșeuri azotate din sânge. Broaștele produc cantități mari de urină diluată pentru a elimina produsele toxice din tubulii renali. Azotul este excretat sub formă de amoniac de mormoloci și broaște acvatice, dar în primul rând ca uree, un produs mai puțin toxic, de către majoritatea adulților terestri. Unele specii de broaște de copac care au acces mai mic la apă elimină acid uric, care este chiar mai puțin toxic. Urina trece de-a lungul ureterelor împerecheate până la vezică de unde este evacuată periodic în cloacă. Toate deșeurile corporale părăsesc corpul prin fosa.

Sistem reproductiv

La anurani masculi, ambele testicule sunt atașate la rinichi, iar materialul seminal trece în rinichi prin tuburi subțiri numite conducte eferente . Apoi trece prin uretere, care sunt conducte urogenitale. Nu există penis și sperma este expulzată prin cloacă direct pe ouă atunci când femela le-a depus. Ovarele femelei se află în spatele rinichilor, iar ouăle trec printr-o pereche de oviducte și apoi prin cloacă.

Când broasca copulează, masculul urcă pe spatele femelei și o apucă cu picioarele din față fie la nivelul picioarelor din față, fie la nivelul picioarelor din spate, chiar și în cazul Epipedobates tricolor în jurul gâtului. Această poziție se numește amplex și ambii parteneri o pot menține câteva zile. Masculul prezintă un anumit număr de caracteristici sexuale secundare, cum ar fi prezența calusurilor aspre pe picioare în timpul sezonului de reproducere, permițându-i să aibă o aderență fermă. Îmbrățișarea exercitată de mascul în timpul amplexului stimulează femela să-și depună ouăle, care sunt de obicei învelite în gel. La mai multe specii, masculul este mai mic decât femela. Bărbații au corzi vocale și pot da o mare varietate de scârțâituri, în special în timpul sezonului de reproducere, iar unele specii au un sac vocal pentru a amplifica sunetul.

Sistemul nervos

Anuranii au un sistem nervos bine dezvoltat format din creier, coloană vertebrală și nervi. Mai multe părți ale creierului broaștelor sunt similare cu cele observate în creierul uman. Există într-adevăr doi lobi olfactivi bine dezvoltați, două emisfere cerebrale, o glandă pineală, doi lobi optici, un cerebel și o medulă oblongată . Coordonarea și posturile musculare sunt controlate de cerebel, iar medulla oblongată controlează respirația, digestia și alte funcții automate. Cerebelul broaștelor este proporțional mai mic decât cel al oamenilor. Măduva spinării este tubulară și similară cu cea a altor vertebrate. Este scurt și se extinde în urostil doar de un filum terminal. Structura sa este practic tubulară. Anurii au zece perechi de nervi cranieni care transmit informații colectate din mediul extern direct la creier și zece perechi de nervi spinali care transmit informații din creier către restul corpului prin intermediul coloanei vertebrale. Toate celelalte amniote (mamifere, păsări și reptile) au douăsprezece perechi de nervi cranieni.

Organe de simț

Ochiul, nara, gura și timpanul unei broaște

Ochii celor mai mulți anani sunt situați de ambele părți ale capului în apropierea vârfului și sunt destul de proeminenți. Acestea oferă animalului viziune binoculară pe un câmp de 100 ° în față și o viziune totală de aproape 360 ​​°. Uneori sunt singura parte scufundată a unei broaște ascunsă în apă. Fiecare ochi are pleoapele situate deasupra și dedesubt și o membrană nictitantă care oferă o protecție suplimentară, mai ales atunci când broasca înoată. Membrii familiei Pipidae, care trăiesc în mare parte în apă, au ochii situați în partea de sus a capului, o poziție mai bună pentru a observa prada deasupra lor atunci când aceste animale sunt parțial scufundate. De irisului poate lua pe diferite culori, iar elevul ia diferite forme. Astfel, Toad comună ( Bufo bufo ) are iriși de aur și elevi subțire, orizontală, cu ochi roșii broasca ( Agalychnis callidryas ) are elevi verticale, Phyllobates are iriși întunecate, râioase Cedrii ( Bombina ) au elevi triunghiulare. Și Madagascar Red Broasca ( Dyscophus antongilii ) are circulare. Stânjenei de terrestris Anaxyrus sunt în formă să se amestece cu pielea de restul corpului.

Viziunea îndepărtată a unui anuran este mai bună decât viziunea sa de aproape. Broaștele care cântă devin tăcute rapid când văd un intrus, sau doar o umbră, dar cu cât este mai aproape intrusul, cu atât va fi mai puțin detectat. Când o broască își aruncă limba pentru a prinde o insectă, reacționează la mișcarea unui obiect mic pe care nu îl poate vedea bine și a cărui traiectorie trebuie să o anticipeze pentru că închide ochii când limba este extinsă. Viziunea culorilor de către anurani este o chestiune de dezbatere, dar s-a demonstrat că răspund pozitiv la lumina albastră, posibil pentru că o asociază cu puncte de apă care le asigură adăpost în momentele de pericol.

Anurii pot auzi atât în ​​aer liber, cât și în apă. Nu au urechi externe, timpanele lor sunt direct expuse sau pur și simplu acoperite cu un strat de piele. Sunt vizibile și formează o zonă circulară chiar în spatele ochilor. Mărimea și distanța dintre timpane depind de frecvența apelurilor acestor animale. La unele specii, cum ar fi broaștele de taur, dimensiunea timpanelor ajută la determinarea sexului animalului, deoarece bărbații au timpane mai mari decât ochii, în timp ce ochii și timpanele feminine au aproximativ aceeași dimensiune. Zgomotele vibrează timpanul, iar sunetul este transmis urechii interne. Urechea internă include, de asemenea, canale semicirculare care joacă un rol în echilibrul și orientarea animalului. Celulele pilose care permit auzul sunt localizate în două zone ale cohleei : papila bazilară și papila amfibiană . Primul detectează frecvențe înalte și al doilea detectează frecvențe joase. Datorită cohleei foarte scurte, broasca folosește reglajul electric pentru a extinde gama de frecvențe pe care le poate auzi și pentru a ajuta la diferențierea anumitor sunete. Acest aranjament face posibilă detectarea apelurilor teritoriale de la congenerii lor. La unele specii care trăiesc în regiuni aride, sunetul fulgerului sau al ploii abundente poate scoate animalele din starea lor inactivă. O broască poate fi tresărită de un zgomot neașteptat, dar de obicei nu va reacționa până când sursa zgomotului nu este văzută de vedere.

Pentru miros, anuranii au un sac nazal care se deschide spre fiecare parte a nasului printr-o nară externă și se deschide în cavitatea bucală printr-un orificiu din fața gurii. Anuranii au, de asemenea, un organ Jacobson, pentru a capta mirosurile provenite din calitatea orală. Senzorii de gust senzorial sunt limitați la suprafața dorsală a limbii și sunt grupați în anani la capătul distal al papilelor fungiforme. Larvele, precum și anumiți adulți acvatici și primitivi, cum ar fi xenopus, au o linie laterală, un organ senzorial specific animalelor acvatice. Se compune din aliniamente cefalice și ale trunchiului, întotdeauna neuromaste superficiale, legate de o pereche de neuroni bulbari.

Ecologie și comportament

Comunicare

Un mascul Dendropsophus microcephalus care își arată sacul vocal în timp ce cântă.
Apel alert al bărbatului Atelopus franciscus

Chemarea sau scârțâitul anuranilor este specifică acestor specii. Anuranii creează acest sunet trecând aerul prin laringele lor . La majoritatea broaștelor care scârțâie, acest apel este amplificat de unul sau mai multe pungi vocale, membrane ale pielii plasate sub gât sau în colțul gurii, care se relaxează în timpul apelului. Unele scârțâituri sunt atât de puternice încât pot fi auzite la mai mult de un kilometru distanță.

Broaștele din genurile Heleioporus și Neobatrachus nu au un sac vocal, dar sunt încă în stare să pronunțe un sunet puternic. Gurile lor sunt mărite și bombate și acționează ca o cutie de sunet care amplifică sunetul. Speciile de broaște care nu au un scârțâit puternic sunt de obicei cele care trăiesc în zone în apropierea apei curgătoare, provocând zgomot continuu. Ei trebuie să folosească alte strategii pentru a comunica. De coastă tailed Frog ( Ascaphus truei ) trăiește în munte fluxuri în America de Nord și nu suna.

Scopul grațetului este de a atrage un partener pentru bărbați. Pot cânta singuri sau în grupuri atunci când mulți masculi au converg pe același loc de reproducere. Femelele din mai multe specii de broaște, cum ar fi Polypedates leucomystax, răspund la apelurile masculului, ceea ce sporește activitatea reproductivă într-o colonie. Broaștele femele preferă masculii care produc sunete de intensitate ridicată, cu frecvență joasă, caracteristici care îi fac să iasă în evidență într-un refren.

Un apel diferit este dat de o broască de sex masculin sau de o femelă care nu răspunde când un alt bărbat încearcă să-l îmbrace. Este un ciripit caracteristic care este însoțit de o vibrație a corpului. Broaștele de copac și unele specii non-acvatice au un cântec special pe care îl cântă înainte de ploaie, pe care îl anticipează pe baza umidității aerului înconjurător. Unele specii au și un cântec teritorial care ajută la alungarea altor masculi. Anuranii rostesc aceste cântece cu gura închisă. Un apel de primejdie, făcut de unele broaște atunci când sunt în pericol, este produs cu gura deschisă, ceea ce permite un strigăt puțin mai puternic. Este de obicei folosit atunci când broasca este prinsă de un prădător și poate fi folosită pentru a distrage și confunda prădătorul pentru a-și elibera prada.

Mai multe specii de broaște au un apel profund. Orăcăitul broscoiului ( Lithobates catesbeianus ) este uneori descris ca un „ ulcior o„rom “. Pacific broască de copac ( Pseudacris Regilla ) emite un onomatopeicribbit “, care este auzit de multe ori în filme. Alte cântece sunt descrise ca un „ brekekekex koax koax ”, strigătul broaștei cu cap negru ( Pelophylax ridibundus ) din Broaște, o dramă comică greacă veche de Aristofan .

Toropeală

În condiții extreme, unele broaște intră într-o stare de toropeală și rămân inactive luni de zile. În regiunile mai reci, mai multe specii de broaște hibernează iarna. Cei care trăiesc pe uscat precum broasca americană ( Bufo americanus ) sapă o vizuină și construiesc un hibernaculum unde pot rămâne latente . Alții, mai puțin eficienți la săpat, găsesc o crăpătură sau se îngropă în frunze moarte. Specii acvatice, cum ar fi Bullfrog ( calesbeiana Rana ) scufunda pe fundul lacului sau iaz în care locuiesc, pe jumătate îngropat în noroi, dar încă în măsură să absoarbă oxigenul dizolvat în apă. Metabolismul lor încetinește și trăiesc din rezervele lor de energie. Unele broaște chiar pot supraviețui înghețului. Cristalele de gheață se formează sub piele și în cavitățile corpului, dar organele esențiale sunt protejate de înghețarea cauzată de concentrația lor ridicată de glucoză. O broască înghețată, aparent lipsită de viață, își poate respira respirația și își poate vedea inima repornind când temperatura crește.

La cealaltă extremă, Cyclorana alboguttata intră în estivare în mod regulat în timpul sezonului cald și uscat din Australia, supraviețuind într-o stare latentă fără acces la alimente și apă timp de nouă până la zece luni ale anului. Se îngropă sub pământ și se închide într-un cocon protector format din năpârlirea sa. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au stabilit că în timpul anestivării, metabolismul broaștei este modificat și eficiența operațională a mitocondriilor este îmbunătățită. Aceasta înseamnă că cantitățile limitate de energie disponibile broaștei toride sunt utilizate mai eficient. Acest mecanism de supraviețuire este util numai pentru animalele care rămân complet inconștiente pentru o perioadă foarte lungă de timp și au cerințe energetice reduse, deoarece au sânge rece și nu au nevoie să genereze căldură. Alte cercetări au arătat că, pentru a satisface aceste nevoi energetice, mușchii s-au atrofiat, dar că mușchii picioarelor din spate au fost deseori scutiți de acest fenomen.

Locomoţie

Diferite specii de broaște folosesc diverse metode de locomoție, cum ar fi sărituri, alergare, mers pe jos, înot și pot, de asemenea, să tuneleze, să urce și să urce.

Saltul

Broaștele sunt, în general, recunoscute ca fiind bine adaptate la sărituri și, în acest sens, sunt vertebratele care sar cel mai îndepărtat în raport cu mărimea lor. Broasca nazută poate sări peste 2 m, o distanță care este de peste 50 de ori lungimea corpului său, care este de 5,5 cm . Există mari diferențe între specii în abilitățile lor de sărituri. În cadrul aceleiași specii, cu cât animalul este mai mare, cu atât sare mai departe, dar relația dintre distanța sărită și lungimea scade. Euphlyctis cyanophlyctis are capacitatea de a sări din apă dintr-o poziție plutitoare la suprafață. Micul Broască de Cricket ( Acris crepitans ) poate traversa un iaz cu o serie de salturi scurte și rapide pe suprafața sa.

Privirea acestei mișcări cu mișcare lentă arată că mușchii au o oarecare flexibilitate. Acestea sunt mai întâi extinse atunci când broasca este într-o poziție ghemuită, apoi sunt contractate înainte de a fi extinse din nou pentru a permite broasca să se lanseze în aer. Picioarele din față sunt îndoite împotriva pieptului, iar picioarele din spate rămân în poziția extinsă în timpul saltului. La unele specii deosebit de bine adaptate la sărituri, cum ar fi cubanez copac broasca ( Osteopilus septentrionalis ) și broasca Leopard ( Rana pipiens ), puterea produsă în timpul unui salt poate depăși pe care mușchiul poate produce teoretic. Când mușchiul se contractă, energia este transferată mai întâi la tendonul întins care înconjoară osul gleznei. Apoi, mușchii se întind din nou, în timp ce tendonul își eliberează energia ca o catapultă pentru a produce o putere de accelerare dincolo de limitele mușchiului. Un mecanism similar este cunoscut la lăcuste și lăcuste .

