Dendrobatidae

Dendrobatidae
A kép leírása, az alábbiakban szintén kommentálva
Osztályozás az ASW szerint
Uralkodik Animalia
Ág Chordata
Sub-embr. Gerinces
Osztály Kétéltűek
Alosztály Lissamphibia
Szuper rend Salientia
Rendelés Anura
Alosztály Neobatrachia
Nagy család Dendrobatoidea

Család

Dendrobatidae
Cope, 1865

Szinonimák

 • Phyllobatidae Fitzinger, 1843
 • Eubaphidae Bonaparte, 1850
 • Hylaplesidae Günther, 1858
 • Colostethidae Cope, 1867


Földrajzi eloszlás

A Dendrobatidae tartomány leírása. PNG kép.


A Dendrobatidae, gyakran nevezik méreg béka, egy család a kétéltűek, amelyek származó Közép-Amerika és Dél . Ezek a kis béka fajok vannak napi és gyakran élénk színű szervek. Minden vadon élő bogár mérgező, bár toxicitásuk fajonként és populációnként jelentősen eltér. Ezeket a kétéltűeket angolul „ méreg-dart békáknak ” nevezik, mivel az őslakos amerikaiak mérgező váladékukat használják a kifúvó nyilak végének megmérgezésére . A rendkívül mérgező Phyllobates nemzetségből azonban csak négy fajt dokumentáltak erre a célra. Különösen Franciaországban kereskednek új háziállatokként . Számos faj veszélyeztetett.

Leírás

Anatómia

A legtöbb Dendrobatidae faj felnőttkorában kicsi, 15 mm-nél rövidebb és 1 g- nál kisebb, 6 cm hosszú és körülbelül 28 g közötti tartományban van . A legtöbb Dendrobatidae élénk színű apozematikus mintázatot mutat, amelyek figyelmeztetik a potenciális ragadozókat veszélyességükre. Élénk színük összefügg a toxicitásukkal és a bőrükben található alkaloidok szintjével. Békák a nemzetség Dendrobates magas a alkaloidok, míg faja Colostethus a rejtélyes, és nem mérgező.

A Dendrobatidae egy apozematikus szervezet példája . Élénk színük jelzi, hogy alkalmatlanok a potenciális ragadozók iránt. Úgy gondolják, hogy az apozematizmus a filogenetikai fák szerint legalább négyszer jelent meg a Dendrobatidae családon belül, és ezek a békák azóta drámai eltéréseket tapasztaltak - mind interspecifikus, mind intraspecifikusak - színükben. Ez meglepő, mivel ez a típusú védekező mechanizmus attól függ, hogy ezek az állatok milyen gyakran vannak jelen.

Színek

A Dendrobatidae egyes fajai számos különböző színt mutatnak egyetlen fajon belül, és úgy tűnik, hogy ez a polimorfizmus nemrégiben, 6000 évvel ezelőtt jelent meg. Ezért az olyan fajok, mint a Dendrobates tinctorius, az Oophaga pumilio és az O. granulifera színmintája lehet, amely keresztezések között eltérhet (a színek poligénes szabályozás alatt állnak, míg a mintákat valószínűleg egyetlen lókusz vezérli ). A színezésbeli különbségek történelmileg ahhoz vezetnek, hogy azonos fajok egyedeit azonosítsák két különböző fajhoz tartozó személyekkel, és ez magyarázza a taxonómusok közötti sok vitát e fajok besorolásával kapcsolatban.

A ragadozó rezsimek eltérései befolyásolhatták a polimorfizmus alakulását az O. granulifera-ban, míg a szexuális szelekció úgy tűnik, hogy hozzájárult a Bocas del Toro-i Oophaga pumilio populációk közötti differenciálódáshoz .

Biológia és ökológia

Reprodukció

A Dendrobatidae család fajai reproduktív viselkedési spektrumot mutatnak, amelyet násznevelési rituálék és szülői gondoskodás jellemez, ellentétben az anuránok többségével.

A Dendrobatidae évente többször tenyészik, a tenyészidő általában az esős évszak kezdetén kezdődik.

