Anuránok

Anura

A anurans, Anura, vannak olyan sorrendben a kétéltűek . A fark nélküli kétéltűek sokszínű és főleg húsevő csoportja, beleértve a békákat és a varangyokat. A legrégebbi „proto-béka” fosszilis már kelt a korai triász a Madagaszkár, de molekuláris társkereső sugallja, hogy azok származási vezethetők vissza a perm 265 Ma ezelőtt . Az anuránok széles körben elterjedtek a világon, a trópusoktól a szubarktiszi régiókig, de a legnagyobb fajkoncentráció a trópusi erdőkben található. Körülbelül 4800 anuránfajt regisztráltak, ami a fennmaradt kétéltű fajok több mint 85% -át képviseli. A gerincesek öt legkülönbözőbb rendjének egyike.

A felnőtt anurannak általában masszív, farok nélküli teste van, domború szemei, villás nyelve, végtagjai a test többi része alá vannak húzva, hosszú ugrásokra készen. Egyes fajok általában édesvízben és a földön élnek, egyes fajok felnőtt állapotban, föld alatt vagy fákban élnek. A békák bőre mirigyes, váladékok rossz ízt adnak neki vagy mérgezővé teszik. Néhány faj, az úgynevezett konvenció varangyok, van egy úgynevezett szemölcsös bőr, amelynek duzzanatok tartalmaznak glanduláris toxinok ; de taxonómia és filogenika révén egyes varangyok közelebb vannak a békákhoz, mint más varangyokhoz. A békák bőrszíne a foltos barnától, szürkétől és zöldtől kezdve a mimikának kedvez, a vörös vagy sárga és fekete élénk mintákig, jelezve a ragadozókra gyakorolt ​​toxicitást.

A tojásokat, hogy ezek a kétéltűek feküdt a vízben adnak okot vízi lárvák nevezett ebihalak a mouthparts igazítani a növényevő, mindenevő vagy planktonophagous diéta . Egyes fajok petéiket a földre rakják, vagy nincs lárvás stádiumuk. A felnőtt békák általában húsevő étrendet tartanak a kis gerinctelenekből, de vannak mindenevő fajok, és egyesek gyümölcsöt esznek . A békák rendkívül hatékonyan alakítják át az elfogyasztottakat biomasszává, ami a másodlagos ragadozók számára fontos táplálékforrássá válik, ezáltal a bolygó számos ökoszisztémájának táplálékhálózatának alappillére .

Félig áteresztő bőrük érzékenyé teszi őket a kiszáradásra, élőhelyük legtöbbször párás, de egyesek mélyen alkalmazkodtak a száraz élőhelyekhez. A békáknak sokféle hívása és dala van, különösen a tenyészidőszakban, valamint kifinomult viselkedésmódok széles skálája van egymással való kommunikációhoz vagy a ragadozótól való megszabaduláshoz.

A békák populációja az 1950-es évek óta drámai módon csökkent az egész világon. A fajok több mint egyharmadát kihalással fenyegetettnek tartják, és a feltételezések szerint több mint 120-at tűntek el az 1980-as évek óta. A békák száma növekszik, és kialakulóban van egy gombás betegség, a chytridiomycosis, világszerte elterjedt. A fajvédők keresik e problémák okait. A békákat az emberek megeszik, és az irodalom, a szimbolika és a vallás révén a kultúrában is jelentős helyet foglalnak el.

Etimológia

Tűzhasú csengővarangy, háromnegyed oldalnézet, jellegzetes narancssárga-piros jelzéssel a has alatt és sötét háttal, jobbra nézve
Tűzhasú varangy ( Bombina bombina ).
Sárga, fekete színnel jelölt béka, profilnézet, balra néz és egy nagy levélen ül
Arany béka ( Atelopus zeteki ).

Az anoure név a görög οὐρά ( oura ) szóból származik, jelentése "farok", és a magán előtagból a "nélkül" vagy "farok nélkül" jelentés, mert ezeknél az állatoknál a farok nem marad fenn az életkorának metamorfózisa után - felnőtt, ellentétben például az urodelesekkel .

A „békák” és a „varangy” kifejezések használatának nincs rendszertani igazolása. A "béka" kifejezés általában sima, nedves bőrű vízi vagy félig vízi fajokra utal, míg a "varangy" kifejezés száraz, szemölcsös bőrű szárazföldi fajokra utal. Számos kivétel van azonban ez alól a szabály alól. Így a Tűzhasú varangy ( Bombina bombina ) csak nagyon szemölcsös bőrű és a vízi élőhelyeket kedveli, míg az Arany Béka ( Atelopus zeteki ) a Bufonidae családba kerül, amely összegyűjti az "igazi varangyokat", és sima a bőre. .

Morfológia és fiziológia

Általános megjelenés és csontváz

Béka csontvázának rajza
A Pelophylax esculentus csontváza, amely a fej, a gerinc, a bordák, a váll- és a medenceövek és a végtagok csontjait mutatja.

Az anuránoknak nincs farka, kivéve lárva alakjukat, és többségüknek hosszú a hátsó lába, hosszúkás bokacsontjai, hevederes és karom nélküli lábujjai, nagy szemei, sima vagy szemölcsös bőre. A koponya megnagyobbodott, és a felső állkapocs ívei nagy pályát határoznak meg padló nélkül. Rövid gerincük van, legfeljebb 10 szabad csigolyával, és egyetlen szakrális csigolyával végződnek, amelyen a hátsó csigolyák összeolvadásából urostyle keletkezik . A többi kétéltűhez hasonlóan ők is lélegezhetnek az oxigént áteresztő bőrükön . Ez az egyedülálló tulajdonság lehetővé teszi számukra, hogy a vízben maradjanak, anélkül, hogy szabad levegőhöz jutnának, és a bőrön keresztül lélegeznének. A bordák gyengén fejlettek, általában két-három párra korlátozódnak, és a tüdőt szájpumpa tölti ki. Bizonyított, hogy a tüdejétől megfosztott béka továbbra is fenntarthatja létfontosságú funkcióit. Annak érdekében, hogy a bőr légzőszervként működjön, nedvesnek kell maradnia. Az anuránok ezért érzékenyek a körülöttük lévő környezetben található különféle mérgező anyagokra, amelyek feloldódhatnak a bőrüket borító vízrétegben és beszivároghatnak a vérükbe. Ez lehet a népességük általános csökkenésének egyik oka .

Az anuránok mérete 7,7 mm- től a közelmúltban felfedezett Pápua Új-Guineai Paedophryne amauensisig terjedhet, és Kamerunban a Béka Goliath ( Conraua goliath ) esetében 300 mm . Bőrük laza, mert hiányzik a kötőszövet. A békáknak három szemhéja van: az egyik átlátszó, amely megvédi a szemet a víz alatt, és két másik a szem átlátszó vagy átlátszatlan. A fej mindkét oldalán van egy dobhártya, amely szerepet játszik a hallásukban, és amelyet egyes fajok bőrrel boríthatnak. Az „igazi varangyoknak” egyáltalán nincs foga, de a legtöbb békának vannak olyan pedicellátum fogai, amelyeknek koronáját a gyökértől rostos szövet választja el, a felső állkapocs sarkaiba helyezve. Szájuk tetején vomerine fogak is vannak . Az anuránoknak viszont soha nincs foga az alsó állkapcson, és általában egészben lenyelik az ételüket. A fogak fő feladata a zsákmány fenntartása, miközben lenyelik. A Pyxicephalus, amely nagy zsákmányokkal táplálkozik, mint az egerek és más békák, az alsó állkapcson elhúzódó csont odontán folyamatot folytat, amely a fogak szerepét tölti be.

Lábak és végtagok

Az asztalra helyezett rekonstruált béka csontváz, egyes csontok piros színnel, mások kék színnel vannak jelölve.
Bullfrog csontváz, amely a végtagok hosszú csontjait mutatja. A piros jelölések jelzik, hogy a békákban mely csontok nőttek nagymértékben, és melyek az ízületek váltak mozgathatóvá. A kék jelek a nem fejlődött csontokat és ízületeket jelzik.

A végtagok és a lábak szerkezete fajonként nagyon változó, és különösen attól függ, hogy milyen környezetben alakul ki a faj: a földön, a vízben, a fákon vagy a barlangokban. Az anuránoknak képesnek kell lenniük arra, hogy gyorsan mozogjanak a környezetükben, hogy elkerüljék ragadozóikat és elkapják a zsákmányukat, és számos morfológiai adaptáció segíti őket ebben az irányban. A legtöbb faj jól alkalmazkodik az ugráshoz, vagy legalábbis az őseik voltak, és morfológiájuk is jól alkalmazkodik ehhez. Így a hátsó végtag különböző szegmensei nagyon hosszúkásak és Z-ben helyezkednek el, mint egy rugó. A sípcsont, a fibula és a tarsus összeolvadt, hogy erős csontot képezzen, és ugyanúgy, mint a sugár és az ulna az elülső végtagokban, amelyeknek el kell nyelniük az ütést az ugrás leszállásakor. A lábközép megnyúlt, így a hátsó lábak hosszabbak, és az állat hosszabb ideig nyomódhat a földön. Az ilium hosszúkás, és a keresztcsontjával mozgatható együtt van, amely speciális ugrókban, például ranidákban és hylidákban segít az állatnak hatalmat adni az ugrás idején. A farokcsigolyák összeolvadtak, így urostyle képződik, amely a medencében található. Ez lehetővé teszi az erő átadását a lábakról a testre egy ugrás során. Az elülső végtagok alkotják a vállövet, amelyet az izmok rögzítenek a gerinchez. Két kis dermális csontból, a kulcscsontból és a cleithrumból, valamint nagyobb enchondralis komponensekből, a lapocka és a coracoidból is áll .

Béka lába, ujjai között hevederrel.
Övezett hátsó lábak egy közönséges békában ( Rana temporaria )

Az ugrásokhoz való alkalmazkodás az izmokban is látható. Így a primitív békák hátsó lába antagonista izmokat mutatott be (az egyik lehetővé tette a térd meghajlítását, a másik meghosszabbítását), mint a legtöbb végtaggal rendelkező állatnál. A modern békákban azonban az összes izom részt vesz az ugrás működésében, és csak néhány apró izom felelős azért, hogy a mancs visszaálljon kiinduló helyzetébe és megtartsa ezt a testtartást. Az izmok is sokkal nagyobbak, a hátsó lábak fő izmai pedig a béka teljes súlyának 17% -át teszik ki.

Sok anuránnak van hevederes lába, és a hevederek mértéke általában attól függ, hogy a béka mennyi időt töltött a vízben. A teljesen vízi eredetű Hymenochirusnak teljesen hártyás lábujjai vannak, míg a fehér béka ( Litoria caerulea ), egy arboreal faj fajtáinak hálója csak a hosszúságuk fele.

A Litoria chloris nagy tapadókorongokkal és hálós lábakkal rendelkezik.

A levelibékáknak a lábujjuk végén elhelyezkedő ragasztótárcsák vannak, amelyek segítenek a függőleges felületeken tartani. Ezek nem tapadókorongok, hanem korongok, amelyeken nagyon sok sejt van, lapos tetejűek, és mindegyik között kis interstitsek találhatók, amelyeket nyálkamirigyek kennek meg. Amikor a béka lábaival nyomást gyakorol, a sejtek tapadnak a felület szabálytalanságaira, és az állat kapilláris hatással megtartja a támaszt. Ez lehetővé teszi a sima felületekre való mászást, de ez a módszer rosszul működik, ha a tapadókorongok túl nedvesek.

