Anuranen

Anura

De anuranen, Anura, zijn een orde van amfibieën . Het is een diverse en voornamelijk vleesetende groep staartloze amfibieën waaronder kikkers en padden. Het oudste "proto-kikker" -fossiel is gedateerd in het vroege Trias in Madagaskar, maar moleculaire datering suggereert dat hun oorsprong terug te voeren is tot het Perm, 265 Ma geleden . Anuranen zijn wijd verspreid over de hele wereld, van de tropen tot subarctische gebieden, maar de grootste concentratie van soorten wordt gevonden in tropische bossen. Er zijn ongeveer 4.800 soorten anurans geregistreerd, wat neerkomt op meer dan 85% van de nog bestaande soorten amfibieën. Het is een van de vijf meest diverse ordes van gewervelde dieren.

De volwassen anura heeft gewoonlijk een stevig, staartloos lichaam, uitpuilende ogen, een gevorkte tong, ledematen die onder de rest van het lichaam zijn weggestopt, klaar voor grote sprongen. Sommige soorten leven meestal in zoet water en op de grond, maar leven in de volwassen fase, onder de grond of in bomen. De huid van kikkers is klierachtig, met afscheidingen die het een slechte smaak geven of het giftig maken. Sommige soorten, volgens de conventie padden genoemd, hebben een zogenaamde wrattenhuid waarvan de zwellingen glandulaire toxines bevatten ; maar volgens taxonomie en fylogenie zijn sommige padden dichter bij kikkers dan bij andere padden. De huidskleur van kikkers varieert van gevlekt bruin, gr en groen, bevorderlijk voor nabootsing, tot levendige patronen van rood of geel en zwart die hun giftigheid voor roofdieren aangeven.

De eieren die deze amfibieën in het water leggen, geven aanleiding tot aquatische larven, kikkervisjes genaamd, met monddelen die zijn aangepast aan een herbivoor, omnivoor of planktonofaag dieet . Sommige soorten leggen hun eieren op de grond of hebben geen larvaal stadium. Volwassen kikkers hebben meestal een vleesetend dieet van kleine ongewervelde dieren, maar er zijn omnivore soorten en sommige eten fruit . Kikkers zijn buitengewoon efficiënt in het omzetten van wat ze eten in biomassa en vormen een belangrijke voedselbron voor secundaire roofdieren, waardoor ze de hoeksteen worden van het voedselweb van veel ecosystemen op de planeet.

Hun halfdoorlatende huid maakt ze gevoelig voor uitdroging, hun leefgebied is meestal vochtig, maar sommigen hebben een grondige aanpassing aan droge leefgebieden ervaren. Kikkers hebben een rijk scala aan oproepen en liedjes, vooral tijdens het broedseizoen, evenals een breed scala aan verfijnde gedragingen om met elkaar te communiceren of om van een roofdier af te komen.

De populaties kikkers zijn sinds de jaren vijftig dramatisch afgenomen over de hele wereld. Meer dan een derde van de soorten wordt als met uitsterven bedreigd beschouwd en er wordt aangenomen dat meer dan 120 sinds de jaren tachtig zijn verdwenen. Kikkers nemen toe en een opkomende schimmelziekte, chytridiomycose, heeft zich over de hele wereld verspreid. Natuurbeschermers zoeken naar de oorzaken van deze problemen. Kikkers worden door mensen gegeten en hebben ook een opmerkelijke plaats in de cultuur door middel van literatuur, symboliek en religie.

Etymologie

Vuurbuik Ringer Toad, driekwartgezichtsaanzicht, met zijn karakteristieke oranjerode markeringen onder de buik en een donkere rug, naar rechts gericht
Vuurbuikpad ( Bombina bombina ).
Gele kikker gemarkeerd met zwart, profielaanzicht, naar links gericht en zittend op een groot blad
Gouden kikker ( Atelopus zeteki ).

De naam anoure komt van het Griekse οὐρά ( oura ), wat 'staart' betekent, en van het privé-voorvoegsel een betekenis 'zonder', of 'zonder staart', omdat bij deze dieren de staart niet blijft bestaan ​​na de metamorfose van het ouder worden volwassen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld urodeles .

Het gebruik van de termen "kikkers" en "pad" heeft geen taxonomische rechtvaardiging. De term "kikker" verwt in het algemeen naar aquatische of semi-aquatische soorten met een gladde, vochtige huid, terwijl de term "pad" verwt naar terrestrische soorten met een droge, wratachtige huid. Er zijn echter veel uitzonderingen op deze regel. De vuurbuikpad ( Bombina bombina ) heeft dus slechts een zeer licht wrattige huid en geeft de voorkeur aan aquatische habitats, terwijl de goudkikker ( Atelopus zeteki ) wordt geplaatst in de familie Bufonidae, die de 'echte padden' verzamelt en een gladde huid heeft. .

Morfologie en fysiologie

Algemeen voorkomen en skelet

Tekening van het skelet van een kikker
Skelet van een Pelophylax esculentus met de botten van het hoofd, de wervelkolom, de ribben, de schouder- en bekkengordels en ledematen.

Anuranen hebben geen staarten behalve in hun larvale vorm, en de meeste hebben lange achterpoten, langwerpige enkelbeenderen, zwemvliezen en klauwloze tenen, grote ogen en een gladde of wratachtige huid. De schedel is vergroot en de bogen van de bovenkaak definiëren grote banen zonder vloer. Ze hebben een korte wervelkolom, met niet meer dan 10 vrije wervels en eindigend in een enkele sacrale wervel waarop door de versmelting van de achterste wervels een urostyle ontstaat . Net als andere amfibieën kunnen ze ademen door hun huid die zuurstofdoorlaatbaar is . Door deze unieke eigenschap kunnen ze in het water blijven, zonder toegang tot vrije lucht, en door de huid ademen. De ribben zijn slecht ontwikkeld, meestal beperkt tot twee tot drie paar, en de longen worden gevuld met een mondpomp. Het is bewezen dat een kikker zonder longen toch zijn vitale functies kan behouden. Om de huid als ademhalingsorgaan te laten functioneren, moet deze vochtig blijven. Anuranen zijn daarom gevoelig voor verschillende giftige stoffen die in de omgeving om hen heen aanwezig zijn, die kunnen oplossen in de waterfilm die hun huid bedekt en in hun bloed kan infiltreren. Dit zou een van de oorzaken kunnen zijn van de algehele achteruitgang van hun bevolking .

Anuranen kunnen in grootte variëren van 7,7 mm tot de recent ontdekte Paedophryne amauensis van Papoea-Nieuw-Guinea en 300 mm voor de Frog Goliath ( Conraua goliath ) in Kameroen . Hun huid is los omdat er geen bindweefsel is. Kikkers hebben drie oogleden: een transparant dat de ogen onder water beschermt, en twee andere die doorschijnend of ondoorzichtig zijn. Ze hebben een trommelvlies aan weerszijden van het hoofd dat een rol speelt bij hun gehoor, en dat bij sommige soorten bedekt kan zijn met huid. "Echte padden" hebben helemaal geen tanden, maar de meeste kikkers hebben pedicellate tanden met een kroon die van de wortel gescheiden is door vezelig weefsel, geplaatst in de hoeken van de bovenkaak. Ze hebben ook vomerinetanden aan de bovenkant van de mond. Anuranen daarentegen hebben nooit tanden op de onderkaak en slikken hun voedsel over het algemeen heel door. De belangrijkste functie van de tanden is om hun prooi te behouden terwijl ze deze doorslikken. De Pyxicephalus, die zich voeden met grote prooien zoals muizen en andere kikkers, hebben een taps toelopend bot odontoïdes proces, genaamd in de onderkaak, die de rol van tanden spelen.

Benen en ledematen

Gereconstrueerd kikkerskelet op een tafel, sommige botten zijn rood gemarkeerd en andere blauw.
Een skelet van een brulkikker, met de lange botten van de ledematen. De rode markeringen geven aan welke botten bij kikkers enorm zijn gegroeid en welke gewrichten beweegbaar zijn geworden. Blauwe markeringen geven botten en gewrichten aan die niet zijn geëvolueerd.

De structuur van de ledematen en poten varieert sterk van soort tot soort, en hangt vooral af van de omgeving waarin de soort zich ontwikkelt: op de grond, in het water, in bomen of in holen. Anuranen moeten snel in hun omgeving kunnen bewegen om aan hun roofdieren te ontsnappen en hun prooi te vangen, en vele morfologische aanpassingen helpen hen in deze richting. De meeste soorten zijn goed aangepast aan springen, althans hun voorouders waren dat goed, en hun morfologie is er goed aan aangepast. De verschillende segmenten van de achterpoot zijn dus erg langwerpig en gerangschikt in Z, als een veer. De tibia, fibula en tarsus zijn versmolten tot een sterk bot, evenals de radius en ellepijp in de voorpoten, die de impact moeten absorberen bij het landen van de sprong. Het middenvoetsbeentje is langwerpig zodat de achterpoten langer zijn en het dier langer op de grond kan drukken. Het darmbeen is langwerpig en heeft een beweegbaar gewricht met het heiligbeen dat, in gespecialiseerde springers zoals raniden en hyliden, helpt om het dier kracht te geven op het moment van de sprong. De staartwervels zijn versmolten om een ​​urostyle te vormen die is opgenomen in het bekken. Hierdoor kan de kracht tijdens een sprong van de benen naar het lichaam worden overgebracht. De voorpoten vormen de schoudergordel, die door spieren aan de wervelkolom is bevestigd. Het bestaat ook uit twee kleine huidbeenderen, het sleutelbeen en het cleithrum, evenals grotere enchondrale bestanddelen, het schouderblad en het coracoïdeus .

Poot van een kikker met web tussen zijn tenen.
Achterpoten met zwemvliezen in een gewone kikker ( Rana temporaria )

Aanpassingen aan het springen zijn ook zichtbaar in de spieren. Zo vertoonden de achterpoten van primitieve kikkers een paar antagonistische spieren (de ene maakte het mogelijk de knie te buigen, de andere om hem te strekken), zoals bij de meeste dieren met ledematen. Bij moderne kikkers nemen echter alle spieren deel aan de actie van het springen, en slechts een paar kleine spieren zijn verantwoordelijk voor het terugbrengen van de poot naar de uitgangspositie en het behouden van deze houding. De spieren zijn ook veel groter en de hoofdspieren van de achterpoten maken 17% uit van het totale gewicht van een kikker.

Veel anuranen hebben zwemvliezen en de mate van banden hangt meestal af van de hoeveelheid tijd die de kikker in het water doorbracht. Het hymenochirus, volledig in het water levende, heeft tenen met zwemvliezen, terwijl die van de witte kikker ( Litoria caerulea ), een boomsoort, slechts een kwart tot de helft van hun lengte met zwemvliezen zijn.

Litoria chloris heeft grote plakkerige schijven en zwemvliezen.

Boomkikkers hebben zelfklevende schijven aan het einde van hun tenen om ze te helpen zich vast te houden aan verticale oppervlakken. Het zijn geen zuignapjes, maar schijven met heel veel cellen met een platte bovenkant en met kleine tussenruimten ertussen, gesmeerd door slijmklieren. Wanneer de kikker met zijn poten druk uitoefent, hechten de cellen zich aan de onregelmatigheden van het oppervlak en houdt het dier de drager vast door capillaire werking. Hierdoor kan het op gladde oppervlakken klimmen, maar deze methode werkt slecht als de zuignappen te nat zijn.

Bij veel boomkikkers vergroot een "intercalaire structuur" op elke teen de hechting van het oppervlak aan het substraat. Omdat springen in het bladerdak gevaarlijk is, hebben sommige boomkikkers heupgewrichten waardoor ze zowel kunnen springen als lopen. Sommige kikkers die hoog in bomen leven, hebben ook een groot web tussen de tenen. Hierdoor kunnen de kikkers "parachutespringen" of zweven van punt naar punt door het bladerdak.

Ondergrondse kikkers vertonen over het algemeen niet de aanpassingen van water- of boomkikkers. De meeste hebben kleinere zuignappen, als ze er een hebben, en een heel lichte band. Sommige van deze dieren, zoals Scaphiopus couchii, hebben een verhoornde tuberkel aan het uiteinde van de tenen van de achterpoten, waardoor ze kunnen graven.

Soms tijdens het larvenstadium, een ontwikkeldeel van het kikkervisje wordt opgegeten door een roofdier zoals een waterjuffer larve . In sommige gevallen slaagt de ledemaat erin zich volledig te ontwikkelen, maar dit is niet altijd het geval, en sommige anuranen leven dan met slechts drie ledematen. Af en toe nestelt een parasitaire platworm ( Ribeiroia ondatrae ) zich in de achterhand van het kikkervisje, waardoor de cellen aan de oorsprong van de ledematen worden herschikt, en het dier kan dan een of twee extra poten ontwikkelen.

Huid

Noordelijke luipaardkikker ( Lithobates pipiens ) ruien en eten zijn huid.

De huid van anuranen beschermt hen niet alleen, maar speelt ook een rol bij hun ademhaling, kan water opnemen en helpt hen hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Het heeft veel klieren, vooral op het hoofd en de rug, die meestal nare en giftige stoffen produceren. De afscheiding van de huid is vaak plakkerig en helpt de huid vochtig te houden, beschermt het dier tegen bacteriën en maakt het glad en daardoor moeilijk vast te pakken voor roofdieren. De huid herstelt zich regelmatig, na een paar weken. De oude huid komt midden op de rug en onder de buik los en het dier kan zijn ledematen losmaken van deze oude envelop, die het onmiddellijk opeet.

Anuranen zijn koudbloedige dieren en moeten zich op gepaste wijze gedragen om hun temperatuur te regelen. Om op te warmen plaatsen ze zichzelf in de zon of op een hete ondergrond, en als ze het te warm hebben, schuilen ze in de schaduw of nemen ze een houding aan waarbij ze zo min mogelijk oppervlak aan de lucht blootstellen. Deze houding wordt ook gebruikt om uitdroging te voorkomen. Het dier wordt dicht bij de grond gedrukt en de poten worden onder zijn lichaam gestopt. De kleur van de huid van de anuran speelt een rol bij de thermoregulatie en het dier kan deze enigszins variëren om zich aan te passen aan de temperatuur. Dus in koude en vochtige omstandigheden zal de huid donkerder zijn dan tijdens een warme en droge dag. Chiromantis xerampelina kan zelfs wit worden om het risico op overmatige hitte te minimaliseren.

Veel kikkers kunnen water en zuurstof rechtstreeks via hun huid opnemen, vooral in het bekkengebied, maar de doorlaatbaarheid van de kikkerhuid verhoogt ook het risico op uitdroging. Klieren verspreid over het lichaam scheiden slijm af dat de huid constant vochtig houdt en de verdamping beperkt. Bepaalde klieren op de voorpoten en borst van mannen zijn gespecialiseerd in de aanmaak van plakkerige stoffen die een rol spelen op het moment van de amplexus . Soortgelijke klieren bij boomkikkers produceren een kleverige substantie in de zuignappen van hun poten. Sommige boomkikkers verminderen hun waterverlies met een strakke huidlaag, en bij verschillende Zuid-Amerikaanse soorten is hun huid bedekt met een wasachtige afscheiding. Andere kikkers passen hun gedrag aan om niet uitgedroogd te raken: ze zijn nachtdieren en rusten in een houding die de evapotranspiratie beperkt. Sommige soorten slapen in groepen met grote aantallen individuen bij elkaar. Dit beperkt het huidoppervlak dat wordt blootgesteld aan lucht en dus uitdroging. The Woodhouse's Toad ( Bufo woodhousii ), als hij toegang krijgt tot water na een verblijf op een droge locatie, zit in ondiep water om te rehydrateren. De mannelijke Trichobatrachus robustus heeft een prominente dermale papilla aan de basis van de rug en dijen, waardoor deze een stekelig uiterlijk heeft. Het bevat bloedvaten en wordt verondersteld het huidoppervlak te vergroten dat beschikbaar is voor huidademhaling.

De camouflage is een gebruikelijke verdedigingsstrategie bij anuranen. De best gecamoufleerde kikkers zijn nachtdieren. Overdag zoeken ze een positie waar ze kunnen opgaan in de achtergrond en daar onopgemerkt kunnen blijven. Sommige kikkers hebben de mogelijkheid om van kleur te veranderen, maar het kleurenpalet is dan beperkt. Bijvoorbeeld, Litoria caerulea heeft een kleur die varieert van lichtgroen en buff afhankelijk van de temperatuur en de Stille boomkikker ( Pseudacris regilla ) kan variëren van groen tot bruin, effen of gevlekt, afhankelijk van het jaargetijde en de regio. kleur van de omgeving. Kenmerken zoals wratten of huidplooien komen vaak voor bij onderaardse anuranen, waar een gladde huid geen effectieve camouflage biedt. Sommige kikkers veranderen van kleur afhankelijk van of het dag of nacht is, licht en vochtigheid stimuleren pigmentcellen en zorgen ervoor dat ze uitzetten of samentrekken.

Kikker moeilijk te onderscheiden op een nest met dode bladeren.
Assa Darlingtoni gecamoufleerd in een nest dode bladeren.

Ademhaling en bloedsomloop

De huid van anuranen is doorlatend voor zuurstof en kooldioxide, evenals voor water. Ze hebben bloedvaten nabij het huidoppervlak en wanneer een kikker onder water is, gaat zuurstof rechtstreeks in het bloed. In de open lucht ademen anuranen via een mondpomp. Hun longen zijn vergelijkbaar met die van mensen, maar de borstspieren spelen geen rol bij de ademhaling en ze hebben geen ribben of diafragma's om deel te nemen aan het binnenkomen en verlaten van lucht. Ze zwellen hun keel op en zuigen lucht door hun neusgaten. Bij sommige soorten worden de neusgaten geblokkeerd door kleppen. Barbourula kalimantanensis werd in 2007 ontdekt in een afgelegen gebied van Indonesië. Het is volledig in het water levende organismen en is de eerste bekende kikkersoort die zonder longen leeft.