A hímek ebben az időszakban különösen területi jellegűek, és azzal küzdenek, hogy birkóznak azokon a helyeken, ahonnan felhívják a hívásukat, valamint az ívási helyeken. A nőstények közötti küzdelem bizonyos fajokban is fennáll, és feltételezi a hímekhez és az ívási helyekhez való hozzáférést. A nőstények megvizsgálják a hímeket, majd megjelenésük és a hívásukhoz kiválasztott hely alapján választják ki párjaikat. A legtöbb fajban a hím a nőstényt az ívás helyére viszi. Néhány Dendrobatidae ezután jellegzetes fejkasi amplexust alkot, a hím a nő hátához kapaszkodva tartja a fejénél fogva, míg mások nem képeznek amplexust. A petesejteket nedves helyeken, például leveleken, növényeken, szabadon álló gyökereken rakják ki a vízből, a petéket külső megtermékenyítéssel megtermékenyítik.

A kikelés után az ebihalakat külön-külön vagy csoportosan mozgatják a szülő hátán, hogy vízi környezetbe szállítsák, ahol virágozni fognak. A fajtól függően az ebihalok lerakódása talzinten történik álló állapotú víztestben vagy patakban, vagy a szárazföldi növények vagy epifiták fitotelmáiban, például a broméliák víztartalékaiban . A fajok többségében a szülői gondoskodás különböző formákban tart fenn, például az ebihal mozgatása, amikor a vízellátás megszárad, vagy a nőstény ebédeltetése terméketlen petékkel táplálja az ebihal metamorfózisáig.

A metamorfózis 50 és 80 nap között fordul elő a tojásrakás után, és a fiatalok első életévük alatt érik el az ivarérettséget .


Étel

A kifejlett Dendrobatidae húsevő és apró ízeltlábúakkal táplálkozik, amelyekre napközben aktívan vadásznak. Az élelmiszerspecializációk többször megjelentek a Dendrobatidae családban, és szorosan összefüggenek a speciális fajok toxicitásával és apozematizmusával. Ezek valóban képes megkötni az alkaloidokat bemutatni a saját élelmiszer, főleg álló hangyák és oribate atkák, és így kialakítsák a toxicitás megvédi őket a ragadozók.

Az ebihalak elsősorban húsevők, erős kannibalisztikus hajlammal. Ugyanazon fajú vízi ízeltlábúakkal és ebihalakkal vagy más kétéltűekkel táplálkoznak. Különböző kutatások azt mutatják, hogy ez a ragadozás lehetővé teszi, hogy az ebihal kiküszöbölje a ragadozó rovarok többi ebjét és lárváját is, amikor az utóbbiak még túl kicsiek ahhoz, hogy megtámadják és megehessék őket. Bizonyos fajokban az étrendet kiegészítik a nőstény által rakott terméketlen tojások, vagy akár ezek is leginkább a legkülönlegesebb Dendrobatidae tojásokból állnak.

Elterjedés és élőhely

Dendrobatidae vannak endemikus a nedves trópusi környezetben Közép- és Dél-Amerikában. Ezek a békák általában trópusi erdőkben találhatók, különösen Bolíviában, Costa Ricában, Brazíliában, Kolumbiában, Ecuadorban, Venezuelában, Suriname-ban, Francia Guyanában, Peruban, Panamában, Guyanában, Nicaraguában és Hawaiin (ahol betelepítik őket).

Természetes élőhelyeik közé tartoznak a nedves szubtrópusi és trópusi alföldi erdők, nagy magasságú szubtrópusi vagy trópusi cserjék, hegyek, folyók, édesvízi mocsarak, tavak és mocsarak szubtrópusi vagy trópusi éghajlaton. Néhány faj megtalálható szezonálisan nedves réteken vagy ártereken, szántókon, legelőkön, kertekben, ültetvényeken, párás szavannában és erősen leromlott ősi erdőkben. A Dendrobatidae általában a földön vagy annak közelében él, de a talaj felett 10 m- es fákig is.

Rendszertan

A Dendrobatidae az Aromobatidae testvércsaláddal együtt alkotja a Dendrobatoidae szupercsaládot. A világ kétéltű fajai (2020. április 4.) szerint a Dendrobatidae család 17 nemzetséget tartalmaz, 199 fajjal, azonban különféle filogenetikai vizsgálatok tárgya, és a hozzá tartozó fajok taxonómiája gyakran fejlődik.

Műfajok a kétéltű fajok szerint (2020. április 4.) Származtatott kladogram Grant és munkatársai szerint. (2017)
Dendrobatoidea


AromobatidaeDendrobatidae
Colostethinae


Colostethus
AmeeregaLeucostethus


EpipedobatesSilverstoneia

Hyloxalinae


EctopoglossusParuwrobates
HyloxalusDendrobatinae

Phyllobates
Minyobates

Oophaga
DendrobátokAdelphobates


Excidobates
AndinobatesRanitomeya


Toxicitás és gyógyszer

Az Epipedobates tricolor bőre epibatidint tartalmaz .