Mergând și alergând

Anurii din familia Bufonidae, Rhinophrynidae și Microhylidae au picioarele posterioare scurte și sunt mai predispuși la mers decât la sărituri. Când încearcă să se miște mai repede, își accelerează mișcarea membrelor sau adoptă un mers sărit. Mersul Gastrophryne olivacea a fost descris ca o „combinație de alergare și salturi mici de doi până la cinci centimetri lungime”. Într-un experiment, un Bufo fowleri a fost plasat pe un ergometru care se rotea la viteze diferite. Măsurând cantitatea de oxigen consumată de broască, ne-am dat seama că această săritură folosește ineficient energie în călătorii lungi, dar este o strategie profitabilă în perioadele scurte de activitate intensă.

Kassina maculata are picioarele posterioare scurte și fragile, care sunt slab potrivite pentru sărituri. Se poate mișca rapid „alergând” folosind alternativ cele două picioare. Cu mișcarea lentă, ne dăm seama că, spre deosebire de un cal care poate trota sau galopa, mersul acestei broaște este strict identic, indiferent de viteza sa înainte. Această specie poate urca și în copaci și arbuști, lucru pe care îl face adesea noaptea în căutarea insectelor. Euphlyctis cyanophlyctis are picioare mari și poate rula pe suprafața apei pentru câțiva metri.

Înot

Broasca comună înotând la suprafața apei
Broasca comună ( Bufo bufo ) înotând.

Anuranii care trăiesc sau uneori merg în apă au adaptări pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a înota. În special, picioarele din spate au o musculatură puternică, iar degetele de la picioare sunt complet palmate, ceea ce mărește zona picioarelor și ajută animalul să se propulseze în apă. Membrii familiei Pipidae sunt total acvatici și sunt cei mai specializați în această zonă. Au o coloană vertebrală foarte inflexibilă, un corp aplatizat, un sistem de linie laterală și picioare posterioare puternice cu degetele palmate. Lăstarii au o aripă mare, care le permite să meargă înainte dând din coadă dintr-o parte în alta.

Viața subterană

Unii anurani s-au adaptat la viața din galeriile subterane și pot săpa. Au de obicei un corp rotunjit, membre scurte, un cap mic cu ochi bombați și picioare posterioare potrivite pentru săpat. Un exemplu extrem este Nasikabatrachus sahyadrensis, care trăiește în sudul Indiei și se hrănește cu termite și care își petrece aproape toată viața sub suprafața solului. Apare scurt în timpul musonului pentru a se reproduce în bazine temporare. Are un cap minuscul cu botul ascuțit și un corp globular. Datorită existenței sale subterane, a fost descrisă pentru prima dată științific în 2003 și anterior era cunoscut doar de localnici.

Scaphiopodidae din America de Nord sunt, de asemenea, bine adaptate la viata subterana. Plains Toad ( bombifrons Spea ) este un exemplu tipic, cu o clapă de os keratinizat atașat la una dintre metatarsiene, care este folosit pentru săpat înapoi. Când sapă, broaștele își scutură șoldurile dintr-o parte în alta pentru a săpa în pământ. Astfel, are o vizuină superficială vara, din care iese noaptea pentru a se hrăni. Iarna sapă mai adânc și a fost găsit până la 4,5 m adâncime. Tunelul este umplut cu sol, iar broasca iernează într-o cameră mică la capăt. În acest timp, ureea se acumulează în țesuturi, iar apa din sol este absorbită de broască prin osmoză pentru a se susține. Scaphiopodidae se reproduc în masă. Toți ies din vizuini în același timp și se îndreaptă spre bazinele temporare, atrași de cântecul primului mascul care a găsit o astfel de oportunitate de a se reproduce.

Broaștele australiene care trăiesc sub pământ au un stil de viață similar. Heleioporus albopunctatus sapă o vizuină lângă un râu sau în albia unui pârâu uscat temporar și iese în mod regulat pentru a se hrăni. Împerecherea are loc și ouăle sunt depuse într-un cuib de spumă în vizuină. Ouăle se dezvoltă parțial aici, dar nu clocesc până nu sunt scufundate de precipitații abundente. Mormolocurile se mută apoi la cel mai apropiat corp de apă și își finalizează rapid dezvoltarea. Unele specii din Madagascar se îngropă pur și simplu în așternutul de frunze. Printre acestea Scaphiophryne marmorata are un cap turtit, un bot scurt și tuberculi bine dezvoltați la nivel metatarsian, făcându-l un animal potrivit pentru săpat. În plus, degetele de la picioare din față se termină în discuri care îi permit să urce în tufișuri. Se reproduce în puncte temporare de apă după ploaie.

Moravuri arborice

Broaștele de copac trăiesc sus în baldachin, unde navighează între ramuri, crenguțe și frunze, uneori niciodată coborând pe uscat. Broaștele din familia Hylidae sunt un exemplu tipic de broaște de copac, dar unele alte specii au dezvoltat un stil de viață similar, cum ar fi Centrolenidae, Hyperoliidae, unele Microhylidae și Rhacophoridae . Majoritatea broaștelor de copac au mai puțin de 10 cm lungime, cu picioarele lungi din spate și degetele de la picioare lungi prevăzute cu ventuze la capetele lor. Suprafața acestor ventuze este alcătuită dintr-un strat de celule epidermice hexagonale cu vârf plat, foarte apropiate între ele și separate doar de caneluri în interiorul cărora glandele secretă mucus . Aceste ventuze, menținute umede de mucus, permit acestor animale să prindă atât suprafețele uscate, cât și cele umede, inclusiv sticla. Folosesc forța tensiunii superficiale și a vâscozității . Unele broaște sunt foarte acrobatice și pot prinde insecte în timp ce se țin de o crengă de un deget sau strâng tulpina unei stuf bătute de vânt. Unii membri ai subfamiliei Phyllomedusinae au degetele opuse. Phyllomedusa ayeaye are un deget de la picior opus pe fiecare dintre picioarele sale din față și două degete opuse pe picioarele din spate. Acest lucru îi permite să prindă tulpinile plantelor pe măsură ce se deplasează prin urcarea prin vegetație de pe malurile unui râu.

Mișcare în timp ce planează

Pe parcursul istoriei evolutive a broaștei, diferite grupuri au dezvoltat călătorii aeriene. Unele broaște din pădurea tropicală sunt potrivite pentru a crește din copac în copac sau pentru a ateriza pe podeaua pădurii. Lui Wallace Flying Frog ( Rhacophorus nigropalmatus ) este un exemplu tipic găsit în Malaezia și Borneo . Are picioare late cu vârfurile degetelor formând discuri adezive mari și chingi pline. Membrele sunt căptușite cu benzi de piele liberă. Răspândindu-și degetele, extinzându-și membrele și extinzându-și benzile de piele, broasca poate urca la distanțe considerabile. Poate schimba direcția în timp ce se deplasează și astfel poate naviga între copaci pentru distanțe de până la 15 m .

Reproducere

În principal, două tipuri de reproducere sunt utilizate de anurani: reproducerea prelungită și reproducerea explozivă. În primul caz, adulții se adună în anumite perioade ale anului în iazuri, lacuri sau pâraie pentru a se reproduce. Majoritatea animalelor se întorc acolo unde s-au născut și au crescut. Acest lucru are ca rezultat migrații semnificative ale sutelor de indivizi. În celălalt caz, broaștele adulte ajung la punctele de reproducere ca răspuns la anumiți factori, cum ar fi averse în regiuni extrem de aride. La speciile în cauză, copulația și reproducerea au loc foarte repede după ce animalele ajung la locul de reproducere, iar mormolocul se dezvoltă foarte repede pentru a utiliza punctele temporare de apă înainte de a apărea.

La speciile care se adună sezonier, masculii ajung de obicei mai întâi la locurile de reproducere și rămân acolo pentru o perioadă de timp înainte de sosirea femelelor, acestea din urmă părăsind locul imediat după reproducere. Acest lucru implică faptul că bărbații depășesc numărul femeilor la un moment dat și apără un teritoriu din care exclud alți masculi. Aceștia își indică prezența scârțâind, alternând adesea apelurile cu scârțâiturile animalelor vecine. Cele mai mari și mai puternice broaște emit cele mai adânci scârțâituri și pot păstra cele mai bune teritorii. Femelele își aleg partenerul parțial pe adâncimea cântecului lor. La unele specii unii masculi nu au teritoriu și nu cântă. Ei interceptează femelele care se îndreaptă spre masculi care scârțâie sau care iau teritoriu când devine vacant. Cântatul este o activitate care necesită multă energie. Uneori există schimburi de roluri, iar un bărbat cu un teritoriu îl lasă să graviteze liber în jurul celui al celorlalți.

Broaște comune masculine și feminine ( Bufo bufo ) în amplexus .

La reproducerea explozivă a speciilor, primul mascul care a găsit un loc potrivit pentru a crește sună cu un scârțâit puternic, atrăgându-și semenii de ambele sexe. Animalele cântă apoi la unison, formând un refren care poate fi auzit de departe. Scaphiopus din America de Nord se încadrează în această categorie. Selecția mate și curtarea sunt de mică importanță în comparație cu cât de repede se împerechează animalele. În câțiva ani, condițiile favorabile nu apar și animalele pot trece doi sau mai mulți ani fără reproducere. Unele femele Spea multiplicata își depun doar jumătate din ouă la un moment dat, poate pentru a salva unele dacă mai târziu apare o oportunitate mai bună de reproducere.

La locul de reproducere, masculul urcă pe femelă și se agață ferm de corpul ei. De obicei, amplexul are loc în apă, femela eliberându-și ovulele, iar masculul le acoperă cu sperma: fertilizarea este deci externă . La unele specii, cum ar fi broasca Marii Câmpii ( Bufo cognatus ), masculul ține ouăle cu picioarele din spate, menținându-le pe loc timp de aproximativ trei minute. Membrii genului Nimbaphrynoides găsiți în Africa de Vest sunt unici printre anurani datorită viviparității lor . Membrii genului tanzanian Nectophrynoides sunt singurii anurani ovovivipari . În ambele cazuri, fertilizarea este internă, iar femelele dau naștere la broaște tinere complet dezvoltate.

Ciclu de viață

Apariția unei broaște.
Ciclul de viață al broaștei verzi ( Rana clamitans )
Dezvoltarea mormolocului în ou.

La fel ca alți amfibieni, ciclul de viață al broaștei începe în apă cu un ou care eclozează într-o larvă fără membre cu branhii, numită mormoloc . După o perioadă de creștere, în care mormolocul dezvoltă membrele și plămânii, se metamorfozează și se modifică aspectul său general și dispunerea organelor sale interne. Poate lăsa apa sub forma unei broaște miniaturale.

Ouă

Embrionii Anuran sunt de obicei înconjurați de mai multe straturi dintr-o substanță gelatinoasă. Gelatina protejează oul, permițând în același timp trecerea oxigenului, a dioxidului de carbon și a amoniacului . Absoarbe umezeala și se umflă în contact cu apa. După fertilizare, porțiunea cea mai interioară se lichefiază pentru a permite mișcarea liberă a embrionului în curs de dezvoltare. La unele specii, cum ar fi Broasca cu picioare roșii ( Rana aurora ) și Broasca de lemn ( Rana sylvatica ), în gelatină este prezentă o algă verde unicelulară simbiotică . Se crede că este util embrionului în curs de dezvoltare, oferindu-i oxigen suplimentar prin fotosinteză . Ouăle sunt negre sau maro închis și au avantajul de a absorbi căldura soarelui care este reținută de capsulă. Interiorul ciorchinilor de ouă de broască de lemn ( Rana sylvatica ) este cu 6 ° C mai cald decât apa din jur și acest lucru accelerează dezvoltarea larvelor.

Forma și dimensiunea ouălor sunt caracteristice speciilor în cauză. Ranidele produc ciorchini globulari de ouă cuprinzând un număr mare de ouă, în timp ce bufonidele produc ciorchini de ouă formând lanțuri cilindrice lungi. Micuța Eleutherodactylus limbatus depune ouă izolate, îngropându - le în sol umed. Leptodactylus pentadactylus face un cuib de mușchi într-un copac gol. Ouăle eclozează atunci când cuibul este inundat sau mormolocul își termină dezvoltarea în mușchi dacă nu există niciodată un flux de apă. Red-ochi broasca ( Agalychnis callidryas ) depune ouăle pe o frunză deasupra unui Waterhole și când eclozează larvele picătură în apă de mai jos. Larvele care se dezvoltă în ouă pot detecta vibrațiile cauzate de viespi sau șerpi prădători și pot ecloza mai devreme pentru a evita să fie consumate. În general, lungimea incubației depinde de specie și de condițiile de mediu. Ouăle acvatice eclozează de obicei în decurs de o săptămână, când capsula se desparte sub acțiunea unei enzime eliberate de larva în curs de dezvoltare.

Tadpoles

Tadpole la fundul apei.

Larvele care ies din ouă, cunoscute sub numele de mormoloci, au de obicei un corp oval alungit, cu coada turtită vertical. De obicei, mormolocurile sunt complet acvatice, dar cel puțin o specie, Nannophrys ceylonensis, are mormoloci semi-acvatici care pot trăi pe roci umede. Lamelele nu au pleoape și au schelete cartilaginoase, o linie laterală, branhii pentru a asigura respirația acestora (branhii externe mai întâi și apoi branhii interne) și o coadă turtită pe verticală pe care o folosesc la înot.

La începutul dezvoltării sale, mormolocul are o pungă branhială care îi acoperă branhiile și picioarele din față. Plămânii încep să crească rapid și sunt folosiți în mod complementar pentru respirație. Unele specii își realizează metamorfozarea în ou și clocesc direct ca broaște în miniatură. Lăstarii nu au dinți adevărați, dar maxilarele superioare ale unor specii prezintă două rânduri paralele de structuri keratinizate . Fălcile inferioare au de obicei trei rânduri ale acestor dinți înconjurați de un cioc cornos, dar numărul rândurilor poate varia, iar dispunerea exactă a gurii este o modalitate de identificare a speciilor. La Pipidae, cu excepția Hymenochirusului, mormolocurile au un parapet al mantei anterioare, ceea ce le face să arate ca somnul . Cozile lor sunt rigidizate de o coardă, dar nu conțin elemente osoase sau cartilaginoase, cu excepția câtorva vertebre de la bază care formează urostilul în timpul metamorfozei. Se crede că este o adaptare la stilul lor de viață. Deoarece transformarea lor în broaște se întâmplă foarte repede, coada este formată doar din țesut moale, deoarece osul și cartilajul durează mai mult pentru a fi absorbite. Aripa caudală și vârful cozii sunt fragile și se rup rapid, ceea ce este văzut ca o adaptare pentru a scăpa de prădătorii care încearcă să-i apuce de coadă.