Anuranen hebben een driekamerhart, een kenmerk dat ze delen met hagedissen. Zuurstofrijk bloed uit de longen en zuurstofarm bloed dat terugkeert uit de weefsels komen aan in twee verschillende atria . Wanneer deze kamers samentrekken, komen de twee instromen van bloed in het gemeenschappelijke ventrikel aan voordat het door een spiraalvormige klep naar het juiste vat wordt gepompt, de aorta voor zuurstofrijk bloed en de longslagader voor zuurstofarm bloed. Het ventrikel is gedeeltelijk verdeeld in smalle kamers die de vermenging van de twee soorten bloed minimaliseren. Deze eigenschap zorgt ervoor dat anuranen een hogere stofwisseling hebben.

Sommige kikkersoorten hebben aanpassingen waardoor ze kunnen overleven in zuurstofarme wateren. De Titicacameer- kikker ( Telmatobius culeus ) is zo'n soort en heeft een gerimpelde huid die het contactoppervlak vergroot om gassen uit te wisselen met de omgeving. Ze gebruikt gewoonlijk niet haar rudimentaire longen, maar ze gaat wel achtereenvolgens op en neer op de bodem van het meer om de waterstroom om haar heen te vergroten.

Spvertering en uitscheiding

Ontleedde kikker
Plastic model van ontlede kikker: 1 rechter atrium, 2 longen, 3 aorta, 4 eieren, 5 colon, 6 linker atrium, 7 ventrikel, 8 maag, 9 lever, 10 blaas, 11 dunne darm, 12 cloaca

Anuranen hebben maxillaire tanden op de bovenkaak die worden gebruikt om voedsel vast te houden terwijl ze het doorslikken. Deze tanden zijn kwetsbaar en kunnen niet worden gebruikt om op een snelle prooi te kauwen of te grijpen. Dit is de reden waarom kikkers in plaats daarvan hun lange, kleverige tong gebruiken om insecten en andere kleine, snelle prooien te grijpen. De tong is normaal opgerold in de mond, vrij aan de achterkant en aan de voorkant vastgemaakt aan de onderkaak. Het kan met hoge snelheid worden gelanceerd en ingetrokken. Sommige kikkers hebben geen tong en brengen met hun handen voedsel in hun mond. De ogen helpen bij het inslikken van voedsel omdat ze door gaten in de schedel kunnen worden teruggetrokken en voedsel door de keel kunnen worden geduwd. Het voedsel gaat vervolgens via de slokdarm in de maag waar het in contact komt met spverteringsenzymen. Het spverteringskanaal gaat verder met de dunne darm die de twaalfvingerige darm en het ileum omvat, waar een groot deel van de spvertering plaatsvindt. Enzymen geproduceerd door de alvleesklier en gal geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas, worden uitgescheiden in de dunne darm, waar voedsel wordt verteerd en voedingsstoffen worden opgenomen. De voedselresten komen in de dikke darm terecht waar overtollig water weer wordt geabsorbeerd en afvalproducten worden weggespoeld via de beerput .

Goed aangepast aan het aardse leven, lijken kikkers op zoetwatervissen door hun onvermogen om lichaamswater effectief vast te houden. Als ze op aarde zijn, gaat er veel water verloren door verdamping via de huid. Het uitscheidingssysteem is vergelijkbaar met dat van zoogdieren en ze hebben twee nieren die stikstofhoudend afval uit het bloed opvangen en afscheiden. Kikkers produceren grote hoeveelheden verdunde urine om giftige producten uit de niertubuli te spoelen. Stikstof wordt als ammoniak uitgescheiden door kikkervisjes en in het water levende kikkers, maar vooral als ureum, een minder giftig product, door de meeste terrestrische volwassenen. Sommige boomkikkersoorten die minder toegang hebben tot water, scheiden urinezuur uit, dat nog minder giftig is. Urine gaat langs de gepaarde urineleiders naar de blaas vanwaar het periodiek in de cloaca wordt geëvacueerd. Alle lichaamsafval verlaat het lichaam via de beerput.

Voortplantingssysteem

Bij mannelijke anuranen zijn beide teelballen aan de nieren vastgemaakt en komt het sperma via dunne buisjes die efferente kanalen worden genoemd, in de nieren . Het passeert vervolgens de urineleiders, dit zijn urogenitale kanalen. Er is geen penis en het sperma wordt door de cloaca rechtstreeks op de eieren uitgeworpen wanneer het vrouwtje ze heeft gelegd. De eierstokken van het vrouwtje bevinden zich achter de nieren en de eieren gaan door een paar eileiders en vervolgens door de cloaca.

Wanneer de kikker copuleert, klimt het mannetje op de rug van het vrouwtje en grijpt haar met zijn voorpoten ter hoogte van de voorpoten of ter hoogte van de achterpoten, zelfs in het geval van Epipedobates driekleur om de nek. Deze positie wordt een amplexus genoemd en beide partners kunnen deze meerdere dagen vasthouden. Het mannetje vertoont een aantal secundaire geslachtskenmerken, zoals de aanwezigheid van ruw eelt op zijn benen tijdens het broedseizoen, waardoor hij een stevige grip heeft. De omhelzing die het mannetje tijdens de amplexus uitoefent, stimuleert het vrouwtje om haar eieren te leggen, die meestal in gel zijn omhuld. Bij veel soorten is het mannetje kleiner dan het vrouwtje. Mannetjes hebben stembanden en kunnen een grote verscheidenheid aan kwaken veroorzaken, vooral tijdens het broedseizoen, en sommige soorten hebben een stembak om het geluid te versterken.

Het nerveuze systeem

Anuranen hebben een goed ontwikkeld zenuwstelsel dat bestaat uit hersenen, ruggengraat en zenuwen. Verschillende delen van de hersenen van kikkers zijn vergelijkbaar met die in de menselijke hersenen. Er zijn inderdaad twee goed ontwikkelde olfactorische lobben, twee hersenhelften, een pijnappelklier, twee optische lobben, een cerebellum en een medulla oblongata . Spiercoördinatie en -houdingen worden gecontroleerd door het cerebellum en de medulla oblongata regelt de ademhaling, de spvertering en andere automatische functies. Het cerebellum van kikkers is verhoudingsgew kleiner dan dat van mensen. Het ruggenmerg is buisvormig en lijkt op dat van andere gewervelde dieren. Het is kort en strekt zich alleen uit tot in de urostyle door een terminale phylum. De structuur is in wezen buisvormig. De anuranen hebben tien paar hersenzenuwen die informatie die vanuit de externe omgeving is verzameld rechtstreeks naar de hersenen sturen, en tien paar spinale zenuwen die informatie van de hersenen naar de rest van het lichaam sturen via de wervelkolom. Alle andere amnioten (zoogdieren, vogels en reptielen) hebben twaalf paar hersenzenuwen.

Zintuigen

Oog, neusgat, mond en trommelvlies van een kikker

De ogen van de meeste anurans bevinden zich aan weerszijden van het hoofd nabij de bovenkant en zijn behoorlijk prominent. Ze geven het dier een binoculair zicht over een veld van 100 ° vooraan en een totaal zicht van bijna 360 °. Soms zijn ze het enige ondergedompelde deel van een kikker die in water verborgen is. Elk oog heeft boven en onder oogleden en een nicterend membraan dat extra bescherming biedt, vooral als de kikker aan het zwemmen is. Leden van de Pipidae- familie, die meestal in water leven, hebben hun ogen bovenaan hun hoofd, een betere positie om prooien boven hen te spotten wanneer deze dieren gedeeltelijk onder water zijn. De iris kan verschillende kleuren aannemen en de pupil verschillende vormen aannemen. Zo heeft de gewone pad ( Bufo bufo ) gouden irissen en dunne, horizontale pupillen, de roodogige kikker ( Agalychnis callidryas ) heeft verticale pupillen, Phyllobates heeft donkere irissen, de ringende padden ( Bombina ) hebben driehoekige pupillen en de Madagascar rood Toad ( Dyscophus antongilii ) heeft circulaires. De irissen van Anaxyrus terrestris zijn gevormd om te mengen met de huid van de rest van het lichaam.

Het verre zicht van een anura is beter dan zijn zicht dichtbij. Zingende kikkers worden snel stil als ze een indringer zien, of gewoon een schaduw, maar hoe dichterbij de indringer is, hoe minder goed hij wordt gedetecteerd. Wanneer een kikker zijn tong gooit om een ​​insect te vangen, reageert hij op de beweging van een klein voorwerp dat hij niet goed kan zien en wiens baan hij moet anticiperen omdat hij zijn ogen sluit wanneer de tong wordt uitgestrekt. Kleurwaarneming door anurans is een punt van discussie, maar er is aangetoond dat ze positief reageren op blauw licht, mogelijk omdat ze het associëren met waterpunten die hen beschutting bieden in tijden van gevaar.

Anuranen kunnen zowel in de open lucht als in het water horen. Ze hebben geen uitwendige oren, hun trommelvliezen zijn direct zichtbaar of gewoon bedekt met een laag huid. Ze zijn zichtbaar en vormen een cirkelvormig gebied net achter de ogen. De grootte en afstand tussen de trommelvliezen is afhankelijk van de frequentie van de oproepen van deze dieren. Bij sommige soorten, zoals brulkikkers, helpt de grootte van het trommelvlies het geslacht van het dier te bepalen, aangezien mannetjes trommelvliezen hebben die groter zijn dan hun ogen, terwijl vrouwelijke ogen en trommelvliezen ongeveer even groot zijn. De geluiden trillen het trommelvlies en het geluid wordt overgebracht naar het binnenoor. Het binnenoor bevat ook halfcirkelvormige kanalen die een rol spelen bij het evenwicht en de oriëntatie van het dier. De haarcellen die het gehoor mogelijk maken, bevinden zich in twee delen van het slakkenhuis : de basilaire papil en de amfibische papil . De eerste detecteert hoge frequenties en de tweede detecteert lage frequenties. Vanwege het zeer korte slakkenhuis gebruikt de kikker elektrische afstemming om het frequentiebereik dat het kan horen uit te breiden en om bepaalde geluiden te onderscheiden. Deze regeling maakt het mogelijk om territoriale oproepen van hun soortgenoten te detecteren. Bij sommige soorten die in droge streken leven, kan het geluid van bliksem of zware regen de dieren uit hun slapende toestand halen. Een kikker kan opgeschrikt worden door een onverwacht geluid, maar zal meestal pas reageren als de bron van het geluid wordt opgemerkt.

Voor geur hebben anuranen een neuszak die aan elke kant van de neus via een uitwendig neusgat naar buiten opent en via een opening voor de mond in de mondholte uitkomt. De anuranen hebben ook een Jacobson-orgel, om geuren op te vangen die afkomstig zijn van de orale kwaliteit. Sensorische smaaksensoren zijn beperkt tot het dorsale oppervlak van de tong en zijn geclusterd in anuranen aan het distale uiteinde van fungiforme papillen. De larven, evenals bepaalde aquatische en primitieve volwassenen zoals xenopus, hebben een zijlijn, een sensorisch orgaan dat specifiek is voor waterdieren. Het bestaat uit hoofd- en rompuitlijningen, altijd oppervlakkige neuromasten, verbonden met een paar bulbaire neuronen.

Ecologie en gedrag

Communicatie

Een mannelijke Dendropsophus microcephalus pronkt met zijn vocale zak terwijl hij zingt.
Alarmkreet van de mannelijke Atelopus franciscus

De roep of het kwaken van anuranen is specifiek voor deze soorten. Anuranen creëren dit geluid door lucht door hun strottenhoofd te laten gaan . Bij de meeste kwakende kikkers wordt deze roep versterkt door een of meer vocale zakjes, huidmembranen die onder de keel of in de mondhoek worden geplaatst, die ontspannen tijdens de oproep. Sommige kwaken zijn zo luid dat ze meer dan anderhalve kilometer verderop te horen zijn.

Kikkers van de geslachten Heleioporus en Neobatrachus hebben geen vocale zak maar kunnen toch een luide roep uiten. Hun monden zijn vergroot en gewelfd, en fungeren als een klankkast die geluid versterkt. Kikkersoorten die niet luid gekwaak hebben, zijn meestal degenen die in gebieden in de buurt van stromend water leven en continu lawaai veroorzaken. Ze hebben andere strategieën nodig om te communiceren. De Coastal Tailed Frog ( Ascaphus truei ) leeft in bergstroompjes in Noord-Amerika en roept niet.

Het doel van kwaken is om een ​​partner voor de mannetjes aan te trekken. Ze kunnen alleen of in groepen zingen wanneer veel mannetjes op dezelfde broedplaats zijn samengekomen. Vrouwtjes van verschillende soorten kikkers, zoals Polypedates leucomystax, reageren op de roep van het mannetje, wat de voortplantingsactiviteit in een kolonie verbetert. Vrouwelijke kikkers geven de voorkeur aan mannetjes die geluiden met hoge intensiteit en lage frequentie produceren, kenmerken waardoor ze opvallen in een refrein.

Een andere roep wordt gegeven door een mannelijke kikker of een niet-reagerend vrouwtje wanneer een ander mannetje er overheen probeert te gaan. Het is een karakteristiek getjilp dat gepaard gaat met een trilling van het lichaam. Boomkikkers en sommige niet-aquatische soorten hebben een bepaald lied dat ze zingen voor een regenbui, waarop ze anticiperen op basis van de vochtigheid van de omgevingslucht. Sommige soorten hebben ook een territoriaal lied dat andere mannetjes helpt verdrijven. De anuranen uiten deze liedjes met hun mond dicht. Een noodoproep, gemaakt door sommige kikkers wanneer ze in gevaar zijn, wordt geproduceerd met de mond open, waardoor een iets luidere kreet mogelijk is. Het wordt over het algemeen gebruikt wanneer de kikker wordt gevangen door een roofdier en kan worden gebruikt om het roofdier af te leiden en te verwarren, zodat het zijn prooi vrijlaat.

Verschillende soorten kikkers hebben een diepe roep. Het kwaken van de brulkikker ( Lithobates catesbeianus ) wordt soms omschreven als een " kruik o 'rum ". De Pacific Tree Frog ( Pseudacris regilla ) zendt een onomatopee " ribbit " uit die vaak in films wordt gehoord. Andere nummers worden beschreven als een " brekekekex koax koax ", de kreet van de Zwartkopkikker ( Pelophylax ridibundus ) in The Frogs, een oud Grieks komisch drama van Aristophanes .

Verdoving

Tijdens extreme omstandigheden raken sommige kikkers in een staat van verdoving en blijven ze maandenlang inactief. In koudere streken overwinteren verschillende soorten kikkers in de winter. Degenen die op het land leven, zoals de Amerikaanse pad ( Bufo americanus ), graven een hol en bouwen een overwintering waar ze kunnen slapen . Anderen, die minder effectief zijn in het graven, vinden een spleet of begraven zich in dode bladeren. Aquatische soorten zoals de brulkikker ( Rana catesbeiana ) zinken naar de bodem van de vijver of vijver waarin ze leven, half begraven in de modder maar nog steeds in staat om de in het water opgeloste zuurstof op te nemen. Hun stofwisseling vertraagt ​​en ze leven van hun energiereserves. Sommige kikkers kunnen zelfs bevriezing overleven. kristallen vormen zich onder hun huid en in hun lichaamsholten, maar essentiële organen worden door hun hoge glucoseconcentratie beschermd tegen bevriezingsschade. Een schijnbaar levenloze, bevroren kikker kan op adem komen en zijn hart opnieuw zien opstarten als de temperatuur stijgt.

Aan het andere uiterste, Cyclorana alboguttata komt in estivation regelmatig tijdens de warme en droge seizoen in Australië, overleven in een slapende toestand zonder toegang tot voedsel en water voor negen tot tien maanden van het jaar. Het begraaft zichzelf onder de grond en sluit zich op in een beschermende cocon die wordt gevormd door zijn rui. Onderzoekers van de University of Queensland hebben vastgesteld dat tijdens de aestivatie het metabolisme van de kikker verandert en de operationele efficiëntie van de mitochondriën wordt verbeterd. Dit betekent dat de beperkte hoeveelheden energie die beschikbaar zijn voor de torpor-kikker efficiënter worden gebruikt. Dit overlevingsmechanisme is alleen bruikbaar voor dieren die zeer lang volledig bewusteloos blijven en weinig energie nodig hebben omdat ze koudbloedig zijn en geen warmte hoeven te genereren. Ander onderzoek heeft aangetoond dat, om aan deze energiebehoefte te voldoen, de spieren atrofieerden, maar dat de spieren van de achterpoten vaak gespaard bleven van dit fenomeen.

Voortbeweging

Verschillende soorten kikkers gebruiken verschillende voortbewegingsmethoden zoals springen, rennen, wandelen, zwemmen en kunnen ook tunnelen, klimmen en zweven.

De sprong

Over het algemeen wordt erkend dat kikkers goed aangepast zijn aan springen, en in die zin zijn het de gewervelde dieren die het verst springen in verhouding tot hun grootte. Kikker nasuta kan meer dan 2 m springen, een afstand die meer dan 50 keer de lengte van zijn lichaam is, dat wil zeggen 5,5 cm . Er zijn grote verschillen tussen soorten in hun springvaardigheid. Binnen dezelfde soort geldt: hoe groter het dier, hoe verder het springt, maar de relatie tussen de afgelegde afstand en de lengte neemt af. Euphlyctis cyanophlyctis heeft het vermogen om vanuit een zwevende positie op het oppervlak uit het water te springen. De kleine krekelboomkikker ( Acris crepitans ) kan een vijver oversteken met een reeks korte, snelle sprongen over het oppervlak.