A Dendrobatidae család számos békája lipofil alkaloid toxinokat választ ki a bőrén keresztül. A béka bőrmirigyében található alkaloidok kémiai védelemként szolgálnak a ragadozókkal szemben, ezért napközben képesek aktívak lenni a potenciális ragadozókkal szemben. Körülbelül 28 alkaloid szerkezeti osztálya ismert ezekben a békákban. E fajok közül a legmérgezőbb a Phyllobates terribilis . Egyes tudósok úgy vélik, hogy a Dendrobatidae nem szintetizálja a mérgeiket, hanem bizonyos ízeltlábúakból, például hangyákból, százlábúakból és atkákból vegyíti le a vegyi anyagokat . Emiatt a fogságban tenyésztett állatok nem mutatnak jelentős mennyiségű toxint a természetes környezetben élőktől, mivel étrendjük eltérő. Valójában új tanulmányok azt sugallják, hogy egyes fajok nőstényei megtermékenyítetlen petéket raknak, amelyekben alkaloidok nyoma van, hogy ebihalat tápláljanak. Ez a viselkedés azt mutatja, hogy a mérgeket már egészen fiatalon bevezetik. Mindazonáltal a fogságban tenyésztett békák megtartják az alkaloidok felhalmozódásának képességét, ha azokat tartalmazó étrendet kapnak. A Dendrobatidae által használt toxinok ellenére a ragadozók képesek voltak ellenállni nekik. Például a kígyó Liophis epinephelus immunitást alakított ki a mérgekkel szemben .

Az Epipedobates tricolor bőréből kivont kémiai molekulák gyógyászati ​​értékkel bírnak. A tudósok fájdalomcsillapítóként használják ezt a mérget . A kivont molekulák között valóban van egy morfinnál 200-szor erősebb fájdalomcsillapító, az epibatidin . A terápiás dózis azonban nagyon közel áll a halálos dózishoz. Az Abbott Laboratories által kifejlesztett ABB -594 származék, Tebanicline, az embereken végzett tesztelés második szakaszába lépett, de a túlzott emésztőrendszeri mellékhatások miatt leállt. A Dendrobatidae szekréciója izomlazítóként, szívstimulánsként és étvágycsökkentőként is érdekes lehet . E békák közül a legmérgezőbb, a Phyllobates terribilis, átlagosan annyi méreganyagot tartalmaz, hogy tíz-húsz embert vagy körülbelül tízezer egeret elpusztítson. A legtöbb más Dendrobatidae ugyan színes és mérgező ahhoz, hogy elrettentse a ragadozókat, de sokkal kevésbé veszélyezteti az embereket vagy más nagy állatokat.

A bőr színének és toxicitásának alakulása

Summers és Clough (2000) első tanulmánya a bőr színének és toxicitásának alakulásáról a Dendrobatidae családban azt mutatta, hogy a bőr toxicitásának alakulása szignifikánsan korrelált az élénk színezés fejlődésével. Ezenkívül Santos és Cannatella (2011) tanulmánya megerősítette ezt azzal, hogy elmagyarázta, hogy a Dendrobatidae-ben figyelemre méltó összefüggés van a színezés és az élelmiszer-specializáció, a testtömeg, az aerob kapacitás és a kémiai védelem között. Santos és Cannatella (2011) két evolúciós forgatókönyvet javasol, amelyek megmagyarázzák ezeket az összefüggéseket. Az egyik lehetőség az, hogy az apozematizmus és az aerob erőnlét megelőzte a nagyobb erőforrás-összegyűjtést, a békák több hangyát és atkát fogyasztottak, és az étrendjükre szakosodtak. Ez ellentétes a klasszikus aposzematikus elmélettel, amely szerint az étrend toxicitása az élénk színezés előtt jelent meg. A második hipotézis azt sugallja, hogy az élelmiszer-specializáció megelőzte a nagyobb aerob kapacitást, és hogy az apozematizmus úgy alakult ki, hogy a Dendrobatidae táplálékot kereshessen anélkül, hogy megkockáztatná a ragadozást.