Râsele sunt în principal erbivore, hrănindu-se în principal cu alge, cum ar fi diatomeele pe care le filtrează din apă prin branhii . Unele specii sunt carnivore în stadiul de mormoloc, consumă insecte, mormoloci mai mici și pești. Broasca cubaneză ( Osteopilus septentrionalis ) este una dintre speciile în care mormolocii pot fi canibali . Mormolocii care își dezvoltă cel mai repede membrele pot fi mâncați de alții, astfel încât animalele care au cea mai lungă dezvoltare beneficiază.

Lăstarii sunt foarte vulnerabili la pești, tritoni, gândaci și păsări, cum ar fi pescarii regi care se hrănesc cu ei. Unele mormoloci, cum ar fi cele ale broasca Bull ( Rhinella marina ), sunt otrăvitoare. Stadiul de mormoloc poate dura doar o săptămână la speciile cu reproducere rapidă sau poate lăsa animalul să treacă unul sau două ierni înainte să se metamorfozeze primăvara.

Metamorfoză

La sfârșitul etapei mormolocului, broasca suferă metamorfoză și corpul său se transformă rapid în cel al unui adult. Această metamorfoză durează doar 24 de ore și este inițiată de producerea unui hormon, tiroxina . Acest lucru determină creșterea diferitelor țesuturi în moduri diferite. Principalele modificări sunt dezvoltarea plămânilor și dispariția branhiilor și a pungilor branhiale, lăsând vizibile picioarele din față. Maxilarul inferior devine mandibula mare a adultului carnivor, iar intestinul lung spiralat al mormolului erbivor este înlocuit de un intestin scurt tipic unui prădător. Sistemul nervos devine foarte potrivit pentru auz și viziune stereoscopică, precum și pentru noi metode de locomoție și alimentație. Ochii sunt repoziționați mai sus pe cap și apar pleoapele și glandele asociate. Se dezvoltă timpanul, urechea medie și urechea internă. Pielea devine mai groasă și mai dură, linia laterală dispare și apar glandele pielii. Ultima etapă este dispariția cozii, dar apare mai târziu, țesutul fiind utilizat pentru a accelera creșterea membrelor. Anuranii sunt cei mai sensibili la prădători în timpul metamorfozei lor. Acest lucru se datorează faptului că broaștele tocmai și-au pierdut cozile, iar membrele abia încep să fie folosite pentru locomoție.

Adulți

Un tânăr Xenopus laevis după metamorfoză.

După metamorfozare, tinerii adulți se dispersează în noul lor habitat terestru sau continuă să trăiască în apă. Aproape toți anurani sunt carnivori în stadiul adult, hrănindu-se cu nevertebrate, cum ar fi artropode, anelide, gastropode și melci . Unele dintre speciile mai mari pot mânca alte broaște, mamifere mici și pești. Unele broaște își folosesc limba lipicioasă pentru a apuca prada rapidă, în timp ce altele își împing mâncarea în gură cu labele. Broasca copac Xenohyla truncata este o excepție, deoarece este parțial erbivor, dieta sa cuprinzând o proporție mare de fructe. Broaștele adulte sunt înseși prădate de diverși prădători. Leopard Northern Frog ( Rana pipiens ) este, de exemplu, consumate de stârci, șoimi, pești, mari salamandre, șerpi, ratoni, sconcsi, nurci, broaște taur și alte animale.

O piramidă trofică care prezintă anani ca prădători primari.

Anuranii sunt prădători primari și o verigă importantă în lanțul alimentar . Fiind heterotermi, ei își folosesc eficient alimentele cheltuind puțină energie pentru procesele metabolice, în timp ce restul este transformat în biomasă. Ei înșiși sunt mâncați de prădători secundari și sunt principalii consumatori terestri de nevertebrate, majoritatea prinși pe plante. Prin reducerea populației erbivore, acestea joacă un rol în creșterea plantelor și contribuie la echilibrul ecosistemelor.

Se știe puțin despre longevitatea anuranilor în sălbăticie. Scheletocronologie este o metodă de evaluare a vârstei animalelor din scheletul. Această metodă a fost utilizată pentru a studia broasca de munte cu picioare galbene ( Rana muscosa ), ale cărei falange de la picioare prezentau linii de creștere sezoniere cu o creștere mai lentă în timpul iernii. Cea mai veche broască avea zece linii, deci s-a estimat că are 14 ani, inclusiv cei patru ani în stadiul de mormoloc. Unele animale deținute în captivitate au trăit până la 40 de ani, un record stabilit pentru un broască comună ( Bufo bufo ). Broasca de bivol ( Bufo marinus ) poate trăi 24 de ani în captivitate, iar Broasca ( Rana catesbeiana ) 14 ani. Broaștele din climatele temperate hibernează în timpul iernii și se știe că patru specii pot rezista la îngheț în acest timp, inclusiv broasca de lemn ( Rana sylvatica ).

Îngrijirea părintească

Masculin moasa Alytes cu ouă ( Alytes Obstetricans )

Deși îngrijirea descendenților este puțin studiată la broaște, aproape 20% ar putea fi preocupați într-un fel în ceea ce privește viitorul descendenților lor. Evoluția îngrijirii părintești la broaște este determinată în primul rând de dimensiunea corpului de apă în care se reproduc. Speciile care se reproduc în găuri mici tind să aibă comportamente parentale mai complexe. Datorită prădării abundente a ouălor și larvelor în găuri mai mari, un număr mare de specii își depun ouăle pe uscat. Unul dintre cei doi părinți trebuie să se asigure că ouăle nu se usucă prin menținerea unei anumite umidități pentru a le asigura supraviețuirea. În plus, părinții trebuie să asigure transportul mormolocilor tocmai ecloziți la un punct de apă.

În punctele mici de apă, prădătorii sunt în mare parte absenți, iar concurența dintre mormoloci este principala limită a supraviețuirii lor. Unele specii de broaște evită această competiție folosind fitotelme mici (axile frunzelor umplute cu apă sau cavitate în lemn) ca situri pentru a depune câteva mormoloci. În timp ce aceste site-uri permit mormolocilor să nu concureze, le lipsește și nutrienții pentru a supraviețui fără ajutorul părinților lor. Speciile care au adoptat această strategie își lasă mormolocul cu ouă umplute cu nutrienți, dar fără fertilizare. Femela Broască de căpșuni ( Oophaga pumilio ) își depune ouăle pe podeaua pădurii tropicale. Masculul îi protejează de prădători și le aduce apă prin bazinul său pentru a-i menține umezi. Când eclozează, femela ia mormolocul pe spate pentru a se alătura unei bromelii umplute cu apă sau a unei alte găuri de udare similare, depunând un singur ou în fiecare locație. Ea îi vizitează în mod regulat și îi hrănește prin depunerea unuia sau a două ouă nefertilizate în fitotelma, până când mormolul atinge stadiul metamorfozei. Oophaga granulifera are grijă de mormolocurile sale într-un mod similar.

Diverse alte forme de îngrijire părintească pot fi văzute la broaște. Micul mascul Colostethus subpunctatus păstrează ouăle depuse de femela sa, sub o piatră sau o bucată de lemn. Când ouăle eclozează, poartă mormolocurile pe spate într-un iaz temporar, unde se scufundă parțial pentru a lăsa unul sau câțiva mormoloci, înainte de a se îndrepta către un alt punct de apă și pentru a relua operația. Masculin Moașă Alyte ( Alytes Obstetricans ) poartă ouăle cu el, legat pe picioarele din spate. Îi menține umeziți prin scufundarea regulată în apă și îi împiedică să se ude prea mult ridicându-și sferturile posterioare. După trei până la șase săptămâni, se îndreaptă spre o gaură de apă și ouăle eclozează. Engystomops pustulosus construiește un cuib plutitor din mușchi pentru a-și proteja ouăle de pradă. Această spumă este fabricată din proteine și lectine și pare să aibă proprietăți antimicrobiene. Mai multe perechi de broaște pot construi un cuib de acest tip în comun, dintr-o plută preexistentă. Ouăle sunt depuse în centru, urmate de straturi alternative de spumă și ouă, toate acoperite cu spumă.

Unele broaște își protejează descendenții în propriul corp. Atât masculii, cât și femelele, Assa darlingtoni își păstrează ouăle, care sunt depuse pe pământ. Odată eclozat, masculul își unge corpul cu gelul din jur și se cufundă în masa ouălor eclozionate. Mormolocurile se îndreaptă apoi spre buzunarele de piele pe care le are în lateral, unde se vor dezvolta până la metamorfoză. Femelele din genul Rheobatrachus, prezent în Australia și probabil dispărut astăzi, înghit ouăle fertilizate, care se dezvoltă în stomac. Apoi încetează să mai mănânce și să secrete sucuri gastrice. Mormolocurile folosesc gălbenușul ouălor pentru hrană. După 6 sau 7 săptămâni, sunt gata să se metamorfozeze. Mama regurgitează broaștele mici, care scapă din gura ei. Femela Rhinoderma darwinii din Chile depune până la 40 de ouă pe sol, unde sunt păstrate de mascul. Când mormolocurile sunt gata de eclozare, acestea sunt înghițite de mascul, care le ține în sacul său vocal deosebit de mare. Sunt scufundate într-un lichid vâscos, spumos, care conține substanțe nutritive suplimentare față de cel al gălbenușului. Rămân acolo 7-10 săptămâni înainte de a se metamorfosi, după care ies din gura masculului.

Apărare

Imitator Ranitomeya, o broască otrăvitoare.
Strawberry Frog produce mai mulți alcaloizi, care sunt dezgustătoare pentru animale de pradă.

Anurii au mulți prădători potențiali (inclusiv alți amfibieni, cum ar fi salamandrele ). La prima vedere, anurani apar neajutorați cu dimensiunile lor mici, pielea subțire și lipsa colților, cum ar fi spini, gheare sau dinți. Mulți folosesc camuflajul pentru a evita să fie văzuți de anumiți prădători (O piele pătată sau dungată de culori identice cu cele din mediul său permite animalului să fie greu de perceput, există anurani care au culoarea, dar și forma unei frunze moarte) . Unele specii pot face salturi mari, de obicei spre apă, pentru a scăpa de prădători, în timp ce altele au dezvoltat alte metode de apărare.

Pielea multor anurani conține substanțe toxice numite bufotoxine care le fac necomestibile pentru prădători. Majoritatea broaștelor și unele broaște au glande mari care produc otrăvuri, glandele parotoide, situate pe părțile laterale ale capului în spatele ochilor, precum și alte glande din tot corpul. Glandele secretă, de asemenea, mucus și substanțe care fac animalele alunecoase și, prin urmare, dificil de prins. Dacă efectele nocive ale otrăvii sau ale moleculelor respingătoare sunt imediate, prădătorul își oprește agresiunea și anuranul poate scăpa. Dacă efectele sunt ulterioare, prădătorul va învăța să evite această specie în viitor. Broaștele otrăvitoare își indică toxicitatea împodobindu-se cu culori vii, o strategie adaptativă cunoscută sub numele de aposematism . Acesta este în special cazul broaștelor din familia Dendrobatidae. De obicei sunt roșii, portocalii sau galbene, adesea cu semne negre care contrastează. Allobates zaparo nu este otrăvitor, dar imită apariția a două specii otrăvitoare care împărtășesc aria sa de protecție împotriva prădătorilor. Alte specii, cum ar fi Ringerul cu burta de foc ( Bombina bombina ), au culorile lor descurajatoare sub corp. Apoi îi etalează atunci când sunt atacați, adoptând o poziție pentru a-și arăta stomacul.

Un broască comună adoptând o postură defensivă.

Unele broaște, precum Dendrobatidae, sunt deosebit de otrăvitoare. Nativii din America de Sud extrag otrava din aceste broaște pentru a-și acoperi armele pentru vânătoare, deși puține specii sunt suficient de otrăvitoare pentru a fi folosite în acest fel. Cel puțin două specii netoxice din America tropicală ( Pristimantis gaigei și Lithodytes lineatus ) imită aspectul Dendrobatidae pentru a se proteja. Unele broaște își iau otravă de la furnici și de la alți artropode pe care le mănâncă. Alții, cum ar fi Pseudophryne Australia ( Pseudophryne coroborat și Pseudophryne pengilleyi ), își sintetizează ei înșiși alcaloizii. Substanțele produse de anurani pot fi iritante, halucinogene, neurotoxice, vasoconstrictoare sau pot provoca convulsii. Mulți prădători s-au adaptat și pot tolera un grad puternic de otrăvire cu aceste substanțe, dar alte creaturi, inclusiv masculii care prind anurani, pot fi grav afectați.

Unii anurani se apără intimidându-și prădătorii. Broasca comună ( Bufo bufo ) adoptă o postură deosebită atunci când este atacată, umflându-și corpul și stând drept pe picioarele anterioare cu capul plecat. Broasca taurină ( Rana catesbeiana ) se ghemuiește la sol cu ​​ochii închiși și capul înclinat înainte când este amenințat. În acest fel, glandele parotoide sunt în poziția lor cea mai eficientă, celelalte glande de pe spate încep să respire secreții toxice, iar cele mai vulnerabile părți ale corpului său sunt protejate. Unele broaște „țipă” pentru a surprinde prădătorul. Gray Treefrog ( Hyla versicolor ) produce un zgomot greu, care este, uneori, o reminiscență a Marii scorpiei brevicauda Blarina . Deși broaștele sunt evitate de mulți prădători, Șarpele Jartier ( Thamnophis sirtalis ) le consumă în mod regulat. Broaștele americane tinere ( Bufo americanus ), când sunt abordate de acest șarpe, joacă morții: se întind și rămân nemișcați, adesea o tactică reușită, șarpele trecând pe lângă broască fără să-l detecteze.

Distribuția geografică și habitatul

De Aur Toad ( periglenes Bufo ) - văzută ultima dată în 1989.