Als je naar deze slow motion- beweging kijkt, zie je dat de spieren enige flexibiliteit hebben. Ze worden eerst uitgetrokken als de kikker gehurkt zit, daarna worden ze samengetrokken voordat ze weer worden uitgetrokken om de kikker de lucht in te laten vliegen. De voorpoten zijn opgevouwen tegen de borst en de achterpoten blijven tijdens de sprong in gestrekte positie. Bij sommige soorten die bijzonder goed zijn aangepast aan springen, zoals de Cubaanse boomkikker ( Osteopilus septentrionalis ) en de luipaardkikker ( Rana pipiens ), kan het vermogen dat tijdens een sprong wordt geproduceerd groter zijn dan dat wat de spier theoretisch kan produceren. Wanneer de spier samentrekt, wordt de energie eerst overgebracht naar de gestrekte pees die het enkelbot omgeeft. Dan strekken de spieren zich weer uit terwijl de pees tegelijkertijd zijn energie als een katapult vrijgeeft om een ​​versnellend vermogen te produceren dat de grenzen van de spier overschrijdt. Een soortgelijk mechanisme is bekend bij sprinkhanen en sprinkhanen .

Lopen en rennen

Anuranen in de familie Bufonidae, Rhinophrynidae en Microhylidae hebben korte achterpoten en lopen meer kans dan te springen. Wanneer ze proberen sneller te bewegen, versnellen ze de beweging van hun ledematen of nemen ze een huppelende gang. De gang van Gastrophryne olivacea wordt beschreven als een "combinatie van rennen en kleine sprongen van twee tot vijf centimeter lang". In één experiment werd een Bufo fowleri op een ergometer geplaatst die met verschillende snelheden ronddraaide. Door de hoeveelheid zuurstof te meten die door de pad wordt verbruikt, realiseerden we ons dat dit hoppen inefficiënt energie verbruikt tijdens lange reizen, maar een winstgevende strategie is tijdens korte periodes van intense activiteit.

Kassina maculata heeft korte, tengere achterpoten die slecht geschikt zijn om te springen. Hij kan snel bewegen door afwisselend met zijn twee poten te "rennen". In slow motion realiseren we ons dat in tegenstelling tot een paard dat kan draven of galopperen, de gang van deze kikker strikt identiek is, ongeacht zijn voorwaartse snelheid. Deze soort kan ook in bomen en struiken klimmen, wat hij 's nachts vaak doet op zoek naar insecten. Euphlyctis cyanophlyctis heeft grote poten en kan enkele meters op het wateroppervlak rennen.

Zwemmen

Gewone pad zwemmen op het wateroppervlak
Gewone pad ( Bufo bufo ) zwemmen.

De anuranen die leven of soms in het water gaan, hebben aanpassingen om hun vermogen om te zwemmen te verbeteren. Met name de achterpoten hebben een sterk spierstelsel en de tenen zijn volledig voorzien van zwemvliezen, waardoor het beengebied groter wordt en het dier zich in het water voortbeweegt. De leden van de familie Pipidae zijn volledig in het water levende organismen en zijn het meest gespecialiseerd in dit gebied. Ze hebben een zeer onbuigzame ruggengraat, een afgeplat lichaam, een lateraal lijnsysteem en krachtige achterpoten met zwemvliezen. Kikkervisjes hebben een grote staartvin waardoor ze naar voren kunnen bewegen door hun staart heen en weer te kwispelen.

Ondergronds leven

Sommige anuranen hebben zich aangepast aan het leven in ondergrondse galerijen en kunnen graven. Ze hebben meestal een rond lichaam, korte ledematen, een klein hoofd met uitpuilende ogen en achterpoten die geschikt zijn om te graven. Een extreem voorbeeld is Nasikabatrachus sahyadrensis, die in het zuiden van India leeft en zich voedt met termieten, en die bijna zijn hele leven onder het grondoppervlak doorbrengt. Het komt kort tevoorschijn tijdens de moesson om in tijdelijke poelen te broeden. Ze heeft een klein hoofd met een spitse snuit en een bolvormig lichaam. Vanwege zijn ondergrondse bestaan ​​werd het voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 2003 en was het voorheen alleen bekend bij de lokale bevolking.

De Scaphiopodidae van Noord-Amerika zijn ook goed aangepast aan het ondergrondse leven. De Plains Toad ( Spea bombifrons ) is een typisch voorbeeld met een flap van verhoornd bot bevestigd aan een van de middenvoetsbeentjes die wordt gebruikt om achteruit te graven. Wanneer hij graaft, wiebelt de pad met zijn heupen heen en weer om in de grond te graven. Het heeft dus een ondiep hol in de zomer waaruit het 's nachts tevoorschijn komt om zich te voeden. In de winter graaft het dieper en is het tot 4,5 m diep gevonden. De tunnel is gevuld met aarde en de pad overwintert aan het uiteinde in een kleine kamer. Gedurende deze tijd hoopt ureum zich op in de weefsels en wordt water uit de grond door de pad opgenomen door osmose om zichzelf te onderhouden. Scaphiopodidae planten zich massaal voort. Ze komen allemaal tegelijkertijd uit hun holen en gaan naar tijdelijke poelen, aangetrokken door het lied van het eerste mannetje dat zo'n gelegenheid vindt om te broeden.

Australische kikkers die onder de grond leven, hebben een vergelijkbare levensstijl. Heleioporus albopunctatus graaft een hol naast een rivier of in de bedding van een tijdelijk droge stroom, en komt regelmatig tevoorschijn om zich te voeden. Er vindt een paring plaats en de eieren worden in een schuimnest in het hol gelegd. De eieren ontwikkelen zich hier gedeeltelijk, maar komen pas uit als ze onder water staan ​​door hevige regenval. De kikkervisjes gaan dan naar het dichtstbijzijnde water en voltooien snel hun ontwikkeling. Sommige soorten uit Madagaskar begraven zich meestal gewoon in het bladafval. Onder hen heeft Scaphiophryne marmorata een afgeplatte kop, een korte snuit en goed ontwikkelde knobbeltjes ter hoogte van het middenvoetsbeentje, waardoor het een dier is dat zeer geschikt is om te graven. Bovendien eindigen zijn tenen van de voorpoten in schijven waardoor hij in de struiken kan klimmen. Het broedt na regen in tijdelijke waterpunten.

Arboreal mores

Boomkikkers leven hoog in het bladerdak, waar ze navigeren tussen takken, twijgen en bladeren, en soms nooit afdalen om te landen. Kikkers in de familie Hylidae zijn een typisch voorbeeld van boomkikkers, maar sommige andere soorten hebben een vergelijkbare levensstijl ontwikkeld, zoals Centrolenidae, Hyperoliidae, sommige Microhylidae en Rhacophoridae . De meeste boomkikkers zijn minder dan 10 cm lang, met lange achterpoten en lange tenen met zuignappen aan hun uiteinden. Het oppervlak van deze zuignappen bestaat uit een laag zeshoekige afgeplatte epidermale cellen, zeer dicht bij elkaar en alleen gescheiden door groeven waarbinnen klieren slijm afscheiden . Deze zuignappen, die door het slijm vochtig worden gehouden, zorgen ervoor dat deze dieren zowel droge als natte oppervlakken kunnen vastgrijpen, inclusief glas. Ze gebruiken de kracht van oppervlaktespanning en viscositeit . Sommige kikkers zijn erg acrobatisch en kunnen insecten vangen als ze een takje bij een teen vasthouden of in de stengel van een winderig riet knijpen. Sommige leden van de onderfamilie Phyllomedusinae hebben tegengestelde tenen. De Phyllomedusa ayeaye heeft een tegenoverliggende teen op elk van zijn voorpoten en twee tegenoverliggende tenen op zijn achterpoten. Hierdoor kan het de stengels van planten grijpen wanneer het beweegt tijdens het klimmen door vegetatie langs de rivier.

Bewegen terwijl je zweeft

Tijdens de evolutionaire geschiedenis van de kikker hebben verschillende groepen vliegreizen ontwikkeld. Sommige kikkers in het regenwoud zijn zeer geschikt om van boom naar boom te vliegen of om op de bosbodem te landen. De vliegende kikker van Wallace ( Rhacophorus nigropalmatus ) is een typisch voorbeeld dat voorkomt in Maleisië en Borneo . Het heeft brede poten waarbij de toppen van de vingers grote kleefschijven vormen en volledig geweven zijn. De ledematen zijn bekleed met banden van vrije huid. Door zijn vingers te spreiden, zijn ledematen uit te strekken en zijn huidbanden uit te spreiden, kan de kikker aanzienlijke afstanden overbruggen. Hij kan van richting veranderen terwijl hij zweeft en zo tussen bomen navigeren over afstanden tot 15 m .

Reproductie

Er worden voornamelijk twee soorten reproductie gebruikt door anuranen: langdurige reproductie en explosieve reproductie. In het eerste geval komen volwassenen op bepaalde tijden van het jaar samen in vijvers, meren of beekjes om zich voort te planten. De meeste dieren keren terug naar waar ze zijn geboren en opgegroeid. Dit resulteert in aanzienlijke migraties van honderden individuen. In het andere geval komen de volwassen kikkers bij de broedplaatsen aan als reactie op bepaalde factoren, zoals stortbuien in extreem droge streken. Bij de betreffende soort vinden copulatie en paaien zeer snel plaats nadat de dieren op de broedplaats zijn aangekomen, en de kikkervisjes ontwikkelen zich zeer snel om de tijdelijke waterpunten te gebruiken voordat ze weer opdrogen.

Bij soorten die seizoensafhankelijk samenkomen, komen mannetjes meestal als eerste aan op broedplaatsen en blijven daar enige tijd voordat de vrouwtjes arriveren, waarbij de laatste de locatie kort na het uitzetten verlaten. Dit houdt in dat er op elk moment meer mannen zijn dan vrouwen, en dat ze een territorium verdedigen waarvan ze andere mannen uitsluiten. Ze geven hun aanwezigheid aan door te kwaken, waarbij ze hun roep vaak afwisselen met het gekwaak van naburige dieren. De grootste, sterkste kikkers stoten de diepste kwaken uit, en ze kunnen de beste territoria behouden. Vrouwtjes kiezen hun partner mede op basis van de diepte van hun lied. Bij sommige soorten hebben sommige mannetjes geen territorium en zingen ze niet. Ze onderscheppen vrouwtjes die op zoek gaan naar kwakende mannetjes of territorium innemen wanneer het vrijkomt. Zingen is een bezigheid die veel energie kost. Soms zijn er roluitwisselingen, en een mannetje met een territorium verlaat het om vrij rond dat van de anderen te trekken.

Mannelijke en vrouwelijke gewone padden ( Bufo bufo ) in amplexus .

Bij explosief voortplantende soorten roept het eerste mannetje dat een geschikte plaats vindt om te fokken met een luide kwak, waardoor zijn kameraden van beide geslachten worden aangetrokken. De dieren zingen dan in koor en vormen een koor dat van ver te horen is. De Scaphiopus van Noord-Amerika vallen in deze categorie. Partnerkeuze en verkering zijn van weinig belang in vergelijking met hoe snel de dieren paren. Sommige jaren doen zich geen gunstige omstandigheden voor en kunnen dieren twee of meer jaren zonder voortplanting gaan. Sommige vrouwtjes Spea multiplicata leggen slechts de helft van hun eieren per keer, misschien om wat te redden als zich later een betere gelegenheid voordoet om zich voort te planten.

Op de broedplaats klimt het mannetje op het vrouwtje en klampt zich stevig vast aan haar lichaam. Typisch vindt de amplexus plaats in water, waarbij het vrouwtje haar eieren vrijgeeft en het mannetje ze bedekt met zijn sperma: bevruchting is daarom extern . Bij sommige soorten, zoals de Great Plains Toad ( Bufo cognatus ), houdt het mannetje de eieren met zijn achterpoten vast en houdt ze ongeveer drie minuten op hun plaats. Leden van het geslacht Nimbaphrynoides gevonden in West-Afrika zijn uniek onder anurans vanwege hun levendigheid . Leden van het Tanzaniaanse geslacht Nectophrynoides zijn de enige ovoviviparous anurans . In beide gevallen is de bevruchting intern en baren de vrouwtjes jonge, volledig ontwikkelde kikkers.

Levenscyclus

Paaien van een kikker.
Levenscyclus van de groene kikker ( Rana clamitans )
Ontwikkeling van het kikkervisje in het ei.

Net als andere amfibieën begint de levenscyclus van de kikker in water met een ei dat uitkomt in een ledemaatloze larve met kieuwen, een kikkervisje genaamd . Na een groeiperiode, waarin het kikkervisje ledematen en longen ontwikkelt, metamorfoseert het en verandert het algemene uiterlijk en de rangschikking van zijn inwendige organen. Hij kan het water verlaten in de vorm van een miniatuurkikker.

Eieren

Anura-embryo's zijn meestal omgeven door verschillende lagen van een gelatineuze substantie. Gelatine beschermt het ei terwijl het zuurstof, kooldioxide en ammoniak doorlaat . Het neemt vocht op en zwelt bij contact met water op. Na de bevruchting wordt het binnenste deel vloeibaar om het zich ontwikkelende embryo vrij te laten bewegen. Bij sommige soorten, zoals de roodpootkikker ( Rana aurora ) en de boskikker ( Rana sylvatica ), is een symbiotische eencellige groene alg aanwezig in de gelatine. Aangenomen wordt dat het nuttig is voor het zich ontwikkelende embryo door het door middel van fotosynthese van extra zuurstof te voorzien . De eieren zijn zwart of donkerbruin en hebben het voordeel dat ze de warmte van de zon absorberen die door de capsule wordt vastgehouden. Het inwendige van de eierclusters van de Houtkikker ( Rana sylvatica ) is 6 ° C warmer dan het omringende water en dit versnelt de ontwikkeling van de larven.

De vorm en grootte van de eieren zijn kenmerkend voor de betreffende soort. Ranids produceren bolvormige eierclusters die een groot aantal eieren bevatten, terwijl bufoniden eierclusters produceren die lange cilindrische ketens vormen. De kleine Eleutherodactylus limbatus legt geïsoleerde eieren en begraaft ze in vochtige grond. Leptodactylus pentadactylus maakt een mosnest in een holle boom. De eieren komen uit als het nest onder water staat, of de kikkervisjes stoppen hun ontwikkeling in het mos als er nooit water instroomt. De roodoogkikker ( Agalychnis callidryas ) legt zijn eieren op een blad boven een drinkplaats en als ze uitkomen vallen de larven in het water eronder. Larven die zich in eieren ontwikkelen, kunnen trillingen detecteren die worden veroorzaakt door roofwespen of slangen, en kunnen eerder uitkomen om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Over het algemeen hangt de incubatieduur af van de soort en de omgevingsomstandigheden. Aquatische eieren komen meestal binnen een week uit, wanneer de capsule zich splitst onder invloed van een enzym dat wordt afgegeven door de zich ontwikkelende larve.

Kikkervisjes

Kikkervisje op de bodem van het water.

De larven die uit de eieren komen, bekend als kikkervisjes, hebben meestal een langwerpig ovaal lichaam met een verticaal afgeplatte staart. Meestal zijn kikkervisjes volledig in het water levende organismen, maar ten minste één soort, Nannophrys ceylonensis, heeft semi-aquatische kikkervisjes die op natte rotsen kunnen leven. Kikkervisjes hebben geen oogleden en hebben kraakbeenachtige skeletten, een zijlijn, kieuwen om hun ademhaling te verzekeren (eerst externe kieuwen en dan interne kieuwen) en een verticaal afgeplatte staart die ze gebruiken om te zwemmen.

Aan het begin van zijn ontwikkeling heeft het kikkervisje een kieuwzak die zijn kieuwen en voorpoten bedekt. De longen beginnen snel te groeien en worden complementair gebruikt om te ademen. Sommige soorten voeren hun metamorfose uit in het ei en komen direct uit als miniatuurkikkers. Kikkervisjes missen echte tanden, maar de bovenkaken van sommige soorten vertonen twee parallelle rijen verhoornde structuren . De onderkaken hebben meestal drie rijen van deze tanden omgeven door een hoornachtige snavel, maar het aantal rijen kan variëren en de exacte opstelling van de mond is een manier om soorten te identificeren. In Pipidae, met uitzondering van Hymenochirus, hebben kikkervisjes een anterieure barbeel-borstwering, waardoor ze op meervallen lijken . Hun staarten zijn verstijfd door een koord, maar bevatten geen benige of kraakbeenachtige elementen, behalve enkele wervels aan de basis die de urostijl vormen tijdens de metamorfose. Aangenomen wordt dat het een aanpassing aan hun levensstijl is. Omdat hun transformatie in kikkers heel snel gebeurt, bestaat de staart alleen uit zacht weefsel, omdat het langer duurt voordat bot en kraakbeen worden geabsorbeerd. De staartvin en het puntje van de staart zijn kwetsbaar en scheuren snel, wat wordt gezien als een aanpassing om te ontsnappen aan roofdieren die ze bij de staart proberen te grijpen.

Kikkervisjes zijn voornamelijk herbivoren en voeden zich voornamelijk met algen, zoals diatomeeën, die ze via hun kieuwen uit het water filteren . Sommige soorten zijn vleesetend in het kikkervisjesstadium, eten insecten, kleinere kikkervisjes en vissen. De Cubaanse boomkikker ( Osteopilus septentrionalis ) is een van de soorten waarbij kikkervisjes kannibalen kunnen zijn . De kikkervisjes die hun ledematen het snelst ontwikkelen, kunnen door anderen worden gegeten, dus het zijn de dieren met de langste ontwikkeling die hiervan profiteren.