Más adatok azt mutatják, hogy a festés és a toxicitás fordított összefüggésben lehet. Wang és Shaffer (2011) nemrégiben publikált tanulmánya támogatja ezt az elképzelést. Ez a tanulmány megállapította, hogy a polimorf Dendrobatidae békákban a kevésbé látható színű állatok mérgezőbbek, mint a legfényesebb és leglátványosabb fajok. A méreganyagok és az élénk színű pigmentek előállításához szükséges energiafogyasztás a kompromisszumok és az élénk színezés lehetséges kompromisszumához vezet. Az erős másodlagos védettséggel rendelkező zsákmányoknak (például mérgező békák a Wang és Shaffer 2011 tanulmányban) kevesebbet lehet nyerni az energiával drága színű bőrrel. Ennek eredményeként a rendkívül mérgező békapopulációk kevésbé nyilvánvaló külső veszélyjelzéseket mutatnak. Ez az elmélet megkérdőjelezi azt az elvet, hogy a megnövekedett bőrszín mindig fokozott toxicitással alakul ki.

A zsákmány mobilitása megmagyarázhatja az aposzematikus jelzés kezdeti fejlődését is. Ha a zsákmány olyan jellemzőkkel rendelkezik, amelyek hajlamosabbá teszik a ragadozókra, mint például a mérete vagy az élőhely, akkor jó oka van az apozematizmus kialakítására. Példa erre az ézakai viselkedésről a napi viselkedésre való elmozdulás néhány Dendrobatidae esetében. A napi viselkedésre való áttérés után a békáknak nagyobb lehetőségeik voltak a biológia szempontjából, és ennek eredményeként felmerült az élelmiszer-specializáció. Az apozematizmus tehát nemcsak jelzőrendszer, hanem eszköz arra is, hogy az organizmusok jobban hozzáférjenek az erőforrásokhoz, és növeljék sikereiket tenyésztőként.

Marples et al. ugyanakkor kimutatta, hogy a ragadozók táplálkozási szokásai (hosszú távú neofóbia) megkönnyíthetik a figyelmeztető szín kialakulását, ha a ragadozók kellően hosszú ideig elkerülik az új formákat.

Számos tanulmány azt sugallta, hogy a szexuális szelekció szerepet játszik a bőrszín és a Dendrobatidae minták változatosságában. Mivel a nőstények preferenciái fontos szerepet játszanak, a hímek színének gyorsabban meg kell változnia. A szexuális szelekciót sok minden befolyásolja. A szülői befektetés egy bizonyos ponton megmagyarázhatja a színezés fejlődését a nő választásához képest. Például az Oophaga pumilio esetében a két nem egyformán nem vesz részt a fiatalok gondozásában. A nőstény több hete rakja le a petéit és gondozza az utódokat, míg a hímek spermát rakják le (ami kevesebb energiát igényel), és csak néhány napig gondozzák a fiatalokat. Ez a nemek közötti különbség azt jelzi, hogy a nőválasztásnak erős hatása lesz. A szexuális szelekció nagymértékben növeli a fajok fenotípusos variációit. Tazzyman és Iwasa (2010) azt találták, hogy az O. pumilio egyes populációi nemi szelekciót alkalmaztak, mások pedig nem. A korai populációkban nyilvánvaló volt a fenotípusos polimorfizmus.

Az erős szexuális dimorfizmus hiánya a Dendrobatidae egyes populációiban arra utal, hogy a szexuális szelekció nem érvényes hipotézis e békák apozematizmusáról. Ennek oka az lehet, hogy az apozematikus békapopulációk elsődleges védőintézkedése az, hogy képesek figyelmeztetni a ragadozókat toxicitásukra. Rûdh és mtsai. (2011) előrejelzése szerint a nőstények előnyben részesítése a világosabb hímek számára növeli mindkét nem színének élénkebbé válását, és ezáltal növeli az agresszorok figyelmeztetési képességét. Ha aposzematikus populáción belül szexuális dimorfizmus mutatkozik a férfiak és a nők között, akkor a férfiak és a nők ragadozása különbséget okozna, ami a nemek arányának egyensúlyhiányát eredményezné, ami kihatna a párzási stratégiákra, és végső soron megváltoztatná a párosodási viselkedést. a faj.

Az emberekkel való kapcsolatok

Állapot mentése

Női D. auratus fogságban.

A Dendrobatidae sok faja az utóbbi időben élőhely-vesztést szenvedett (a fakitermelés és a mezőgazdaság miatt), és olyan betegségek érintik őket, mint a chytridiomycosis . Egyes fajokat ezért veszélyeztetettként vagy veszélyeztetettként sorolnak fel. Az állatkertek megpróbálták megfékezni ezt a betegséget azáltal, hogy a fogságban tartott békákat olyan gombaellenes szerrel kezelték, amelyet általában a sportolók lábának kezelésére használnak.