Sok fa békánál az egyes lábujjakon "interkaláris szerkezet" növeli az aljzathoz tapadó felületet. Továbbá, mivel a lombkoronában ugrás veszélyes, egyes levelibékáknak olyan csípőízülete van, amely lehetővé teszi számukra az ugrást és a járást. Néhány magas fában élő békának szintén nagy hálója van a lábujjak között. Ez lehetővé teszi, hogy a békák "ejtőernyővel" vagy pontról pontra lebegjenek a lombkoronán keresztül.

A föld alatt élő békák általában nem mutatják be a vízi vagy a fa békák adaptációját. A legtöbbnek kisebb a tapadókorongja, ha van, és nagyon kicsi a hevedere. Ezen állatok némelyikének, például a Scaphiopus couchii-nak van egy keratinizált tubercleje a hátsó lábak ujjainak végén, ami segíti őket az ásásban.

Néha a lárva stádiumában az ebihal fejlődő tagját egy ragadozó, például szitakötő lárva eszi meg . Bizonyos esetekben a végtagnak sikerül teljesen kifejlődnie, de ez nem mindig így van, és néhány anurán ekkor csak három végtaggal él. Időnként egy parazita laposféreg ( Ribeiroia ondatrae ) telepedik meg az ebihal hátsó negyedében, aminek következtében a végtagok eredeténél lévő sejtek átrendeződnek, és az állatnak ezután egy vagy két további lába kialakulhat.

Bőr

Északi leopárdbéka ( Lithobates pipiens ) vedlik és megeszi a bőrét.

Az anuránok bőre amellett, hogy megvédi őket, szerepet játszik a légzésükben, képes felszívni a vizet, és segíti a testhőmérséklet szabályozását. Sok mirigy van, különösen a fején és a hátán, amelyek általában csúnya és mérgező anyagokat termelnek. A bőrből származó váladék gyakran ragadós, és segíti a bőr nedvességtartalmát, megvédi az állatot a baktériumoktól és csúszóssá teszi, ezért a ragadozók számára nehéz megragadni. A bőr rendszeresen, néhány hét múlva regenerálódik. Az öreg bőr a hátsó rész közepén és a has alatt leválik, és az állat felszabadíthatja tagjait ettől a régi borítéktól, amelyet azonnal elfogyaszt.

Az anuránok hidegvérű állatok, és hőmérsékletük szabályozásához megfelelő magatartást kell tanúsítaniuk. A bemelegítéshez napra vagy forró felületre helyezik magukat, és ha túl forróak, akkor az árnyékban menedéket keresnek, vagy olyan testtartást tanúsítanak, amely lehetővé teszi számukra, hogy a lehető legkevesebb felületet tegyék ki a levegőnek. Ezt a testtartást használják a kiszáradás elkerülésére is. Az állatot szorosan a földhöz szorítják, és a lábak a teste alá vannak húzva. Az anuran bőrének színezése szerepet játszik a hőszabályozásban, és az állat kissé változtathatja a hőmérséklethez való alkalmazkodáshoz. Így hideg és párás körülmények között a bőr sötétebb lesz, mint egy forró és száraz napon. A Chiromantis xerampelina képes még fehérre váltani, hogy minimalizálja a túlzott hő kockázatát.

Sok béka képes közvetlenül felszívni a vizet és az oxigént a bőrén keresztül, különösen a kismedencei régióban, de a békák bőrének permeabilitása növeli a kiszáradás kockázatát is. A test egész területén elhelyezkedő mirigyek váladékot választanak ki, amely folyamatosan nedvesíti a bőrt és korlátozza a párolgást. A hímek első lábain és mellkasán bizonyos mirigyek ragadós anyagok előállítására specializálódtak, amelyek szerepet játszanak az amplexus idején . A levelibékák hasonló mirigyei ragadós anyagot termelnek lábuk tapadókorongjában. Egyes levelibékák szoros bőrréteggel csökkentik vízveszteségüket, és számos dél-amerikai faj bőrét viaszos váladék borítja. Más békák úgy alakítják viselkedésüket, hogy ne legyenek kiszáradtak: ézakaiak és olyan testtartásban nyugszanak, amely korlátozza az evapotranspirációt. Egyes fajok csoportokban barázdálnak, nagyszámú egyed összebújva. Ez korlátozza a bőr levegőnek kitett területét, és ezáltal a kiszáradást. Ha a Woodhouse varangya ( Bufo woodhousii ) hozzáférést kap a vízhez, miután száraz helyen tartózkodik, sekély vízben ül, hogy rehidratálja. A hím Trichobatrachus robustus hím dermális papillája van a hát és a comb tövében, ami tüskés megjelenést kölcsönöz neki. Ez ereket tartalmaz, és feltehetően növeli a bőr légzéséhez rendelkezésre álló bőrterületet.

Az álcázás általános védelmi stratégia az anuránokban. A legjobb álcázott békák ézakai. Napközben olyan helyzetet keresnek, ahol beolvadhatnak a háttérbe, és ott maradhatnak észrevétlenül. Néhány béka képes megváltoztatni a színét, de a színpalettát ezután korlátozzák. Például a Litoria caerulea színe halványzöld és bivaly között változik a hőmérséklettől függően, a csendes-óceáni levelibéka ( Pseudacris regilla ) pedig zöld és barna színű, szilárd vagy foltos lehet, az évszak és a régió függvényében. a közeli környezet színe. Az olyan tulajdonságok, mint a szemölcsök vagy a bőrredők, gyakoriak a földalatti anuránokban, ahol a sima bőr nem nyújt hatékony álcázást. Néhány béka színét megváltoztatja attól függően, hogy nappal vagy ézaka van-e, a fény és a páratartalom stimulálja a pigmentsejteket, és tágulást vagy összehúzódást okoz.

Béka nehéz megkülönböztetni egy alom elhullott levelek.
Assa darlingtoni holt levelek almában álcázott.

Légzés és keringés

Az anuránok bőre áteresztő oxigénnel és szén-dioxiddal, valamint vízzel. A bőr felszínénél erek vannak, és amikor egy béka víz alatt van, az oxigén közvetlenül a vérbe jut. A szabadban az anuránok szájpumpa segítségével lélegeznek. Tüdőjük hasonló az emberekéhez, de a mellizmok nem játszanak szerepet a légzésben, és nincsenek bordáik vagy rekeszizmaik, amelyek részt vehetnének a levegő be- és kilépésében. Duzzadnak a torkukon, és orrukon keresztül szívják a levegőt. Egyes fajokban az orrlyukakat elzárják a szelepek. A Barbourula kalimantanensis- t Indonézia elszigetelt területén 2007-ben fedezték fel. Teljesen vízi és az első ismert békafaj, amely tüdő nélkül él.

Az anuránoknak háromkamrás szíve van, ezt a tulajdonságot a gyíkoknál osztják. A tüdőből származó oxigénes vér és a szövetekből visszatért oxigénmentes vér két különböző pitvarban érkezik . Amikor ezek a kamrák összehúzódnak, a két beáramló vér megérkezik a közös kamrába, mielőtt egy spirális szelepen át a megfelelő edénybe pumpálnák, az oxigénnel teli vér aortájába, de oxigénmentes vérbe a tüdőartériába . A kamra részben keskeny kamrákra oszlik, amelyek minimalizálják a kétféle vér keveredését. Ez a tulajdonság lehetővé teszi az anuránok magasabb anyagcseréjét.

Néhány békafajnak vannak olyan adaptációi, amelyek lehetővé teszik számukra az oxigénszegény vizekben való túlélést. A Titicaca-tó béka ( Telmatobius culeus ) egy ilyen faj, és ráncos bőre van, amely növeli az érintkezési felületét, hogy gázokat cseréljen a környező környezettel. Kezdeti tüdejét általában nem használja, de a tó fenekén egymás után fel-alá száll, hogy növelje a víz áramlását körülötte.

Emésztés és kiválasztás

Bontott béka
A boncolt béka műanyag modellje: 1 jobb pitvar, 2 tüdő, 3 aorta, 4 tojás, 5 vastagbél, 6 bal pitvar, 7 kamra, 8 gyomor, 9 máj, 10 hólyag, 11 kis bél, 12 kloaka

Az anuránok felső állkapcsán maxilláris fogak vannak, amelyek az étel megtartására szolgálnak, miközben lenyelik azt. Ezek a fogak törékenyek, nem használhatók rágásra vagy gyors zsákmány megragadására. Ezért a békák ehelyett hosszú, tapadós nyelvükkel ragadják meg a rovarokat és más apró, gyors zsákmányokat. A nyelv általában a szájban tekeredik össze, hátul szabadon van, és elöl az állcsonthoz van rögzítve. Nagy sebességgel indítható és visszahúzható. Néhány békának nincs nyelve, és a kezével ételt visz a szájába. A szemek segítenek lenyelni az ételt, mert visszahúzódhatnak a koponya lyukain keresztül, és segítenek az ételt a torkon tolni. Az étel ezután a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, ahol érintkezik az emésztőrendszer enzimjeivel. Az emésztőrendszer a vékonybéllel folytatódik, amely magában foglalja a duodenumot és az ileumot, ahol az emésztés nagy része végbemegy. A hasnyálmirigy által termelt enzimek és a máj által termelt és az epehólyagban tárolt epe a vékonybélben választódik ki, ahol az élelmiszer emészthető és tápanyagok felszívódnak. Az ételmaradék átjut a vastagbélbe, ahol a felesleges víz visszaszívódik, és a salakanyagokat a cesspoolon keresztül öblítik ki .

A földi élethez jól alkalmazkodva a békák hasonlítanak az édesvízi halakra, mivel nem képesek hatékonyan megőrizni a test vizét. Amikor a földön vannak, sok vizet veszít el a bőrön keresztüli párolgás. A kiválasztó rendszer hasonló az emlősökéhez, és két veséjük van, amelyek megfogják és kiválasztják a vérből a nitrogénatomot. A békák nagy mennyiségű híg vizeletet termelnek, hogy a mérgező termékeket kiürítsék a vesetubulusokból. A nitrogént ammóniaként választják ki az ebihalak és a vízi békák, de a legtöbb szárazföldi felnőtt elsősorban karbamidként, kevésbé mérgező termékként választja ki . Néhány levelibéka faj kevésbé férnek hozzá a vizet kiüríteni a húgysav, ami még kevésbé mérgező. A vizelet a párosított húgycsövek mentén halad a hólyagba, ahonnan rendszeresen kiürítik a kloakába. Az összes testi hulladék a cesspoolon keresztül távozik a testből.

Szaporító rendszer

A hím anuránoknál mindkét herét a vesékhez kötik, és a sperma vékony csöveken keresztül jut efferens csatornákon keresztül a vesékbe . Ezután áthalad az uretereken, amelyek urogenitális csatornák. Nincs pénisz, és a spermiumokat a kloákán keresztül közvetlenül a petékre dobják, amikor a nőstény letette őket. A nőstény petefészkei a vesék mögött vannak, és a petesejtek átjutnak egy pár petevezetéken, majd a kloákán.