Kikkervisjes zijn erg kwetsbaar voor vissen, salamanders, kevers en vogels zoals vogels die zich ermee voeden. Sommige kikkervisjes, zoals die van de Buffalo Toad ( Rhinella marina ), zijn giftig. Het kikkervisjesstadium kan bij snelgroeiende soorten slechts een week duren of kan het dier een of twee winters laten doorbrengen voordat het in het voorjaar metamorfoseert.

Metamorfose

Aan het einde van het kikkervisje ondergaat de kikker een metamorfose en verandert zijn lichaam snel in dat van een volwassene. Deze metamorfose duurt slechts 24 uur en wordt geïnitieerd door de productie van een hormoon, thyroxine . Hierdoor groeien verschillende weefsels op verschillende manieren. De belangrijkste veranderingen zijn de ontwikkeling van de longen en het verdwijnen van de kieuwen en kieuwzakken, waardoor de voorpoten zichtbaar blijven. De onderkaak wordt de grote onderkaak van de vleesetende volwassene en de lange spiraalvormige darm van het herbivore kikkervisje wordt vervangen door een korte darm die typisch is voor een roofdier. Het zenuwstelsel wordt goed geschikt voor horen en stereoscopisch zien, en voor nieuwe methoden van voortbewegen en eten. De ogen worden hoger op het hoofd geplaatst en de bijbehorende oogleden en klieren verschijnen. Het trommelvlies, het middenoor en het binnenoor ontwikkelen zich. De huid wordt dikker en harder, de zijlijn verdwijnt en de huidklieren verschijnen. De laatste fase is het verdwijnen van de staart, maar komt later voor, waarbij het weefsel wordt gebruikt om de groei van de ledematen te versnellen. Het is tijdens hun metamorfose dat anuranen het meest gevoelig zijn voor roofdieren. Dit komt doordat kikkers nog maar net hun staart hebben verloren en hun ledematen net beginnen te worden gebruikt voor voortbeweging.

Volwassenen

Een jonge Xenopus laevis na metamorfose.

Na de metamorfose verspreiden jonge volwassenen zich in hun nieuwe landhabitat of blijven ze in het water leven. Bijna alle anurans zijn carnivoor in het volwassen stadium en voeden zich met ongewervelde dieren, zoals geleedpotigen, ringwormen, buikpotigen en naaktslakken . Sommige van de grotere soorten kunnen andere kikkers, kleine zoogdieren en vissen eten. Sommige kikkers gebruiken hun kleverige tong om snelle prooien te grijpen, terwijl anderen met hun poten voedsel in hun bek duwen. De boomkikker Xenohyla truncata vormt hierop een uitzondering, omdat hij deels herbivoor is en zijn dieet voor een groot deel uit fruit bestaat. Volwassen kikkers worden zelf belaagd door verschillende roofdieren. De Noordelijke luipaardkikker ( Rana pipiens ) wordt bijvoorbeeld gegeten door reigers, haviken, vissen, grote salamanders, slangen, wasberen, stinkdieren, nertsen, stierkikkers en andere dieren.

Een trofische piramide met anuranen als primaire roofdieren.

Anuranen zijn primaire roofdieren en een belangrijke schakel in de voedselketen . Omdat ze heterotherm zijn, maken ze efficiënt gebruik van hun voedsel door weinig energie te besteden aan metabolische processen, terwijl de rest wordt omgezet in biomassa. Ze worden zelf opgegeten door secundaire roofdieren en zijn de belangrijkste terrestrische consumenten van ongewervelde dieren, waarvan de meeste op planten worden gevangen. Door de herbivoorpopulatie te verminderen, spelen ze een rol bij de plantengroei en dragen ze bij aan het evenwicht van ecosystemen.

Er is weinig bekend over de levensduur van anurans in het wild. De skeletochronologie is een methode om de leeftijd van de dieren aan het skelet vast te stellen. Deze methode werd gebruikt om de Geelpootkikker ( Rana muscosa ) te bestuderen, waarvan de teenkootjes seizoensgebonden groeilijnen vertoonden met een langzamere groei in de winter. De oudste kikker had tien lijnen, dus hij werd geschat op 14 jaar, inclusief de vier jaar in het kikkervisje. Sommige dieren die in gevangenschap worden gehouden, hebben wel 40 jaar geleefd, een record voor een gewone pad ( Bufo bufo ). De buffelpad ( Bufo marinus ) kan 24 jaar in gevangenschap leven en de brulkikker ( Rana catesbeiana ) 14 jaar. Kikkers in gematigde klimaten overwinteren tijdens de winter, en van vier soorten is bekend dat ze gedurende deze tijd bestand zijn tegen bevriezing, waaronder de boskikker ( Rana sylvatica ).

Ouderlijke zorg

Mannelijke vroedvrouw Alytes met eieren ( Alytes obstetricans )

Hoewel de zorg voor nakomelingen bij kikkers slecht wordt bestudeerd, zou bijna 20% zich op de een of andere manier zorgen kunnen maken over de toekomst van hun nakomelingen. De evolutie van ouderlijke zorg bij kikkers wordt voornamelijk gedreven door de grootte van het water waarin ze broeden. Soorten die in kleine waterpoelen broeden, hebben de neiging om complexer opvoedingsgedrag te hebben. Door de zware predatie van eieren en larven in grotere waterpoelen, legt een groot aantal soorten hun eieren op het land. Een van de twee ouders moet er dan voor zorgen dat de eieren niet uitdrogen door een bepaalde vochtigheid aan te houden om te overleven. Daarnaast moeten de ouders dan zorgen voor het transport van de net uitgekomen kikkervisjes naar een waterpunt.

In kleine waterpunten zijn roofdieren meestal afwezig en is competitie tussen kikkervisjes de belangrijkste limiet voor hun overleving. Sommige kikkersoorten vermijden deze competitie door kleine fytotelma's (bladoksels gevuld met water of holte in hout) te gebruiken als locaties om een ​​paar kikkervisjes af te zetten. Hoewel deze sites de kikkervisjes toestaan ​​om niet te concurreren, missen ze ook de voedingsstoffen om te overleven zonder hulp van hun ouders. Soorten die deze strategie hebben aangenomen, laten hun kikkervisjes achter met met voedingsstoffen gevulde maar onbevruchte eieren. De vrouwelijke aardbeikikker ( Oophaga pumilio ) legt haar eieren op de bodem van het regenwoud. Het mannetje beschermt ze tegen roofdieren en brengt ze water door zijn beerput om ze vochtig te houden. Als ze uitkomen, neemt het vrouwtje de kikkervisjes op haar rug om zich bij een met water gevulde bromelia of een andere soortgelijke drinkplaats te voegen en legt op elke locatie slechts één ei. Ze bezoekt ze regelmatig en voedt ze door een of twee onbevruchte eieren in het fytotelma te leggen, totdat het kikkervisje het stadium van metamorfose bereikt. Oophaga granulifera zorgt op een vergelijkbare manier voor zijn kikkervisjes.

Bij kikkers zijn diverse andere vormen van ouderzorg te zien. Het kleine mannetje Colostethus subpunctatus bewaart de eieren die zijn vrouwtje legt, onder een steen of een stuk hout. Wanneer de eieren uitkomen, draagt ​​hij de kikkervisjes op zijn rug naar een tijdelijke vijver, waar hij gedeeltelijk ondergaat om een ​​of enkele kikkervisjes te laten vallen, voordat hij naar een ander waterpunt gaat en de operatie hervat. De mannelijke verloskundige Alyte ( Alytes obstetricans ) draagt ​​de eieren met zich mee, vastgebonden op zijn achterpoten. Het houdt ze vochtig door zichzelf regelmatig onder te dompelen in water en voorkomt dat ze te nat worden door de achterhand omhoog te brengen. Na drie tot zes weken gaat het naar een drinkplaats en komen de eieren uit. Engystomops pustulosus bouwt een drijvend nest gemaakt van mos om zijn eieren te beschermen tegen predatie. Dit schuim is gemaakt van proteïne en lectines en lijkt antimicrobiële eigenschappen te hebben. Meerdere paren kikkers kunnen een gemeenschappelijk nest van dit type bouwen van een reeds bestaand vlot. De eieren worden in het midden gelegd, gevolgd door afwisselende lagen schuim en eieren, allemaal bedekt met schuim.

Sommige kikkers beschermen hun kroost in hun eigen lichaam. Zowel mannetjes als vrouwtjes Assa darlingtoni bewaken hun eieren, die op de grond worden gelegd. Eenmaal uitgekomen smeert het mannetje zijn lichaam in met de omringende gel en dompelt hij zich onder in de massa uitgekomen eieren. De kikkervisjes gaan dan naar de huidzakken die het op zijn zijkanten heeft, waar ze zich zullen ontwikkelen tot metamorfose. Vrouwtjes van het geslacht Rheobatrachus, aanwezig in Australië en vandaag waarschijnlijk uitgestorven, slikken de bevruchte eitjes in die zich in hun maag ontwikkelen. Ze stoppen dan met eten en het uitscheiden van maagsappen. Kikkervisjes gebruiken de dooier van de eieren als voedsel. Na 6 of 7 weken zijn ze klaar om te metamorfoseren. De moeder braakt de kleine kikkers uit, die uit haar bek ontsnappen. Het vrouwtje Rhinoderma darwinii uit Chili legt tot wel 40 eieren op de grond, waar het mannetje ze houdt. Als de kikkervisjes klaar zijn om uit te komen, worden ze ingeslikt door het mannetje, die ze in zijn bijzonder grote vocale zak houdt. Ze worden ondergedompeld in een stroperige, schuimige vloeistof die voedingsstoffen bevat naast die van de dooier. Ze blijven daar 7-10 weken voordat ze metamorfoseren, waarna ze de mond van het mannetje verlaten.

Verdediging

Ranitomeya-imitator, een giftige kikker.
De aardbeikikker produceert verschillende alkaloïden die walgelijk zijn voor roofdieren.

Anurans hebben veel potentiële roofdieren (inclusief andere amfibieën zoals salamanders ). Op het eerste gezicht lijken anuranen hulpeloos met hun kleine formaat, dunne huid en gebrek aan slagtanden zoals doornen, klauwen of tanden. Velen gebruiken camouflage om te voorkomen dat ze worden gezien door bepaalde roofdieren (een gevlekte of gestreepte huid met kleuren identiek aan die van zijn omgeving zorgt ervoor dat het dier moeilijk waar te nemen is, er zijn anura's die de kleur hebben, maar ook de vorm van een dood blad) . Sommige soorten kunnen grote sprongen maken, meestal in de richting van het water, om aan roofdieren te ontsnappen, terwijl andere andere verdedigingsmethoden hebben ontwikkeld.

De huid van veel anuranen bevat giftige stoffen, bufotoxinen genaamd, waardoor ze oneetbaar zijn voor roofdieren. De meeste padden en sommige kikkers hebben grote gifproducerende klieren, de parotoïde klieren aan de zijkanten van hun hoofd achter de ogen, evenals andere klieren door het hele lichaam. Klieren scheiden ook slijm en stoffen af ​​die dieren glad en daardoor moeilijk vast te pakken maken. Als de schadelijke effecten van de gif- of afstotende moleculen onmiddellijk optreden, stopt het roofdier met zijn agressie en kan de anura ontsnappen. Als de effecten later zijn, zal het roofdier in de toekomst leren deze soort te vermijden. Giftige kikkers geven hun giftigheid aan door zichzelf te versieren met felle kleuren, een adaptieve strategie die bekend staat als aposematisme . Dit is met name het geval bij kikkers van de familie Dendrobatidae. Ze zijn meestal rood, oranje of geel, vaak met zwarte aftekeningen die contrasteren. Allobates zaparo is niet giftig, maar bootst het uiterlijk van twee giftige soorten na die zijn verspreidingsgebied delen om te beschermen tegen roofdieren. Andere soorten, zoals de Fire-bellied Ringer ( Bombina bombina ), hebben hun afschrikwekkende kleuren onder het lichaam. Ze pronken met ze wanneer ze worden aangevallen, waarbij ze een pose aannemen om met hun maag te pronken.

Een gewone pad neemt een defensieve houding aan.

Sommige kikkers, zoals Dendrobatidae, zijn bijzonder giftig. De inboorlingen van Zuid-Amerika halen het gif uit deze kikkers om hun jachtwapens te bedekken, hoewel maar weinig soorten giftig genoeg zijn om op deze manier te worden gebruikt. Ten minste twee niet-giftige soorten uit tropisch Amerika ( Pristimantis gaigei en Lithodytes lineatus ) bootsen het uiterlijk van Dendrobatidae na om zichzelf te beschermen. Sommige kikkers krijgen hun gif van de mieren en andere geleedpotigen die ze eten. Anderen, zoals de Pseudophryne Australia ( Pseudophryne bevestigd en Pseudophryne pengilleyi ) synthetiseren hun alkaloïden zelf. Stoffen die door anuranen worden geproduceerd, kunnen irriterend, hallucinogeen, neurotoxisch, vasoconstrictief zijn of epileptische aanvallen veroorzaken. Veel roofdieren hebben zich aangepast en kunnen een hoge mate van vergiftiging met deze stoffen verdragen, maar andere wezens, waaronder mannetjes die anuranen vangen, kunnen ernstig worden getroffen.

Sommige anurans verdedigen zichzelf door hun roofdieren te intimideren. De gewone pad ( Bufo bufo ) neemt een eigenaardige houding aan wanneer hij wordt aangevallen, waarbij hij zijn lichaam opzwelt en rechtop op zijn voorpoten staat met zijn kop gebogen. De brulkikker ( Rana catesbeiana ) kruipt op de grond met zijn ogen dicht en zijn kop naar voren gekanteld wanneer hij wordt bedreigd. Op deze manier bevinden de parotoïde klieren zich in hun meest efficiënte positie, beginnen de andere klieren op zijn rug giftige afscheidingen af ​​te scheiden en worden de meest kwetsbare delen van zijn lichaam beschermd. Sommige kikkers "gillen" om het roofdier te verrassen. De grijze boomkikker ( Hyla versicolor ) produceert een zwaar geluid dat soms doet denken aan de grote spitsmuis Blarina brevicauda . Hoewel padden door veel roofdieren worden vermeden, eet de Kousebandslang ( Thamnophis sirtalis ) ze regelmatig op. Jonge Amerikaanse padden ( Bufo americanus ) spelen als ze door deze slang worden benaderd de doden: ze gaan liggen en blijven roerloos, vaak een succesvolle tactiek, waarbij de slang de pad passeert zonder deze te detecteren.

Geografische verspreiding en habitat

The Golden Toad ( Bufo periglenes ) - voor het laatst gezien in 1989.

Anuranen zijn aanwezig op alle continenten behalve Antarctica, maar zijn niet aanwezig op verschillende eilanden, vooral niet op eilanden die ver van de continenten verwijderd zijn. Veel soorten zijn beperkt tot beperkte geografische gebieden als gevolg van veranderingen in het klimaat of onherbergzame gebieden zoals uitgestrekte zee, bergketens, woestijnen, kale bossen, wegen of verschillende andere menselijke constructies die barrières vormen die onbegaanbaar zijn voor deze dieren. Over het algemeen is er een grotere diversiteit aan anurans in tropische gebieden dan in gematigde streken zoals Europa. Sommige kikkers leven in droge habitats, zoals woestijnen, met voldoende aanpassingen. Dus leden van de Australische soort Cyclorana graven zich ondergrondse galerijen een waterdichte cocon waarin ze kunnen de zomer in droge perioden. Zodra het regent, komen de dieren tevoorschijn en broeden ze zodra ze een tijdelijke poel vinden. De ontwikkeling van eieren en kikkervisjes is dan erg snel in vergelijking met andere soorten, zodat de voortplanting kan stoppen voordat de tijdelijke plas opdroogt. Sommige kikkers zijn aangepast aan koude omgevingen. De boskikker ( Rana sylvatica ), wiens leefgebied zich uitstrekt over de poolcirkel, nestelt zich in de winter in de grond. Hoewel het grootste deel van haar lichaam op dit moment bevriest, beschermt ze haar vitale organen tegen beschadiging dankzij de zeer hoge glucoseconcentratie erin.

Taxonomie

Ongeveer 88% van de amfibiesoorten wordt geclassificeerd in de volgorde van Anurans. Deze order omvat ongeveer 4.810 soorten die tot 33 families behoren, waarvan de Leptodactylidae (1.100 soorten), Hylidae (800 soorten) en Ranidae (750 soorten) de belangrijkste zijn. Anuranen omvatten alle moderne kikkers en verschillende fossiele soorten. Kenmerken van volwassen anuranen zijn onder meer negen of minder presacrale wervels, een lang ilium naar voren gekanteld, de aanwezigheid van een urostyle, de afwezigheid van een staart, voorste ledematen korter dan de achterpoten, radius en ellepijp. Samengesmolten, net als het scheenbeen en kuitbeen, langwerpige enkelbeenderen, de afwezigheid van een prefrontaal bot, de aanwezigheid van een tongbeen, een tandeloze onderkaak, een tong zonder ondersteuning, lymfatische ruimtes onder de huid en een spier, de gradenboog lentis, bevestigd aan de lens . De larve van anuranen, het kikkervisje, heeft een uniek stigma om te ademen en zijn mond is voorzien van een hoornachtige snavel en tandjes.

Kikkers en padden worden onderverdeeld in drie suborden: Archaeobatrachia, die vier families van "primitieve" kikkers omvat; dat van Mesobatrachia, dat vijf families van iets meer "geëvolueerde" "kikkers omvat; en die van de Neobatrachia, verreweg de meest voorkomende, die de 24 andere families van "moderne" anuranen bevat, waaronder de meest voorkomende soorten die over de hele wereld voorkomen. De onderorde Neobatrachia is zelf verdeeld in twee superfamilies, de Hyloidea en de Ranoidea . Deze classificatie is gebaseerd op morfologische kenmerken zoals het aantal wervels, de structuur van de schoudergordel en de morfologie van de kikkervisjes. Hoewel deze classificatie algemeen wordt aanvaard, blijven de verbanden tussen de verschillende families van anuranen ter discussie staan.