Fogságban tenyésztés

A mérgező békák minden faja neotropikus eredetű. A vadonból fogott példányok egy ideig fenntarthatják a toxicitást, ezért nagy gondossággal kell eljárni ezen állatok kezelésénél. Fogságban a legtöbb faj jól él, ha a páratartalmat állandóan 80-100% körül tartják, és amikor a hőmérséklet napközben 22 ° C és 27 ° C között van, és egy ézakán át nem alacsonyabb, mint 16 ° C és 18 ° C között. Egyes fajok jobban tolerálják az alacsonyabb hőmérsékleteket, mint mások.

Eredeti kiadvány

 • Cope, 1865: A Batrachia Salientia elsődleges csoportjainak vázlata . A Természettudományi Szemle, New Serie, vol. 5. o. 97–120 ( teljes szöveg ).

Külső linkek

Megjegyzések és hivatkozások

(fr) Ez a cikk részben vagy egészben venni a Wikipedia cikket angolul című Dendrobatidae( lásd a szerzők listáját ) .
 1. A világ kétéltű fajai, a külső link frissítése során megtekintve
 2. a b c és d " AmphibiaWeb - Dendrobatidae ", AmphibiaWeb (hozzáférés : 2008. október 10. )
 3. Heying, H., Dendrobatidae, az Állatok Sokfélesége Web,(hozzáférés : 2008. szeptember 18. )
 4. (in) Ted R. Kahn, Enrique La Marca, Stefan Lötters et al. , Az andoki országok aposzematikus mérgebékái (Dendrobatidae): Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Perú és Venezuela, Arlington, Virginia, Conservation International.,, 588 p. ( ISBN 978-1-934151-27-3 )
 5. Caldwell, JP: „ A myrmecophagy evolúciója és összefüggése a mérgebékákban (Dendrobatidae család). ”, Journal of Zoology, vol. 240, n o 1,, P. 75–101 ( DOI 10.1111 / j.1469-7998.1996.tb05487.x )
 6. a és b J. C. Santos, LA Coloma és DC Cannatella, „Az aposematizmus és a méregbékákra vonatkozó diétás specializáció többszörös visszatérő eredete ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 100, n o 22,, P. 12792–12797 ( PMID 14555763, PMCID 240697, DOI 10.1073 / pnas.2133521100 )
 7. a és b J. C. Santos és DC Cannatella, „A fenotípusos integráció a mérgebékák aposzematizmusából és mértékéből fakad ”, Produtsings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 108, n o 15,, P. 6175–6180 ( PMID 21444790, PMCID 3076872, DOI 10.1073 / pnas.1010952108 )
 8. a és b (in) Summers, K; Symula, R; Clough, M; Cronin, T, Visual mate choice in poison békák, Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, vol. 266, n o 1434, P. 2141–5 ( PMID 10649631, PMCID 1690338, DOI 10.1098 / rspb.1999.0900 )
 9. Summers K., Cronin TW, Kennedy T., „Az eperméreg béka ( Dendrobates pumilio ) különböző színű morfjainak keresztezése a panamai Bocas del Toro Archipelago-ból ”, Journal of Herpetology, vol. 38, n o 1,, P. 1–8 ( DOI 10.1670 / 51-03A )
 10. Kok, PJR; MacCulloch, RD; Balkezes, P; Poelman, EH; Bourne, GR; Lathrop, A; Lenglet, GL, „ Új francia Colostethus (Anura, Dendrobatidae) faj a Francia Guyana-ból, a Colostethus beebei (Noble, 1923) újrafelírásával a maga típusából ”, Phyllomedusa, vol. 5, n o 1,, P. 43–66 ( DOI 10.11606 / issn.2316-9079.v5i1p43-66, online olvasás )
 11. IJ Wang, „ Fordított összefüggésű aposzematikus tulajdonságok: a csökkent szembetűnőség fokozott toxicitással alakul ki egy polimorf méreg-dart békában ”, Evolution, vol. 65, n o 6,, P. 1637–1649 ( PMID 21644954, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2011.01257.x )
 12. ME Maan és ME Cummings, „A női preferenciák az aposzematikus jelkomponensekre egy polimorf méregbékában ”, Evolution, vol. 62, n o 9,, P. 2234–2345 ( PMID 18616568, DOI 10.1111 / j.1558–5646.2008.00454.x )
