Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről

CITES
A kép leírása, az alábbiakban szintén kommentálva
CITES logó.

Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről
Letét A Svájci Államszövetség kormánya
Nyelvek Angol, francia és spanyol
Jel
Washington, DC, Egyesült Államok
Hatás
Alkatrészek
Aláírók 183 ()

Wikiforrás logóLásd a Wikiforrásról szóló szerződést

A nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok kihalás veszélye fenyegeti (angolul nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény a veszélyeztetett fajok, CITES ), más néven Washingtoni Egyezmény, egy kormányközi megállapodás aláírásaA Washington .

Célok

A CITES-nek biztosítania kell, hogy a függelékében felsorolt ​​fajok, valamint azok részei és származékai nemzetközi kereskedelme ne veszélyeztesse a biológiai sokféleség megőrzését, és a vadon élő fajok fenntartható használatán alapuljon.

Ebből a célból a CITES jogi keretet és eljárásokat hoz létre annak biztosítására, hogy a vadon élő fajokat a nemzetközi kereskedelemben ne használják fel túlzott mértékben . A CITES rendszeresen frissíti és közzéteszi a védett fajok nemzetközi kereskedelmével kapcsolatos adatait (2010. augusztus).

Mindezek az adatok, kereshető adatbázisban tárolva, szintén szabadon letölthetők.

Ratifikációk

A megállapodást megerősítő államok.

A , Washingtonban 80 ország képviselői véglegesítették az egyezmény szövegét. Ezt aztán aláírásra nyitották meg egészen. -Án lép hatályba, miután az aláíró ország tizedik ratifikálta. Ban ben, 183 ország ratifikálta a CITES-megállapodást.

Alapelvek

A mintegy 34 000 érintett állat- és növényfaj három függelékre oszlik, az I., a II. És a III. Kategóriára, a nemzetközi kereskedelem által jelentett kockázat súlyossága szerint. A CITES célja ennek a kockázatnak az ellenőrzése azáltal, hogy a nemzetközi mozgást - akár kereskedelmi, akár nem - csak azokra a példányokra korlátozza, amelyekhez engedélyek / tanúsítványok tartoznak, amelyek igazolják, hogy gyűjtésük törvényes és összeegyeztethető az érintett faj fenntarthatóságával. A CITES dokumentumai tehát egyfajta tanúsítást, a fenntartható használat garanciáját jelentik. Hitelességüket, megengedhetőségüket és megfelelőségüket a kísérő példányokkal a határon lévő vámhatóságok ellenőrzik.

Alkalmazás az Európai Unióban

Az Európai Unió tagállamai nem önmagában alkalmazzák a CITES-t, hanem olyan közösségi szabályozásokat, amelyek összehangolják és megerősítik az egyezmény alkalmazását az EU területén. 2011 elején az EU állásfoglalást tett közzé, amely álláspontja lesz az egyezmény részes feleinek konferenciájának dohai (katari) tizenötödik ülésszakán, Dohában (Katar)..

A CITES-ben felsorolt ​​összes faj, valamint más olyan fajok, amelyeket a Közösség a területén véd, vagy amelyeknek áramlását ellenőrizni kívánja, az EU 4 A., B., C. és D. mellékletében szerepel:

 • Az A. függelék megfelel a CITES (veszélyeztetett fajok) I. függelékének, amelyhez kiegészülnek bizonyos fajok, amelyekhez az EU magasabb védelmi státuszt kíván biztosítani.
 • A B. függelék megfelel a CITES II. Függelékében szereplő fajoknak (az A. függelékben felsorolható fajok, a CITES III.
 • A C. függelék megfelel a CITES III. Mellékletének többi részének (olyan fajok, amelyeket egy ország a területén véd, és amelyek esetében más államok együttműködését kívánja az illegális export felderítése érdekében)
 • A D. melléklet olyan fajokat tartalmaz, amelyek nem szerepelnek a CITES-ben, de amelyek behozatali mennyiségét az EU úgy ítéli meg, hogy nyomon követése szükséges.

Az A., B. vagy C. függelék vonatkozásában a szabályozás az élő vagy elhalt állatokra vagy növényekre, egészben vagy nem, valamint az azokból származó összes termékre vagy tárgyra vonatkozik, kivéve, ha egy speciális megjegyzés korlátozza annak hatályát. A D. függelék vonatkozásában az előírások csak:

 • élő vagy elhullott állatok egészben, kivéve egy feljegyzést, amely meghatározza, hogy mely egyedek is érintettek;
 • élő növények, kivéve egy feliratot, amely meghatározza, hogy mely egyedek is érintettek.