Sommige soorten anuranen hybridiseren gewoonlijk. De Europese Groene Kikker ( Pelophylax kl. Esculentus ) is bijvoorbeeld een hybride tussen de Kleine Groene Kikker ( Pelophylax lessonae ) en de Zwartkopkikker ( Pelophylax ridibundus ). De Fire-bellied Ringer ( Bombina bombina ) en de Yellow-bellied Ringer Bombina variegata zijn ook erg dichtbij en kunnen hybridiseren. Hybriden zijn minder vruchtbaar dan hun ouders, en er is een zone van hybridisatie waar ze heel gewoon zijn.

Lt met gezinnen

Volgens Amphibian Species of the World (17 september 2014) :

Evolutionaire geschiedenis

De oorsprong en evolutionaire relaties tussen de drie belangrijkste groepen amfibieën zijn controversieel. De moleculaire fylogenie gebaseerd op de analyse van ribosomaal DNA uitgevoerd in 2005 suggereert dat salamanders en caecilians dichter bij elkaar zij staartloos en dat het verschil tussen de drie groepen gedateerde Paléozoïque of de vroege Secundair, vóór de scheiding van de Pangea supercontinent en kort na hun afwijking van de sarcopterygiërs . Een andere fylogenetische moleculaire analyse concludeerde dat lissamfibieën ongeveer 330 miljoen jaar geleden voor het eerst verschenen en dat de hypothese dat anuranen waren afgeleid van Temnospondyli de meest geloofwaardige theorie is. De Neobatrachia lijken afkomstig te zijn uit Afrika en India, salamanders uit Oost-Azië en wormsalamanders tropische Pangaea. Andere onderzoekers, hoewel ze de hoofdpunten van deze theorie aanvaarden, geloven dat de divergentie van lissamfibieën minder dan 300 miljoen jaar geleden plaatsvond in het Perm, een datum die relevanter is voor de bevindingen. Een aanvullende studie uitgevoerd in 2011 op uitgestorven en bestaande taxa, bestudeerd vanuit het oogpunt van hun morfologie en ook hun moleculaire analyse, concludeerde dat Lissamphibia een monofyletische groep is en dat het in de Lepospondyli moet worden geplaatst in plaats van onder de Temnospondyli . De studie stelt dat Lissamphibia pas verscheen aan het einde van het Carboon, tussen 290 en 305 miljoen jaar geleden. De scheiding tussen de anurans en de caudata heeft naar schatting 292 miljoen jaar geleden plaatsgevonden, veel later dan de meeste moleculaire studies suggereren, en de cecilies zouden 239 miljoen jaar geleden zijn gedivergeerd. Jaar.

Versteende kikker gevonden in Tsjechië, mogelijk Palaeobatrachus gigas .

In 2008 werd Gerobatrachus hottoni, een temnospondylus die zowel kikker- als salamandereigenschappen deelt, ontdekt in Texas . Het is gedateerd op 290 miljoen jaar vGT en wordt beschouwd als een ontbrekende schakel, dicht bij de gemeenschappelijke voorouder van kikkers en salamanders, wat consistent is met het algemeen aanvaarde idee dat kikkers en salamanders nauwer verwant zijn (en een clade vormen die Batrachia wordt genoemd) dan zij zijn voor de cecilia. De eerste bekende Salientia (zie hieronder), dichter bij bestaande kikkers dan bestaande salamanders, is Triadobatrachus massinoti, die leefde in het vroege Trias in Madagaskar (ongeveer 250 miljoen jaar geleden), en fragmenten van Czatkobatrachus polonicus die tegelijkertijd in Polen leefden . De schedel van Triadobatrachus lijkt op die van een kikker, breed met grote oogkassen, maar de fossielen hebben kenmerken die duidelijk afwijken van de huidige kikkers, waaronder een langer lichaam met meer wervels. De staart heeft aparte wervels die verschillen van het versmolten staartbeen van de huidige kikkers. De tibia en fibula zijn ook gescheiden, dus Triadobatrachus was waarschijnlijk geen goede springer.

Salientia (van Latijn (la) ( salio ), "springen") is een groep bestaande uit moderne kikkers in de volgorde van de anurans en de fossielen die er nauw aan verwant zijn (zoals Triadobatrachus en Czatkobatrachus ). De belangrijkste kenmerken van deze "proto-kikkers" van de orde Salientia zijn de 14 presacrale wervels (moderne kikkers hebben er 8 of 9), een lang darmbeen naar voren gericht ter hoogte van het bekken, de aanwezigheid van een wandbeen en een tandeloze onderste kaak. De eerste fossiele kikker die in de lijn van de eigenlijke anuranen wordt geplaatst, is Prosalirus bitis, die leefde in het vroege Jura . Het werd ontdekt in 1995 in de Kayenta Formation in Arizona, en dateert uit het vroege Jura (tussen 199,6 en 175 miljoen jaar voor Christus), waardoor Prosalirus een recentere groep is dan Triadobatrachus . Net als deze nakomelingen heeft Prosalirus geen sterk vergrote benen, maar heeft het de bekkenstructuur die typerend is voor moderne kikkers. In tegenstelling tot Triadobatrachus heeft Prosalirus al bijna zijn hele staart verloren en was het goed aangepast aan springen.

De vroegst bekende echte kikker is Vieraella herbstii, die leefde in het vroege Jura. Dit dier is alleen bekend uit de versteende afdrukken van de rug en buik van een enkel dier, waarvan de grootte ongeveer 33 mm was . Mid-Jura Notobatrachus degiustoi is jonger en dateert tussen 155 en 170 miljoen jaar geleden. De belangrijkste evoluties die bij deze soort zichtbaar zijn, zijn de verkorting van het lichaam en het verlies van de staart. Er wordt aangenomen dat de evolutie van moderne anuranen eindigde aan het einde van het Jura. Sindsdien zijn de veranderingen in het aantal chromosomen bij zoogdieren ongeveer 20 keer sneller dan bij kikkers, wat aangeeft dat het fenomeen van soortvorming bij zoogdieren sneller was.

Kikkerfossielen zijn gevonden op elk continent behalve Antarctica, maar biogeografisch bew suggereert dat ze ook in Antarctica leefden in een vroeger tijdperk, toen het klimaat daar warmer was.

Fylogenie

Plaats tussen lissamfibieën

Fylogenie van moderne amfibieën volgens Marjanovic & Laurin (2007):

Lissamphibia Plaatszoeker 4.svg
Pijllinks svg.svg Gymnophiona

Apoda (Cecilias)


ParatoidiaPlaatszoeker 4.svg

Allocaudata


Batrachia Plaatszoeker 4.svg
Pijllinks svg.svg Caudata

Urodela (salamanders ...)


Pijllinks svg.svg Salientia

Anura (kikkers en padden)

Interne fylogenie

Fylogenie van basale families van de Anura-orde, na Pyron en Wiens (2011) evenals Frost et al. (2006) en Heinicke et al. (2009) voor clade-namen:

Anura


AscaphidaeLeiopelmatidaeBombianura
Costata

AlytidaeBombinatoridaePipanura
Xenoanura

PipidaeRhinophrynidaeAcosmanura
Anomocoela

Scaphiopodidae
Pelodytidae


Pelobatoidea

MegophryidaePelobatidae


NeobatrachiaAnurans en Man

Staat van instandhouding en bescherming

Verkeersbord in Zuid-Afrika

In 2006 werden van de 4.035 soorten amfibieën die tijdens hun levenscyclus afhankelijk zijn van water, 1.356 (33,6%) als bedreigd beschouwd. Het kan zelfs zijn dat dit cijfer wordt onderschat omdat men voor 1427 niet genoeg elementen heeft om hun status van vrijwaring vast te stellen. De populaties van anurans zijn sterk afgenomen sinds de jaren 1950. Meer dan een derde van de soorten wordt met uitsterven bedreigd, en meer dan 120 soorten lijken sinds de jaren 80 uitgestorven te zijn. Tot deze uitgestorven soorten behoren met name de Rheobatrachus van Australië en de Golden Pad van Costa Rica. De verdwijning van laatstgenoemde is van bijzonder belang voor wetenschappers, aangezien het leefde in het Monteverde Cloud Forest Reserve en in 1987 een populatiecrash leed, net als 20 andere soorten anurans die in deze regio voorkomen. Deze ineenstorting van de bevolking, meer dan normaal, kan niet rechtstreeks worden gekoppeld aan menselijke activiteiten zoals ontbossing. Elders is het verlies van leefgebied de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van de anurapopulaties, met vervuiling, klimaatverandering, verhoogde UV- straling en de introductie van roofzuchtige of concurrerende soorten met lokale soorten. In een Canadese studie uit 2006 werd geschat dat meer wegverkeer een belangrijkere oorzaak van achteruitgang was dan verlies van leefgebied. Opkomende infectieziekten, zoals chytridiomycose en ranavirus, verwoesten ook sommige populaties.

Verschillende specialisten zijn van mening dat amfibieën, waaronder anuranen, zeer goede indicatoren zijn voor de goede gezondheid van een ecosysteem vanwege hun tussenpositie in de voedselketen, hun doorlatende huid en hun leven zowel in het water als op het land. Bovendien blijkt dat soorten met aquatische eieren en larven vatbaarder zijn voor achteruitgang dan soorten die een directe ontwikkeling hebben zonder larvenstadium.

Mutaties bij kikkers zijn toegenomen sinds de jaren 1990. Deze misvormingen omvatten ontbrekende of extra poten. Er worden verschillende oorzaken geïdentificeerd of als mogelijk beschouwd, zoals verhoogde ultraviolette straling die de leg van eieren op het oppervlak van vijvers zou kunnen beïnvloeden, verontreiniging van het water door pesticiden en meststoffen en de aanwezigheid van parasieten zoals de trematode Ribeiroia ondatrae . Waarschijnlijk dragen deze allemaal op een complexe manier bij aan het belasten van dieren, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten en kwetsbaarder voor aanvallen van parasieten. Misvormingen beperken de mobiliteit van dieren, die daarom moeilijk de volwassen leeftijd zouden kunnen bereiken. Het verhogen van het aantal door vogels gevangen kikkers kan uiteindelijk de kans vergroten dat andere kikkers zullen worden geparasiteerd, aangezien de cyclus van de trematoden die deze dieren parasiteren complex is en slakken van de familie Planorbidae en vogels als tussengastheren omvat.

In enkele zeldzame gevallen zijn fokprogramma's in gevangenschap met succes uitgevoerd. In 2007 bleek de toepassing van een probiotische bacterie chytridiomycose te stoppen. Een lopend project, het Panama Amphibian Rescue and Conservation Project, werd ontwikkeld naar aanleiding van deze ontdekking om door deze ziekte bedreigde soorten in Oost-Panama te redden en om het onderzoek naar probiotische therapie te bevorderen. De World Association of Zoos and Aquariums heeft 2008 uitgeroepen tot "Jaar van de Kikker" om de aandacht te vestigen op de beschermingskwesties die deze dieren bedreigen.

De buffelpad ( Bufo marinus ) is een soort afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika en kan zich gemakkelijk aanpassen aan andere omgevingen. In de jaren dertig werd het geïntroduceerd in Puerto Rico en verschillende andere Caribische eilanden om ongedierte in gecultiveerde velden te reguleren. In 1935 werden 3000 Buffalo Toads vrijgelaten op de suikerrietplantages van Queensland, Australië, om plaaginsecten zoals Dermolepida albohirtum te bestrijden, waarvan de larven enorme schade aan de wandelstokken veroorzaakten. De eerste resultaten zijn positief, maar dan wordt duidelijk dat de pad zich ontwikkelt en de balans van het lokale ecosysteem verstoort. Ze planten zich vrijelijk voort, vermenigvuldigen zich en concurreren met lokale kikkers, eten bijen en andere onschadelijke ongewervelde dieren. Ze hebben weinig roofdieren in deze nieuwe habitat en vergiftigen huisdieren, vleesetende vogels en zoogdieren die ze proberen op te eten. In verschillende van deze landen wordt het nu beschouwd als een invasieve plaagdierensoort, en wetenschappers zoeken naar een manier om de populatie onder controle te houden.

Anuranen in het dieet

Vers kikkervlees op een markt in Haikou, Hainan- provincie, China .
Gekookte kikkers, Jianyang, Fujian, China.

De kikkerbilletjes worden in verschillende delen van de wereld door mensen gegeten. Ze kwamen uit kleine wilde populaties, maar overexploitatie heeft geleid tot de uitputting van deze hulpbron. Dit is de reden waarom het fokken van kikkers en een wereldmarkt op dit gebied is ontstaan. De belangrijkste importerende landen zijn Frankrijk, België, Luxemburg en de Verenigde Staten, terwijl de exporterende landen Indonesië en China zijn . Jaarlijks wordt tussen de 1.200 en 2.400 ton brulkikker ( Rana catesbeiana ), voornamelijk geproduceerd in China, op de wereldmarkt verkocht.

Het eten van kikkers kan echter risico's opleveren. Ze hebben mogelijk bioaccumulatie van milieutoxines of radionucliden (bijvoorbeeld na de ramp in Tsjernobyl ). Sommige soorten hebben een huid die gifstoffen aanmaakt. De luipaardkikker uit het meer van Saint-Pierre ( Canada ) blijkt PCB's en Mirex te bevatten (maar in hoeveelheden die tot dusverre als niet gevaarlijk voor de consument werden beschouwd). Kikkers kunnen verschillende ziekteverwekkers overbrengen . Ze worden samen met andere dieren beschouwd als een van de reservoirs van salmonella (op de huid en darmen), inclusief endemische stammen die zeldzaam zijn bij mensen maar die een probleem kunnen vormen. Deze soort wordt ook aangetroffen in pluimveestallen en afvalwater van vee- en pluimveebedrijven en stroomafwaarts van afvalwaterzuiveringsinstallaties. Deze effluenten kunnen wetlands verontreinigen en amfibieënreservoirs van dergelijke stammen maken.

Kikkers dragen ook bacteriën zoals Aeromonas hydrophila, die verantwoordelijk zijn voor rode pootziekte, met als symptomen huidzweren, zwelling van de buik, roodheid van de achterpoten en onderbuik. Deze bacterie is verantwoordelijk voor gastro-enteritis en de huid wond infecties bij de mens.

Gebruik door de wetenschap

Kikkers worden soms gebruikt voor dissecties in anatomieklas op middelbare scholen en universiteiten, vaak nadat ze zijn ingespoten met gekleurde substanties om bepaalde organen beter te kunnen zien. Deze praktijk lijkt af te nemen naarmate de bezorgdheid over het welzijn toeneemt, en "virtuele kikkers" zijn nu beschikbaar voor dissecties.

Kikkers zijn in de geschiedenis van de wetenschap vaak gebruikt voor dierproeven. De bioloog XVIII e eeuw Luigi Galvani ontdekte het verband tussen elektriciteit en het zenuwstelsel via haar studies op kikkers. In 1852 gebruikte HF Stannius het hart van een kikker in een procedure genaamd Stannius 'ligatie om aan te tonen dat het ventrikel en het atrium onafhankelijk van elkaar en met verschillende snelheden kloppen. De Xenopus glad ( Xenopus laevis ) werd veel gebruikt in laboratoria in de eerste helft van de XX ste eeuw tot zwangerschapstests te bereiken. Een urinemonster van een zwangere vrouw die in een vrouwtjeskikker is geïnjecteerd, zorgt er inderdaad voor dat deze gaat spawnen, zoals de Engelse zoöloog Lancelot Hogben opmerkte . Dit komt door een hormoon, het hormoon choriongonadotrofine, dat tijdens haar zwangerschap in grote hoeveelheden in de urine van een vrouw aanwezig is. In 1952 hebben Robert Briggs en Thomas J. King een kikker gekloond uit somatische cellen . Dezelfde techniek werd later gebruikt om het Dolly- schaap te maken, en hun experiment was de eerste succesvolle nucleaire transplantatie voor een superieur dier.

Kikkers worden gebruikt voor onderzoek naar klonen en andere takken van embryologie . Hoewel er nu andere methoden beschikbaar zijn voor het uitvoeren van zwangerschapstests, blijven biologen Xenopus gebruiken als modelorganisme in de ontwikkelingsbiologie, omdat de embryo's groot en gemakkelijk te hanteren zijn, gemakkelijk kunnen worden verkregen en gemakkelijk in het laboratorium kunnen worden grootgebracht. Xenopus laevis wordt niettemin in toenemende mate vervangen door een verwante kikker, Xenopus tropicalis, die kleiner is en het voordeel heeft dat hij geslachtsrijp is na vijf maanden in plaats van één of twee jaar voor X. laevis, wat het gemakkelijker maakt om veranderingen tussen generaties te bestuderen. Van het genoom van X. tropicalis wordt de sequentie bepaald.

Omdat de gifstoffen die door anuranen worden geproduceerd buitengewoon divers zijn, zijn ze van groot belang voor biochemici die ze zien als een "natuurlijke apotheek". De epibatidine- alkaloïde, een pijnstiller die 200 keer krachtiger is dan morfine, wordt bijvoorbeeld aangetroffen in een soort van Dendrobatidae. Andere stoffen die op de huid van kikkers worden geïsoleerd, kunnen resistentie bieden tegen hiv- infecties . Dendrobatidae zijn het onderwerp van onderzoek om hun therapeutisch potentieel te beoordelen.