Anuranii sunt prezenți pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, dar nu sunt prezenți pe diferite insule, în special pe cele care sunt departe de continente. Multe specii sunt limitate la zone geografice limitate din cauza schimbărilor climatice sau a teritoriilor inospitaliere precum întinderi de mare, lanțuri muntoase, deșerturi, păduri tăiate, drumuri sau diverse alte construcții umane care constituie bariere. În general, există o diversitate mai mare de anurani în zonele tropicale decât în ​​zonele temperate, cum ar fi Europa. Unele broaște trăiesc în habitate aride, cum ar fi deșerturile, cu adaptări adecvate. Astfel membrii genului australian Cyclorana sapă ei înșiși galeriile subterane un cocon impermeabil în care pot vara în perioadele uscate. Odată ce plouă, animalele apar și se reproduc după ce găsesc o piscină temporară. Dezvoltarea ouălor și mormolocilor este apoi foarte rapidă în comparație cu alte specii, astfel încât reproducerea se poate încheia înainte ca secul temporar să se usuce. Unele broaște sunt adaptate mediilor reci. Broasca Wood ( Rana sylvatica ), al cărui habitat se extinde peste Cercul Arctic, vizuini în sol în timpul iernii. Deși cea mai mare parte a corpului ei îngheață în acest moment, ea își protejează organele vitale de daune datorită concentrației foarte mari de glucoză din ele.

Taxonomie

Aproximativ 88% din speciile de amfibieni sunt clasificate în ordinea Anurans. Acest ordin include aproximativ 4.810 specii aparținând a 33 de familii, dintre care Leptodactylidae (1.100 specii), Hylidae (800 specii) și Ranidae (750 specii) sunt cele mai importante. Anuranii includ toate broaștele moderne și diverse specii fosile. Caracteristicile Anuri adulți includ nouă sau mai puțin vertebre presacrale, un lung ilium înclinat înainte, în prezența unui urostyle, absența cozii, membrele din față mai scurte decât membrele posterioare, raza și cubitus. Topite împreună, la fel ca tibia și fibula, oasele alungite ale gleznei, absența unui os prefrontal, prezența unui os hioid, a maxilarului inferior fără dinți, a unei limbi neacceptate, a spațiilor limfatice de sub piele și a unui mușchi, protractor lentis, atașat lentilei . Larva de anani, mormolocul, are un stigmat unic pentru respirație și gura sa este prevăzută cu un cioc excitat și denticule.

Broaștele și broaștele sunt clasificate în trei subordine: Archaeobatrachia, care include patru familii de broaște „primitive”; cea din Mesobatrachia, care include cinci familii de broaște puțin mai „evoluate”; și cea a Neobatrachiei, de departe cea mai răspândită, care conține celelalte 24 de familii de anani „moderni”, inclusiv cele mai comune specii prezente în întreaga lume. Subordinul Neobatrachia este el însuși împărțit în două superfamilii, Hyloidea și Ranoidea . Această clasificare se bazează pe caracteristici morfologice, cum ar fi numărul de vertebre, structura centurii umărului și morfologia mormolocurilor. În timp ce această clasificare este larg acceptată, legăturile dintre diferitele familii de anurani rămân dezbătute.

Unele specii de anani se hibridizează în mod obișnuit. De exemplu, broasca verde europeană ( Pelophylax kl. Esculentus ) este un hibrid între broasca verde mică ( Pelophylax lessonae ) și broasca cu cap negru ( Pelophylax ridibundus ). Ringerul cu burtă de foc ( Bombina bombina ) și Ringerul cu burtă galbenă Bombina variegata sunt, de asemenea, foarte apropiate și se pot hibridiza. Hibrizii sunt mai puțin fertili decât părinții lor și există o zonă de hibridizare în care sunt foarte frecvenți.

Lista familiilor

Conform speciilor amfibiene ale lumii (17 septembrie 2014) :

Istoria evolutivă

Originile și relațiile evolutive dintre cele trei grupuri principale de amfibieni sunt controversate. Filogenia molecular bazat pe analiza ADN - ului ribozomal, realizat în 2005 sugerează că salamandrele și apodelor sunt mai aproape unul de altul sunt tailless și că divergențele dintre cele trei grupuri din Paléozoïque sau a timpuriu mezozoic, înainte de separarea Pangea supercontinent și la scurt timp după divergența lor față de sarcopterygi . O altă analiză moleculară filogenetică a concluzionat că lisamfibienii au apărut pentru prima oară cu aproximativ 330 de milioane de ani în urmă și că ipoteza că anurani au fost derivați din Temnospondili este cea mai credibilă teorie. Neobatrachia par să fie din Africa și India, salamandre din Asia de Est și apodelor Pangaea tropicale. Alți cercetători, deși acceptă principalele puncte ale acestei teorii, cred că divergența lizamfibienilor a avut loc în Permian, cu mai puțin de 300 de milioane de ani în urmă, o dată care este mai relevantă pentru descoperirile paleontologice. Un studiu complementar efectuat în 2011 asupra taxonilor dispăruți și existenți studiat din punctul de vedere al morfologiei lor și, de asemenea, a analizei moleculare a concluzionat că Lissamphibia este un grup monofiletic și că ar trebui plasat în Lepospondili mai degrabă decât în Temnospondili . Studiul postulează că Lissamphibia nu a apărut decât la sfârșitul Carboniferului, între 290 și 305 milioane de ani în urmă. Separarea dintre anurani și caudata se estimează că a avut loc acum 292 milioane de ani, mult mai târziu decât sugerează majoritatea studiilor moleculare, iar cecilii ar fi divergut în urmă cu 239 milioane de ani.

Broască fosilizată găsită în Republica Cehă, posibil Palaeobatrachus gigas .

În 2008, Gerobatrachus hottoni, un temnospondil care are atât caracteristici de broască, cât și salamandră, a fost descoperit în Texas . Este datată de 290 de milioane î.Hr.și considerată o verigă lipsă, apropiată de strămoșul comun al broaștelor și salamandrelor, ceea ce este în concordanță cu ideea larg acceptată conform căreia broaștele și salamandrele sunt mai strâns legate (formând o cladă numită Batrachia) decât sunt cecilia. Primul Salientia cunoscut (vezi mai jos), mai aproape de broaștele existente decât de salamandrele existente, este Triadobatrachus massinoti, care trăiește la începutul Triasicului din Madagascar (acum aproximativ 250 de milioane de ani) și fragmente de Czatkobatrachus polonicus care trăiesc în același timp în Polonia . Triadobatrachus lui craniu seamănă cu cea a unei broaște, larg cu prize mari ochi, dar fosile au caracteristici care se abat în mod clar de broaște actuale, inclusiv un corp mai lung cu mai multe vertebre. Coada are vertebre separate, care diferă de coada fuzionată a broaștelor actuale. Tibia și peroneul sunt, de asemenea, separate, așa că Triadobatrachus probabil nu a fost un bun săritor.

Salientia (din latină (la) ( salio ), „a sări”) este un grup cuprinzând broaște moderne în ordinea anuranilor și a fosilelor strâns legate de acestea (cum ar fi Triadobatrachus și Czatkobatrachus ). Principalele caracteristici ale acestor „proto-broaște” din ordinul Salientia includ cele 14 vertebre presacre (broaștele moderne au 8 sau 9), un iliu lung orientat în față la nivelul bazinului, prezența unui os parietal și o parte inferioară fără dinți maxilar. Prima broască fosilă care este plasată în linia anurilor propriu-zise este Prosalirus bitis, care a trăit la începutul jurasicului . A fost descoperit în 1995 în Formația Kayenta din Arizona și datează de la începutul jurasicului (între 199,6 și 175 milioane de ani î.Hr.), făcând din Prosalirus un grup mai recent decât Triadobatrachus . La fel ca acești descendenți, Prosalirus nu are picioarele foarte mărite, dar are structura pelviană tipică broaștelor moderne. Spre deosebire de Triadobatrachus, Prosalirus și- a pierdut deja aproape toată coada și a fost bine adaptat la sărituri.

Cea mai veche broască cunoscută este Vieraella herbstii, care a trăit la începutul jurasicului. Acest animal este cunoscut doar din impresiile fosilizate ale spatelui și burții unui singur animal, a cărui dimensiune a fost de aproximativ 33 mm . Notobatrachus degiustoi este mai tânăr și datează între 155 și 170 de milioane de ani în urmă. Principalele evoluții vizibile la această specie sunt scurtarea corpului și pierderea cozii. Se crede că evoluția anurilor moderne s-a încheiat la sfârșitul jurasicului. De atunci, modificările numărului de cromozomi au fost de aproximativ 20 de ori mai rapide la mamifere decât la broaște, indicând faptul că fenomenul de speciație a fost mai rapid la mamifere.

S-au găsit fosile de broască pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, dar dovezile biogeografice sugerează că au trăit și în Antarctica într-o eră anterioară, când clima era mai caldă acolo.

Filogenie

Loc printre lisamfibieni

Filogenia ordinelor moderne de amfibieni conform lui Marjanovic & Laurin (2007):

Lissamphibia Localizator de oraș 4.svg
Arrowleft svg.svg Gymnophiona

Apoda (cecilias)


ParatoidiaLocalizator de oraș 4.svg

Allocaudata


Batrachia Localizator de oraș 4.svg
Arrowleft svg.svg Caudata

Urodela (salamandre ...)


Arrowleft svg.svg Salientia

Anura (broaște și broaște)





Filogenia internă

Filogenia familiilor bazale din ordinul Anura, după Pyron și Wiens (2011), precum și Frost și colab. (2006) și Heinicke și colab. (2009) pentru numele de clade:

Anura


Ascaphidae



Leiopelmatidae



Bombianura
Costata

Alytidae



Bombinatoridae



Pipanura
Xenoanura

Pipidae



Rhinophrynidae



Acosmanura
Anomocoela

Scaphiopodidae




Pelodytidae


Pelobatoidea

Megophryidae



Pelobatidae






Neobatrachia







Anurans and Man

Statutul de conservare și protecția

Semnalizare rutieră în Africa de Sud

În 2006, din cele 4.035 de specii de amfibieni care depind de apă în timpul ciclului lor de viață, 1.356 (33,6%) au fost considerate amenințate. S-ar putea chiar să fie subestimată această cifră, deoarece pentru 1.427 nu există suficiente elemente pentru a-și stabili statutul de protecție. Populațiile de anurani au scăzut brusc din anii 1950. Mai mult de o treime din specii sunt considerate amenințate cu dispariția și mai mult de 120 de specii par să fi dispărut din anii 1980. Printre aceste specii dispărute se numără în special Rheobatrachus din Australia și Golden Broasca din Costa Rica. Dispariția acestuia din urmă are o importanță deosebită pentru oamenii de știință, deoarece a trăit în rezervația pădurii de nori Monteverde și a suferit un accident de populație în 1987, la fel ca alte 20 de specii de anurani care se găsesc în această regiune. Această prăbușire a populației, dincolo de normal, nu poate fi direct legată de activitățile umane, cum ar fi defrișările. În altă parte, pierderea habitatului este principala cauză a declinului populațiilor de anuran, cu poluare, schimbări climatice, radiații UV crescute și introducerea de specii prădătoare sau concurente cu speciile locale. Un studiu canadian realizat în 2006 a estimat că creșterea traficului rutier a fost o cauză mai importantă de declin decât pierderea habitatului. Emergente boli infecțioase, cum ar fi chytridiomycosis și ranavirus, sunt de asemenea devastatoare unele populatii.

Mai mulți specialiști consideră că amfibienii, inclusiv anurani, sunt indicatori foarte buni ai sănătății bune a unui ecosistem datorită poziției lor intermediare în lanțul trofic, a pielii permeabile și a vieții lor atât acvatice, cât și terestre. Mai mult, se pare că speciile cu ouă și larve acvatice sunt mai predispuse la declin decât cele care au dezvoltare directă fără un stadiu larvar.

Mutațiile la broaște au crescut din anii 1990. Aceste deformări includ picioare lipsă sau suplimentare. Sunt identificate sau considerate posibile diverse cauze, cum ar fi creșterea radiațiilor ultraviolete care ar putea afecta depunerea ouălor pe suprafața iazurilor, contaminarea apei cu pesticide și îngrășăminte și prezența paraziților precum trematodul Ribeiroia ondatrae . Probabil că toate acestea contribuie într-un mod complex la stresarea animalelor, făcându-le mai susceptibile la boli și mai vulnerabile la atacurile de paraziți. Malformațiile limitează mobilitatea animalelor, care ar avea, prin urmare, dificultăți în atingerea maturității. Creșterea numărului de broaște capturate de păsări poate crește în cele din urmă probabilitatea ca alte broaște să fie parazitate, deoarece ciclul trematodelor care parazitează aceste animale este complex și include melci din familia Planorbidae și ei. Păsări ca gazde intermediare.

În câteva cazuri rare, programe de reproducere captivă au fost realizate cu succes. În 2007, sa constatat că aplicarea unei bacterii probiotice oprește chitriidiomicoza. Un proiect actual, Proiectul de salvare și conservare a amfibienilor din Panama, a fost dezvoltat în urma acestei descoperiri pentru salvarea speciilor amenințate de această boală în estul Panama și pentru avansarea cercetărilor privind terapia probiotică. Asociația Mondială a grădinilor zoologice și a Acvarii a declarat anul 2008 „Anul de Frog“, pentru a atrage atenția asupra problemelor de conservare care amenință aceste animale.

Buffalo Broasca ( Bufo marinus ) este o specie originara din America de Sud și Centrală, și capabile să se adapteze cu ușurință la alte medii. În anii 1930, a fost introdus în Puerto Rico și în alte insule din Caraibe pentru a reglementa dăunătorii din câmpurile cultivate. În 1935, 3000 de broaște de bivol au fost eliberate în plantațiile de trestie de zahăr din Queensland, Australia, pentru a combate insectele dăunătoare, cum ar fi Dermolepida albohirtum, ale căror larve au cauzat daune enorme bastonelor . Primele rezultate sunt pozitive, dar apoi devine clar că broasca se dezvoltă și perturbă echilibrul ecosistemului local. Se reproduc liber, se înmulțesc și concurează cu broaștele locale, mănâncă albine și alte nevertebrate inofensive. Au puțini prădători în acest nou habitat și otrăvesc animale domestice, păsări carnivore și mamifere care caută să le consume. În mai multe dintre aceste țări este acum considerată o specie de dăunători invazivi, iar oamenii de știință caută o modalitate de a-și controla populația.

Anurani în dietă

Carne proaspătă de broască la o piață din Haikou, provincia Hainan, China .
Broaște gătite, Jianyang, Fujian, China.