 13. RG Reynolds és BM Fitzpatrick, „ Assortative mating-dart békák párzása ökológiailag fontos tulajdonság alapján ”, Evolution, vol. 61, n o 9,, P. 2253-2259 ( PMID 17.767.594, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2007.00174.x )
 14. IJ Tazzyman és Y. Iwassa : „A szexuális szelekció fokozhatja a véletlenszerű genetikai sodródás hatását - a polimorfizmus kvantitatív genetikai modellje az Oophaga pumilio-ban, az eperméreg -dart béka ”, Evolution, vol. 64, n o 6,, P. 1719–1728 ( PMID 20015236, DOI 10.1111 / j.1558–5646.2009.00923.x )
 15. (in) Martha L. Crump, " Szülői gondoskodás a kétéltűek körében ", Advances in the Study of Behavior, vol. 25,, P. 109–144 ( DOI 10.1016 / S0065-3454 (08) 60331–9 )
 16. (in) Summers, " Pározási stratégiák két méregdart békafajban: összehasonlító tanulmány ", Animal Behavior, , P. 907-919 ( DOI 10.1016 / S0003-3472 (06) 80004-7 )
 17. (in) Heather Heying, " Dendrobatidae " az animaldiversity.org oldalon (hozzáférés: 2020. április 21. )
 18. a és b (in) Kentwood D. Wells, A kétéltűek ökológiája és viselkedése, University of Chicago Press,, 1400 p. ( ISBN 9780226893334 és 0226893332, DOI 10.7208 / Chicago / 9780226893334.001.0001 ), p. 11. fejezet: p524-526
 19. a és b (en) Szexuális szelekció: a neotropikusok perspektívái és modelljei, , 466 p. ( ISBN 978-0-12-416028-6, DOI 10.1016 / C2011-0-05695-8 ), fejezet. 11. o. 295-297
 20. (in) szexuális szelekció: Perspectives és modellek a neotropics, , 466 p. ( ISBN 978-0-12-416028-6, DOI 10.1016 / C2011-0-05695-8 ), fejezet. 11.
 21. (in) " Ranitomeya imitator " a dendrobates.org oldalon (hozzáférés: 2020. április 21. )
 22. (in) Catherine Darst, Pablo Menéndez-A Guerrero, Luis A. Coloma és David Cannatella, " Az étrendi specializáció és a kémiai védelem alakulása mérgebékákban (Dendrobatidae): összehasonlító elemzés ", The American Naturalist 165 (1), , P. 56–69 ( DOI 10.1086 / 426599, online olvasás )
 23. (in) A. Saporito, " Ízeltlábúak alkaloidjai a mérgebékákban: Az étrendi hipotézis áttekintése. ", Heterociklusok, 79. cikk (1) bekezdés, , P. 277 ( DOI 10.3987 / REV-08-SR (D) 11 )
 24. (in) Janalee P. Caldwell Carmozina Maria de Araujo, " A mérgező békák (Anura: Dendrobatidae) ebihalai válogatás nélküli ragadozó magatartásából fakadó kannibalisztikus interakciók ", Biotropica, 30 (1), , P. 92–103 ( DOI 10.1111 / j.1744-7429.1998.tb00372.x )
 25. " Poison Dart Frogs in Hawaii ", Fedezze fel a biodiverzitást (hozzáférés : 2008. október 21. )
 26. Hurme, Kristiina; Gonzalez, Kittzie; Halvorsen, Mark; Foster, Bruce és Moore, Don, „ Környezetgazdagítás a dendrobatid békák számára ”, Journal of Applied Animal Welfare Science, Lawrence Erlbaum Associates, Inc., vol. 6, n o 4,, P. 285–299 ( PMID 14965783, DOI 10.1207 / s15327604jaws0604_3 )
 27. a és b Kétéltű fajok a világról, hozzáférés 2020. április 4
 28. ^ " A világ kétéltű fajai ", az Amerikai Természettudományi Múzeum (hozzáférés : 2008. október 10. )
 29. Pough, Frederick Harvey; Andrews, Robin M.; Cadle, John E. és Crump, Martha L., Herpetology, Upper Saddle River, NJ, Pearson / Prentice Hall,( ISBN 0-13-100849-8 ), p. 92