Gebruik van giftige afscheidingen

Phyllobates terribilis ( Phyllobates terribilis )

Lang werd gedacht dat de pre-Columbiaanse Meso - Amerikanen de giftige afscheidingen van de buffelpad als hallucinogeen gebruikten, maar ze gebruikten waarschijnlijker de stoffen die door Bufo alvarius werden geproduceerd . Deze omvatten bufotenine (5-MeO-DMT), een psychotrope drug die tegenwoordig als verdovend middel wordt gebruikt . Meestal werden de afscheidingen van de huid gedroogd en gerookt. Illegaal drugsgebruik tijdens het likken van een pad is gemeld door de media, maar het zou een stedelijke legende kunnen zijn .

Het exsudaat van de huid van de verschrikkelijke phyllobate ( Phyllobates terribilis ) werd traditioneel door de inboorlingen gebruikt om de pijlen die ze gebruikten voor de jacht te vergiftigen. Het uiteinde van het projectiel werd over de rug van een kikker gewreven en de pijl werd vervolgens via een blaaspijp afgevuurd . De combinatie van de twee giftige alkaloïden batrachotoxine en homobatrachotoxine is buitengewoon krachtig, en een kikker kan genoeg gif leveren om 22.000 muizen te doden. Twee andere soorten, Golden-gestreepte Phyllobates ( Phyllobates aurotaenia ) en Tweekleurige Phyllobates ( Phyllobates bicolor ), werden op vergelijkbare wijze gebruikt. Ze zijn echter minder giftig en minder overvloedig dan de verschrikkelijke Phyllobate. Deze kikkers werden op de punt van een stok gespietst en verwarmd boven een effect om zoveel mogelijk gif te extraheren om de pijlen te bedekken.

Anurans in populaire cultuur

Moche Frog, 200 voor Christus. AD, Larco Museum, Lima, Peru.

Kikkers en padden nemen een belangrijke plaats in in folklore, sprookjes en populaire cultuur. Ze worden vaak afgeschilderd als lelijk en onhandig, maar met verborgen talenten. Er zijn veel voorbeelden, waaronder het personage van King Frog of Henry of Iron, Michigan J. Frog of Kermit the Frog . De tekenfilm One Froggy Evening of Warner Brothers organiseerde Michigan J. Frog, die alleen zal dansen en zingen voor de sloopwerker die de tijdcapsule opent, maar niets doet in het openbaar. The Frog King is een sprookje van de gebroeders Grimm over een kikker die verandert in een knappe prins nadat hij de gouden bal van de prinses heeft gered en hem naar zijn paleis heeft gevolgd. Kermit the Frog is een gewetensvol en gedisciplineerd personage in The Muppet Show en 1 Sesamstraat ( Sesamstraat ), waarin hij openlijk vriendelijk en zeer getalenteerd is.

Padden hebben een meer sinistere reputatie. Ze worden in de Europese folklore geassocieerd met heksen, en men geloofde dat ze magische krachten hadden. De giftige afscheidingen van hun huid werden gebruikt in kwaadaardige drankjes, maar werden ook gebruikt om magische remedies te creëren voor menselijke en dierlijke aandoeningen. Ze zijn in verband gebracht met de duivel; in Paradise Lost van John Milton is Satan goed vertegenwoordigd in de vorm van een pad die gif in het oor van Eva giet. In de Bijbel is de tweede van de tien plagen van Egypte de invasie van land door duizenden van deze amfibieën. Volgens de wetenschappers die naar deze gebeurtenis hebben gekeken, kan het fenomeen worden verklaard door droogte of door vergiftiging van het water van de Nijl. In stressvolle situaties kunnen deze dieren inderdaad hun ontwikkeling versnellen om sneller hun omgeving te ontvluchten, vandaar een explosie in hun aantal.

De Moche, oude mensen van Peru, aanbaden dieren en kikkers waren vaak vertegenwoordigd in hun kunst. Volgens een lokale legende in Panama zou iedereen geluk krijgen die een gouden kikker vond . Sommigen geloofden dat wanneer een van deze kikkers stierf, deze zou veranderen in een gouden talisman die bekend staat als Huaca . Tegenwoordig, ondanks dat de soort in het wild uitgestorven is, blijven de gouden kikkers van Panama een belangrijk cultureel symbool en worden ze afgebeeld op decoratieve stoffen mola's gemaakt door de Kuna- bevolking .

Originele publicatie

 • Fischer von Waldheim, 1813: Zoognosia tabulis synopticis illustrata: in usum praelectionum Academiae imperialis medico-chirugicae mosquensis edita, vol. 1 ( volledige tekst ).

Bijlagen

Bibliografie

 • (en) Ellin Beltz, Frogs: Inside their Remarkable World, Firefly Books,( ISBN 1-55297-869-9 )
 • (en) HG Cogger, RG Zweifel en D. Kirschner, Encyclopedia of Reptiles & Amphibians Second Edition, Fog City Press,( ISBN 1-877019-69-0 )
 • (en) R. Estes en OA Reig. , Het vroege fossielenverslag van kikkers: een overzicht van het bewmateriaal. », Evolutionaire biologie van de Anuranen: hedendaags onderzoek naar grote problemen, Columbia, University of Missouri Press,, p. 11-63.
 • (nl) Carmela Gissi, Diego San Mauro, Graziano Pesole en Rafael Zardoya, " Mitochondriale fylogenie van Anura (amfibie): een casestudy van congruente fylogenetische reconstructie met behulp van aminozuur- en nucleotidekarakters ", Gene, vol. 366, n o 2, p. 228-237 ( PMID 16307849, DOI 10.1016 / j.gene.2005.07.034 )
 • (en) J. A Holman, Fossil Frogs and Toads of North America, Indiana University Press,( ISBN 0-253-34280-5 )
 • (nl) Diego San Mauro, Miguel Vences, Marina Alcobendas, Rafael Zardoya en Axel Meyer, " Initiële diversificatie van levende amfibieën dateert van vóór het uiteenvallen van Pangaea ", American Naturalist, vol. 165, n o 5,, p. 590-599 ( PMID 15795855, DOI 10.1086 / 429523, online gelezen )
 • Françoise Serre-Collet, Op het spoor van reptielen en amfibieën: slangen, kikkers, hagedissen ..., weten hoe ze te herkennen, Dunod, coll. "Natuurliefhebber",, 192 blz. ( ISBN 9782100593859 )
 • (en) Robert C. Stebbins en Nathan W. Cohen, A Natural History of Amphibians, Princeton University Press,( ISBN 0-691-03281-5 )
 • (en) MJ Tyler, Australian Frogs A Natural History, Reed Books,( ISBN 0-7301-0468-0 )