Amikor a béka kopulál, a hím felmászik a nőstény hátára, és elülső lábaival megragadja vagy az elülső lábak, vagy a hátsó lábak szintjén, még a nyak körüli Epipedobates tricolor esetében is . Ezt a pozíciót amplexusnak nevezzük, és mindkét partner több napig is megtarthatja. A hím bizonyos számú másodlagos nemi tulajdonságot mutat, például durva bőrkeményedés van a lábán a tenyészidőszakban, ami lehetővé teszi számára, hogy szilárdan megfogja. A hím által az amplexus során kifejtett ölelés arra ösztönzi a nőstényt, hogy tojást rakjon, általában gélbe burkolva. Sok fajnál a hím kisebb, mint a nőstény. A hímeknek van hangszalagja, és sokféle horgolást tudnak adni, különösen a tenyészidőszakban, és egyes fajok hangszalaggal rendelkeznek a hang erősítése érdekében.

Az idegrendszer

Az anuránok fejlett idegrendszere agy, gerinc és idegekből áll. A békák agyának több része hasonló az emberi agyban észleltekhez. Valóban van két jól fejlett szaglási lebeny, két agyfélteke, tobozmirigy, két optikai lebeny, egy kisagy és egy hosszúkás medulla . Az izmok koordinációját és testtartásait a kisagy, a hosszúkás medulla pedig a légzést, az emésztést és más automatikus funkciókat vezérli. A békák kisagya arányosan kisebb, mint az embereké. A gerincvelő tubuláris és hasonló a többi gerinceséhez. Rövid, és csak az urosztílussal terjed ki a terminális törzs. Szerkezete alapvetően tubuláris. Az anuránoknak tíz pár koponyaidegük van, amelyek a külső környezetből gyűjtött információkat továbbítják közvetlenül az agyba, és tíz pár gerincideg, amelyek a gerincen keresztül továbbítják az információkat az agyból a test többi részébe. Az összes többi magzatvíznek (emlősöknek, madaraknak és hüllőknek) tizenkét pár koponyaidege van.

Érzékszervek

Béka szeme, orrlyuka, szája és dobhártyája

A legtöbb anuran szeme a fej két oldalán helyezkedik el, a teteje közelében, és meglehetősen kiemelkedő. Binokuláris látást biztosítanak az állat előtt 100 ° -os mezőn, és a teljes látás csaknem 360 °. Néha ők a vízben elrejtett béka egyetlen elmerült része. Mindegyik szemnek felül és alul elhelyezkedő szemhéja van, valamint egy niktáló membrán, amely további védelmet nyújt, különösen akkor, ha a béka úszik. A többnyire vízben élő Pipidae család tagjainak a szeme a feje tetején helyezkedik el, így jobb helyzetben van a zsákmány észlelése felettük, amikor ezek az állatok részben víz alá kerülnek. Az írisz különböző színeket ölthet, a pupilla pedig különböző formákat ölthet. Így a közönséges varangy ( Bufo bufo ) arany íriszekkel és vékony, vízszintes pupillákkal rendelkezik, a Vörös szemű békának ( Agalychnis callidryas ) függőleges pupillái vannak, a Phyllobates sötét íriszének, a Csengő varangyoknak ( Bombina ) háromszög alakú pupillái és a Madagaszkári vörösnek Varangy ( Dyscophus antongilii ) körlevelekkel rendelkezik. Az Anaxyrus terrestris íriszei úgy vannak kialakítva, hogy keveredjenek a test többi részének bőrével.

Az anurán távoli látása jobb, mint közeli látása. Az éneklő békák gyorsan elnémulnak, ha betolakodót vagy csak árnyékot látnak, de minél közelebb van a behatoló, annál kevésbé lesz érzékelhető. Amikor egy béka eldobja a nyelvét, hogy elkapjon egy rovart, akkor reagál egy olyan kis tárgy mozgására, amelyet nem lát jól, és amelynek pályáját meg kell előre látnia, mert a nyelv kinyújtásakor lehunyta a szemét. Az anuránok színlátása vita tárgya, de bebizonyosodott, hogy pozitívan reagálnak a kék fényre, valószínűleg azért, mert olyan vízpontokkal társítják, amelyek veszélyhelyzetben menedéket nyújtanak számukra.

Az anuránok a szabadban és a vízben egyaránt hallhatnak. Nincs külső fülük, dobhártyájuk közvetlenül ki van téve, vagy egyszerűen csak egy bőrréteg borítja. Láthatóak és kör alakú területet képeznek a szem mögött. A dobhártyák mérete és távolsága ezen állatok hívásának gyakoriságától függ. Egyes fajokban, mint a Bullfrogs, a dobhártyák mérete segít meghatározni az állat nemét, mivel a hímek dobhártyája nagyobb, mint a szemük, míg a női szemek és a dobhártyák nagyjából azonos méretűek. A zajok rezgik a dobhártyát, és a hang továbbjut a belső fülbe. A belső fül félkör alakú csatornákat is tartalmaz, amelyek szerepet játszanak az állat egyensúlyában és tájékozódásában. A hallást lehetővé tevő szőrsejtek a cochlea két területén helyezkednek el : a bazilaris papillában és a kétéltű papillában . Az első magas frekvenciákat, a második pedig alacsony frekvenciákat észlel. A nagyon rövid fülkagyló miatt a béka elektromos hangolással kiterjeszti a hallható frekvenciatartományt és segít megkülönböztetni bizonyos hangokat. Ez a megállapodás lehetővé teszi a területi hívások felderítését rokonaiktól. Egyes száraz területeken élő fajoknál a villámlás vagy az erős eső miatt az állatok kijuthatnak alvó állapotukból. A békát meglepheti egy váratlan zaj, de általában csak akkor reagál, ha a zaj forrását látás nem észleli.

A szaglás érdekében az anuránoknak van egy orrzsákja, amely az orr mindkét oldalán kifelé nyílik egy külső orrlyukon keresztül, és a száj előtti nyíláson keresztül a szájüregbe nyílik. Az anuránoknak Jacobson- orgonájuk is van, hogy elkapják a szájüregi minőségből származó szagokat. Az érzékszervi ízérzékelők a nyelv hátsó felületére korlátozódnak, és a gombaalakú papillák távoli végén lévő anuránokba tömörülnek. A lárváknak, valamint bizonyos vízi és primitív felnőtteknek, például a xenopusnak van egy oldalsó vonala, a vízi állatokra jellemző érzékszerv. Ez a fej és a törzs összehangolásából áll, mindig felületes neuromasztokból, amelyek bulbar neuronpárhoz kapcsolódnak.

Ökológia és viselkedés

Kommunikáció

Egy hím Dendropsophus microcephalus mutatja énekhangját, miközben énekel.
A hím Atelopus franciscus riasztási felhívása

Az anuránok hívása vagy károgása ezekre a fajokra jellemző. Az anuránok úgy hozzák létre ezt a hangot, hogy levegőt vezetnek át a gégéjükön . A legtöbb korgó béka esetében ezt a hívást egy vagy több hangzsák, a torok alá vagy a száj sarkába helyezett bőrmembrán erősíti, amelyek a hívás során ellazulnak. Néhány károgás olyan hangos, hogy több mint egy mérföldnyire hallható.

A Heleioporus és a Neobatrachus nemzetség békáinak nincs vokális zsákjuk, de mégis képesek hangos hívást intézni . A szájuk megnagyobbodott és domború, és hangdobozként működnek, amely felerősíti a hangot. A békák olyan fajai, amelyeknek nincs hangos károgása, általában azok, amelyek az áramló víz közelében olyan területeken élnek, amelyek folyamatos zajt okoznak. Más kommunikációs stratégiákat kell használniuk. A parti farkú béka ( Ascaphus truei ) Észak-Amerikában hegyi patakokban él, és nem hív.

A károgás célja, hogy vonzza a párját a hímek számára. Énekelhetnek egyenként vagy csoportosan, amikor sok hím közeledik ugyanazon a tenyészhelyen. Számos békafaj nőstényei, például a Polypedates leucomystax reagálnak a hím hívására, ami fokozza a kolóniában a reproduktív aktivitást. A nőstény békák inkább azokat a hímeket részesítik előnyben, amelyek nagy intenzitású, alacsony frekvenciájú hangokat produkálnak, olyan jellemzőkkel, amelyek kiemelik őket kórusban.

Egy másik hívást egy hím béka vagy egy nem reagáló nőstény hív, amikor egy másik hím megpróbál járni rajta. Ez egy jellegzetes csicsergés, amelyet a test rezgése kísér. A levelibékáknak és néhány nem vízi fajnak van egy sajátos daluk, amelyet eső előtt énekelnek, és amelyet a környezeti levegő páratartalma alapján számolnak. Néhány fajnak van egy területi éneke is, amely segít más hímek kiűzésében. Az anuránok csukott szájjal ejtik ezeket a dalokat. A békák vészhelyzetben történő hívását nyitott szájjal hívják elő, ami kissé hangosabb kiáltást tesz lehetővé. Általában akkor használják, amikor a békát egy ragadozó elkapja, és arra lehet felhasználni, hogy elterelje a figyelmét és összezavarja a ragadozót, hogy elengedje a zsákmányát.

Több békafajnak mély hívása van. A kecskebéka ( Lithobates catesbeianus ) károgását néha " kancsó rumnak " nevezik . A csendes-óceáni levelibéka ( Pseudacris Regilla ) bocsát ki, a hangutánzóribbit ”, amely gyakran hallható filmekben. Más dalok vannak leírva, mint egy „ brekekekex koax koax ”, kiáltja az fekete fejű béka ( Pelophylax ridibundus ) a békák, egy ókori görög komikus dráma által Arisztophanész .

Kábulat

Extrém körülmények között egyes békák torpor állapotba kerülnek, és hónapokig inaktívak maradnak. A hidegebb régiókban több békafaj télen alszik. Azok, akik olyan szárazföldön élnek, mint az amerikai varangy ( Bufo americanus ), egy barlangot ásnak és hibernakulumot építenek, ahol szunnyadhatnak . Mások, akik kevésbé hatékonyak az ásásban, rést találnak, vagy elhullott levelekbe temetkeznek. Az olyan vízi fajok, mint a bikabéka ( Rana catesbeiana ), a tó vagy a tó aljára süllyednek, amelyben élnek, félig a sárba temetve, de még mindig képesek elnyelni a vízben oldott oxigént. Anyagcseréjük lelassul és energiakészleteikből élnek. Néhány béka túlélheti a fagyást is. Jégkristályok képződnek a bőrük alatt és a testüregeikben, de az alapvető szerveket magas glükózkoncentrációjuk védi a fagyos károsodásoktól. Egy látszólag élettelen, fagyott béka levegőt vehet és láthatja, hogy a szíve újraindul, amikor a hőmérséklet emelkedik.

A másik végletben a Cyclorana alboguttata a forró és száraz évszakban rendszeresen észlelésre kerül, Ausztráliában szunnyadó állapotban éli túl az étrendhez és vízhez való hozzáférést az év kilenc-tíz hónapjában. A föld alá temeti magát, és egy vedléssel kialakított védőgubóba záródik . A Queenslandi Egyetem kutatói megállapították, hogy az atesztálás során megváltozik a béka anyagcseréje és javul a mitokondrium működési hatékonysága . Ez azt jelenti, hogy a torpor béka rendelkezésére álló korlátozott mennyiségű energiát hatékonyabban használják fel. Ez a túlélési mechanizmus csak azoknál az állatoknál hasznos, amelyek nagyon hosszú ideig teljesen öntudatlanok és alacsony az energiaigényük, mivel hidegvérűek és nem kell hőtermelniük. Más kutatások kimutatták, hogy ezen energiaigények kielégítése érdekében az izmok elsorvadtak, de a hátsó lábak izmait gyakran kímélték ezt a jelenséget.