La picioare de broască sunt consumate de oameni în diferite părți ale lumii. Au provenit din populații sălbatice mici, dar supraexploatarea a dus la epuizarea acestei resurse. Acesta este motivul pentru care s-a dezvoltat reproducerea broaștelor și o piață mondială în materie. Principalele țări importatoare sunt Franța, Belgia, Luxemburg și Statele Unite, în timp ce țările exportatoare sunt Indonezia și China . În fiecare an, între 1200 și 2400 de tone de Bullfrog ( Rana calesbeiana ), produse în principal în China, sunt vândute pe piața mondială.

Cu toate acestea, consumul de broaște poate prezenta riscuri. Este posibil să aibă toxine de mediu bioacumulate sau radionuclizi (după dezastrul de la Cernobâl, de exemplu). Unele specii au pielea care produce toxine. S - a constatat că broasca leopardă din lacul Saint-Pierre ( Canada ) conține PCB-uri și Mirex (dar în cantități considerate până acum nefiind periculoase pentru consumatori). Broaștele pot transmite diverși agenți patogeni . Acestea sunt considerate împreună cu alte animale ca unul dintre rezervoarele de salmonella (pe piele și intestine), inclusiv tulpini endemice rare la om, dar care pot pune o problemă. Această tulpină se găsește, de asemenea, în case de curte și efluenți din fermele de vite și păsări și în aval de stațiile de epurare a apelor uzate. Acești efluenți ar putea contamina zonele umede și pot face amfibieni rezervoare de astfel de tulpini.

Broaștele poartă, de asemenea, bacterii precum Aeromonas hydrophila, responsabile de boala roșie a picioarelor, ale căror simptome sunt ulcerele pielii, umflarea burții, roșeața picioarelor posterioare și a abdomenului inferior. Această bacterie este responsabilă de gastroenterită și infecții ale rănilor cutanate la om.

Utilizare de către știință

Broaștele sunt uneori folosite pentru a face disecții în clasele de anatomie din licee și universități, adesea după ce li s-au injectat substanțe colorate pentru a vedea mai bine anumite organe. Această practică tinde să se diminueze odată cu creșterea preocupărilor privind bunăstarea, iar „broaștele virtuale” sunt acum disponibile pentru disecții.

Broaștele au fost adesea folosite pentru experimentele pe animale de-a lungul istoriei științei. Biologul din secolul al XVIII- lea Luigi Galvani a descoperit legătura dintre electricitate și sistemul nervos prin studiile sale asupra broaștelor. În 1852, HF Stannius a folosit inima unei broaște într-o procedură numită ligatura lui Stannius pentru a demonstra că ventriculul și atriul bat independent unul de celălalt și la viteze diferite. Xenopus buna ( Xenopus laevis ) a fost utilizat pe scară largă în laboratoare, în prima jumătate a XX - lea secol pentru a realiza teste de sarcina. O probă de urină de la o femeie însărcinată injectată într-o broască femelă determină într-adevăr să apară, așa cum a observat zoologul englez Lancelot Hogben . Acest lucru se datorează unui hormon, hormonul gonadotropină corionică, prezent în cantități mari în urina unei femei în timpul sarcinii. În 1952, Robert Briggs și Thomas J. King au clonat o broască din celulele somatice . Aceeași tehnică a fost folosită ulterior pentru a crea oaia Dolly, iar experimentul lor a fost primul transplant nuclear de succes pentru un animal superior.

Broaștele sunt folosite pentru cercetarea clonării și a altor ramuri ale embriologiei . Deși acum sunt disponibile alte metode pentru efectuarea testelor de sarcină, biologii continuă să folosească Xenopus ca organism model în biologia dezvoltării, deoarece embrionii săi sunt mari și ușor de manevrat, pot fi obținuți cu ușurință și sunt ușor de crescut în laborator. Xenopus laevis este totuși înlocuit din ce în ce mai mult de o broască înrudită, Xenopus tropicalis, care este mai mică și are avantajul de a atinge maturitatea sexuală la cinci luni, mai degrabă decât la unul sau doi ani pentru X. laevis, ceea ce face mai ușoară studierea schimbărilor între generații. Genomul lui X. tropicalis este secvențiat.

Deoarece toxinele produse de anurani sunt extraordinar de diverse, ele prezintă un mare interes pentru biochimiștii care le văd ca o „farmacie naturală”. Alcaloidul epibatidinei, un analgezic de 200 de ori mai puternic decât morfina, se găsește, de exemplu, la o specie de Dendrobatidae. Alte substanțe izolate pe pielea broaștelor ar putea oferi rezistență la infecțiile cu HIV . Dendrobatidae fac obiectul cercetărilor pentru a evalua potențialul lor terapeutic.

Utilizarea secrețiilor toxice

Phyllobates terribilis ( Phyllobates terribilis )

S-a crezut multă vreme că mezoamericanii precolumbieni au folosit secrețiile toxice ale broaștei de bivol ca halucinogen, dar au folosit cel mai probabil substanțele produse de Bufo alvarius . Acestea includ bufotenina (5-MeO-DMT), un medicament care modifică mintea, utilizat astăzi ca narcotic . De obicei, secrețiile de pe piele erau uscate și afumate. Mediul a raportat consumul ilicit de droguri în timpul linsului unui broască, dar ar putea fi o legendă urbană .

Exudatele din pielea phyllobate teribil ( Phyllobates Terribilis ) au fost utilizate în mod tradițional de către localnici pentru săgeți otrăvite pe care le - au folosit pentru vânătoare. Capătul proiectilului a fost frecat pe spatele unei broaște și săgeata a fost apoi lansată printr-o suflantă . Combinația celor doi alcaloizi toxici batrachotoxină și homobatracotoxină este extrem de puternică, iar o broască poate furniza suficientă otravă pentru a ucide 22.000 de șoareci. Alte două specii, Phyllobates cu bandă aurie ( Phyllobates aurotaenia ) și Phyllobates Bicolor ( Phyllobates bicolor ), au fost utilizate în același mod. Ele sunt, totuși, mai puțin toxice și mai puțin abundente decât teribilul filobat. Aceste broaște au fost împinse în vârful unui băț și încălzite pe un efect pentru a extrage cât mai multă otravă posibil pentru a acoperi săgețile.

Anurani în cultura populară

Broasca Moche, 200 î.Hr. AD, Muzeul Larco, Lima, Peru.

Broaștele și broaștele dețin un loc important în folclor, basme și cultura populară. Ele tind să fie descrise ca urâte și incomode, dar cu talente ascunse. Există multe exemple, inclusiv personajul regelui broască sau al lui Henry de fier, Michigan J. broasca sau Kermit broasca . Desenul animat One Froggy Evening of Warner Brothers a pus în scenă Michigan J. Frog, care va dansa și va cânta doar pentru muncitorul de la demolări care deschide capsula timpului, dar nu face nimic în public. Regele broaștei este un basm al fraților Grimm despre o broască care se transformă într-un prinț frumos după ce a salvat bila de aur a prințesei și l-a urmat în palatul său. Kermit the Frog este un personaj conștiincios și disciplinat în The Muppet Show și 1 Sesame Street ( Sesame Street ), în care este deschis prietenos și foarte talentat.

Broaștele au o reputație mai sinistră. Sunt asociați în folclorul european cu vrăjitoarele și se credea că au puteri magice. Secrețiile toxice din pielea lor au fost folosite în poțiuni malefice, dar au fost folosite și pentru a crea remedii magice pentru afecțiunile umane și animale. Au fost asociați cu diavolul; în Paradisul pierdut de John Milton, Satan este bine reprezentat sub forma unui broască care toarnă otravă în urechea Evei. În Biblie, a doua dintre cele zece plăgi ale Egiptului este invazia pământului de către mii dintre acești amfibieni. Potrivit oamenilor de știință care au analizat acest eveniment, fenomenul ar putea fi explicat printr-o secetă sau prin otrăvirea apelor Nilului. Într-adevăr, în situații stresante, aceste animale sunt capabile să-și accelereze dezvoltarea pentru a fugi mai repede din mediul lor, de aici o explozie în număr.

Moche, oameni vechi din Peru, se închinau animale, broaște și au fost adesea reprezentate în arta lor. În Panama, o legendă locală spune că norocul ar veni pentru oricine a găsit o broască de aur . Unii credeau că atunci când una dintre aceste broaște a murit, aceasta se va transforma într-un talisman de aur cunoscut sub numele de Huaca . Astăzi, în ciuda dispariției speciilor în sălbăticie, broaștele aurii din Panama rămân un simbol cultural important și sunt descrise pe molele de țesături decorative realizate de poporul Kuna .

Publicație originală

 • Fischer von Waldheim, 1813: Zoognosia tabulis synopticis illustrata: in usum praelectionum Academiae imperialis medico-chirugicae mosquensis edita, vol. 1 ( text integral ).

Anexe

Bibliografie

 • (ro) Ellin Beltz, Frogs: Inside their Remarkable World, Firefly Books,( ISBN 1-55297-869-9 )
 • (ro) HG Cogger, RG Zweifel și D. Kirschner, Enciclopedia reptilelor și amfibienilor Ediția a doua, Fog City Press,( ISBN 1-877019-69-0 )
 • (ro) R. Estes și OA Reig. , Înregistrarea fosilă timpurie a broaștelor: o revizuire a dovezilor. », Biologia evolutivă a anurilor: cercetări contemporane asupra problemelor majore, Columbia, University of Missouri Press,, p. 11–63.
 • (ro) Carmela Gissi, Diego San Mauro, Graziano Pesole și Rafael Zardoya, Filogenia mitocondrială a Anurei (Amfibia): Un studiu de caz al reconstrucției filogenetice congruente folosind caracterele de aminoacizi și nucleotide, Gene, vol. 366, n o 2, p. 228–237 ( PMID 16307849, DOI 10.1016 / j.gene.2005.07.034 )
 • (ro) J. A Holman, Fossil Frogs and Toads of North America, Indiana University Press,( ISBN 0-253-34280-5 )
 • (ro) Diego San Mauro, Miguel Vences, Marina Alcobendas, Rafael Zardoya și Axel Meyer, Diversificarea inițială a amfibienilor vii a precedat destrămarea Pangea, American Naturalist, vol. 165, nr . 5,, p. 590–599 ( PMID 15795855, DOI 10.1086 / 429523, citiți online )
 • Françoise Serre-Collet, Pe urmele reptilelor și amfibienilor: Șerpi, broaște, șopârle ..., știu să le recunoască, Dunod, col. "Iubitor de natura",, 192 p. ( ISBN 9782100593859 )
 • (ro) Robert C. Stebbins și Nathan W. Cohen, A Natural History of Amphibians, Princeton University Press,( ISBN 0-691-03281-5 )
 • (ro) MJ Tyler, Australian Frogs A Natural History, Reed Books,( ISBN 0-7301-0468-0 )