Az A. mellékletben szereplő példányok kereskedelmi célú felhasználása tilos, kivéve az eseti alapon kiadott, közösségen belüli tanúsítvány formájában nyújtott mentességet. Hasonlóképpen, az A. mellékletben szereplő élő állatok szállításához előzetes igazolás beszerzése szükséges.

Franciaországban

Franciaországban 2001 óta ad ki engedélyeket és tanúsítványokat a Környezetvédelmi, Tervezési és Lakásügyi Igazgatóság (DREAL), amely örökölte a volt Környezetvédelmi Regionális Igazgatóság (DIREN) előjogait .

Svájci nyelven

Szövetségi szinten a Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Hivatal (FSVO) a végrehajtó hatóság. A CITES-szel együttműködik a határozatok végrehajtásában. Például a CoP18-on hozott döntések három hónappal a konferencia után léptek hatályba, a cápa- és hüllőfajokat felsorolták a függelékekben. A változások a védelmi nemzetközi kereskedelemben alkalmazták Svájcban december 1. óta, 2019. A szövetségi törvény a mozgás védett növény- és állatvilág szóló törvény (a védett fajok, LCITES) március 16-i, 2012-ben (Status 1 -jén Május 2017) szabályozza az állat- és növényfajok forgalmának ellenőrzését.

Kormányzás

A CITES titkárságát az ENSZ Környezetvédelmi Programja irányítja . Ő székhelye Genf . Mivel a június 2019-ben a részes államok számának az egyezmény áll 183. Az egyezmény alkalmazandó az Egyesült Államokban, mivel( 1 st ország időrendi sorrendben) a France ótaés Belgiumban azóta.

CITES konferenciák és állandó bizottság

Háromévente az Egyezmény alkalmazási feltételeit és az érintett fajok listáját a Felek Konferenciái során felülvizsgálják .

A Felek Konferenciájának tizennyolcadik ülésére 2019. augusztus 17. és 28. között, Genfben (Svájc) került sor. Nyolc állásfoglalást fogadtak el. A 18.1. Konferencia megvizsgálta az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programján (UNEP) keresztül történő finanszírozást, a 2020–2022 közötti becsült költségvetés számláit, meghatározva a hozzájárulások elosztását és az erőforrások elosztását.

Vélemények

A felek CITES-konferenciáinak adminisztratív lassúsága és politikai megfontolásai, amelyek két-három évente kerülnek megrendezésre a csatolt fajok listájának frissítése céljából, kritika tárgyát képezik. A kutatók így bebizonyították, hogy átlagosan tíz év telt el a fajnak a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) általi besorolása és a CITES I. vagy II. Függelékébe történő felvétele között.

Megjegyzések és hivatkozások

 1. A CITES-adatok frissítésével kapcsolatban, az actu-environnementről, 2010. július 27.
 2. " CITES Kereskedelmi Adatbázis ", a trade.cites.org webhelyen (hozzáférés : 2021. július 15. )
 3. " Felek listája | CITES, a cites.org oldalon
 4. JÁTÉK 2010.12.16 . A CITES-egyezmény részes feleinek konferenciájának legfontosabb céljai ; Az Európai Parlament 2010. február 10-i állásfoglalása az Európai Unió stratégiai céljairól a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) részes feleinek konferenciájának tizenötödik ülésszakán.
 5. ↑ A Tanács 1996. december 9-i 338/97 / EK rendelete a vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmének ellenőrzésével történő védelméről, valamint módosító jogi aktusok.
 6. Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Hivatal, FSVO, CITES, blv.admin.ch (elérhető : 2020. március 10. )
 7. Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állat-egészségügyi Hivatal, FSVO, " A CITES konferencián elfogadott fajok védelmére vonatkozó rendelkezések jelenlegi hatálybalépése ", a blv.admin.ch címen, (megtekintve : 2020. március 10. )
 8. " RS 453 szövetségi törvény (2012. március 16.) a védett növény- és állatfajok mozgásáról (A védett fajokról szóló törvény, LCITES) ", a admin.ch címen (hozzáférés : 2020. március 10. )
 9. " A Felek Konferenciájának a 18. ülést követően hatályos határozatai CITES, a cites.org oldalon (hozzáférés : 2020. március 9. )
 10. ↑ Az UNEP titkársága ( fordítás angolul) Finanszírozás és a titkárság költséges munkaprogramja a 2020–2022-es triennaumra: Conf. 18.1–8., Genf, UNEP,, 8 p. ( online olvasás )
 11. Léia Santacroce : " Miért nincsenek veszélyeztetve a veszélyeztetett fajok százai? ", A Geo.fr oldalon, (megtekintve : 2019. június 5. )

Lásd is

Kapcsolódó cikkek

Külső linkek