Externe links

Aantekeningen en verwijzingen

 1. Daniel Richard, Andrew Beaumont en Pierre Cassier, Animal Biology - The chordates - 9 e editie: Vergelijkende Anatomie van Vertebraten: vergelijkende anatomie van gewervelde dieren, Dunod, coll. " Levenswetenschappen ",, 688 pagina's p. ( ISBN 978-2-10-054131-7 ).
 2. " Anoure ", Nationaal centrum voor tekstuele en lexicale bronnen (geraadpleegd op 28 oktober 2014 ) .
 3. a en b (in) David C. Cannatella, " Salientia " op Tree of Life Web Project, (toegankelijk op 7 augustus 2012 )
 4. (en) D. Badger en J. Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 978-1-85310-740-5 ), p. 19.
 5. a en b (in) Sergius L. Kuzmin, " Bombina bombina " op AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(geraadpleegd op 15 juni 2012 ) .
 6. (in) K Lips, F. Solís, R. Ibáñez, C. Jaramillo en Q. Fuenmayor, " Atelopus zeteki " op de IUCN Rode Lt van bedreigde soorten. Versie 2012.1, (geraadpleegd op 2 augustus 2012 ) .
 7. a b c d e f and g Marie Élodie Clément, Infectieuze en parasitaire ziekten van amfibieën, Maison Alfort veterinaire school, Veterinair proefschrift,( lees online ), p. 4-13
 8. a en b " Anoures ", Encyclopédie Larousse, Larousse, 1971-1976, p. 805 ( online lezen )
 9. a en b (en) F. Flam, " Het vinden van de vroegste echte kikker zal paleontologen helpen te begrijpen hoe de kikker zijn springvermogen heeft ontwikkeld ", Knight Ridder / Tribune News Service via HighBeam Research, (toegankelijk op 10 juni 2012 )
 10. a b en c (en) Maurice Burton, The Observer's Book of British Wild Animals, Frederick Warne & Co,( ISBN 978-0-7232-1503-5 ), p. 204-209
 11. (in) RA Relyea, " The Impact of Insecticides and Herbicides on the biodiversity and productiviteit van aquatische gemeenschappen ", Ecological Applications, vol. 15, n o 2, p. 618-627 ( DOI 10.1890 / 03-5342 )
 12. (in) RA Relyea, " De dodelijke impact van Roundup is aquatische en terrestrische amfibieën ", Ecological Applications, vol. 15, n o 4,, p. 1118–1124 ( DOI 10.1890 / 04-1291 )
 13. (in) TB Hayes, A. Collins, Mr. Lee, Mr. Mendoza, N. Noriega, AA Stuart en A. Vonk, " Hermafrodiete, gedemasculiniseerde kikkers na blootstelling aan het herbicide atrazine in lage doses ecologisch relevant ", Proceedings van de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten van Amerika, vol. 99, n o 8,, p. 5476-5480 ( PMID 11960004, PMCID 122794, DOI 10.1073 / pnas.082121499 )
 14. (in) PTJ Johnson, JM Chase, KL Dosch, RB Hartson, JA Gross, DJ Larson, Dr Sutherland en SR Carpenter, " Aquatische eutrofiëring bevordert pathogene infectie bij amfibieën ", Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 104, n o 40,, p. 15781-15786 ( PMID 17893332, PMCID 2000446, DOI 10.1073 / pnas.0707763104 )
 15. (in) " Kleine kikker beweerd als 's werelds kleinste gewervelde ", The Guardian, ( online gelezen, geraadpleegd op 28 september 2012 )
 16. AFP, " De kleinste gewervelde ter wereld is ... een kikker ", Le Point, (geraadpleegd op 30 juni 2015 )
 17. (in) RP Levine JA Monroy en EL Brainerd, " Bijdrage van oogretractie aan slikprestaties bij de noordelijke luipaardkikker, Rana pipiens ", Journal of Experimental Biology, vol. 207, n o Pt 8,, p. 1361-1368 ( PMID 15010487, DOI 10.1242 / jeb.00885 )
 18. a b en c (en) Frederick Harvey Pough, Robin M. Andrews, John E. Cadle, Martha L. Crump, Alan H. Savitsky en Kentwood D. Wells, Herpetology: Third Edition, Benjamin Cummings,( ISBN 0-13-100849-8 )
 19. a en b " amfibieën ", Universiteit van Jussieu (toegankelijk 1 st juli 2015 )
 20. a en b (in) Kevin Minott, " How frogs jump ", National Geographic,(toegankelijk op 10 juni 2012 )
 21. a b c d e et f (en) P. Tesler, " The amazing adaptable frog ", Exploratorium: The museum of science, art and human perception,(toegankelijk op 4 juni 2012 )
 22. (in) L. Vincent, " Litoria caerulea ", James Cook University,(toegankelijk op 3 augustus 2012 )
 23. ^ (In) SB Emerson en D. Diehl, " Teen pad morfologie en mechanismen van plakken in kikkers ", Biological Journal of the Linnean Society, vol. 13, n o 3,, p. 199–216 ( DOI 10.1111 / j.1095-8312.1980.tb00082.x )
 24. (in) MB Harvey, AJ Pemberton en EN Smith, " Nieuwe en slecht bekende parachutespringende kikkers (Rhacophoridae: Rhacophorus ) uit Sumatra en Java ", Herpetological Monographs, vol. 16,, p. 46-92 ( DOI 10.1655 / 0733-1347 (2002) 016 [0046: NAPKPF] 2.0.CO; 2 )
 25. (in) " Couch's spadefoot ( Scaphiopus couchi ) ", Arizona-Sonora Desert Museum (toegankelijk op 3 augustus 2012 )
 26. (in) Mr. Walker, " Pootloze kikkers mysterie opgelost ", BBC News, ( lees online )
 27. Daniel Richard, Andrew Beaumont en Pierre Cassier, Animal Biology - The chordates - 9 e editie: Vergelijkende Anatomie van Vertebraten: vergelijkende anatomie van gewervelde dieren, Dunod, coll. " Levenswetenschappen ",, 688 blz. ( ISBN 978-2-10-054131-7 ), p. 527
 28. Stebbins en Cohen, p. 10-14
 29. (en) SW Frost, " Notes on voederen en ruien bij kikkers ", The American Naturalist, vol. 66, nr o 707,, p. 530-540 ( DOI 10.1086 / 280458, 2456779 )
 30. a en b (in) D. Badger en J. Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 978-1-85310-740-5 ), p. 27
 31. (in) HR Smyth, Amphibians and Their Ways, Macmillan,( ISBN 978-0-02-612190-3 )
 32. (in) MC Dickerson, The Frog Book: North American Frogs and Toads, Dover Publications,( ISBN 978-0-486-21973-8 )
 33. (en) DC Blackburn, " harige kikker ", AmphibiaWeb,(toegankelijk 18 augustus 2012 )
 34. (in) WH Wente en JB Phillips, " Vaste groene en bruine kleurvarianten en een nieuwe kleurveranderende vorm van de Pacifische boomkikker Hyla regilla ", The American Naturalist, vol. 162, n o 4,, p. 461–473 ( PMID 14582008, DOI 10.1086 / 378253, 10.1086 / 378253 )
 35. (in) John Kimball, " Vertebrate Lungs: Lungs Frog ", Kimball's Biology Pages, (toegankelijk op 9 juli 2012 )
 36. (in) Adam Boisvert, " Bornean platkopkikker ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(toegankelijk op 9 juli 2012 )
 37. " Ontdekking van een kikker zonder longen " ( ArchiefWikiwixArchive.isWat te doen? ), Wetenschap en de toekomst,(geraadpleegd op 13 november 2013 )
 38. a en b (in) John Kimball, " Animal Circulatory Systems: Three Chambers: The Frog and Lizard ", Kimball's Biology Pages, (toegankelijk op 9 juli 2012 )
 39. Peter H. Raven, Kenneth A. Mason, Jonathan B. Losos en Susan S. Singer, General Biology, De Boeck Superior,, 1406 blz. ( ISBN 9782804163051 ), p. 1024
 40. (in) Deborah Lee, " Telmatobius culeus ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(toegankelijk op 9 juli 2012 )
 41. (in) " Frog Digestive System ", TutorVista.com,(toegankelijk op 4 augustus 2012 )
 42. a en b (in) RL Dorit, WF Walker en RD Barnes, Zoology, Saunders College Publishing,( ISBN 0-03-030504-7 ), p. 849
 43. a b c d e en f (en) " Frog's internal systems ", TutorVista.com,(toegankelijk op 4 juni 2012 )
 44. (in) Dorota, " Life of a frog cycle ", Frogland, (toegankelijk op 4 augustus 2012 )
 45. (in) David M. Sever en Nancy L. Staub, " Hormones, sex-accessoire-structuren, en secundaire seksuele kenmerken bij amfibieën ", Hormones and Reproduction of Vertebrates - Vol 2: Amphibians (geraadpleegd op 4 augustus 2012 ), p. 83-98
 46. (in) Michel Laurin en Jacques A. Gauthier, " Amniota ", Tree of Life Web Project(toegankelijk op 4 augustus 2012 )
 47. a en b (in) Ian P. Howard en Brian J. Rogers, Binocular Vision and Stereopsis, Oxford University Press,( ISBN 0195084764, online te lezen ), p. 651
 48. a b en c (en) David Badger en John Netherton, Frogs, Airlife Publishing Ltd,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 31-35
 49. (in) WRA Muntz, Visie in kikkers, San Francisco, WH Freeman al. "Scientific American Offprints",, 10 p. ( OCLC 1.530.4.238 )
 50. a en b (in) David Badger en John Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 38
 51. a en b Stebbins en Cohen, p. 67-69
 52. ^ (In) Cecilia E. Armstrong en William M. Roberts, " Elektrische eigenschappen van kikker sacculaire haarcellen: vervorming door enzymatische dissociatie ", Journal of Neuroscience, vol. 18, n o 8,, p. 2962–2973 ( PMID 9526013, lees online )
 53. (in) " Bullfrog ", Ohio Department of Natural Resources (toegankelijk 19 juni 2012 )
 54. (in) Gary Nafis " Ascaphus truei : Coastal Tailed Frog ", California Herps,(toegankelijk op 19 juni 2012 )
 55. (in) Debjani Roy, " Communicatiesignalen en seksuele selectie bij amfibieën ", Current Science, Vol. 72,, p. 923-927 ( online lezen [pdf] )
 56. (in) HC Gerhardt, " De evolutie van vocalisatie bij kikkers en padden ", Annual Review of Ecology and Systematics, Vol. 25,, p. 293-324 ( DOI 10.1146 / annurev.es.25.110194.001453 )
 57. a b c en d (en) David Badger en John Netherton, Frogs, Airlife Publishing Ltd,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 39-44
 58. (en) Bill Jr. Hilton, Jug-o-Rum: Call of the Amorous Bullfrog, vol. 1, Hilton Pond Center for Piedmont Natural History, coll. "The Piedmont Naturalist",
 59. (in) Pat Nash, " The Life of RRRRRRRRiveting Tree Frogs " op beachwatchers.wsu.edu, (toegankelijk op 4 augustus 2012 )
 60. (in) Aristophanes, " The Frogs " op records.viu.ca (geraadpleegd op 19 juni 2012 )
 61. (in) Rick Emmer, " Hoe overleven kikkers de winter? Waarom vriezen ze niet dood? ", Scientific American, ( online gelezen, geraadpleegd op 15 juni 2012 )
 62. (in) Sara M. Kayes, Rebecca L. Cramp en Craig E. Franklin, " Metabolische depressie tijdens estivatie in Cyclorana alboguttata ", Vergelijkende biochemie en fysiologie - Deel A: Moleculaire en integratieve fysiologie, vol. 154, n o 4,, p. 557-563 ( DOI 10.1016 / j.cbpa.2009.09.001 )
 63. (in) NJ Hudson, SA Lehnert, AB Ingham, B. Symonds, CE Franklin en GS Harper, " Lessons from year estivating frog: sparing spierproteïne ONDANKS verhongering en onbruik ", American Journal of Physiology, Vol. 290, n o 3,, R836 - R843 ( PMID 16239372, DOI 10.1152 / ajpregu.00380.2005 )
 64. (in) " Top 10 beste springdieren ", Scienceray (geraadpleegd op 11 juni 2012 )
 65. (in) RS James en RS Wilson, " Explosief springen: extreme morfologische en fysiologische specialisaties raket van Australische kikkers ( Litoria nasuta ) ", Physiological and Biochemical Zoology, vol. 81 n o 2,, p. 176-185 ( PMID 18190283, DOI 10.1086 / 525290 )
 66. (in) S. Nauwelaerts, J. Schollier en P. Aerts, " Een functionele analyse van hoe kikkers uit het water springen ", Biological Journal of the Linnean Society, vol. 83, n o 3,, p. 413-420 ( DOI 10.1111 / j.1095-8312.2004.00403.x )
 67. a en b (in) David Badger en John Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 51
 68. (in) HC Astley en TJ Roberts, " Bew voor een katapult van gewervelde dieren: elastische energieopslag in de plantarispees tijdens springende kikker ", Biology Letters, vol. 8, n o 3,, p. 386-389 ( PMID 22090204, PMCID 3367733, DOI 10.1098 / rsbl.2011.0982 )
 69. (in) J. Scott, " The sprinkhaansprong: een geïntegreerd laboratoriumonderzoek ", Advances in Physiology Education, vol. 29 n o 1,, p. 21–26 ( PMID 15718379, DOI 10.1152 / advan.00037.2004 )
 70. a b en c (in) " Anura ", Encyclopædia Britannica Online (toegankelijk 12 juni 2012 )
 71. (in) HS Fitch, " Een ecologische studie van de collared hagedis ( gemeenschappelijke collared hagedis ) ", University of Kansas Publications, Museum of Natural History, vol. 8,, p. 213-274
 72. (in) Mr. Walton en BD Anderson, " The cost of aerobics saltatory locomotion in the fowler's toad ( Bufo fowleri woodhousei ) ", Journal of Experimental Biology, vol. 136,, p. 273–288 ( PMID 3404074, lees online )
 73. (in) AN Ahn, E. Furrow en AA Biewener, " Walking and running in the red-legged frog running, Kassina maculata ", Journal of Experimental Biology, vol. 207, n o Pt 3,, p. 399-410 ( PMID 14691087, DOI 10.1242 / jeb.00761 )
 74. (in) Mr. Pickersgill, A. Schiøtz, K. Howell en L. Minter, " Kassina maculata ", IUCN Red List of Threatened Species, (geraadpleegd op 11 juni 2012 )
 75. a en b (in) " Pipidae ", AmphibiaWeb, University of California, Berkeley (geraadpleegd 14 juni 2012 )
 76. ^ A en b (en) WE Duellman en GR Zug, " Anura: From tadpole to adult ", Encyclopædia Britannica (toegankelijk 13 juli 2012 )
 77. (in) C. Radhakrishnan en KC Gopi, " Uitbreiding van het verspreidingsbereik van Nasikabatrachus sahyadrensis Biju & Bossuyt (Amphibia: Anura: Nasikabatrachidae) langs de West-Ghats, met enige inzichten in icts bionomics ", Current Science, Vol. 92, n o 2, p. 213–216 ( ISSN 0011-3891, lees online )
 78. a en b (in) Eugenia Farrar en Jane Hey, " Spea bombifrons ", AmphibiaWeb, University of California, Berkeley (geraadpleegd op 16 juni 2012 )
 79. (in) " American spadefoot toad ", AmphibiaWeb, University of California, Berkeley (geraadpleegd op 16 juni 2012 )
 80. (in) Dale Roberts en Jean-Marc Hero, " western spotted frog ", IUCN Red List of Threatened Species,(toegankelijk 16 juni 2012 )
 81. (in) Mark Staniszewski, " Madagascan Burrowing Frogs: Genus Scaphiophryne (Boulenger, 1882) ", op amphibian.co.uk, (toegankelijk 16 juni 2012 )
 82. (in) Mr. Venesci, CJ Raxworthy, RA Nussbaum en F. Glaw, " Een herziening van het Scaphiophryne marmorata- complex van gemarmerde padden uit Madagaskar, inclusief de beschrijving van een nieuwe soort ", Herpetological Journal, vol. 13,, p. 69-79 ( online lezen )
 83. (in) W. Federle, WJP Barnes, W. Baumgartner, P. Drechsler en JM Smith, " Nat maar niet glad: grenswrijving in zelfklevende teenkussens van boomkikkers ", Journal of the Royal Society Interface, vol. 3 n o 10,, p. 689–697 ( DOI 10.1098 / rsif.2006.0135 )
 84. (in) Doris Mabel Cochran, Living Amphibians of the World, Doubleday,( ISBN 978-0-241-90338-4, lees online ), p. 112
 85. (in) " Phyllomedusa aye-aye ", AmphibiaWeb (geraadpleegd 14 juni 2012 )
 86. (in) Sharon B. Emerson en MAR Koehl, " De interactie van gedrags- en morfologische veranderingen in de evolutie van een nieuwe soort bewegingssysteem" vliegende kikkers ", Evolution, vol. 44, n o 8,, p. 1931-1946 ( DOI 10.2307 / 2409604, 2409604 )
 87. (in) Sunny Shah en Rachna Tiwari, " Rhacophorus nigropalmatus ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(geraadpleegd op 11 juni 2012 )
 88. (in) " Wallace's Flying Frog Rhacophorus nigropalmatus " National Geographic: Animals (geraadpleegd op 5 juni 2012 )
 89. a b c d e f en g Stebbins en Cohen, p. 154-162
 90. (in) NB Davies en TR Halliday, " Diepe kwaken en beoordeling bij het bestrijden van padden Bufo bufo ", Nature, vol. 274, n o 5672,, p. 683-685 ( DOI 10.1038 / 274683a0 )
 91. (in) David R. Long, " Energetica en voortplanting bij vrouwelijke Scaphiopus multiplicatus uit West-Texas ", Journal of Herpetology, Vol. 23, n o 2, p. 176–179 ( DOI 10.2307 / 1564026, 1564026 )
 92. (in) Alan Channing en Kim M. Howell, Amphibians of East Africa, Comstock Publishing,( ISBN 0-8014-4374-1 ), p. 104-117
 93. (in) L. Sandberger, A. Hillers, J. Doumbia, NS. Loua, C. Brede en MO. Rödel, " Herontdekking van de Liberiaanse Nimba-pad, Nimbaphrynoides liberiensis (Xavier, 1978) (Amphibia: Anura: Bufonidae), en herbeoordeling van zijn taxonomische status ", Zootaxa, Magnolia Press, vol. 4355,, p. 56-68 ( ISSN 1175-5334, lees online )
 94. (in) Perry W. Gilbert, " Observations on the eggs of Ambystoma maculatum with especial reference to the green algae found dans le egg envelopes ", Ecology, vol. 23, n o 2, p. 215-227 ( DOI 10.2307 / 1931088, 1931088 )
 95. (in) Bruce Waldman en Michael J. Ryan, " Thermische voordelen van gemeenschappelijke eiermassa-afzetting in houtkikkers ( Rana sylvatica ) ", Journal of Herpetology, Vol. 17, n o 1,, p. 70-72 ( DOI 10.2307 / 1563783, 1563783 )
 96. (in) Alberto R. Estrada en S. Blair Hedges, " Bij de ondergrens voor grootte in tetrapoden: een nieuwe verkleinende kikker uit Cuba (Leptodactylidae: Eleutherodactylus) ", Copeia, vol. 1996 n o 4,, p. 852-859 ( DOI 10.2307 / 1447647, 1447647 )
 97. (in) Kellie Whittaker en Peera Chantasirivisal, " Leptodactylus pentadactylus ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(geopend op 19 juli 2012 )
 98. (in) Kellie Whittaker, " Agalychnis callidryas ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(geopend op 19 juli 2012 )
 99. (in) KM Warkentin, " Adaptieve plasticiteit in de broedtijd: een reactie op afwegingen van predatierisico's ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 92, n o 8,, p. 3507-3510 ( DOI 10.1073 / pnas.92.8.3507 )
 100. a b c d en e Stebbins en Cohen, p. 179-194
 101. (in) Deepthi D. Wickramasinghe, Kerri L. Oseen en Richard J. Wassersug, " ontogenetische veranderingen in dieet en intestinale morfologie in semi-terrestrische kikkervisjes van nannophrys ceylonensis (dicroglossidae) ", Copeia, vol. 2007, n o 4,, p. 1012–1018 ( 25140719 )
 102. (in) Peter Janzen, " nannophrys ceylonensis ", AmphibiaWeb, University of California, Berkeley,(toegankelijk op 20 juli 2012 )
 103. (in) " Tadpole Locomotion: Axial Movement and Tail Functions in a Largely Vertebraeless Vertebrate " ( ArchiveWikiwixArchive.isWhat to do? ), Op intl-icb.oxfordjournals.org (geraadpleegd op 6 november 2013 )
 104. (in) Martha L. Crump, " Kannibalisme door jongere kikkervisjes: een ander gevaar van metamorfose ", Copeia, American Society of Ichthyologists and Herpetologists, vol. 4, n o 4,, p. 1007-1009 ( DOI 10.2307 / 1445301, 1445301 )
 105. Stebbins en Cohen, p. 173-175
 106. (in) Boris Ivan Balinsky, " Animal development: Metamorphosis ", Encyclopedia Britannica (geraadpleegd op 10 augustus 2012 )
 107. Serre-Collet 2013, p. 49
 108. (in) Alexis C. Christmas, Hao Yuan Guo Mark Mandica en David L. Hu, " Kikkers gebruiken een tong en visco-elastisch niet-Newtoniaans speeksel om prooien te vangen ", Journal of The Royal Society Interface, vol. 14, nr o 127,, p. 20160764 ( ISSN 1742-5689 en 1742-5662, PMID 28148766, DOI 10.1098 / rsif.2016.0764, online gelezen, geraadpleegd op 5 februari 2017 )
 109. (in) HR Da Silva en XC De Britto Pereira, " Hoeveel fruit eten fruitetende kikkers? Een onderzoek naar het dieet van Xenohyla truncata (Lissamphibia: Anura: Hylidae), Journal of Zoology, vol. 270, n o 4,, p. 692–698 ( DOI 10.1111 / j.1469-7998.2006.00192.x )
 110. (in) Donna Graham, " Northern leopard frog ( Rana pipiens ) ", An Educator's Guide to South Dakota's Natural Resources (geraadpleegd op 4 augustus 2012 )
 111. (in) Stuart L. Pimm, " De structuur van voedselwebben ", Theoretische populatiebiologie, vol. 16, n o 2, p. 144-158 ( PMID 538731, DOI 10.1016 / 0040-5809 (79) 90010-8, online gelezen )
 112. (in) KR Matthews en C. Miaud, " Een skeletochronologische studie van de leeftijdsopbouw, groei en levensduur van de berggeelpotige kikker, Rana muscosa, in de Sierra Nevada, Californië ", Copeia, vol. 2007, n o 4,, p. 986-993 ( ISSN 0045-8511, DOI 10.1643 / 0045-8511 (2007) 7 [986: ASSOTA] 2.0.CO; 2, online te lezen )
 113. (in) Frank Slavens en Kate Slavens, " Frog and Toad index ", Longevity (geraadpleegd op 4 juli 2012 )