linkuri externe

Note și referințe

 1. Daniel Richard, Andrew Beaumont și Pierre Cassier, Biologie animală - The chordates - 9 - a ediție: Anatomia comparată a vertebratelor: Anatomia comparată a vertebratelor, Dunod, coll. " Științele vieții ",, 688 pagini p. ( ISBN 978-2-10-054131-7 ).
 2. Anoure, Centrul Național pentru Resurse Textuale și Lexicale (accesat la 28 octombrie 2014 ) .
 3. a și b (în) David C. Cannatella, Salientia în Tree of Life Web Project, (accesat pe 7 august 2012 )
 4. (ro) D. Badger și J. Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 978-1-85310-740-5 ), p. 19.
 5. a și b (în) Sergius L. Kuzmin, Bombina bombina pe AmphibiaWeb, Berkeley, Universitatea din California,(accesat la 15 iunie 2012 ) .
 6. (în) K Lips, F. Solís, R. Ibáñez, C. Jaramillo și Q. Fuenmayor, Atelopus zeteki pe Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate. Versiunea 2012.1, (accesat la 2 august 2012 ) .
 7. a b c d e f și g Marie Élodie Clément, Boli infecțioase și parazitare ale amfibienilor, școala veterinară Maison Alfort, teză veterinară,( citiți online ), p. 4-13
 8. a și b " Anoures ", Encyclopédie Larousse, Larousse, 1971-1976, p. 805 ( citește online )
 9. a și b (ro) F. Flam, Găsirea celei mai vechi broaște adevărate îi va ajuta pe paleontologi să înțeleagă modul în care broasca și-a evoluat capacitatea de sărituri, Knight Ridder / Tribune News Service prin HighBeam Research, (accesat la 10 iunie 2012 )
 10. a b și c (en) Maurice Burton, The Observer's Book of British Wild Animals, Frederick Warne & Co,( ISBN 978-0-7232-1503-5 ), p. 204-209
 11. (în) RA Relyea, Impactul insecticidelor și erbicidelor asupra biodiversității și productivității comunităților acvatice, Ecological Applications, vol. 15, n o 2, p. 618-627 ( DOI 10.1890 / 03-5342 )
 12. (în) RA Relyea, Impactul letal al Roundup este amfibienii acvatici și terestri, Ecological Applications, vol. 15, n o 4,, p. 1118-1124 ( DOI 10.1890 / 04-1291 )
 13. (în) TB Hayes, A. Collins, Mr. Lee, Mr. Mendoza, N. Noriega, AA Stuart și A. Vonk, Broaște hermafrodite, demasculinate după expunerea la erbicidul atrazină la doze mici relevante din punct de vedere ecologic, Proceedings al Academiei Naționale de Științe din Statele Unite ale Americii, vol. 99, nr . 8,, p. 5476–5480 ( PMID 11960004, PMCID 122794, DOI 10.1073 / pnas.082121499 )
 14. (în) PTJ Johnson, JM Chase, KL Dosch, RB Hartson, JA Gross, DJ Larson, Dr Sutherland și SR Carpenter, " Eutrofizarea acvatică promovează infecția patogenă la amfibieni ", Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 104, nr . 40,, p. 15781–15786 ( PMID 17893332, PMCID 2000446, DOI 10.1073 / pnas.0707763104 )
 15. (în) Broască mică pretinsă ca fiind cea mai mică vertebrată din lume, The Guardian, ( citiți online, consultat la 28 septembrie 2012 )
 16. AFP, Cea mai mică vertebrată din lume este ... o broască, Le Point, (accesat la 30 iunie 2015 )
 17. (în) RP Levine JA Monroy și EL Brainerd, " Contribuția retragerii ochiului la performanța de înghițire la broasca leopardă nordică, Rana pipiens ", Journal of Experimental Biology, vol. 207, n o Pt 8,, p. 1361–1368 ( PMID 15010487, DOI 10.1242 / jeb.00885 )
 18. a b și c (ro) Frederick Harvey Pough, Robin M. Andrews, John E. Cadle, Martha L. Crump, Alan H. Savitsky și Kentwood D. Wells, Herpetology: Third Edition, Benjamin Cummings,( ISBN 0-13-100849-8 )
 19. a și b " Amfibieni ", Universitatea din Jussieu (accesat 1 st iulie 2015 )
 20. a și b (în) Kevin Minott, Cum sar broaștele, National Geographic,(accesat la 10 iunie 2012 )
 21. a b c d e et f (ro) P. Tesler, Uimitoarea broască adaptabilă, Exploratorium: Muzeul științei, artei și percepției umane,(accesat pe 4 iunie 2012 )
 22. (în) L. Vincent, " Litoria caerulea ", Universitatea James Cook,(accesat la 3 august 2012 )
 23. (în) SB Emerson și D. Diehl, Morfologia tamponului și mecanismele de lipire a broaștelor, Biological Journal of the Linnean Society, vol. 13, n o 3,, p. 199–216 ( DOI 10.1111 / j.1095-8312.1980.tb00082.x )
 24. (în) MB Harvey, AJ Pemberton și EN Smith, " Broaște parașutiste noi și slab cunoscute (Rhacophoridae: Rhacophorus ) din Sumatra și Java ", Monografii herpetologice, vol. 16,, p. 46–92 ( DOI 10.1655 / 0733-1347 (2002) 016 [0046: NAPKPF] 2.0.CO; 2 )
 25. (în) " Spadefoot ( Scaphiopus couchi ) ", Muzeul deșertului Arizona-Sonora (accesat la 3 august 2012 )
 26. (în) Mr. Walker, Misterul broaștelor fără picioare rezolvat, BBC News, ( citește online )
 27. Daniel Richard, Andrew Beaumont și Pierre Cassier, Biologie animală - The chordates - 9 - a ediție: Anatomia comparată a vertebratelor: Anatomia comparată a vertebratelor, Dunod, coll. " Științele vieții ",, 688 p. ( ISBN 978-2-10-054131-7 ), p. 527
 28. Stebbins și Cohen, p. 10-14
 29. (ro) SW Frost, Note despre hrănirea și năpârlirea la broaște, The American Naturalist, vol. 66, nr . 707,, p. 530–540 ( DOI 10.1086 / 280458, 2456779 )
 30. a și b (în) D. Badger și J. Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 978-1-85310-740-5 ), p. 27
 31. (în) HR Smyth, Amphibians and Their Ways, Macmillan,( ISBN 978-0-02-612190-3 )
 32. (în) MC Dickerson, The Frog Book: North American Frogs and Toads, Publicații Dover,( ISBN 978-0-486-21973-8 )
 33. (ro) DC Blackburn, broască păroasă, AmphibiaWeb,(accesat la 18 august 2012 )
 34. (în) WH Wente și JB Phillips, „S-au fixat morfuri de culoare verde și maro și un nou morf care schimbă culoarea broastei de copac din Pacific Hyla regilla, The American Naturalist, vol. 162, nr . 4,, p. 461–473 ( PMID 14582008, DOI 10.1086 / 378253, 10.1086 / 378253 )
 35. (în) John Kimball, Plămâni vertebrate: broaște pulmonară, paginile de biologie ale lui Kimball, (accesat pe 9 iulie 2012 )
 36. (în) Adam Boisvert, Broască cu cap plat Bornean, AmphibiaWeb, Berkeley, Universitatea din California,(accesat pe 9 iulie 2012 )
 37. Descoperirea unei broaște fără plămâni( ArhivăWikiwixArchive.isCe să faci? ), Știință și viitor,(accesat la 13 noiembrie 2013 )
 38. a și b (în) John Kimball, Animal Circulatory Systems: Three Chambers: The Frog and Lizard, paginile de biologie ale lui Kimball, (accesat pe 9 iulie 2012 )
 39. Peter H. Raven, Kenneth A. Mason, Jonathan B. Losos și Susan S. Singer, General Biology, De Boeck Superior,, 1406 p. ( ISBN 9782804163051 ), p. 1024
 40. (în) Deborah Lee, Telmatobius culeus, AmphibiaWeb, Berkeley, Universitatea din California,(accesat pe 9 iulie 2012 )
 41. (în) Frog Digestive System, TutorVista.com,(accesat la 4 august 2012 )
 42. a și b (în) RL Dorit, WF Walker și RD Barnes, Zoologie, Editura Saunders College,( ISBN 0-03-030504-7 ), p. 849
 43. a b c d e și f (ro) Sistemele interne ale broaștei, TutorVista.com,(accesat pe 4 iunie 2012 )
 44. (în) Dorota, " Ciclul vieții unei broaște ", Frogland, (accesat la 4 august 2012 )
 45. (în) David M. Sever și Nancy L. Staub, Hormoni, structuri accesorii sexuale și caracteristici sexuale secundare la amfibieni, Hormoni și reproducerea vertebratelor - Vol 2: Amfibieni (accesat la 4 august 2012 ), p. 83-98
 46. (în) Michel Laurin și Jacques A. Gauthier, Amniota, Tree of Life Web Project(accesat la 4 august 2012 )
 47. a și b (în) Ian P. Howard și Brian J. Rogers, Binocular Vision and Stereopsis, Oxford University Press,( ISBN 0195084764, citit online ), p. 651
 48. a b și c (ro) David Badger și John Netherton, Frogs, Airlife Publishing Ltd,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 31-35
 49. (în) WRA Muntz, Viziune în broaște, San Francisco, WH Freeman al. „Amprentele științifice americane”,, 10 p. ( OCLC 15304238 )
 50. a și b (în) David Badger și John Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 38
 51. a și b Stebbins și Cohen, p. 67-69
 52. (în) Cecilia E. Armstrong și William M. Roberts, " Proprietățile electrice ale celulelor de păr sacculare de broască: distorsiune prin disociere enzimatică ", Journal of Neuroscience, vol. 18, n o 8,, p. 2962–2973 ( PMID 9526013, citiți online )
 53. (în) " Bullfrog ", Ohio Department of Natural Resources (accesat la 19 iunie 2012 )
 54. (în) Gary Nafis " Ascaphus truei : Coastal Tailed Frog ", California Herps,(accesat pe 19 iunie 2012 )
 55. (în) Debjani Roy, Semnalele de comunicare și selecția sexuală la amfibieni, Current Science, Vol. 72,, p. 923–927 ( citiți online [PDF] )
 56. (în) HC Gerhardt, Evoluția vocalizării la broaște și broaște, Revista anuală de ecologie și sistematică, vol. 25,, p. 293–324 ( DOI 10.1146 / annurev.es.25.110194.001453 )
 57. a b c și d (ro) David Badger și John Netherton, Frogs, Airlife Publishing Ltd,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 39-44
 58. (ro) Bill Jr. Hilton, Jug-o-Rum: Call of the Amorous Bullfrog, vol. 1, Hilton Pond Center for Piedmont Natural History, col. „Naturalistul din Piemont”,
 59. (în) Pat Nash, The Life of RRRRRRRiveting Tree Frogs pe beachwatchers.wsu.edu, (accesat la 4 august 2012 )
 60. (în) Aristofan, Broaștele ” de pe records.viu.ca (accesat la 19 iunie 2012 )
 61. (în) Rick Emmer, Cum supraviețuiesc broaștele iarna? De ce nu îngheță până la moarte? ", Scientific American, ( citiți online, consultat la 15 iunie 2012 )
 62. (în) Sara M. Kayes, Rebecca L. Cramp și Craig E. Franklin, " Depresia metabolică în timpul estivării în Cyclorana alboguttata ", Biochimie comparativă și fiziologie - Partea A: Fiziologie moleculară și integrativă, vol. 154, nr . 4,, p. 557–563 ( DOI 10.1016 / j.cbpa.2009.09.001 )
 63. (în) NJ Hudson, SA Lehnert, AB Ingham, B. Symonds, CE Franklin și GS Harper, " Lecții din broasca estivatoare a anului: proteine ​​musculare care economisesc ÎN ciuda foametei și a neutilizării ", American Journal of Physiology, Vol. 290, nr . 3,, R836 - R843 ( PMID 16239372, DOI 10.1152 / ajpregu.00380.2005 )
 64. (în) Top 10 best jumper animals, Scienceray (accesat la 11 iunie 2012 )
 65. (în) RS James și RS Wilson, " Salt exploziv: rachete specializate morfologice și fiziologice extreme de broaște australiene ( Litoria nasuta ) ", Fiziologie și biochimie Zoologie, vol. 81 n o 2,, p. 176–185 ( PMID 18190283, DOI 10.1086 / 525290 )
 66. (în) S. Nauwelaerts, J. Schollier și P. Aerts, O analiză funcțională a modului în care broaștele sar din apă, Biological Journal of the Linnean Society, vol. 83, nr . 3,, p. 413–420 ( DOI 10.1111 / j.1095-8312.2004.00403.x )
 67. a și b (în) David Badger și John Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 51
 68. (în) HC Astley și TJ Roberts, Dovezi pentru o catapultă a vertebratelor: stocarea elastică a energiei în tendonul plantar în timpul broasca săritoare, Biology Letters, vol. 8, n o 3,, p. 386–389 ( PMID 22090204, PMCID 3367733, DOI 10.1098 / rsbl.2011.0982 )
 69. (în) J. Scott, Saltul lăcustelor: o investigație de laborator integrată, Advances in Physiology Education, vol. 29, n o 1,, p. 21–26 ( PMID 15718379, DOI 10.1152 / advan.00037.2004 )
 70. a b și c (în) " Anura ", Encyclopædia Britannica Online (accesat la 12 iunie 2012 )
 71. (în) HS Fitch, Un studiu ecologic al șopârlă cu guler ( șopârlă cu guler comun ), Universitatea din Kansas Publications, Muzeul de Istorie Naturală, vol. 8,, p. 213–274
 72. (în) domnul Walton și BD Anderson, The cost of aerobics saltatory locomotion in the fowler's toad ( Bufo fowleri woodhousei ), Journal of Experimental Biology, vol. 136,, p. 273–288 ( PMID 3404074, citiți online )
 73. (în) AN Ahn, E. Furrow și AA Biewener, Walking and running in the red-legged broasca care aleargă, Kassina maculata, Journal of Experimental Biology, vol. 207, n o Pt 3,, p. 399–410 ( PMID 14691087, DOI 10.1242 / jeb.00761 )
 74. (în) domnul Pickersgill, A. Schiøtz, K. Howell și L. Minter, " Kassina maculata ", Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, (accesat la 11 iunie 2012 )
 75. a și b (în) " Pipidae ", AmphibiaWeb, Universitatea din California, Berkeley (accesat la 14 iunie 2012 )
 76. ^ A și b (ro) WE Duellman și GR Zug, " Anura: De la mormoloc la adult ", Encyclopædia Britannica (accesat la 13 iulie 2012 )
 77. (în) C. Radhakrishnan și KC Gopi, " Extension of range of distribution of Nasikabatrachus sahyadrensis Biju & Bossuyt (Amphibia: Anura: Nasikabatrachidae) along the Western Ghats, With Some insights on icts bionomics ", Current Science, Vol. 92, n o 2, p. 213–216 ( ISSN 0011-3891, citiți online )
 78. a și b (în) Eugenia Farrar și Jane Hey, Spea bombifrons, AmphibiaWeb, Universitatea din California, Berkeley (accesat la 16 iunie 2012 )