 30. T. Grant, DR Frost, JP Caldwell, R. Gagliardo, CFB Haddad, PJR Kok, DB Means, BP Noonan, WE Schargel és WC Wheeler, „ Dart-méreg békák és rokonaik filogenetikai szisztematikája (kétéltűek: Athesphatanura: Dendrobatidae ) ”, Az Amerikai Természettudományi Múzeum Értesítője, American Museum of Natural History, vol. 299, n o 299, P. 1–262 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 299 [1: PSODFA] 2.0.CO; 2, online olvasható )
 31. (in) Grant és mtsai: " A mérgező dartsbékák filogenetikai szisztematikája és rokonaik felülvizsgálata (Anura: Dendrobatoidea) ", Dél-Amerikai Journal of Herpetology (s1), ( ISSN 1982-355X, online olvasás )
 32. David Cannatella, Dendrobatidae. Méreg nyíl békák, Dart méreg békák, Méreg dart békák, Az Életfa Projekt,(hozzáférés : 2008. október 23. )
 33. Darst, C., Menendez-Guerreor, P., Coloma, L. és Cannatella, D., „ Az étrendi specializáció és a kémiai védelem alakulása méregbékákban (Dendrobatidae): összehasonlító elemzés ”, The American Natural, vol. 165, n o 1,, P. 56–69 ( PMID 15729640, DOI 10.1086 / 426599 )
 34. Daly, JW, Gusovsky, F., Myers, CW, Yotsuyamashita, M., és Yasumoto, T., " első előfordulása tetrodotoxin egy dendrobatid béka ( Colostethus inguinalis ), további jelentéseket a bufonid nemzetség Atelopus ", Toxicon, vol. 32, n o 3,, P. 279–285 ( PMID 8016850, DOI 10.1016 / 0041-0101 (94) 90081-7 )
 35. Jennifer Stynoski, Yaritbel Torres-Mendoza, Mahmood Sasa-Marin és Ralph Saporito, „ Az alkaloid alapú kémiai védekezés anyai ellátásának bizonyítéka az Oophaga Pumilio eperméreg békában ”, Ökológia, t . 95, n o 3,, P. 587–93 ( PMID 24804437, DOI 10.1890 / 13-0927.1 )
 36. R. Saporito, M. Donnelly, R. Norton, H. Garraffo, T. Spande és J. Daly : „ Oribatid atkák mint méregbékák alkaloidjainak fő táplálékforrása ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United Amerikai Államok, vol. 104, n o 21,, P. 8885–8890 ( PMID 17502597, PMCID 1885597, DOI 10.1073 / pnas.0702851104 )
 37. Myers, CW; Daly, JW és Malkin, B., „ Veszélyesen mérgező új béka ( Phyllobates ), amelyet a kolumbiai nyugati Emberá-indiánok használtak, a fúvókák gyártásának és a dart-mérgezésnek a megvitatásával ”, Bulletin of the American Museum of Natural History, vol. 161, n o 2, P. 307–365 + színes pls. 1–2
 38. "Tudomány: Hatásos fájdalomcsillapító mérgező békától" ( Internet Archive verzió, 2010. április 7. ), New Scientist,
 39. RJ Prince és SM Sine: „Az epibatidin egyedülálló helyszelektivitással aktiválja az izom-acetilkolin receptorokat ”, Biophysical Journal, Biophysical Journal, vol. 75, n o 4,, P. 1817–27 ( PMID 9746523, PMCID 1299853, DOI 10.1016 / S0006-3495 (98) 77623-4 )
 40. D M. Decker, M. Meyer és J. Sullivan : „ A nikotin-acetilkolin-receptor agonisták terápiás lehetőségei a fájdalomcsillapításban ”, Szakértői vélemény a vizsgálati gyógyszerekről, t . 10, n o 10,, P. 1819–1830 ( PMID 11772288, DOI 10.1517 / 13543784.10.1819 )
 41. Meyer MD. Neuronális nikotin-acetilkolin-receptorok, mint cél a neuropátiás fájdalom kezelésében. Gyógyszerfejlesztési kutatás . 2006; 67: 355-359.
 42. " San Diego Zoo's Animal Bytes: Poison Frog ", San Diego Zoológiai Társaság (hozzáférés : 2008. október 10. )
 43. " A föld legmérgezőbb lénye lehet egy rejtélyes rovar " - Wonderquest.com (hozzáférés : 2013. július 26. )
 44. Summ K. Summers és M. Clough : „ A színeződés és a toxicitás alakulása a mérgebéka családban (Dendrobatidae) ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 98, n o 11,, P. 6227–6232 ( PMID 11353830, PMCID 33450, DOI 10.1073 / pnas.101134898 )