Mozgás

A különböző békafajok különböző mozgásmódokat alkalmaznak, mint például ugrás, futás, séta, úszás, és alagutazni, mászni és szárnyalni is tudnak.

Az ugrás

A békákat általában úgy ismerik, hogy jól alkalmazkodnak az ugrásokhoz, és ebben az értelemben azok a gerincesek, amelyek méretükhöz képest a legtávolabb ugranak. A béka nasuta 2 m- nél többet ugrálhat, amely távolság meghaladja a test hosszának 50-szeresét, ami 5,5 cm . Nagy különbségek vannak a fajok között ugrási képességeikben. Ugyanazon a fajon belül minél nagyobb az állat, annál tovább ugrik, de az ugrott távolság és a hossz viszonya csökken. Az Euphlyctis cyanophlyctis képes a felszínen úszó helyzetből kiugrani a vízből. Az apró tücsökfa béka ( Acris crepitans ) rövid, gyors ugrások sorozatával léphet át a tavon a felszínén.

Ennek a lassított mozgásnak a figyelése azt mutatja, hogy az izmok némi rugalmassággal rendelkeznek. Először meghosszabbítják őket, amikor a béka guggoló helyzetben van, majd összehúzódnak, mielőtt újra meghosszabbítanák, hogy a béka a levegőbe indulhasson. Az elülső lábak a mellkashoz vannak hajtva, a hátsó lábak pedig az ugrás során nyújtott helyzetben maradnak. Néhány olyan fajnál, amely különösen jól alkalmazkodik az ugráshoz, mint például a kubai levelibéka ( Osteopilus septentrionalis ) és a leopárdbéka ( Rana pipiens ), az ugrás során keletkező teljesítmény meghaladhatja azt az erőt, amelyet az izom elméletileg képes előállítani. Amikor az izom összehúzódik, az energia először a boka csontját körülvevő feszített ínbe kerül. Ezután az izmok ismét megnyúlnak, miközben az ín katapult módjára felszabadítja energiáját, hogy az izom határain túli gyorsító erőt hozzon létre. Hasonló mechanizmus ismert a sáskáknál és a szöcskéknél .

Séta és futás

A Bufonidae, Rhinophrynidae és Microhylidae családba tartozó anuránok rövid hátsó lábakkal rendelkeznek, és hajlamosabbak járni, mint ugrani. Amikor megpróbálnak gyorsabban mozogni, felgyorsítják végtagjaik mozgását, vagy ugráló járást alkalmaznak. A Gastrophryne olivacea járását "futás és kis, két-öt centiméter hosszú ugrások kombinációjaként" írták le. Egy kísérlet során egy Bufo fowlerit különféle sebességgel forgó ergométerre helyeztünk . A varangy által elfogyasztott oxigénmennyiség mérésével rájöttünk, hogy ez a ugrálás nem hatékonyan használja fel az energiát hosszú utak során, de rövid, intenzív tevékenység során nyereséges stratégia.

A Kassina maculatának rövid, törékeny hátsó lába van, amely rosszul alkalmas az ugrásra. Gyorsan mozoghat, ha két futó lábát felváltva használja. Lassított felvételnél rájövünk, hogy ellentétben azzal a lóval, amely ügetni vagy vágtatni tud, ennek a békának a járása szigorúan azonos, függetlenül haladási sebességétől. Ez a faj fákra és cserjékre is felmászhat, amit ézaka gyakran rovarok után kutat. Az Euphlyctis cyanophlyctis nagy lábakkal rendelkezik, és néhány méterig képes futni a víz felszínén.

Úszás

A varangy úszik a víz felszínén
Közönséges varangy ( Bufo bufo ) úszás.

Azok az anuránok, amelyek élnek vagy néha vízben mennek, alkalmazkodnak az úszóképességük javításához. Különösen a hátsó lábak izomzata erős, a lábujjak pedig teljesen hálósak, ami megnöveli a lábak területét, és segíti az állatot abban, hogy a vízben mozogjon. A Pipidae család tagjai teljesen vízi élőlények, és ezen a területen vannak a legkülönlegesebbek. Nagyon hajlíthatatlan gerincük van, lapított testük, oldalirányú vonórendszerük és erőteljes hátsó lábuk, hálós ujjakkal. Az ebihalaknak van egy nagy farokúszójuk, amely lehetővé teszi számukra, hogy a farkukat egyik oldalról a másikra ingatva haladjanak előre.

Földalatti élet

Néhány anurán alkalmazkodott a földalatti galériák életéhez, és ásni tud. Rendszerint lekerekített testűek, rövid végtagokkal, kicsi, kidülledt szemű fejjel és ásásra alkalmas hátsó lábakkal rendelkeznek. Szélsőséges példa erre a Dél- Indiában élő, termeszekkel táplálkozó Nasikabatrachus sahyadrensis, amely szinte egész életét a talaj felszíne alatt tölti. A monszun ideje alatt röviden kiderül, hogy ideiglenes medencékben tenyészik. Apró feje van, hegyes orrával és gömb alakú testével. Földalatti létezése miatt először 2003-ban írták le tudományosan, korábban csak a helyiek ismerték meg.

A Scaphiopodidae az észak-amerikai is jól alkalmazkodott földalatti élet. A sima varangy ( Spea bombifrons ) tipikus példa, az egyik lábközéphez rögzített keratinizált csontcsappantyúval, amelyet hátrafelé ásásra használnak. Amikor ás, a varangy csípőjét egymás mellett ingatja, hogy a földbe ásson. Így nyáron sekély barázdája van, amelyből ézaka kiderül, hogy etetni menjen. Télen mélyebbre ás, és 4,5 m mélyig találták . Az alagút tele van talajjal, és a varangy áttelel egy végén lévő kis kamrában. Ez idő alatt a karbamid felhalmozódik a szövetekben, és a talajból származó vizet a varangy felszívja ozmózis révén, hogy eltartsa önmagát. A Scaphiopodidae tömegesen szaporodik. Mindannyian egyszerre bújnak elő barlangjaikból, és ideiglenes medencékbe indulnak, amelyeket az első hím dala vonzza, hogy ilyen lehetőséget találjon a tenyésztésre.

Hasonló életmódot folytatnak a föld alatt élő ausztrál békák is. A Heleioporus albopunctatus a folyó mellett vagy egy ideiglenesen száraz patak medrében egy ásást ás, és rendszeresen előbújik táplálkozás céljából. A párzás megtörténik, és a tojásokat a fészek habfészkébe rakják. A petesejtek részben itt fejlődnek, de nem kelnek ki, amíg a heves esőzések el nem merítik őket. Az ebihalak ezután a legközelebbi víztesthez költöznek, és gyorsan befejezik fejlődésüket. Egyes madagaszkári fajok általában egyszerűen eltemetik magukat a levélalomban. Közülük a Scaphiophryne marmorata lapított feje, rövid pofája és a lábközép szintjén jól fejlett tubercles, emiatt ásásra alkalmas állat. Ezenkívül az első lábak lábujjai korongokba záródnak, amelyek lehetővé teszik a bokrokba való mászást. Eső után ideiglenes vízpontokban szaporodik.

Arboreal szokások

A levelibékák magasan a lombkoronában élnek, ahol az ágak, gallyak és levelek között mozognak, néha soha nem ereszkednek le a földre. A Hylidae családba tartozó békák tipikus példája a fáknak, de néhány más faj is hasonló életmódot folytatott, mint például a Centrolenidae, a Hyperoliidae, néhány a Microhylidae és a Rhacophoridae . A legtöbb levelibéka hossza kevesebb, mint 10 cm, hosszú hátsó lábakkal és hosszú ujjakkal a végén tapadókoronggal vannak ellátva. Ezeknek a tapadókorongoknak a felülete hatszögletű, lapos tetejű hámsejtekből áll, amelyek nagyon közel vannak egymáshoz, és csak barázdák választják el őket, amelyeken belül a mirigyek nyálkát választanak ki . Ezek a tapadókorongok, amelyeket a nyálka nedvesen tart, lehetővé teszik ezeknek az állatoknak mind a száraz, mind a nedves felületek megfogását, beleértve az üveget is. Használják a felületi feszültség és a viszkozitás erejét . Egyes békák nagyon akrobatikusak, és rovarokat képesek elkapni, amikor egy lábujjnál fogva egy gallyhoz ragaszkodnak, vagy egy szélfúvott nád szárát szorítják. A Phyllomedusinae alcsalád néhány tagjának ellentétes lábujja van. A Phyllomedusa ayeaye mindkét lábának ellenkező lábujja van, a hátsó lábain pedig két ellentétes ujja van. Ez lehetővé teszi, hogy megragadja a növények szárát, miközben a folyó partján a növényzeten átmászva mozog.

Mozgás lebegés közben

A béka evolúciós története során különböző csoportok fejlesztették ki a légi közlekedést. Az esőerdőben néhány béka alkalmas fáról fára szárnyaláshoz vagy az erdő talaján való leszálláshoz. A Wallace repülő béka ( Rhacophorus nigropalmatus ) tipikus példa Malajziában és Borneóban . Széles lábai vannak, az ujjak hegyei nagy tapadó korongokat és teljes hevedereket alkotnak. A végtagokat szabad bőr sávjai szegélyezik. Azáltal, hogy széttárja ujjait, meghosszabbítja tagjait és kiterjeszti bőrszalagjait, a béka jelentős távolságokat szárnyalhat. Lebegve megváltoztathatja az irányt, és így akár 15 m távolságig is navigálhat a fák között .

Reprodukció

Az anuránok főleg kétféle szaporodást alkalmaznak: hosszan tartó szaporodás és robbanásszerű szaporodás. Az első esetben a felnőttek az év bizonyos szakaszaiban tavakban, tavakban vagy patakokban gyülekeznek, hogy szaporodjanak. A legtöbb állat visszatér oda, ahol született és nevelkedett. Ez több száz ember jelentős migrációját eredményezi. A másik esetben a kifejlett békák bizonyos tényezőkre reagálva érkeznek a tenyészpontokra, például a rendkívül száraz területeken a záporok. Az érintett fajokban a szaporodás és az ívás nagyon gyorsan megtörténik, miután az állatok megérkeztek a szaporodási helyre, és az ebihal nagyon gyorsan fejlődik, hogy az ideiglenes vízpontokat felhasználhassák, mielőtt megjelennek.

A szezonálisan gyülekező fajokban a hímek általában először a szaporodási helyekre érkeznek, ott egy ideig a nőstények megérkezése előtt maradnak, utóbbiak nem sokkal az ívás után hagyják el a helyszínt. Ez azt jelenti, hogy a hímek minden pillanatban meghaladják a nőstények számát, és olyan területet védenek, ahonnan más hímeket kizárnak. Krokogással jelzik jelenlétüket, gyakran váltogatják hívásaikat a szomszédos állatok csikorgásaival. A legnagyobb, legerősebb békák a legmélyebb károgást bocsátják ki, és meg tudják tartani a legjobb területeket. A nőstények részben a daluk mélyén választják meg párjukat. Egyes fajokban néhány hímnek nincs területe és nem énekelnek. Elfogják azokat a nőstényeket, akik a hímek krokodása felé veszik az irányt, vagy elfoglalják a területet, amikor megüresedik. Az éneklés olyan tevékenység, amely sok energiát igényel. Előfordul, hogy szerepcserék zajlanak, és egy területtel rendelkező hím elhagyja, hogy szabadon gravitáljon a többiek körül.