 79. (în) " broască americană de spadă ", AmphibiaWeb, Universitatea din California, Berkeley (accesat la 16 iunie 2012 )
 80. (în) Dale Roberts și Jean-Marc Hero, broasca pătată de vest, Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate,(accesat la 16 iunie 2012 )
 81. (în) Mark Staniszewski, Madagascan Burrowing Frogs: Genus Scaphiophryne (Boulenger, 1882), pe amphibian.co.uk, (accesat la 16 iunie 2012 )
 82. (în) domnul Venesci, CJ Raxworthy, RA Nussbaum și F. Glaw, " O revizuire a complexului Scaphiophryne marmorata de broaște de broască marmorate din Madagascar, inclusiv descrierea unei noi specii ", Herpetological Journal, vol. 13,, p. 69–79 ( citește online )
 83. (în) W. Federle, WJP Barnes, W. Baumgartner, P. Drechsler și JM Smith, " Umed, dar nu alunecos: fricțiune la limită în tampoane adezive pentru broasca copacului ", Journal of the Royal Society Interface, vol. 3, n o 10,, p. 689–697 ( DOI 10.1098 / rsif.2006.0135 )
 84. (în) Doris Mabel Cochran, Amfibieni vii ai lumii, Doubleday,( ISBN 978-0-241-90338-4, citit online ), p. 112
 85. (în) " Phyllomedusa aye-aye ", AmphibiaWeb (accesat la 14 iunie 2012 )
 86. (in) Sharon B. Emerson și MAR Koehl, " Interacțiunea modificărilor comportamentale și morfologice în evoluția unui roman tip locomotorie" broastelor zboară ", Evolution, vol. 44, n ° 8,, p. 1931–1946 ( DOI 10.2307 / 2409604, 2409604 )
 87. (în) Sunny Shah și Rachna Tiwari, " Rhacophorus nigropalmatus ", AmphibiaWeb, Berkeley, Universitatea din California,(accesat la 11 iunie 2012 )
 88. (în) " Wallace's Flying Frog Rhacophorus nigropalmatus " National Geographic: Animals (accesat la 5 iunie 2012 )
 89. a b c d e f și g Stebbins și Cohen, p. 154-162
 90. (în) NB Davies și TR Halliday, Scârțâituri adânci și evaluare în lupta împotriva broaștelor bufe, Nature, vol. 274, nr . 5672,, p. 683–685 ( DOI 10.1038 / 274683a0 )
 91. (în) David R. Long, Energetica și reproducerea la Scaphiopus multiplicatus feminin din vestul Texasului, Journal of Herpetology, Vol. 23, n o 2, p. 176–179 ( DOI 10.2307 / 1564026, 1564026 )
 92. (în) Alan Channing și Kim M. Howell, Amfibieni din Africa de Est, Editura Comstock,( ISBN 0-8014-4374-1 ), p. 104-117
 93. (în) L. Sandberger, A. Hillers, J. Doumbia, NS. Loua, C. Brede și MO. Rödel, Redescoperirea broaștei liberiene Nimba, Nimbaphrynoides liberiensis (Xavier, 1978) (Amphibia: Anura: Bufonidae) și reevaluarea statutului său taxonomic, Zootaxa, Magnolia Press, vol. 4355,, p. 56–68 ( ISSN 1175-5334, citiți online )
 94. (în) Perry W. Gilbert, " Observations on the eggs of Ambystoma maculatum with special reference to the green algae found in le egg envelopes ", Ecology, vol. 23, n o 2, p. 215–227 ( DOI 10.2307 / 1931088, 1931088 )
 95. (în) Bruce Waldman și Michael J. Ryan, Avantajele termice ale depunerii comunale de masă a ouălor la broaștele lemnoase ( Rana sylvatica ), Journal of Herpetology, Vol. 17, n o 1,, p. 70–72 ( DOI 10.2307 / 1563783, 1563783 )
 96. (în) Alberto R. Estrada și S. Blair Hedges, " La limita de dimensiune mai mică în tetrapode: o nouă broască diminutivă din Cuba (Leptodactylidae: Eleutherodactylus) ", Copeia, vol. 1996, nr . 4,, p. 852–859 ( DOI 10.2307 / 1447647, 1447647 )
 97. (în) Kellie Whittaker și Peera Chantasirivisal, " Leptodactylus pentadactylus ", AmphibiaWeb, Berkeley, Universitatea din California,(accesat la 19 iulie 2012 )
 98. (în) Kellie Whittaker, Agalychnis callidryas, AmphibiaWeb, Berkeley, Universitatea din California,(accesat la 19 iulie 2012 )
 99. (în) KM Warkentin, Plasticitatea adaptivă în vârsta de incubație: un răspuns la compromisurile de risc de prădare, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 92, nr . 8,, p. 3507–3510 ( DOI 10.1073 / pnas.92.8.3507 )
 100. a b c d și e Stebbins și Cohen, p. 179-194
 101. (în) Deepthi D. Wickramasinghe, Kerri L. Oseen și Richard J. Wassersug, Modificări ontogenetice în dietă și morfologie intestinală în mormolele semi-terestre ale nannophrys ceylonensis (dicroglossidae), Copeia, vol. 2007, nr . 4,, p. 1012-1018 ( 25140719 )
 102. (în) Peter Janzen, " nannophrys ceylonensis ", AmphibiaWeb, Universitatea din California, Berkeley,(accesat la 20 iulie 2012 )
 103. (în) Locomotion Tadpole: Axial Movement and Tail Functions in a Lareely Vertebraeless Vertebrate ( ArhivăWikiwixArchive.isCe să faci? ), Pe intl-icb.oxfordjournals.org (accesat la 6 noiembrie 2013) )
 104. (în) Martha L. Crump, " Canibalismul de mormoloci mai tineri: un alt pericol al metamorfozei ", Copeia, Societatea Americană a Ichtiologilor și Herpetologilor, vol. 4, n o 4,, p. 1007–1009 ( DOI 10.2307 / 1445301, 1445301 )
 105. Stebbins și Cohen, p. 173-175
 106. (în) Boris Ivan Balinsky, Dezvoltarea animalelor: metamorfoză, Enciclopedia Britanică (accesat la 10 august 2012 )
 107. Serre-Collet 2013, p. 49
 108. (în) Alexis C. Christmas, Hao Yuan Guo Mark Mandica și David L. Hu, Broaștele folosesc o limbă și saliva viscoelastică non-newtoniană pentru a prinde prada, Journal of The Royal Society Interface, vol. 14, n ° 127,, p. 20160764 ( ISSN 1742-5689 și 1742-5662, PMID 28148766, DOI 10.1098 / rsif.2016.0764, citit online, consultat la 5 februarie 2017 )
 109. (în) HR Da Silva și XC De Britto Pereira, Cât de mult mănâncă broaștele care mănâncă fructe? O investigație asupra dietei Xenohyla truncata (Lissamphibia: Anura: Hylidae), Journal of Zoology, vol. 270, nr . 4,, p. 692–698 ( DOI 10.1111 / j.1469-7998.2006.00192.x )
 110. (în) Donna Graham, Broasca leopardă nordică ( Rana pipiens ), An Educator's Guide to South Dakota's Natural Resources (accesat la 4 august 2012 )
 111. (în) Stuart L. Pimm, " Structura rețelelor alimentare ", Theoretical Population Biology, vol. 16, n o 2, p. 144–158 ( PMID 538731, DOI 10.1016 / 0040-5809 (79) 90010-8, citiți online )
 112. (în) KR Matthews și C. Miaud, " Un studiu scheletocronologic al structurii vârstei, creșterii și longevității broaștei cu picioare galbene de munte, Rana muscosa, în Sierra Nevada, California ", Copeia, vol. 2007, nr . 4,, p. 986–993 ( ISSN 0045-8511, DOI 10.1643 / 0045-8511 (2007) 7 [986: ASSOTA] 2.0.CO; 2, citiți online )
 113. (în) Frank Slavens și Kate Slavens, " Frog and Toad index ", Longevity (accesat la 4 iulie 2012 )
 114. (în) KB Storey, " Viața într-o stare înghețată: strategii adaptive pentru toleranța naturală la îngheț la reptile și amfibieni ", American Journal of Physiology, Vol. 258, n o 3 Pt 2,, p. 559–568 ( PMID 2180324 )
 115. (în) ML Crump, Îngrijirea părinților printre amfibii, Progrese în studiul comportamentului, progrese în studiul comportamentului, vol. 25,, p. 109–144 ( ISBN 978-0-12-004525-9, DOI 10.1016 / S0065-3454 (08) 60331-9 )
 116. a b și c (en) JL Brown, V. Morales și K. Summers, O trăsătură ecologică cheie a condus evoluția îngrijirii biparentale și a monogamiei într-un amfibian, American Naturalist, vol. 175, nr . 4,, p. 436–446 ( PMID 20180700, DOI 10.1086 / 650727 )
 117. (în) Jennifer A. Sheridan și Joanne F. Ocock, " Parental care in Chiromantis hansenae (Anura: Rhacophoridae) ", Copeia, vol. 2008, nr . 4,, p. 733–736 ( DOI 10.1643 / CH-07-225 )
 118. (în) JL Brown, V. Morales și K. Summers, " Divergența în îngrijirea părintească, selecția habitatului și istoria vieții larvele între două specii de broaște otrăvitoare peruviene: o analiză experimentală ", Journal of Evolutionary Biology, vol. 21, n o 6, 2008a, p. 1534–1543 ( PMID 18811668, DOI 10.1111 / j.1420-9101.2008.01609.x )
 119. (în) T. Grant, DR Frost, JP Caldwell, R. Gagliardo, CFB Haddad, PJR Kok, DB Means, BP Noonan, WE Schargel și W. Wheeler, Sistematica filogenetică a broaștelor dart-otravă și a rudelor lor (Amfibia), Athesphatanura, Dendrobatidae), Buletinul Muzeului American de Istorie Naturală, vol. 299,, p. 1–262 ( ISSN 0003-0090, DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 299 [1: PSODFA] 2.0.CO; 2 )
 120. (în) René van Wijngaarden și Federico Bolaños, " Parental care in Dendrobates granuliferus (Anura: Dendrobatidae), with a description of the mormol ", Journal of Herpetology, Vol. 26, n o 1,, p. 102–105 ( DOI 10.2307 / 1565037, 1565037 )
 121. (în) Maria Claudia Fandiño Horst Lüddecke și Adolfo Amézquita, vocalizarea și transportul larvelor masculin Colostethus subpunctatus (Anura: Dendrobatidae), Amphibia-Reptilia, vol. 18, n o 1,, p. 39–48 ( DOI 10.1163 / 156853897X00297 )
 122. (în) Broască moașă comună, Alytes obstetricans, Repties and Amphibians of France (accesat la 30 iulie 2012 )
 123. (în) " Proteins of Frog foam cuiburi ", Universitatea din Glasgow (accesat la 24 august 2012 )
 124. (în) Laura Dalgetty și Malcolm W. Kennedy, Construirea unei case din arhitectura cuibului de spumă-túngara broască și procesul de construire în trei etape, Biology Letters, vol. 6, n o 3,, p. 293–296 ( PMID 20106853, PMCID 2880057, DOI 10.1098 / rsbl.2009.0934 )
 125. (în) " Assa darlingtoni ", Rețeaua Frogs Australia, (accesat la 5 august 2012 )
 126. (în) E. Semeyn, " Rheobatrachus silus ", Web pentru diversitatea animalelor, Muzeul de Zoologie al Universității din Michigan,(accesat la 5 august 2012 )
 127. (în) Fran Sandmeier, Broasca lui Darwin, AmphibiaWeb, (accesat la 5 august 2012 )
 128. (în) Henry M. Wilbur, Peter J. Morin și Reid N. Harris, " Anuran Responses to Predation Salamander ", BioScience, Oxford University Press Pe numele Institutului American de Științe Biologice, vol. 34, nr . 4,, p. 257 ( DOI 10.2307 / 1309466, citiți online )
 129. (în) George T. Barthalmus și William J. Zielinski, " Mucusul pielii Xenopus induce diskinezii orale care promovează evadarea de la șerpi ", Farmacologie Biochimie și comportament, vol. 30, nr . 4,, p. 957–959 ( PMID 3227042, DOI 10.1016 / 0091-3057 (88) 90126-8 )
 130. (în) Catherine R. Darst și Molly E. Cummings, Predator learning Favorizează mimica unui model mai puțin toxic la broaștele otrăvitoare, Nature, vol. 440, nr . 7081,, p. 208–211 ( PMID 16525472, DOI 10.1038 / nature04297 )
 131. (în) CW Myers și JW Daly, Broaște Dart-otravă, Scientific American, Vol. 248, n o 2, p. 120-133 ( PMID 6836257, DOI 10.1038 / scientificamerican0283-120 )
 132. (ro) JM Savage, Amfibienii și reptilele din Costa Rica, University of Chicago Press,( ISBN 0-916984-16-8 )
 133. (în) WE Duellman, The Biology of a Ecuatorial herpetofauna in Amazonian Ecuador, Universitatea din Kansas Muzeul de Istorie Naturală Publicație Diverse, Vol. 65,
 134. (în) RA Saporito, HM Garraffo, MA Donnelly, G Edwards, JT Longino și JW Daly, furnici formicinae: o sursă de artropode pentru alcaloizii pumiliotoxinici ai broaștelor otrăvitoare dendrobatide, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 101, nr . 21,, p. 8045–8050 ( PMID 15128938, PMCID 419554, DOI 10.1073 / pnas.0402365101 )
 135. (în) BP Smith, J. Tyler, T. Kaneko, HM Garraffo, TF Spande și JW Daly, " Dovezi pentru biosinteza alcaloizilor pseudofrynamina de către o broască australiană miobatrahidă ( Pseudophryne ) și pentru sechestrarea pumiliotoxinelor dietetice ", Journal of Natural Produse, vol. 65, nr . 4,, p. 439–47 ( PMID 11975476, DOI 10.1021 / np010506a )
 136. (în) T. Grant, Poison Dart Frog Vivarium, Muzeul American de Istorie Naturală (accesat la 7 iulie 2012 )
 137. (în) Nicholas Arnold și Denys Ovenden, Reptiles and Amphibians of Britain and Europe, Harper Collins Publishers,( ISBN 0-00-219964-5 ), p. 73-74
 138. (în) Floyd E. Hayes, Comportamentul antipredator al broaștelor recent metamorfozate ( Bufo has. Americanus ) în timpul întâlnirilor cu șerpi de jartieră ( Thamnophis s. Sirtalis ), Copeia, Societatea Americană a Ichtiologilor și Herpetologilor, vol. 1989 nr . 4,, p. 1011–1015 ( DOI 10.2307 / 1445987, 1445987 )
 139. (în) Freaky Frogs, National Geographic Explorer (accesat la 13 iulie 2012 )
 140. (în) Vance Ferrell, " Distribuție geografică ", Enciclopedia Evoluție, Volumul 3, Fapte despre evoluție,(accesat pe 13 iulie 2012 )
 141. (în) Paddy Ryan, Story Frogs, Enciclopedia Noii Zeelande, (accesat la 20 august 2012 )
 142. (în) Chris Dahl, Vojtech Novotny, Jiri Moravec și Stephen J. Richards, " Diversitatea beta a broaștelor în pădurile din Noua Guinee, Amazonia și Europa: comunități tropicale și temperate contrastante ", Journal of Biogeography, Vol. 36, nr . 5,, p. 896–904 ( DOI 10.1111 / j.1365-2699.2008.02042.x )
 143. (în) " Cyclorana platycephala ", Rețeaua Frogs Australia,(accesat la 20 iulie 2012 )
 144. (în) Guillaume Lecointre și Hervé Le Guyader, clasificare filogenetică a vieții, Belin,, 512 p.
