Caudata

Urodela Urodeles

Az Urodeles ( Caudata vagy Urodela ) kétéltűek rendjét alkotja, amelyek felnőtt korukban farkukat tartják, ellentétben az anuránokkal (például a békák és varangyok ) és a gymnophionokkal .

Ez magában foglalja a szalamandrák, gőték és más rokon fajok. Az urodele-k primitív kétéltűek jellemzik, nedves és hűvös környezetben élnek kövek vagy tuskók alatt. A szárazföldön nem ugrásokkal mozognak, mint az anuránok, hanem gyakrabban járással, néha futással. A vízi fajok gyalogosan mozoghatnak a víz fenekén, és meglehetősen jó úszók, jól fejlett farkaik meghajtására használják.

Egyes fajok, köztük néhány szalamandrida, élénk, teljesen kialakult miniatűr felnőtteket eredményez, és nem petesejteket. Ebben az esetben a lárvák fejlődése az anyán belül zajlik. Az így termelt egyedek száma ezért nagyon korlátozott, összehasonlítva azokkal a fajokkal, amelyek több száz tojást tudnak rakni.

A név eredete

André Marie Constant Duméril 1806-ban alkotta meg a francia Urodèles kifejezést, Pierre André Latreille 1825-ben Urodelaként fordította latinra .

Az urodèle név a görög οὐρά, oura, "farok" és δήλος, dèlos, "látható", vagyis "látható farokkal" származik, mert ezeknél az állatoknál a farok a felnőttkorba való átmenet metamorfózisa után is fennáll, ellentétben példával az anuránoknak .

Osztályozás

A jelenlegi családok listája a kétéltű fajok szerint (2013. október 10.) :

és fosszilis családok:

Hely a modern kétéltűek között

A modern kétéltűek rendjének filogenitása Marjanovic és Laurin (2007) szerint:

Lissamphibia Városkereső 4.svg
Arrowleft svg.svg Gymnophiona

Apoda (cecilias)


ParatoidiaVároskereső 4.svg

Allocaudata


Batrachia Városkereső 4.svg
Arrowleft svg.svg Caudata

Urodela (szalamandra ...)


Arrowleft svg.svg Salientia

Anura (békák és varangyok)

Néhány példa az urodelesre

Angolna protea ( Proteus anguinus )
Őrölt szalamandra vagy foltos szalamandra ( Salamandra salamandra )
Foltos gőte ( Lissotriton vulgaris )
Hosszúfarkú szalamandra ( Eurycea longicauda )
Kínai óriás szalamandra ( Andrias davidianus )
 • Hynobiidae család :
  • A mérsékelt ázsiai Hynobius nemzetség fajai
  • Szibériai Salamandrelle ( Salamandrella keyserlingii ) Európa Oroszország északkeleti felétől Japánig és Kamcsatkáig, egész Szibériában és északról a sarkvidéki tundráig.
  • Ranodon sibiricus, a Jungar Alatau hegységben endemikus, Szibéria, Kína és Kazahsztán között.

Jelenlegi eloszlás

A jelenlegi Urodeles főként a Holarcticán terül el : Az északi félteke mérsékelt és szubtrópusi területein, különösen Észak-Amerikában, Európában, Észak- Közel-Keleten és Kelet- Ázsiában . Észak-Amerika kétségkívül a sokféleség jelenlegi központja, a családok, nemzetségek és fajok számát tekintve. Csak a Plethodontidae család terjedt el Dél-Amerikában a Panama- szoros összeköttetése óta, és e kontinensnek csak egy részét foglalja el. Az urodelesek hiányoznak Afrikából, néhány olyan faj kivételével, amelyek a Maghreb-ben találhatók, a trópusi Ázsia nagy részéből hiányoznak, és Óceániából teljesen hiányoznak.

Az Egyesült Államokban a Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban 27 különböző faj él.

Eredeti kiadvány

 • Fischer von Waldheim, 1813: Zoognosia tabulis synopticis illustrata: in usum praelectionum Academiae imperialis medico-chirugicae mosquensis edita, vol. 1 ( teljes szöveg ).

Külső linkek

Megjegyzések és hivatkozások

 1. Duméril, 1806: Analitikai zoológia vagy természetes módszer az állatok osztályozására, megkönnyítve a szinoptikus táblázatok használatával, Párizs, Allais.
 2. ^ Latreille, 1825: Az állatvilág természetes családjai, röviden és elemző sorrendben, műfajuk megjelölésével, Párizs, JB Baillière.
 3. ^ A világ kétéltű fajai, hozzáférés: 2013. október 10
 4. Blackburn & Wake, 2011: Amphibia Gray osztály, 1825. Állatok biodiverzitása: A taxonómiai gazdagság magasabb szintű osztályozásának és felmérésének vázlata. Zootaxa, n ° 3148, p. 39-55
 5. Marjanović, D. & Laurin, M. (2007) Fosszíliák, molekulák, divergencia idők és a Lissamphibians származása [1] . Szisztematikus biológia 56, 369-388.
 6. Catherine és Rémy Marion, Cap sur les ours, Párizs, Nathan, 1997, p. 53