Caudata

Urodela Urodeles

De Urodeles ( Caudata of Urodela ) vormen een orde van amfibieën die een staart houden als ze volwassen zijn, in tegenstelling tot anurans (zoals kikkers en padden ) en gymnophiones .

Het omvat salamanders, salamanders en andere verwante soorten. De urodeles hebben de karakters van primitieve amfibieën, die in vochtige en koele omgevingen leven onder stenen of stronken. Op het land bewegen ze zich niet met sprongen zoals anurans, maar vaker door te lopen, soms door te rennen. Watersoorten kunnen zich al wandelend over de bodem van het water voortbewegen en zijn redelijk goede zwemmers, die hun goed ontwikkelde staarten gebruiken voor voortstuwing.

Sommige soorten, waaronder een paar salamandrids, zijn levendbarend en geven aanleiding tot volledig gevormde miniatuurvolwassenen en geen eieren. In dit geval vindt de larvale ontwikkeling plaats in de moeder. Het aantal aldus geproduceerde individuen is daarom zeer beperkt in vergelijking met soorten die honderden eieren kunnen leggen.

Oorsprong van de naam

André Marie Constant Duméril creëerde de Franse term Urodèles in 1806, Pierre André Latreille vertaalde het in het Latijn als Urodela in 1825 .

De naam urodèle komt van het Griekse οὐρά, oura, "staart", en δήλος, dèlos, "zichtbaar", dat wil zeggen "met zichtbare staart", omdat bij deze dieren de staart blijft bestaan ​​na de metamorfose van de overgang naar volwassenheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aan de anuranen .

Classificatie

Lt van huidige families volgens Amphibian Species of the World (10 oktober 2013) :

en fossiele families:

Plaats tussen moderne amfibieën

Fylogenie van moderne amfibieën volgens Marjanovic & Laurin (2007):

Lissamphibia Stadzoeker 4.svg
Pijllinks svg.svg Gymnophiona

Apoda (cecilias)


ParatoidiaStadzoeker 4.svg

Toewijzingsgegevens


Batrachia Stadzoeker 4.svg
Pijllinks svg.svg Caudata

Urodela (salamanders ...)


Pijllinks svg.svg Salientia

Anura (kikkers en padden)

Enkele voorbeelden van urodelen

Palingprotea ( Proteus anguinus )
Gemalen salamander, of gevlekte salamander ( Salamandra salamandra )
Gevlekte watersalamander ( Lissotriton vulgaris )
Langstaartsalamander ( Eurycea longicauda )
Chinese reuzensalamander ( Andrias davidianus )
 • Familie Hynobiidae :
  • De soort van het geslacht Hynobius uit gematigd Azië,
  • Siberische Salamandrelle ( Salamandrella keyserlingii ) van de noordoostelijke helft van Europees Rusland tot Japan en Kamtsjatka, over heel Siberië, en noordwaarts naar de arctische toendra.
  • Ranodon sibiricus, endemisch in het Jungar Alatau- gebergte, tussen Siberië, China en Kazachstan.

huidige distributie

De huidige Urodeles komen voornamelijk voor in de Holarctische wateren : in gematigde tot subtropische gebieden van het noordelijk halfrond, met name in Noord-Amerika, Europa, het noorden van het Midden-Oosten en Oost- Azië . Noord-Amerika is ongetwijfeld het huidige centrum van diversiteit, in termen van aantal families, geslachten en soorten. Alleen de familie Plethodontidae heeft zich verspreid naar Zuid-Amerika sinds de verbinding van de landengte van Panama en beslaat slechts een deel van dit continent. Urodeles zijn afwezig in Afrika, met uitzondering van enkele soorten die aanwezig zijn in de Maghreb, afwezig in het grootste deel van tropisch Azië en volledig afwezig in Oceanië.

In de Verenigde Staten herbergt het Great Smoky Mountains National Park 27 verschillende soorten.

originele publicatie

 • Fischer von Waldheim, 1813: Zoognosia tabulis synopticis illustrata: in usum praelectionum Academiae imperialis medico-chirugicae moskeensis edita, vol. 1 ( volledige tekst ).

Externe links

Opmerkingen en referenties

 1. ^ Dumeril, 1806: analytische zoölogie, of natuurlijke methode van classificatie van dieren, gemakkelijker gemaakt met behulp van synoptische tabellen, Par, Allais.
 2. ^ Latreille, 1825: Natuurlijke families van het dierenrijk, kort en in een analytische volgorde, met de aanduiding van hun genres, Par, JB Baillière.
 3. ^ Amphibian Species of the World, toegankelijk op 10 oktober 2013
 4. ^ Blackburn & Wake, 2011: Class Amphibia Gray, 1825. Dierlijke biodiversiteit: een overzicht van classificatie op hoger niveau en overzicht van taxonomische rijkdom. Zootaxa, n o 3148, p. 39-55
 5. ^ Marjanović, D. & Laurin, M. (2007) Fossielen, moleculen, divergentietijden en de oorsprong van Lissamphibians [1] . Systematische biologie 56, 369-388.
 6. Catherine en Rémy Marion, Cap sur les ours, Paris, Nathan, 1997, p. 53