 145. a și b (ro) David Cannatella, Anura, proiectul web Tree of Life,(accesat la 8 august 2012 )
 146. (în) LS Ford și DC Cannatella, Cladele majore ale broaștelor, Monografii herpetologice, vol. 7,, p. 94–117 ( DOI 10.2307 / 1466954, 1466954 )
 147. (în) J. Faivovich, CFB Haddad, PCA Garcia, DR Frost, JA Campbell și WC Wheeler, Revizuirea sistematică a familiei broaștelor Hylidae, cu referire specială la Hylinae: Analiza și revizuirea filogenetică, Buletinul Muzeului American al Istoria naturală, vol. 294,, p. 1-240 ( DOI 10.1206 / 0,003-0,090 (2005) 294 [0001: SROTFF] 2.0.CO; 2 )
 148. (în) SL Kuzmin, Pelophylax esculentus pe amphibiaweb.org, (accesat pe 12 octombrie 2012 )
 149. (în) S. Köhler, Mecanisme pentru izolarea reproductivă parțială într-o zonă hibridă Bombina din România, pe teza de disertație pentru, (accesat pe 5 iunie 2012 )
 150. ^ Amphibian Species of the World, accesat la 17 septembrie 2014
 151. (în) Diego San Mauro Miguel Vences, Marina Alcobendas, Rafael Zardoya și Axel Meyer, Diversificarea inițială a amfibienilor vii a precedat destrămarea Pangea, The American Naturalist, vol. 165, nr . 5,, p. 590-599 ( PMID 15795855, DOI 10.1086 / 429523, 429523 )
 152. (în) Zhang Peng, Zhou Hui, Chen Yue Qin, Liu Yi Fei și Liang-Hu Qu, perspectivă mitogenomică asupra originii și filogeniei amfibienilor vii, Biologie sistematică, vol. 54, n o 3,, p. 391-400 ( DOI 10.1080 / 10635150590945278 )
 153. (în) David Marjanović și Michel Laurin, Fosile, molecule, timpuri de divergență și originea lisamfibienilor, Biologie sistematică, vol. 56, n o 3,, p. 369-388 ( DOI 10.1080 / 10635150701397635 )
 154. (în) R. Alexander Pyron, " Estimările timpului divergenței folosind fosilele ca taxoni terminali și originile lissamphibiei ", Biologie sistematică, vol. 60, n o 4,, p. 466–481 ( DOI 10.1093 / sysbio / syr047 )
 155. (în) Anne Casselman, Amfibianul fosil„ Frog-amander ”poate lipsi din verigă, National Geographic News,(accesat pe 5 iulie 2012 )
 156. (în) Jason S. Anderson, Robert R. Reisz, Diane Scott, Nadia B. Fröbisch S. și Stuart Sumida, A stem batrachian from the Early Permian of Texas and the origin of broaștelor și salamandrelor, Nature, vol. 453, nr . 7194,, p. 515–518 ( PMID 18497824, DOI 10.1038 / nature06865 )
 157. a și b (ro) David Cannatella, Triadobatrachus massinoti, pe Arborele vieții, (accesat la 26 iunie 2008 )
 158. (în) Z. Roček, Amphibian Biology: Paleontology: The Evolutionary History of Amfibians, vol. 4, Surrey Beatty & Sons,( ISBN 0-949324-87-6, citit online ), cap. 14 („Amfibieni mezozoici”), p. 1295–1331
 159. (în) DB Weishampel, P. Dodson și Osmólska H., (ed.) (Ed.) Distribuția dinozaurilor (Jurassic timpuriu, America de Nord): The Dinosauria (ediția a II-a), University of California Press,( ISBN 978-0-520-24209-8 ), p. 530–532
 160. (în) Neil H. Shubin și Farish A. Jenkins, An Early Jurassic jumping frog, Nature, vol. 377, nr . 6544,, p. 49–52 ( DOI 10.1038 / 377049a0 )
 161. (în) J. Foster, Jurassic West: dinozaurii din formațiunea Morrison și lumea lor, Indiana University Press,( ISBN 0-253-34870-6 ) , „Anura (Broaște)”, p. 135–136
 162. (în) AC Wilson, VM Sarich și LR Maxson, Importanța rearanjării genelor în evoluție: dovezi din studiile privind ratele de evoluție cromozomială, proteică și anatomică, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 71, nr . 8,, p. 3028–3030 ( DOI 10.1073 / pnas.71.8.3028, citiți online )
 163. (în) SE Evans, EH Jones și DW Krause, O broască uriașă cu afinități sud-americane din Cretacicul târziu al Madagascarului, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 105, nr . 8,, p. 2951–2956 ( PMID 18287076, PMCID 2268566, DOI 10.1073 / pnas.0707599105 )
 164. Marjanović, D. și Laurin, M. (2007) Fosile, molecule, timpuri de divergență și originea lisamfibienilor [1] . Biologie sistematică 56, 369-388.
 165. (în) R. Alexander Pyron și John J. Wiens, O filogenie pe scară largă a amfibiilor, care include peste 2800 de specii și o clasificare revizuită a broaștelor, salamandrelor și cecilienilor existenți, Mologenic Phylogenetics and Evolution, vol. 61, n o 2, p. 543–583 ( PMID 21723399, DOI 10.1016 / j.ympev.2011.06.012, citiți online )
 166. (în) DR Frost, T. Grant, JN Faivovich, HR Bain, A. Haas, CLFB Haddad, RO De Sá, A. Channing, Mr. Wilkinson, SC Donnellan, CJ Raxworthy, JA Campbell, BL Blotto, P. Moler, RC Drewes, RA Nussbaum, JD Lynch, DM Green și WC Wheeler, The Amfibian Tree of Life, Buletinul Muzeului American de Istorie Naturală, vol. 297,, p. 1–291 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 297 [0001: TATOL] 2.0.CO; 2 )
 167. (în) Heinicke MP Duellman, WE, Trueb, L. Means, DB, MacCulloch, RD and Hedges, SB, O nouă broască de familie (Anura: Terrarana) din America de Sud și o cladă viu extinsă dezvăluită prin dezvoltarea filogeniei moleculare, Zootaxa, vol. 2211,, p. 1–35 ( citiți online )
 168. (ro) JM Hoekstra, JL Molnar, Mr. Jennings, C. Revenga, MD Spalding, TM Boucher, JC Robertson, TJ Heibel și K. Ellison, " Numărul de specii amfibiene amenințate la nivel global de ecoregiunea de apă dulce ", Atlasul global Conservare: schimbări, provocări și oportunități de a face diferența. , Conservarea naturii,(accesat la 5 septembrie 2012 )
 169. (în) SN Stuart, Song, NA Cox, BE Young, ASL Rodrigues, DL Fischman și RW Waller, " Status and trends of amphibian extinctions worldwide and Declines ", Science, vol. 306, nr . 5702,, p. 1783–1786 ( PMID 15486254, DOI 10.1126 / science.1103538 )
 170. (în) J. Alan Pounds, PL Michael Fogden, Jay M. Savage și George C. Gorman, " Teste de modele nule pentru amfibieni Declinurile au fost de munte tropical ", Conservation Biology, vol. 11, n o 6,, p. 1307–1322 ( DOI 10.1046 / j.1523-1739.1997.95485.x )
 171. (în) Amfibieni în toată lumea declină: cât de mare este problema, care sunt cauzele și ce se poate face? », AmphibiaWeb,(accesat la 15 octombrie 2012 )
 172. (în) Populația broaște scade în mare parte din cauza traficului, New Scientist, ( citiți online, consultat la 13 iulie 2012 )
 173. (în) MJ Voordouw, D. Adama, B. Houston și P. Govindarajulu, Prevalența ciupercii patogene chytrid, Batrachochytrium dendrobatidis, într-o populație pe cale de dispariție a broaștelor nordice leopard, Rana pipiens, BMC Ecology, vol. 10, n o 6,( DOI 10.1186 / 1472-6785-10-6 )
 174. (în) Elizabeth M. Harp și James W. Petranka, ranavirusuri în broaște de lemn ( Rana sylvatica ): surse potențiale de transmitere și intrare în iazuri, Journal of Wildlife Diseases, vol. 42, n o 2, p. 307–318 ( PMID 16870853 )
 175. (în) Kathryn Phillips, Tracking the Vanishing Frogs, Penguin Books,( ISBN 0-14-024646-0 )
 176. (în) Karen R. Lips, " Declinul unei faune amfibiene tropicale montane ", Conservation Biology, vol. 12,, p. 106–117 ( DOI 10.1111 / j.1523-1739.1998.96359.x, 2387466 )
 177. (în) Andrew R. Blaustein și Pieter TJ Johnson, Complexitatea amfibienilor deformați, Frontiers in Ecology and the Environment, Vol. 1, n o 2, p. 87-94 ( DOI 10.1890 / 1540-9295 (2003) 001 [0087: TCODA] 2.0.CO; 2, citit on - line )
 178. (în) JG Burkhart, G. Ankley H. Bell, H. Carpenter, D. Fort, D. Gardiner, H. Gardner, R. Hale, JC Helgen, P. Jepson, D. Johnson, Mr. Lannoo, D. Lee, J. Lary, R. Levey, J. Magner, C. Meteyer, MD Shelby și G. Lucier, Strategii pentru evaluarea implicațiilor broaștelor malformate pentru sănătatea mediului, Environmental Health Perspectives, vol. 108, nr . 1,, p. 83–90 ( PMID 10620528, PMCID 1637865, DOI 10.2307 / 3454299, 3454299 )
 179. (în) Richard Black, Noul centru de broască pentru grădina zoologică din Londra, BBC News, ( citit online, consultat la 3 noiembrie 2008 )
 180. (în) Plan național de recuperare pentru broasca sudică coroborată (Pseudophryne coroborată): 5. Acțiune de recuperare anterioară, Environment.gov.au (accesat la 3 noiembrie 2008 )
 181. (în) Bacteriile arată o promisiune în combaterea ucigașului global de amfibieni, Physorg.com,(accesat la 3 noiembrie 2008 )
 182. (în) Proiect lansat pentru a lupta împotriva ciupercilor care ucid broaște, The Guardian 12 mai, 12 mai 2009 (accesat la 19 iulie 2009 )
 183. (în) " Panama Amphibian Rescue and Conservation Project " pe amphibianrescue.org (accesat la 15 octombrie 2012 )
 184. (în) 2008: Anul broaștei pe bgci.org, (accesat pe 13 iulie 2012 )
 185. (în) Michael J. Tyler, Australian Frogs, Penguin Books,( ISBN 0-670-90123-7 ), p. 111
 186. (în) Elizabeth Cameron, Toad toad, Australian Museum,(accesat pe 12 septembrie 2012 )
 187. a și b (în) IG Warkentin, D. Bickford, NS Sodhi și JA Corey, Eating broaște la dispariție, Conservation Biology, vol. 23, nr . 4,, p. 1056–1059 ( PMID 19210303, DOI 10.1111 / j.1523-1739.2008.01165.x )
 188. (în) Program de informare a speciilor acvatice cultivate: Rana catesbeiana, Departamentul FAO pentru pescuit și acvacultură (accesat la 5 iulie 2012 )
 189. C. Mammina, L. Cannova, S. Carfì Pavia și A Nastasi, „ Prezența endemică a serotipului Salmonella enterica Cerro în sudul Italiei ”, Euro Surveill, vol. 5, n o 7,, p. 84-86
 190. ^ Cl. Richard, „ Despre Aeromonas hydrophila ”, Medicină și boli infecțioase, vol. 18, n o 2, p. 92
 191. (în) California Schools Leading Race to Stop Dissections, Institutul pentru bunăstarea animalelor, ( citiți online, accesat la 17 iunie 2012 )
 192. (în) David Ames Wells, Știința lucrurilor comune: o explicație familiară a primelor principii ale științei fizice. Pentru școli, familii și tineri studenți, ( citiți online ), p. 290
 193. (în) " ligatură stannius ", Biologie online, (accesat la 5 august 2012 )
 194. (în) S. Sarkar, " Lancelot Hogben, 1895-1975 ", Genetica, vol. 142, nr . 3,, p. 655–660 ( PMID 8849876, PMCID 1207007 )
 195. (în) Christen Brownlee, Transfer nuclear: Bringing in the Clones, Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii (accesat la 21 octombrie 2012 )
 196. (în) L. Browder și L. Iten, Xenopus ca sistem model în biologia dezvoltării, Dynamic Development, Universitatea din Calgary(accesat la 17 iunie 2012 )
 197. (în) S. Klein, Dezvoltarea potențialului Xenopus tropicalis ca model genetic, Grupul de lucru Trans-NIH Xenopus (accesat la 9 martie 2006 )
 198. (în) " Xenopus tropicalis ", Joint Genome Institute (accesat la 13 iulie 2012 )
 199. (în) SE Vancompernolle, RJ Taylor, K. Oswald-Richter, J. Jiang, BE Youree, JH Bowie, J. Tyler, Mr. Conlon, D. Wade, C. Aiken, TS Dermody, VN Kewalramani THE Rollins- Smith și D. Unutmaz, Peptidele antimicrobiene din pielea amfibiană inhibă puternic infecția cu virusul imunodeficienței umane și transferul virusului din celulele dendritice în celulele T, Journal of Virology, vol. 79, nr . 18,, p. 11598–11606 ( PMID 16140737, PMCID 1212620, DOI 10.1128 / JVI.79.18.11598-11606.2005 )
 200. (în) G. Phillipe și L. Angenot, Evoluții recente în domeniul otrăvurilor cu săgeți și săgeți, Journal of Ethnopharmacology, Vol. 100, n os 1-2,, p. 85–91 ( PMID 15993556, DOI 10.1016 / j.jep.2005.05.022 )
 201. (în) T. Lyttle, D. Goldstein și J. Gartz, Bufo toads and bufotenine: fact and fiction around Alleged year psychedelic, Journal of Psychoactive Drugs, Vol. 28, n o 3,, p. 267–290 ( PMID 8895112, DOI 10.1080 / 02791072.1996.10472488 )
 202. (în) T. Lyttle, " Abuzul și legenda în" Toad lins "fenomen ", International Journal of Addiction, Voi. 28, nr . 6,, p. 521–538 ( PMID 8486435 )
 203. a și b (ro) Charles W. Myers, John W. Daly și Borys Malkin, O nouă broască periculos de toxică ( Phyllobates ) folosită de indienii Emberá din vestul Columbiei, cu discuții despre fabricarea pistolelor și otrăvirea cu săgeți, Buletinul Muzeul American de Istorie Naturală, vol. 161,, p. 307-366 ( citește online )
 204. (în) Roger Ebert, Chuck Jones: Three Cartoons (1953-1957), Chicago Sun-Times, ( citiți online, consultat la 30 iunie 2012 )
 205. (în) Brothers Grimm, The Frog Prince, East of the Web (accesat la 30 iunie 2012 )
 206. (în) Walk of Fame, Kermit the Frog Awarded with a star on the Hollywood Walk of Fame, 1 December 2002, Walkoffame.com (accesat la 30 iunie 2012 )
 207. (în) William E. Burns, Vânătorile de vrăjitoare în Europa și America: o enciclopedie, Greenwood Publishing Group,( ISBN 0-313-32142-6, citit online ), p. 7
 208. (în) Muzeul Katherine Berrin și Larco, The Spirit of Ancient Peru: Treasures from the Museo Arqueologic Rafael Larco Herrera, New York, Thames and Hudson,( ISBN 0-500-01802-2 )
 209. (în) B. Gratwicke, Broasca de aur panameză în Panama Amfibian Rescue and Conservation Project,