 45. I. Wang és HB Shaffer, „ Gyors színfejlődés aposzematikus fajokban: A színváltozás filogenetikai elemzése a feltűnően polimorf eperméreg-dart békában ”, Evolution, vol. 62, n o 11,, P. 2742–2759 ( PMID 18764916, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2008.00507.x )
 46. I Speed, MA Brockhurst és GD RuxtonA kettős haszna aposematism: Predator elkerülése és a fokozott erőforrás-gyűjtemény ”, Evolution, vol. 64, n o 6,, P. 1622–1633 ( PMID 20050915, DOI 10.1111 / j.1558–5646.2009.00931.x )
 47. ^ I. Speed, GD Ruxton, JD Blount és PA Stephens, „ Az őszinte jelek diverzifikálása egy ragadozó-zsákmány rendszerben ”, Ecology Letters, vol. 13, n o 6,, P. 744–753 ( PMID 21644954, DOI 10.1111 / j.1558-5646.2011.01257.x )
 48. Summ K. Summers, „ A fényes színezés és a toxicitás konvergens evolúciója a békákban ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 100, n o 22,, P. 12533–12534 ( PMID 14569014, PMCID 240648, DOI 10.1073 / pnas.2335928100 )
 49. NM Marples, DJ Kelly és RJ Thomas, „ Perspektíva: A figyelmeztető színezés fejlődése nem paradox ”, Evolution, vol. 59, n o 5,, P. 933–940 ( PMID 16136793, DOI 10.1111 / j.0014-3820.2005.tb01032.x )
 50. ^ ME Mann és ME Cummings, „ Szexuális dimorfizmus és irányított szexuális szelekció aposzematikus jeleken méregbékában ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 106, n o 45,, P. 19072–19077 ( PMID 19858491, PMCID 2776464, DOI 10.1073 / pnas.0903327106 )
 51. Summ K Summers, L. Bermingham, S. Weigt, S. McCafferty és L. Dahlstrom : „ A dart-méreg békák három fajának fenotípusos és genetikai divergenciája kontrasztos szülői viselkedéssel ”, The Journal of Heredity, vol. 88, n o 1,, P. 8–13 ( PMID 9048443, DOI 10.1093 / oxfordjournals.jhered.a023065 )
 52. A. Rudh, B. Rogell és J. HoglundNem változik fokozatosan színű morphs eper méreg béka Dendrobates pumilio: genetikai és földrajzi elszigeteltség sugallják szerepet kiválasztási fenntartásában polimorfizmusMolecular Ecology, vol. 16, n o 20,, P. 4282–4294 ( PMID 17868297, DOI 10.1111 / j.1365-294X.2007.03479.x )
 53. ^ ME Maan és ME Cummings, „ Szexuális dimorfizmus és irányválasztás aposzematikus jeleken méregbékában ”, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, vol. 106, n o 45,, P. 19072–19077 ( PMID 19858491, PMCID 2776464, DOI 10.1073 / pnas.0903327106 )
 54. SJ Tazzyman és Y. Iwasa : „A szexuális szelekció növelheti a véletlenszerű genetikai sodródás hatását - a polimorfizmus kvantitatív genetikai modelljét az oophaga pumilio-ban, az eperméreg-dart békában ”, Evolution, vol. 64, n o 6,, P. 1719–1728 ( PMID 20015236, DOI 10.1111 / j.1558–5646.2009.00923.x )
 55. Andreas Rudh, B. Rogell, O. Håstad és = A. Qvarnström, „Az eperméreg békákban a szín és a szexuális megjelenés közötti együttes variációval összefüggő gyors populáció divergencia ”, Evolution, vol. 65, n o 65,, P. 1271–1282 ( DOI 10.1111 / j.1558–5646.2010.01210.x )
 56. P Daszak, L Berger, AA Cunningham, AD Hyatt, DE Green és R. Speare : „Az új fertőző betegségek és a kétéltűek populációja csökken ”, Emerg. Fertőz. Mond. , vol. 5, N o 5,, P. 735–48 ( DOI 10.3201 / eid0506.990601 )
 57. " Méregdart béka adatlap - Nemzeti Állatkert | FONZ, Nemzeti Állatpark (hozzáférés : 2008. október 10. )
 58. Lötters Stefan, Jungfer, Henkel és Schmidt, méregbékák : biológia, fajok és fogságban tartott házasság, kígyómese, , 668 p. ( ISBN 978-3-930612-62-8 és 3-930612-62-3 )