Férfi és nőstény varangyok ( Bufo bufo ) az amplexusban .

A robbanásszerűen szaporodó fajokban az első hím, aki hangos károgással talált megfelelő helyet a hívások szaporítására, vonzva mindkét nembeli társait. Az állatok ezután egyhangúan énekelnek, és egy kórust alkotnak, amely messziről hallható. A Scaphiopus az észak-amerikai tartozik ebbe a kategóriába. A pár kiválasztása és az udvarlás csekély jelentőséggel bír ahhoz képest, hogy az állatok milyen gyorsan párosodnak. Néhány évben kedvező körülmények nem állnak fenn, és az állatok két vagy több évet is eltarthatnak tenyésztés nélkül. Néhány nőstény Spea multiplicata petéinek csak a felét rakja le egyszerre, talán néhányat megment, ha később jobb lehetőség nyílik a szaporodásra.

A tenyészhelyen a hím felmászik a nőstényre és szilárdan ragaszkodik a testéhez. Általában az amplexus vízben játszódik le, a nőstény felszabadítja petéit, a hím pedig spermájával takarja el őket: a megtermékenyítés tehát külső . Egyes fajokban, mint például az alföldi varangy ( Bufo cognatus ), a hím hátsó lábaival tartja a petéket, körülbelül három percig tartja a helyén. Tagjai a nemzetség nimbaphrynoides találtak Nyugat-Afrikában egyedülálló a anurans miatt viviparity . A tanzániai Nectophrynoides nemzetség tagjai az egyetlen ovoviviparis anuránok . Mindkét esetben a megtermékenyítés belső, a nőstények pedig teljesen kifejlett fiatal békákat hoznak világra.

Életciklus

Béka ívása.
A zöld béka ( Rana clamitans ) életciklusa
Az ebihal fejlődése a tojásban.

A többi kétéltűhez hasonlóan a béka életciklusa is vízben kezdődik, amelynek petesejtje kikelt egy végtag nélküli, kopoltyújú lárvává, úgynevezett ebihal . A növekedési periódus után, amelynek során az ebihal végtagokat és tüdőket fejleszt, metamorfózisa, általános megjelenése és belső szerveinek elrendezése megváltozik. Miniatűr béka formájában hagyhatja el a vizet.

Tojás

Az anurán embriókat általában több réteg zselatin anyag veszi körül. A zselatin védi a tojást, miközben lehetővé teszi az oxigén, a szén-dioxid és az ammónia átjutását . Felszívja a nedvességet és vízzel érintkezve megduzzad. Megtermékenyítés után a legbelső rész cseppfolyósodik, hogy lehetővé tegye a fejlődő embrió szabad mozgását. Egyes fajokban, például a vöröslábú békában ( Rana aurora ) és a fabékában ( Rana sylvatica ) szimbiotikus egysejtű zöldalgák vannak jelen a zselatinban. Úgy gondolják, hogy a fotoszintézis révén további oxigénnel látja el a fejlődő embriót . A peték fekete vagy sötétbarna színűek, és előnyük, hogy elnyelik a nap hőjét, amelyet a kapszula visszatart. A fatörzs ( Rana sylvatica ) tojásfürtök belseje 6 ° C- kal melegebb, mint a környező víz, és ez felgyorsítja a lárvák fejlődését.

A tojások alakja és mérete az érintett fajokra jellemző. A ranidák nagy számú petét tartalmazó gömb alakú tojásfürtöket, míg a bufonidák hosszú hengeres láncokat alkotó tojásfürtöket termelnek. Az apró Eleutherodactylus limbatus izolált petéket rak, nedves talajba temetve. A Leptodactylus pentadactylus mohafészket csinál egy üreges fában. A tojások kikelnek, amikor a fészket elárasztják, vagy az ebihalak befejezik fejlődésüket a mohában, ha soha nincs beáramló víz. A vörös szemű béka ( Agalychnis callidryas ) petesejtjeit egy vízlyuk fölött levő levélre rakja, és amikor kikelnek, a lárvák az alatta lévő vízbe esnek. A petékben fejlődő lárvák képesek észlelni a ragadozó darazsak vagy kígyók által okozott rezgéseket, és hamarabb kikelhetnek, hogy elkerüljék az elfogyasztást. Általában az inkubációs idő a fajtól és a környezeti feltételektől függ. A vízi ikrák általában egy héten belül kelnek ki, amikor a kapszula a fejlődő lárva által felszabadított enzim hatására felszakad.

Ebihalak

Kihúzó a víz fenekén.

A petékből kikerülő lárvák, úgynevezett ebihalak általában ovális testűek, függőlegesen lapított farokkal. Az ebihalak általában vízi vizek, de legalább egy faj, a Nannophrys ceylonensis, félig vízi ebihalokkal rendelkezik, amelyek nedves sziklákon képesek élni. Az ebihalnak nincs szemhéja, porcos csontvázai, oldalsó vonala, kopoltyúi biztosítják a légzésüket (előbb külső kopoltyúk, majd belső kopoltyúk) és függőlegesen lapított farok, amelyet úszáshoz használnak.

Fejlődésének kezdetén az ebihalnak kopoltyúzsákja van, amely eltakarja kopoltyúit és elülső lábait. A tüdő gyorsan növekszik, és kiegészítő módon alkalmazza a légzést. Egyes fajok metamorfózisukat a petében hajtják végre, és közvetlenül miniatűr békaként kelnek ki. Az ebihalnak nincsenek igazi fogai, de egyes fajok felső állkapcsain két párhuzamos sor keratinizált struktúrát mutat . Az alsó állkapcsokon általában három sora van ezeknek a fogaknak, amelyet kanos csőr vesz körül, de a sorok száma változhat, és a száj pontos elrendezése a fajok azonosításának egyik módja. A pipabékafélék, kivéve Hymenochirus, ebihalak van egy elülső márna parapet, ami számukra néz ki, mint a harcsa . Farkukat egy akkord merevíti meg, de nem tartalmaznak csontos vagy porcos elemeket, kivéve néhány csigolyát az alján, amely a metamorfózis során az urosztílust alkotja. Úgy gondolják, hogy alkalmazkodás az életmódjukhoz. Mivel békává történő átalakulásuk nagyon gyorsan megtörténik, a farok csak lágy szövetből áll, mivel a csont és a porc felszívódása hosszabb ideig tart. A farokúszó és a farokcsúka törékeny és gyorsan elszakad, ami adaptációnak tekinthető a ragadozók elől, akik megpróbálják megragadni őket a farkánál.

Az ebihal főleg növényevő, főleg algákkal táplálkozik, például kovafélékkel, amelyeket kopoltyúikon keresztül szűrnek le a vízből . Néhány faj húsevő az ebihal stádiumában, rovarokat, kisebb ebeket és halakat fogyaszt. A kubai levelibéka ( Osteopilus septentrionalis ) egyike azon fajoknak, amelyekben az ebihalak kannibálok lehetnek . A végtagjaikat leggyorsabban fejlesztő ebihalakat mások is meg tudják enni, így a leghosszabb fejlettségű állatok részesülnek előnyben.

Az ebihalak nagyon érzékenyek a halak, gólyák, bogarak és madarak, például a jégmadarak számára, amelyek táplálkoznak velük. Néhány ebihal, például a Buffalo Varangy ( Rhinella marina ) mérgező. Az ebihal-szakasz akár egy hétig is eltarthat gyorsan szaporodó fajokban, vagy hagyhatja, hogy az állat egy vagy két telet elhaladjon, mielőtt tavasszal metamorfózissá válna.

Metamorfózis

Az ebihal stádiumának végén a béka metamorfózison megy keresztül, és teste gyorsan átalakul egy felnőtté. Ez a metamorfózis csak 24 órán át tart, és egy hormon, a tiroxin termelődése indítja el . Ez a különböző szövetek különböző módon növekszik. A fő változások a tüdő fejlődése, valamint a kopoltyúk és kopoltyútasakok eltűnése, az első lábak láthatóvá tétele. Az alsó állkapocs a húsevő felnőtt nagy állkapcsává válik, és a növényevő ebihal hosszú spirális belét egy ragadozóra jellemző rövid bél váltja fel. Az idegrendszer egyre alkalmasabb a hallásra és a sztereoszkópos látásra, valamint a mozgás és az evés új módszereire. A szemek magasabbra helyezkednek a fejen, és megjelennek a kapcsolódó szemhéjak és mirigyek. Fejlődik a dobhártya, a középfül és a belső fül. A bőr vastagabbá és keményebbé válik, az oldalsó vonal eltűnik, a bőr mirigyei megjelennek. Az utolsó lépés a farok eltűnése, de később következik be, a szövetet a végtagok növekedésének felgyorsítására használják. Metamorfózisuk során az anuránok a legérzékenyebbek a ragadozókra. Ennek oka, hogy a békák csak most veszítették el a farkukat, és a végtagjaikat csak most kezdik használni a mozgáshoz.

Felnőttek

Egy fiatal Xenopus laevis metamorfózis után.

A metamorfózis után a fiatal felnőttek szétszélednek új szárazföldi élőhelyükre, vagy tovább élnek a vízben. Szinte minden anurán húsevő a felnőtt korban, gerinctelenekből táplálkozik, például ízeltlábúakból, annelidákból, haslábúakból és meztelen csigákból . Néhány nagyobb faj ehet más békákat, apró emlősöket és halakat. Egyes békák ragadós nyelvükkel ragadják meg a gyors zsákmányt, míg mások mancsával a szájukba nyomják az ételt. A Xenohyla truncata levelibéka kivétel, mivel részben növényevő, étrendje nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaz. Magukat a felnőtt békákat is különböző ragadozók ragadozzák. A Northern Leopard Frog ( Rana pipiens ) például elfogyasztott gémek, héják, hal, nagy szalamandrák, kígyók, mosómedve, skunks, nyérc, bika békák és más állatok.

Trófikus piramis, amely az anuránokat mutatja elsődleges ragadozóként.

Az anuránok elsődleges ragadozók és fontos láncszemek az élelmiszerláncban . Mivel heterotermikusak, hatékonyan használják fel ételeiket azáltal, hogy kevés energiát költenek az anyagcsere folyamatokra, míg a többit biomasszává alakítják. Magukat másodlagos ragadozók megeszik, és ők a gerinctelenek legfőbb szárazföldi fogyasztói, többségük növényeken fogva. A növényevők populációjának csökkentésével szerepet játszanak a növények növekedésében, és hozzájárulnak az ökoszisztémák egyensúlyához.

Kevéssé ismert az anuránok élettartama a vadonban. A csontváz- módszer az állatok életkorának a csontvázból történő értékelésére szolgál. Ezt a módszert alkalmazták a sárga lábú hegyi béka ( Rana muscosa ) tanulmányozására, amelynek lábujjfalangjai szezonális növekedési vonalakat mutatnak, télen lassabban. A legidősebb békának tíz vonala volt, így 14 évesnek becsülték, ideértve az ebihal szakaszában eltöltött négy évet is. Néhány fogságban tartott állat 40 évet élt, ami rekordot jelentett a közönséges varangy ( Bufo bufo ) esetében. A bivaly varangy ( Bufo marinus ) 24 évet élhet fogságban, a bika ( Rana catesbeiana ) pedig 14 évet. A mérsékelt éghajlatú békák téli időszakban hibernálnak, és négy faj ismert, hogy képesek ellenállni a fagyásnak ez idő alatt, köztük a fa béka ( Rana sylvatica ).

