Microhylidae

A Microhylidae egy család a kétéltűek . Ez hozta létre Albert Günther az 1858 .

Osztály

A Microhylidae tartománya.

Ennek a családnak a tagjai Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, a Szaharától délre fekvő Afrikában, Dél-Ázsiában, Kelet-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Melanéziában találhatók .

Etimológia

Ennek a családnak a nevét a görög mikroszból, a "kicsi", a latin hylából pedig a "fa béka" nevet adták nekik kis méretük és meglehetősen arborális modoruk miatt.

Leírás

A Microhylidae családtagjai általában kicsiek (15 mm- nél kisebbek ), bár egyes fajok akár 90 mm-re is megnőhetnek . Ők szárazföldi vagy arborális kétéltűek, akik gyakran a földön holt levelek alatt védekeznek és ézaka vadásznak. Kétféle morfológiát különböztetünk meg, egyrészt a lekerekített testet és egy kis szájjal rendelkező fajokat, másrészt a békák szokásos arányait folytató fajokat. Az első főleg termeszekkel és hangyákkal táplálkozik, a többiek étrendje változatosabb, mint a többi békaé.

A Breviceps nemzetség tagjai Afrika száraz területeinek kétéltűit sorjázzák, és egyes fajok még a tojást is a talajba rakják.

Néhány új-guineai és ausztráliai Microhylidae fajta sajátossága, hogy a lárvaállapot ( ebihal ) nélkül a tojás kis békává kel. Valójában az arborális fajok ezért fákba rakhatják petéiket, és soha nem ereszkedhetnek le a földre.

A nemzetségek és alcsaládok listája

A világ kétéltű fajai szerint (2015. szeptember 15.) :

Eredeti kiadvány

  • Günther, 1858: A farok nélküli batrachiák szisztematikus rendezéséről és a Rhinophrynus dorsalis szerkezetéről . A Londoni Zoológiai Társaság folyóirata, t . 26. o. 339-352 ( teljes szöveg ).

Külső linkek

Megjegyzések és hivatkozások