 114. (in) KB Storey, " Leven in bevroren toestand: adaptieve strategieën voor natuurlijke vriestolerantie bij reptielen en amfibieën ", American Journal of Physiology, Vol. 258, n o 3 Pt 2,, p. 559-568 ( PMID 2180324 )
 115. (in) ML Crump, " Parental care Among the Amphibia ", Advances in the Study of Behavior, avances in the Study of Behavior, vol. 25,, p. 109–144 ( ISBN 978-0-12-004525-9, DOI 10.1016 / S0065-3454 (08) 60331-9 )
 116. a b en c (en) JL Brown, V. Morales en K. Summers, " Een belangrijke ecologische eigenschap dreef de evolutie van biparentale zorg en monogamie in een amfibie aan ", American Naturalist, vol. 175, n o 4,, p. 436–446 ( PMID 20180700, DOI 10.1086 / 650727 )
 117. (in) Jennifer A. Sheridan en Joanne F. Ocock, " Ouderlijke zorg in Chiromantis hansenae (Anura: Rhacophoridae) ", Copeia, vol. 2008, n o 4,, p. 733-736 ( DOI 10.1643 / CH-07-225 )
 118. (in) JL Brown, V. Morales en K. Summers, " Divergentie in ouderlijke zorg, habitatkeuze en levensgeschiedenis van larven tussen twee soorten Peruaanse gifkikkers: een experimentele analyse ", Journal of Evolutionary Biology, vol. 21, n o 6, 2008a, p. 1534-1543 ( PMID 18811668, DOI 10.1111 / j.1420-9101.2008.01609.x )
 119. (in) T. Grant, DR Frost, JP Caldwell, R. Gagliardo, CFB Haddad, PJR Kok, DB Means, BP Noonan, WE Schargel en W. Wheeler, " Fylogenetische systematiek van pijlgifkikkers en hun verwanten (Amphibia, Athesphatanura, Dendrobatidae), Bulletin van het American Museum of Natural History, vol. 299,, p. 1–262 ( ISSN 0003-0090, DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 299 [1: PSODFA] 2.0.CO; 2 )
 120. (in) René van Wijngaarden en Federico Bolaños, " Ouderlijke zorg in Dendrobates granuliferus (Anura: Dendrobatidae), met een beschrijving van het kikkervisje ", Journal of Herpetology, Vol. 26, n o 1,, p. 102–105 ( DOI 10.2307 / 1565037, 1565037 )
 121. (in) Maria Claudia Fandiño Horst Lüddecke en Adolfo Amézquita, " vocalisatie en larvale transport van mannelijke Colostethus subpunctatus (Anura: Dendrobatidae) ", Amphibia-Reptilia, vol. 18, n o 1,, p. 39-48 ( DOI 10.1163 / 156853897X00297 )
 122. (in) " Common midwife toad, Alytes obstetricans ", Repties and Amphibians of France (geraadpleegd op 30 juli 2012 )
 123. (in) " Proteins of Frog foam nests ", University of Glasgow (geraadpleegd op 24 augustus 2012 )
 124. (in) Laura Dalgetty en Malcolm W. Kennedy, " Een huis bouwen van schuim-túngara kikkerschuim nestarchitectuur en bouwproces in drie fasen ", Biology Letters, vol. 6, n o 3,, p. 293–296 ( PMID 20106853, PMCID 2880057, DOI 10.1098 / rsbl.2009.0934 )
 125. (in) " Assa darlingtoni ", Frogs Australia Network, (toegankelijk op 5 augustus 2012 )
 126. (in) E. Semeyn, " Rheobatrachus silus ", Animal Diversity Web, University of Michigan Museum of Zoology,(toegankelijk op 5 augustus 2012 )
 127. (in) Fran Sandmeier, " Darwin's Frog ", AmphibiaWeb, (toegankelijk op 5 augustus 2012 )
 128. (in) Henry M. Wilbur, Peter J. Morin en Reid N. Harris, " Anuran Responses to Predation Salamander ", BioScience, Oxford University Press On namens het American Institute of Biological Sciences, vol. 34, n o 4,, p. 257 ( DOI 10.2307 / 1309466, lees online )
 129. (in) George T. Barthalmus en William J. Zielinski, " Xenopus huidslijm veroorzaakt orale dyskinesieën die ontsnapping uit slangen bevorderen ", Pharmacology Biochemistry and Behavior, Vol. 30, n o 4,, p. 957-959 ( PMID 3227042, DOI 10.1016 / 0091-3057 (88) 90126-8 )
 130. (in) Catherine R. Darst en Molly E. Cummings, " Predator learning bevordert de nabootsing van een minder giftig model in gifkikkers ", Nature, vol. 440, n o 7081,, p. 208-211 ( PMID 16525472, DOI 10.1038 / nature04297 )
 131. (in) CW Myers en JW Daly, " Dart-poison frogs ", Scientific American, Vol. 248, n o 2, p. 120–133 ( PMID 6836257, DOI 10.1038 / Scientificamerican0283-120 )
 132. (en) JM Savage, The Amphibians and Reptiles of Costa Rica, University of Chicago Press,( ISBN 0-916984-16-8 )
 133. (in) WE Duellman, " The Biology of an Equatorial herpetofauna in Amazonian Ecuador ", University of Kansas Museum of Natural History Various Publication, Vol. 65,
 134. (in) RA Saporito, HM Garraffo, MA Donnelly, G Edwards, JT Longino en JW Daly, " formicinae mieren: een geleedpotige bron voor de pumiliotoxine-alkaloïden van dendrobatide gifkikkers ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 101, n o 21,, p. 8045-8050 ( PMID 15128938, PMCID 419554, DOI 10.1073 / pnas.0402365101 )
 135. (in) BP Smith, J. Tyler, T. Kaneko, HM Garraffo, TF Spande en JW Daly, " Evidence for biosynthesis of alkaloids pseudophrynamine by an Australian frog myobatrachid ( Pseudophryne ) and for sequestration of dietary pumiliotoxins ", Journal of Natural Products, vol. 65, n o 4,, p. 439–47 ( PMID 11975476, DOI 10.1021 / np010506a )
 136. (in) T. Grant, " Poison Dart Frog Vivarium ", American Museum of Natural History (bezocht op 7 juli 2012 )
 137. (in) Nicholas Arnold en Denys Ovenden, Reptiles and Amphibians of Britain and Europe, Harper Collins Publishers,( ISBN 0-00-219964-5 ), p. 73-74
 138. (in) Floyd E. Hayes, " Antipredator-gedrag van recent gemetamorfoseerde padden ( Bufo heeft. Americanus ) Tijdens ontmoetingen met kousebandslangen ( Thamnophis s. Sirtalis ) ", Copeia, American Society of Ichthyologists and Herpetologists, vol. 1989 n o 4,, p. 1011–1015 ( DOI 10.2307 / 1445987, 1445987 )
 139. (in) " Freaky Frogs ", National Geographic Explorer (geraadpleegd op 13 juli 2012 )
 140. (in) Vance Ferrell, " Geographical Distribution ", Encyclopedia Evolution, Volume 3, Evolution Facts,(geraadpleegd op 13 juli 2012 )
 141. (in) Paddy Ryan, " Story Frogs ", The Encyclopedia of New Zealand, (toegankelijk op 20 augustus 2012 )
 142. (in) Chris Dahl, Vojtech Novotny, Jiri Moravec en Stephen J. Richards, " Beta diversiteit van kikkers in de bossen van Nieuw-Guinea, Amazonië en Europa: contrasterende tropische en gematigde gemeenschappen ", Journal of Biogeography, Vol. 36, n o 5,, p. 896-904 ( DOI 10.1111 / j.1365-2699.2008.02042.x )
 143. (in) " Cyclorana platycephala ", Frogs Australia Network,(toegankelijk op 20 juli 2012 )
 144. (in) Guillaume Lecointre en Hervé Le Guyader, fylogenetische classificatie van leven, Belin,, 512 p.
 145. a en b (en) David Cannatella, " Anura ", Tree of Life webproject,(toegankelijk op 8 augustus 2012 )
 146. (in) LS Ford en DC Cannatella, " The major clades of frogs ", Herpetological Monographs, vol. 7,, p. 94-117 ( DOI 10.2307 / 1466954, 1466954 )
 147. (in) J. Faivovich, CFB Haddad, PCA Garcia, DR Frost, JA Campbell en WC Wheeler, " Systematic review of the frog family Hylidae, with special reference to Hylinae: Phylogenetic analysis and revision ", Bulletin of the American Museum of Natural History, vol. 294,, p. 1-240 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2005) 294 [0001: SROTFF] 2.0.CO; 2 )
 148. (in) SL Kuzmin, " Pelophylax esculentus " op amphibiaweb.org, (toegankelijk op 12 oktober 2012 )
 149. (in) S. Köhler, " Mechanisms for partial reproductive isolation in a Bombina hybrid area in Romania ", op proefschrift voor, (toegankelijk op 5 juni 2012 )
 150. ^ Amphibian Species of the World, geopend op 17 september 2014
 151. (in) Diego San Mauro Miguel Vences, Marina Alcobendas, Rafael Zardoya en Axel Meyer, " Initiële diversificatie van levende amfibieën dateert van vóór het uiteenvallen van Pangaea ", The American Naturalist, vol. 165, n o 5,, p. 590-599 ( PMID 15795855, DOI 10.1086 / 429523, 429523 )
 152. (in) Zhang Peng, Zhou Hui, Chen Yue Qin, Liu Yi Fei en Liang-Hu Qu, " kijk Mitogenomic op de oorsprong en fylogenie van levende amfibieën ", Systematic Biology, vol. 54, n o 3,, p. 391–400 ( DOI 10.1080 / 10635150590945278 )
 153. (in) David Marjanović en Michel Laurin, " Fossielen, moleculen, divergentie tijden, en de oorsprong van lissamfibieën ", Systematic Biology, vol. 56, n o 3,, p. 369-388 ( DOI 10.1080 / 10635150701397635 )
 154. (in) R. Alexander Pyron, " Divergentie tijdschattingen met behulp van fossielen als terminale taxa en de oorsprong van lissamphibia ", Systematic Biology, vol. 60, n o 4,, p. 466–481 ( DOI 10.1093 / sysbio / syr047 )
 155. (in) Anne Casselman, " " Frog-amander "fossiele amfibie kan een ontbrekende schakel zijn ", National Geographic News,(toegankelijk op 5 juli 2012 )
 156. (in) Jason S. Anderson, Robert R. Reisz, Diane Scott, Nadia B. Fröbisch S. en Stuart Sumida, " Een stam batrachian uit het vroege Perm van Texas en de oorsprong van kikkers en salamanders ", Nature, vol. 453, n o 7194,, p. 515-518 ( PMID 18497824, DOI 10.1038 / nature06865 )
 157. a en b (en) David Cannatella, " Triadobatrachus massinoti ", op Tree of Life, (toegankelijk 26 juni 2008 )
 158. (in) Z. Roček, Amphibian Biology: Paleontology: The Evolutionary History of Amphibians, vol. 4, Surrey Beatty & Sons,( ISBN 0-949324-87-6, online te lezen ), hfst. 14 ("Mesozoïsche amfibieën"), p. 1295–1331
 159. (in) DB Weishampel, P.Dodson en Osmólska H., (red.) (Ed.) Dinosaurusdistributie (Early Jurassic, Noord-Amerika): The Dinosauria (2e editie), University of California Press,( ISBN 978-0-520-24209-8 ), p. 530-532
 160. (in) Neil H. Shubin en Farish A. Jenkins, " An Early Jurassic jumping frog ", Nature, vol. 377, n o 6544,, p. 49-52 ( DOI 10.1038 / 377049a0 )
 161. (in) J.Foster, Jurassic West: the dinosaurs of the Morrison Formation and Their World, Indiana University Press,( ISBN 0-253-34870-6 ) , "Anura (Frogs)", p. 135-136
 162. (in) AC Wilson, VM Sarich en LR Maxson, " Het belang van genherschikking in Evolution: bew van studies over de snelheid van chromosomale, proteïne- en anatomische evolutie ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 71, n o 8,, p. 3028–3030 ( DOI 10.1073 / pnas.71.8.3028, lees online )
 163. (in) SE Evans, EH Jones en DW Krause, " Een gigantische kikker met Zuid-Amerikaanse affiniteiten uit het Late Krijt van Madagascar ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 105, n o 8,, p. 2951–2956 ( PMID 18287076, PMCID 2268566, DOI 10.1073 / pnas.0707599105 )
 164. Marjanović, D. & Laurin, M. (2007) Fossils, Molecules, Divergence Times, and the Origin of Lissamphibians [1] . Systematische biologie 56, 369-388.
 165. (in) R. Alexander Pyron en John J. Wiens, " A wide-scale phylogeny of Amphibia inclusief meer dan 2800 soorten, en een herziene classificatie van bestaande kikkers, salamanders en wormsalamanders ", Molecular Phylogenetics and Evolution, vol. 61, n o 2, p. 543-583 ( PMID 21723399, DOI 10.1016 / j.ympev.2011.06.012, online gelezen )
 166. (in) DR Frost, T. Grant, JN Faivovich, HR Bain, A. Haas, CLFB Haddad, RO De Sá, A. Channing, Mr. Wilkinson, SC Donnellan, CJ Raxworthy, JA Campbell, BL Blotto, P. Moler, RC Drewes, RA Nussbaum, JD Lynch, DM Green en WC Wheeler, " The Amphibian Tree of Life ", Bulletin van het American Museum of Natural History, vol. 297,, p. 1–291 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 297 [0001: TATOL] 2.0.CO; 2 )
 167. (in) Heinicke MP Duellman, WE, Trueb, L. Means, DB, MacCulloch, RD en Hedges, SB, " Een nieuwe familiekikker (Anura: Terrarana) uit Zuid-Amerika en een uitgebreide live-clade Onthuld door de ontwikkeling van moleculaire fylogenie, Zootaxa, vol. 2211,, p. 1–35 ( online lezen )
 168. (en) JM Hoekstra, JL Molnar, Mr. Jennings, C. Revenga, MD Spalding, TM Boucher, JC Robertson, TJ Heibel en K. Ellison, " Number of Globally Threatened Amphibian Species by Freshwater Ecoregion ", The Atlas of Global Behoud: veranderingen, uitdagingen en kansen om een ​​verschil te maken. , The Nature Conservancy,(toegankelijk op 5 september 2012 )
 169. (in) SN Stuart, Song, NA Cox, BE Young, ASL Rodrigues, DL Fischman en RW Waller, " Status en trends van het uitsterven van amfibieën wereldwijd en Declines ", Science, vol. 306, n o 5702,, p. 1783–1786 ( PMID 15486254, DOI 10.1126 / science.1103538 )
 170. (in) J. Alan Pounds, PL Michael Fogden, Jay M. Savage en George C. Gorman, " Tests van nulmodellen voor amfibieën Declines waren tropische bergen ", Conservation Biology, vol. 11, n o 6,, p. 1307–1322 ( DOI 10.1046 / j.1523-1739.1997.95485.x )
 171. (in) " Wereldwijde afname van amfibieën: hoe groot is het probleem, wat zijn de oorzaken en wat kan er worden gedaan? », AmphibiaWeb,(toegankelijk op 15 oktober 2012 )
 172. (in) " Kikkerpopulatie Afname voornamelijk door verkeer ", New Scientist, ( online gelezen, geraadpleegd op 13 juli 2012 )
 173. (in) MJ Voordouw, D. Adama, B. Houston en P. Govindarajulu, " Prevalentie van de pathogene chytride-schimmel, Batrachochytrium dendrobatidis, in een bedreigde populatie van noordelijke luipaardkikkers, Rana pipiens ", BMC Ecology, vol. 10, n o 6,( DOI 10.1186 / 1472-6785-10-6 )
 174. (in) Elizabeth M. Harp en James W. Petranka, " ranavirussen in houtkikkers ( Rana sylvatica ): Potentiële bronnen van transmissie en entre Within ponds ", Journal of Wildlife Diseases, vol. 42, n o 2, p. 307-318 ( PMID 16870853 )
 175. (in) Kathryn Phillips, Tracking the Vanishing Frogs, Penguin Books,( ISBN 0-14-024646-0 )
 176. ^ (In) Karen R. Lips, " Verval van een tropische montane amfibische fauna ", Conservation Biology, vol. 12,, p. 106-117 ( DOI 10.1111 / j.1523-1739.1998.96359.x, 2387466 )
 177. (in) Andrew R. Blaustein en Pieter TJ Johnson, " The complexity of misformed amphibians ", Frontiers in Ecology and the Environment, Vol. 1, n o 2, p. 87-94 ( DOI 10.1890 / 1540-9295 (2003) 001 [0087: TCODA] 2.0.CO; 2, online gelezen )
 178. (in) JG Burkhart, G. Ankley H. Bell, H. Carpenter, D. Fort, D. Gardiner, H. Gardner, R. Hale, JC Helgen, P. Jepson, D. Johnson, de heer Lannoo, D. Lee, J. Lary, R. Levey, J. Magner, C. Meteyer, MD Shelby en G. Lucier, " Strategieën voor het beoordelen van de implicaties van misvormde kikkers voor de gezondheid van het milieu ", Environmental Health Perspectives, vol. 108, n o 1,, p. 83-90 ( PMID 10620528, PMCID 1637865, DOI 10.2307 / 3454299, 3454299 )
 179. (in) Richard Black, " New frog centre for London Zoo ", BBC News, ( online gelezen, geraadpleegd op 3 november 2008 )
 180. (in) " National recovery plan for the Southern Corroboree Frog (Pseudophryne corroborated): 5. Previous recovery action ", Environment.gov.au (geraadpleegd op 3 november 2008 )
 181. (in) " Bacteria show belofte in het afweren van wereldwijde amfibiemoordenaars ", Physorg.com,(toegankelijk op 3 november 2008 )
 182. (in) " Project lancé ter bestrijding van kikkerdodende schimmel ", The Guardian 12 mei, 12 mei 2009 (geopend op 19 juli 2009 )
 183. (in) " Panama Amphibian Rescue and Conservation Project " op amphibianrescue.org (geraadpleegd op 15 oktober 2012 )
 184. (in) " 2008: Year of the Frog " op bgci.org, (geraadpleegd op 13 juli 2012 )
 185. (in) Michael J.Tyler, Australian Frogs, Penguin Books,( ISBN 0-670-90123-7 ), p. 111
 186. (in) Elizabeth Cameron, " Cane toad ", Australian Museum,(toegankelijk op 12 september 2012 )
 187. a en b (in) IG Warkentin, D. Bickford, NS Sodhi en JA Corey, " Eet kikkers tot uitsterven ", Conservation Biology, vol. 23, n o 4,, p. 1056-1059 ( PMID 19210303, DOI 10.1111 / j.1523-1739.2008.01165.x )
 188. (in) " Cultured Aquatic Species Information Program: Rana catesbeiana ", FAO Fisheries and Aquaculture Department (geraadpleegd op 5 juli 2012 )
 189. C. Mammina, L. Cannova, S. Carfì Pavia en A Nastasi, " Endemische aanwezigheid van Salmonella enterica serotype Cerro in Zuid-Italië ", Euro Surveill, vol. 5, n o 7,, p. 84-86
 190. ^ Cl. Richard, ‘ Over Aeromonas hydrophila ’, Geneeskunde en infectieziekten, vol. 18, n o 2, p. 92
 191. (in) " California Schools Leading Race to Stop Dissections ", het Animal Welfare Institute, ( online gelezen, geraadpleegd op 17 juni 2012 )
 192. (in) David Ames Wells, The science of common things: een bekende uitleg van de eerste principes van de fysische wetenschap. Voor scholen, gezinnen en jonge studenten, ( lees online ), p. 290
 193. (in) " stannius ligation ", Biology online, (toegankelijk op 5 augustus 2012 )
 194. (in) S. Sarkar, " Lancelot Hogben, 1895-1975 ", Genetics, vol. 142, n o 3,, p. 655–660 ( PMID 8849876, PMCID 1207007 )
 195. (in) Christen Brownlee, " Nuclear Transfer: Bringing in the Clones ", Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (geraadpleegd op 21 oktober 2012 )
 196. (in) L. Browder en L. Iten, " Xenopus as a Model System in Developmental Biology ", Dynamic Development, University of Calgary(geraadpleegd op 17 juni 2012 )
 197. (in) S. Klein, " Developing the potential of Xenopus tropicalis as a genetic model ", Trans-NIH Working Group Xenopus (geraadpleegd op 9 maart 2006 )
 198. (in) " Xenopus tropicalis ", Joint Genome Institute (geraadpleegd op 13 juli 2012 )
 199. (in) SE Vancompernolle, RJ Taylor, K. Oswald-Richter, J. Jiang, BE Youree, JH Bowie, J. Tyler, Mr. Conlon, D. Wade, C. Aiken, TS Dermody, VN Kewalramani THE Rollins- Smith en D. Unutmaz, " Antimicrobiële peptiden van amfibiehuid remmen op krachtige wijze de infectie met het humane immunodeficiëntievirus en de overdracht van virus van dendritische cellen naar T-cellen ", Journal of Virology, vol. 79, n o 18,, p. 11598-11606 ( PMID 16140737, PMCID 1212620, DOI 10.1128 / JVI.79.18.11598-11606.2005 )
 200. (in) G. Phillipe en L. Angenot, " Recente ontwikkelingen op het gebied van pijl- en pijlgifstoffen ", Journal of Ethnopharmacology, Vol. 100, n been 1-2,, p. 85-91 ( PMID 15993556, DOI 10.1016 / j.jep.2005.05.022 )
 201. (in) T. Lyttle, D. Goldstein en J. Gartz, " Bufo- padden en bufotenine: feit en fictie rond Vermeend jaar psychedelisch ", Journal of Psychoactive Drugs, Vol. 28, n o 3,, p. 267-290 ( PMID 8895112, DOI 10.1080 / 02791072.1996.10472488 )
 202. (in) T. Lyttle, " Misbruik en legende in het" pad likken "fenomeen ", International Journal of Addiction, Vol. 28, n o 6,, p. 521-538 ( PMID 8486435 )
 203. a en b (en) Charles W. Myers, John W. Daly en Borys Malkin, " Een gevaarlijk giftige nieuwe kikker ( Phyllobates ) gebruikt door Emberá-indianen in het westen van Colombia, met bespreking van de fabricage van blaaspijpen en pijlvergiftiging ", Bulletin van de American Museum of Natural History, vol. 161,, p. 307-366 ( online lezen )
 204. (in) Roger Ebert, " Chuck Jones: Three Cartoons (1953-1957) ", Chicago Sun-Times, ( online gelezen, geraadpleegd op 30 juni 2012 )
 205. (in) Brothers Grimm, " The Frog Prince ", East of the Web (geraadpleegd op 30 juni 2012 )
 206. (in) " Walk of Fame, Kermit the Frog Awarded with a star on the Hollywood Walk of Fame, 1 december 2002 ", Walkoffame.com (geraadpleegd op 30 juni 2012 )
 207. (in) William E. Burns, Witch Hunts in Europe and America: An Encyclopedia, Greenwood Publishing Group,( ISBN 0-313-32142-6, online te lezen ), p. 7
 208. (in) Katherine Berrin en Larco Museum, The Spirit of Ancient Peru: Treasures from the Museo Arqueológico Rafael Larco Herrera, New York, Thames and Hudson,( ISBN 0-500-01802-2 )
 209. (in) B. Gratwicke, " The Panamanian Golden Frog " op Panama Amphibian Rescue and Conservation Project,