Szülői gondoskodás

Hím szülésznő Alytes tojással ( Alytes obstetricans )

Bár az utódok gondozását a békákban kevéssé tanulmányozzák, közel 20% -uk valamilyen módon aggódhat utódainak jövőjével kapcsolatban. A békák szülői gondozásának fejlődését elsősorban az a víztest nagysága vezérli, amelyben szaporodnak. A kis víztüzekben tenyésző fajok általában összetettebb szülői magatartással rendelkeznek. A nagyobb víztestekben a peték és a lárvák erős ragadozása miatt számos faj rakja le petéit a szárazföldre. Ezután a két szülő egyikének biztosítani kell, hogy a tojások ne száradjanak meg, túlélésük biztosítása érdekében bizonyos nedvességtartalommal. Ezenkívül a szülőknek biztosítaniuk kell az imént kikelt ebihalok vízponthoz való szállítását.

A kis vízpontokban a ragadozók többnyire hiányoznak, és az ebihalak közötti verseny a túlélésük fő korlátja. Egyes békafajok elkerülik ezt a versenyt, ha kis fitotelmákat (vízzel vagy faüreggel töltött levélhónaljokat) használnak néhány ebihal lerakódásaként. Míg ezek a helyek lehetővé teszik, hogy az ebihal ne versenyezhessen, hiányoznak a tápanyagok is, hogy túlélhessék szüleik segítségét. Azok a fajok, amelyek ezt a stratégiát elfogadták, tápanyagokkal töltött, de megtermékenyített petesejteket hagynak ebihalukon. A nőstény Strawberry Frog ( Oophaga pumilio ) megállapítja petéit a esőerdő padlón. A hím megvédi őket a ragadozóktól, és vizet juttat nekik az üregén, hogy nedvesek legyenek. Amikor kikelnek, a nőstény a hátán veszi a ebihalakat, hogy csatlakozzon egy vízzel teli broméliához vagy más hasonló öntözőlyukhoz, és csak egy tojást rakjon minden helyre. Rendszeresen meglátogatja őket, és egy vagy két megtermékenyítetlen petét a fitotelmába rakva eteti őket, amíg az ebihal el nem éri a metamorfózis stádiumát. Az Oophaga granulifera hasonló módon gondoskodik ebihaljairól .

A békákon a szülői gondoskodás különféle egyéb formái láthatók. A kicsi hím Colostethus subpunctatus a nőstény által tojott tojásokat egy kő vagy egy darab fa alatt tartja. Amikor a tojások kikelnek, az ebihalakat a hátán viszi át egy ideiglenes tóba, ahol részben elsüllyed, hogy egy vagy néhány ebihalat ledobjon, mielőtt egy másik vízpontra indulna és megkezdené a műveletet. A hím Alyte szülésznő ( Alytes szülészek ) a hátsó lábaira kötve viszi magával a tojásokat. Nedvesen tartja őket, mivel rendszeresen vízbe merül, és megakadályozza, hogy túl nedvesek legyenek a hátsó negyed emelésével. Három-hat hét múlva egy víznyelő felé indul, és a tojások kikelnek. Az Engystomops pustulosus úszó fészket épít mohából, hogy megvédje petéit a ragadozástól. Ez a hab fehérjéből és lektinekből készül, és úgy tűnik, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Több békapár építhet ilyen típusú fészket egy már meglévő tutajból. A tojásokat középen rakják le, majd váltakozó hab- és tojórétegek következnek, mindegyik habbal borítva.

Néhány béka saját testében védi utódait. A hím és a nőstény Assa darlingtoni őrzi petéit, amelyeket a földre raknak. Miután kikelt, a hím megkeneti testét a környező géllel, és belemerül a kikelt tojások tömegébe. Az ebihalak ekkor az oldalán lévő bőrzsebek felé mozognak, ahol a metamorfózisig kialakulnak. A Rheobatrachus nemzetség nőstényei, akik Ausztráliában vannak jelen és valószínűleg ma kihaltak, lenyelik a megtermékenyített petesejteket, amelyek a gyomrukban fejlődnek ki. Ezután abbahagyják az evést és a gyomornedv kiválasztását. Az ebihalak a tojások sárgáját használják ételként. 6 vagy 7 hét elteltével készen állnak a metamorfózisra. Az anya visszafejti a kicsi békákat, amelyek kiszabadulnak a szájából. A nőstény Rhinoderma darwinii származó Chile állapít akár 40 tojást a földön, ahol tartják a hím. Amikor az ebihal kikészülni kész, a hím lenyeli őket, aki különösen nagy hangzsákjában tartja őket. Egy viszkózus, habos folyadékba merítik, amely a sárgájához képest további tápanyagokat tartalmaz. 7-10 hétig maradnak a metamorfózis előtt, majd kilépnek a hím szájából.

Védelem

Ranitomeya utánzó, mérgező béka.
Az Eperbéka számos alkaloidot termel, amelyek undorítóak a ragadozók számára.

Az anuránoknak sok potenciális ragadozójuk van (köztük más kétéltűek, például szalamandrák ). Első pillantásra az anuránok tehetetlennek tűnnek kis méretükkel, vékony bőrükkel és az agyar hiányával, mint például a tövis, a karom vagy a fogak. Sokan álcáznak, hogy bizonyos ragadozók ne lássák őket (A környezetével azonos színű, foltos vagy csíkos bőr lehetővé teszi az állat számára, hogy nehezen érzékelhető legyen, vannak olyan anuránok, amelyeknek színe van, de holt levél alakja is) . Egyes fajok nagy ugrásokat tehetnek, általában a víz felé, hogy elkerüljék a ragadozókat, míg mások más védekezési módszereket fejlesztettek ki.

Számos anurán bőre toxikus anyagokat, úgynevezett bufotoxinokat tartalmaz, amelyek ehetetlenné teszik a ragadozók számára. A legtöbb varangy és néhány béka nagy méregtermelő mirigyekkel, a parotoid mirigyekkel rendelkezik, amelyek a fejük oldalán találhatók a szem mögött, valamint a test többi mirigyével . A mirigyek váladékot és anyagokat is kiválasztanak, amelyek az állatokat csúszóssá teszik, ezért nehezen megfoghatók. Ha a méreg vagy a taszító molekulák káros hatásai azonnaliak, a ragadozó megállítja agresszióját, és az anuran elmenekülhet. Ha a hatás későbbi, a ragadozó megtanulja elkerülni ezt a fajt a jövőben. A mérgező békák mérgező hatásukat azáltal mutatják be, hogy élénk színekkel díszítik magukat, ez az adaptív stratégia aposematizmus néven ismert . Ez különösen érvényes a Dendrobatidae család békáira. Általában piros, narancssárga vagy sárga színű, gyakran fekete kontrasztú jelzéssel. Az Allobates zaparo nem mérgező, de két olyan mérgező faj megjelenését utánozza, amelyek megoszthatják tartományukat, hogy megvédjék a ragadozókat. Más fajoknak, például a tűzhasú csengőnek ( Bombina bombina ) a test alatt elrettentő színeik vannak. Ezután fitogtatják őket, amikor megtámadják őket, és olyan pózt vesznek fel, amely megmutatja a gyomrukat.

Védekező testtartást tanúsító varangy.

Néhány béka, például a Dendrobatidae, különösen mérgező. A dél-amerikai bennszülöttek kivonják ezekből a békákból a mérget, hogy fedezzék vadászatra szánt fegyvereiket, bár kevés faj elég mérgező ahhoz, hogy ilyen módon felhasználhatók legyenek. Legalább két trópusi Amerikából származó nem mérgező faj ( Pristimantis gaigei és Lithodytes lineatus ) utánozza a Dendrobatidae megjelenését, hogy megvédje önmagát. Néhány béka mérgét a hangyáktól és más ízeltlábúaktól kapja. Mások, mint a Pseudophryne Ausztrália ( Pseudophryne alátámasztották és Pseudophryne pengilleyi ) szintetizálni az alkaloidok magukat. Az anuránok által termelt anyagok lehetnek irritálóak, hallucinogének, neurotoxikusak, értágítóak vagy görcsrohamokat okozhatnak. Számos ragadozó alkalmazkodott és képes elviselni az ezen anyagokkal történő mérgezés mértékét, de más lények, köztük az anuránokat fogó hímek is súlyosan érintettek lehetnek.

Néhány anuran megvédi magát ragadozóinak megfélemlítésével. A közönséges varangy ( Bufo bufo ) sajátos testtartást tanúsít, amikor megtámadják, megduzzasztja testét, és lehajtott fejjel egyenesen áll az elülső lábain. A Bikabéka ( Rana catesbeiana ) csukott szemmel és a fenyegetéskor előre döntött fejjel kuporog a földön. Így a parotoid mirigyek a leghatékonyabb helyzetben vannak, a hátán lévő többi mirigy kezd mérgező váladékot ereszteni, és testének legkiszolgáltatottabb részei védettek. Néhány béka "sikít", hogy meglepje a ragadozót. A Gray Treefrog ( Hyla versicolor ) termel a zajos zaj néha emlékeztet a Nagy Kata Blarina brevicauda . Noha sok ragadozó elkerüli a varangyokat, a harisnyakötő kígyó ( Thamnophis sirtalis ) rendszeresen fogyasztja őket. Fiatal amerikai varangyok ( Bufo americanus ), amikor ez a kígyó megközelíti a halottakat: lefekszenek és mozdulatlanok maradnak, gyakran sikeres taktika, a kígyó elhalad a varangy mellett anélkül, hogy észrevenné.

Földrajzi eloszlás és élőhely

Az arany varangy ( Bufo periglenes ) - utoljára 1989-ben látták.

Az anuránok az Antarktisz kivételével minden kontinensen vannak, de nincsenek különféle szigeteken, különösen azokon, amelyek messze vannak a kontinenstől. Számos faj korlátozott földrajzi területekre korlátozódik az éghajlat változása vagy a vendégszeretet nélküli területek, például a tenger kiterjedése, a hegyvonulatok, a sivatagok, a tisztavágású erdők, az utak vagy más, az akadályokat jelentő emberi építmények miatt. Általánosságban elmondható, hogy a trópusi területeken az anuránok sokfélesége nagyobb, mint a mérsékelt éghajlatú területeken, például Európában. Néhány béka száraz élőhelyeken, például sivatagokban él, megfelelő alkalmazkodással. Így tagjai az ausztrál nemzetség Cyclorana magukat ásni földalatti galéria vízhatlan báb, ahol tudják nyári száraz időszakokban. Amint esik az eső, az állatok előjönnek és szaporodnak, amint ideiglenes medencét találnak. A tojások és az ebihalak fejlődése ilyenkor nagyon gyors más fajokhoz képest, így a szaporodás még az ideiglenes medence kiszáradása előtt véget érhet. Néhány béka alkalmazkodik a hideg környezetekhez. A fa béka ( Rana sylvatica ), amelynek élőhelye a sarkkörön átnyúlik, télen a földbe fúródik. Noha testének nagy része ilyenkor megfagy, a bennük lévő nagyon magas glükózkoncentrációnak köszönhetően megvédi létfontosságú szerveit a károsodásoktól .

Rendszertan

A kétéltű fajok mintegy 88% -át az anuránok rendjébe sorolják. Ez a sorrend mintegy 4810 fajt tartalmaz 33 családba, amelyek közül a Leptodactylidae (1100 faj), a Hylidae (800 faj) és a Ranidae (750 faj) a legfontosabb. Az anuránok közé tartozik minden modern béka és különféle kövületfaj. A felnőtt anuranok jellemzői: kilenc vagy kevesebb presakrális csigolya, előre döntött hosszú ilium, urostyle jelenléte, farok hiánya, a hátsó végtagnál rövidebb elülső végtagok, sugár és ulna. Összeolvadtak, akárcsak a sípcsont és a fibula, hosszúkás boka csontok, hiányában a prefrontális csont, jelenlétében nyelvcsont, fogatlan alsó állkapocs, egy nem támogatott nyelv, limfatikus terek a bőr alá, és egy izom, a szögmérő lentis, csatlakozik a lencse . Az anuránok lárvája, az ebihal egyedülálló megbélyegzéssel rendelkezik a légzés szempontjából, szája pedig kanos csőrrel és dentikulákkal van ellátva.

A békákat és varangyokat három alrendszerbe sorolják: Archaeobatrachia, amely magában foglalja a "primitív" békák négy családját; a Mesobatrachiáé, amely öt, kissé több "evolúciós" békacsaládot foglal magában; és messze a legelterjedtebb Neobatrachiaé, amely magában foglalja a "modern" anuránok 24 másik családját, beleértve a világon leggyakoribb fajokat. A Neobatrachia alrendszer maga két szupercsaládra oszlik, a Hyloidea és a Ranoidea családra . Ez a besorolás olyan morfológiai jellemzőkön alapul, mint a csigolyák száma, a vállöv szerkezete és a ebihal morfológiája. Bár ez a besorolás széles körben elfogadott, az anuránok különböző családjai közötti kapcsolatok továbbra is vitatottak.

Az anuránok egyes fajai általában hibridizálódnak . Például az európai zöld béka ( Pelophylax kl. Esculentus ) egy hibrid a kis zöld béka ( Pelophylax lessonae ) és a fekete fejű béka ( Pelophylax ridibundus ) között. A Tűzhasú Ringer ( Bombina bombina ) és a Sárgahasú Ringer Bombina variegata szintén nagyon közel vannak egymáshoz és hibridizálódhatnak. A hibridek kevésbé termékenyek, mint szüleik, és van egy hibridizációs zóna, ahol nagyon gyakoriak.

Családok listája

A világ kétéltű fajai szerint (2014. szeptember 17.) :

Evolúciós történelem

A kétéltűek három fő csoportja eredete és evolúciós kapcsolatai ellentmondásosak. A molekuláris törzsfejlődés elemzése alapján a riboszomális DNS 2005-ben végzett azt sugallja, hogy szalamandrák és lábatlan kétéltűek közelebb vannak egymáshoz vannak farkatlan, és hogy az eltérés a három csoport között kelt Paléozoïque vagy a korai mezozoikum, mielőtt a szétválasztása a Pangea szuperkontinens és röviddel azután, hogy eltérnek a szarkopteriáktól . Egy másik filogenetikai molekuláris elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a lissamphibiánusok körülbelül 330 millió évvel ezelőtt jelentek meg először, és hogy az a hipotézis, miszerint az anuránok Temnospondyliből származnak, a leghitelesebb elmélet. A neobatrachia tűnnek Afrikából és Indiából, szalamandrák Kelet-Ázsia és a lábatlan kétéltűek trópusi Pangea. Más kutatók, bár elfogadja a legfontosabb pontok ezt az elméletet, úgy vélik, hogy az eltérés a lissamphibians került sor a perm, kevesebb, mint 300 millió évvel ezelőtt, a dátum, amely jobban igazodik a megállapításokat. Őslénytani. A kihalt és fennmaradt taxonokról folytatott, 2011-ben elvégzett kiegészítő tanulmány morfológiájuk szempontjából és molekuláris elemzésük alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Lissamphibia monofiletikus csoport, és hogy a Lepospondyli-ba kell helyezni, nem pedig a Temnospondyli közé . A tanulmány feltételezi, hogy Lissamphibia csak a karbon végén, 290 és 305 millió évvel ezelőtt jelent meg. Az anuránok és a caudata elválasztása becslések szerint 292 millió évvel ezelőtt történt, jóval később, mint azt a legtöbb molekuláris tanulmány sugallja, és a ceciliumok 239 millió évvel ezelőtt eltértek volna egymástól.

Megkövesedett béka található a Cseh Köztársaságban, esetleg Palaeobatrachus gigas .

2008- ban Texasban felfedezték a Gerobatrachus hottonit, a béka- és szalamandrajellemzőket egyaránt felölelő temnospondylet . A Kr. E. 290 millió éves múltra tekint vissza, és hiányzó láncszemnek tekinthető, közel a békák és szalamandrák közös őséhez, ami összhangban áll azzal az általánosan elfogadott elképzeléssel, hogy a békák és szalamandrák szorosabban kapcsolódnak egymáshoz ( Batrachia nevű kládot alkotnak ), mint ők. a cecilia. Az első ismert Salientia (lásd alább), közelebb a fennmaradt békákhoz, mint a fennmaradt szalamandrákhoz, a Triadobatrachus massinoti, amely a korai triászban élt Madagaszkáron (körülbelül 250 millió évvel ezelőtt), és a Czatkobatrachus polonicus egyidejűleg Lengyelországban élő töredékei . A Triadobatrachus koponyája hasonlít egy békához, széles, nagy szemüregekkel, de a kövületeknek vannak olyan jellemzőik, amelyek egyértelműen eltérnek a jelenlegi békáktól, köztük egy hosszabb test, több csigolyával. A faroknak külön csigolyái vannak, amelyek eltérnek a mai békák összeolvadt farokcsontjától. A sípcsont és a szárcsont is külön vannak, így a Triadobatrachus valószínűleg nem volt jó ugró.

A Salientia (latinul (la) ( salio ), „ugrani”) egy csoport, amely az anuránok sorrendjében a modern békákat és a hozzájuk szorosan kapcsolódó kövületeket (például Triadobatrachus és Czatkobatrachus ) foglalja magában. Ezeknek a Salientia rendű " protobékáknak " a fő jellemzői a 14 presakrális csigolya (a modern békáknak 8 vagy 9 van), a medence szintjén előrefelé néző hosszú ilium, parietális csont és egy fogatlan alsó állkapocs. Az első fosszilis béka, amely az anuránok sorába kerül, a korai Jurassicban élt Prosalirus bitis . Ezt fedezte fel 1995-ben a Kayenta Formation in Arizona, és dátumok a kora jura (a 199,6 és 175 millió évvel ie), így Prosalirus egy újabb csoport, mint Triadobatrachus . Mint ezeknek az utódoknak, a Prosalirusnak sincsenek nagymértékben megnagyobbodott lábai, de a modern békákra jellemző kismedencei szerkezettel rendelkezik. Ellentétben Triadobatrachus, Prosalirus már elvesztette majdnem az egész farkát, és jól alkalmazkodott jumping.

A legkorábbi ismert béka a Vieraella herbstii, amely a korai jura időszakban élt. Ez az állat csak egyetlen állat hátának és hasának megkövesedett benyomásaiból ismert, amelynek mérete körülbelül 33 mm volt . A közép-jura Notobatrachus degiustoi fiatalabb, 155 és 170 millió évvel ezelőtti. Az ezen a fajon látható fő fejlődés a test megrövidülése és a farok elvesztése. Úgy gondolják, hogy a modern anuránok evolúciója a jura végén fejeződött be. Azóta a kromoszómák számának változása körülbelül 20-szor gyorsabb az emlősöknél, mint a békáknál, ami azt jelzi, hogy az emlősöknél a speciáció jelensége gyorsabb volt.

Békafosszíliákat találtak az Antarktisz kivételével minden kontinensen, de a biogeográfiai bizonyítékok arra utalnak, hogy ők is éltek az Antarktiszon egy korábbi korszakban, amikor ott melegebb volt az éghajlat.

Törzsfejlődés

Hely lissamphibians között

A modern kétéltűek rendjének filogenitása Marjanovic és Laurin (2007) szerint:

Lissamphibia Város lokátor 4.svg
Arrowleft svg.svg Gymnophiona

Apoda (cecilias)


ParatoidiaVáros lokátor 4.svg

Allocaudata


Batrachia Város lokátor 4.svg
Arrowleft svg.svg Caudata

Urodela (szalamandra ...)


Arrowleft svg.svg Salientia

Anura (békák és varangyok)

Belső filogenitás

Az Anura rend alapcsaládjainak filogenitása Pyron és Wiens (2011), valamint Frost és mtsai után. (2006) és Heinicke és mtsai. (2009) a kládnevekhez:

Anura


AscaphidaeLeiopelmatidaeBombianura
Costata

AlytidaeBombinatoridaePipanura
Xenoanura

PipidaeRhinophrynidaeAcosmanura
Anomocoela

Scaphiopodidae
Pelodytidae


Pelobatoidea

MegophryidaePelobatidae


NeobatrachiaAnurans és az ember

Védelmi állapot és védelem

Útjelzési Dél-Afrikában

2006-ban az életciklusuk során 4035 vízfüggő kétéltű faj közül 1356-ot (33,6%) veszélyeztetettnek tekintettek. Még az is lehet, hogy ezt az értéket alábecsülik, mert 1427 esetében nincs elegendő elem ahhoz, hogy megállapítsa a védintézkedés státusát. Az anuránok populációja az 1950-es évek óta meredeken csökkent. A fajok több mint egyharmadát kihalással fenyegetettnek tartják, és úgy tűnik, hogy az 1980-as évek óta több mint 120 faj kihalt. Ezek közül a kihalt fajok közül kiemelkedik az ausztráliai Rheobatrachus és az arany Varangy Costa Rica. Ez utóbbi eltűnése különös jelentőséggel bír a tudósok számára, mivel a Monteverde felhőerdő-rezervátumban élt, és 1987-ben népességösszeomlást szenvedett, mint 20 másik anuránfaj, amely ebben a régióban található. Ez a népesség összeomlása, a normálist meghaladva, nem köthető közvetlenül az emberi tevékenységekhez, például az erdőirtáshoz. Másutt az élőhelyek elvesztése okozza az anurán populációk csökkenését, a szennyezéssel, az éghajlatváltozással, a megnövekedett UV- sugárzással és a ragadozó vagy versengő fajok betelepülésével a helyi fajokkal. Egy 2006-ban végzett kanadai tanulmány becslése szerint a megnövekedett közúti forgalom a hanyatlás fontosabb oka, mint az élőhelyek elvesztése. A kialakulóban lévő fertőző betegségek, például a chytridiomycosis és a ranavirus, szintén pusztítanak egyes populációkat.

Számos szakember úgy véli, hogy a kétéltűek, köztük az anuránok, nagyon jó mutatói az ökoszisztéma jó egészségi állapotának, mivel az élelmiszerláncban köztes helyzetben vannak, áteresztő bőrük, valamint vízi és szárazföldi életük is miatt. Úgy tűnik továbbá, hogy a vízi ikrákkal és lárvákkal rendelkező fajok hajlamosabbak a hanyatlásra, mint azok, amelyek közvetlenül fejlődnek lárva stádium nélkül.

A békák mutációi az 1990-es évek óta fokozódtak, ezek a deformációk magukban foglalják a hiányzó vagy extra lábakat. Különböző okokat azonosítanak vagy lehetségesnek tartanak, például megnövekedett ultraibolya sugárzás, amely befolyásolhatja a tavak felszínén a tojást, a víz peszticidekkel és műtrágyákkal való szennyeződése, valamint paraziták, például a Ribeiroia ondatrae trematode jelenléte . Valószínűleg ezek mind összetett módon járulnak hozzá az állatok stresszéhez, hajlamosabbá téve őket betegségekre és kiszolgáltatottabbak a parazita támadásokra. A fejlődési rendellenességek korlátozzák az állatok mobilitását, ezért nehézségekbe ütközik a felnőttkor elérése. A madarak által befogott békák számának növelése végső soron növelheti annak valószínűségét, hogy más békák parazitálódjanak, mivel az ezeket az állatokat parazitáló trematodák ciklusa összetett, és köztes gazdaszervezetként magában foglalja a Planorbidae család és azok madarai csigáit .

Néhány ritka esetben a fogságban tartott tenyésztési programokat sikeresen végrehajtották. 2007-ben egy probiotikus baktérium alkalmazásával találták meg a chytridiomycosis megállítását. A felfedezést követően egy jelenlegi projektet, a Panama kétéltű mentési és védelmi projektet fejlesztettek ki, hogy megmentsék a betegség által veszélyeztetett fajokat Kelet-Panamában, és előmozdítsák a probiotikus terápia kutatását. Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége 2008-at "a béka évének" nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet az ezeket az állatokat fenyegető természetvédelmi kérdésekre.

A bivaly varangy ( Bufo marinus ) Dél- és Közép-Amerikában őshonos faj, amely könnyen alkalmazkodhat más környezetekhez. Az 1930-as években Puerto Ricóban és számos más karibi szigeten vezették be a kártevők szabályozására a művelt területeken. 1935-ben, 3000 Buffalo Toads került a cukornád ültetvények a Queensland, Ausztrália, hogy ellenőrizzék kártevő rovarok, például Dermole-pida albohirtum, a lárvák a Nagy károkat okozott a vesszők. Az első eredmények pozitívak, de ezután világossá válik, hogy a varangy fejlődik és megzavarja a helyi ökoszisztéma egyensúlyát. Szabadon szaporodnak, szaporodnak és versenyeznek a helyi békákkal, méheket és más ártalmatlan gerincteleneket fogyasztanak. Kevés ragadozójuk van ebben az új élőhelyben, és megmérgezik azokat a háziállatokat, húsevő madarakat és emlősöket, akik igyekeznek fogyasztani őket. Ezen országok közül többben invazív kártevőfajnak számít, és a tudósok keresik a módját annak populációjának ellenőrzésére.

Anuránok az étrendben

Friss békahús egy piacon Haikou-ban, Hainan tartományban, Kínában .
Főtt békák, Jianyang, Fujian, Kína.

A békalábakat az emberek a világ különböző részein fogyasztják. Kis vad populációkból származtak, de a túlzott kihasználás ennek az erőforrásnak a kimerüléséhez vezetett. Ezért alakult ki a békák tenyésztése és a világpiac az ügyben. A fő importáló országok Franciaország, Belgium, Luxemburg és az Egyesült Államok, míg az exportáló országok Indonézia és Kína . Évente 1200 és 2400 tonna, elsősorban Kínában előállított Bullfrogot ( Rana catesbeiana ) értékesítenek a világpiacon.

A békák fogyasztása azonban kockázatot jelenthet. Lehet, hogy felhalmozódhat a környezeti mérgek vagy radionuklidok (követve a csernobili katasztrófa, például). Egyes fajok bőrének méreganyagok termelődnek. A leopárd, béka származó Lake Saint-Pierre ( Kanada ) azt találták, hogy tartalmaznak PCB és Mirex (de mennyiségben eddig nem minősült veszélyes a fogyasztók számára). A békák különböző kórokozókat képesek továbbadni . Más állatokkal együtt a szalmonella egyik rezervoárjának tekintik (a bőrön és a belekben), ideértve az emberekben előforduló ritka endémiás törzseket is, amelyek azonban problémát jelenthetnek. Ez a törzs megtalálható a szarvasmarha-házakban és a szarvasmarha- és baromfitelepek szennyvizeiben, valamint a szennyvíztisztító telepektől lefelé. Ezek a szennyvizek megfertőzhetik a vizes élőhelyeket, és kétéltűek tározókká tehetik az ilyen törzseket.

A békák olyan baktériumokat is hordoznak, mint az vörös lábszárbetegségért felelős Aeromonas hydrophila, amelynek tünetei a bőr fekélyei, a has duzzanata, a hátsó lábak és az alsó has vörössége. Ez a baktérium felelős az emberek gyomor-bélgyulladásáért és bőrsebes fertőzéseiért.

Használja a tudomány

A békákat néha szokták boncolni anatómiai órákon a középiskolákban és az egyetemeken, gyakran azután, hogy színes anyagokat injektáltak hozzájuk, hogy jobban láthassák bizonyos szerveket. Ez a gyakorlat az egyre növekvő jóléti aggodalmak miatt csökken, és „virtuális békák” állnak rendelkezésre a boncolásokhoz.

A békákat a tudományos történelem során gyakran alkalmazták állatkísérletekhez. A XVIII . Századi biológus, Luigi Galvani békákra vonatkozó tanulmányai révén felfedezte az összefüggést az elektromosság és az idegrendszer között . 1852-ben HF Stannius egy béka szívét használta a Stannius ligálásnak nevezett eljárásban annak bizonyítására, hogy a kamra és az átrium egymástól függetlenül és különböző sebességgel ver . A Xenopus simát ( Xenopus laevis ) a XX . Század első felében a laboratóriumokban széles körben alkalmazták terhességi tesztek elvégzésére. Egy nőstény békába injektált terhes nő vizeletmintája valóban ívásra készteti, amint azt az angol zoológus Lancelot Hogben megfigyelte . Ennek oka egy hormon, a koriongonadotropin hormon, amely terhesség alatt nagy mennyiségben van jelen a nő vizeletében. 1952-ben Robert Briggs és Thomas J. King egy békát klónozott a szomatikus sejtekből . Később ugyanezt a technikát alkalmazták a Dolly- juhok létrehozásához, és kísérletük volt az első sikeres magtranszplantáció egy felsőbbrendű állat számára.

A békákat a klónozással és az embriológia más ágaival kapcsolatos kutatásokra használják . Noha más módszerek már elérhetők a terhességi tesztek elvégzésére, a biológusok továbbra is a Xenopust mint modellszervezetet használják a fejlődésbiológiában, mivel embriói nagyok és könnyen kezelhetők, könnyen beszerezhetők, a laboratóriumban pedig könnyen nevelhetők. A Xenopus laevist mindazonáltal egyre inkább egy rokon béka, a Xenopus tropicalis váltja fel, amely kisebb, és amelynek az az előnye, hogy nemi érettségét öt hónap alatt éri el, nem pedig egy vagy két év alatt az X. laevis esetében, ami megkönnyíti a generációk közötti változások tanulmányozását. Az X. tropicalis genomja szekvenálódik.

Mivel az anuránok által termelt toxinok rendkívül sokfélék, nagy érdeklődésre tartanak számot a biokémikusok számára, akik "természetes gyógyszertárként" tekintenek rájuk. Az epibatidin- alkaloid, a morfinnál 200-szor erősebb fájdalomcsillapító például a Dendrobatidae fajokban található. A békák bőrén izolált egyéb anyagok rezisztenciát biztosíthatnak a HIV- fertőzésekkel szemben . A dendrobatidae kutatások tárgya terápiás potenciáljuk felmérésére.

Mérgező váladék használata

Rettenetes phyllobate ( Phyllobates terribilis )

Sokáig gondolták, hogy a Kolumbus előtti mezoamerikaiak a bivaly varangy mérgező váladékát hallucinogénként használták, de inkább a Bufo alvarius által termelt anyagokat használták . Ezek közé tartozik a bufotenin (5-MeO-DMT), a tudatmódosító drog ma is használatos, mint a narkotikum . Általában a bőr váladékát szárították és füstölték. Varangy nyalása közben tiltott kábítószer-használatról számolt be a média, de ez városi legenda lehet .

A szörnyű phyllobate ( Phyllobates terribilis ) bőréből származó váladékokat az őslakosok hagyományosan a nyilak mérgezésére használták, amelyeket vadászatra használtak. A lövedék végét egy béka hátuljára dörzsölték, majd a nyíl egy fúvócsövön keresztül elindult . A két mérgező alkaloid, a batrachotoxin és a homobatrachotoxin kombinációja rendkívül erős, és egy béka elegendő mérget képes szállítani 22 000 egér elpusztításához. Két másik faj, Arany-sávos Phyllobates ( Phyllobates aurotaenia ) és Kétszínű Phyllobates ( Phyllobates bicolor ), használtunk azonos módon. Kevésbé mérgezőek és kevésbé bőségesek, mint a szörnyű Phyllobate. Ezeket a békákat rúdra csúsztattuk, és egy effekt fölött hevítettük, hogy minél több mérget nyerjünk ki a nyilak takarására.

Anuránok a populáris kultúrában

Moche Béka, Kr. E. 200 . AD, Larco Múzeum, Lima, Peru.

A békák és varangyok fontos helyet foglalnak el a folklórban, a mesékben és a népi kultúrában. Őket általában csúnyának és kínosnak ábrázolják, de rejtett tehetségekkel. Számos példa van, köztük Béka király vagy Vas Henrik, Michigan J. Béka vagy Kermit a Béka karaktere . A rajzfilm egyik Froggy Este a Warner Brothers színre Michigan J. Frog, amely csak táncolni és énekelni a bontási dolgozó, aki megnyitja az idő kapszulát, de nem csinál semmit a nyilvánosság előtt. A Békakirály a Grimm testvérek meséje egy békáról, aki szép herceggé alakul át, miután megmentette a hercegnő aranylabdáját és követte a palotájába. Kermit the Frog lelkiismeretes és fegyelmezett karakter a The Muppet Show-ban és a Sesame Street 1-ben ( Sesame Street ), amelyben nyíltan barátságos és nagyon tehetséges.

A varangyoknak baljósabb hírnevük van. Az európai folklórban boszorkányokkal társulnak, és mágikus erővel hitték őket. A bőrükből származó mérgező váladékot gonosz főzetekben használták, de felhasználták mágikus gyógymódok létrehozására emberi és állati betegségek ellen is. Összekapcsolódtak az ördöggel; A Paradise Lost által John Milton, a Sátán is képviselteti formájában egy varangy, hogy mérget fülébe Éva. A Bibliában Egyiptom tíz csapása közül a második e kétéltűek ezreinek földi betörése. Az eseményt utánanéző tudósok szerint a jelenség szárazsággal vagy a Nílus vizeinek megmérgezésével magyarázható. Stresszes helyzetekben ezek az állatok képesek felgyorsítani fejlődésüket, hogy gyorsabban elmeneküljenek a környezetükből, ezáltal robbanásszerű számuk.

A moche, Peru ókori emberei, állatokat imádtak, és a békák gyakran képviseltették magukat művészetükben. A Panama, egy helyi legenda szerint a jó szerencse jönne valaki, aki talált egy arany béka . Egyesek úgy vélték, hogy ha e békák egyike elpusztul, Huaca néven arany talizmánzá alakul át . Ma annak ellenére, hogy a faj a vadonban kihal, Panama arany békái továbbra is fontos kulturális szimbólumok, és a kunai emberek által készített dekoratív szövetmolákon vannak ábrázolva .

Eredeti kiadvány

 • Fischer von Waldheim, 1813: Zoognosia tabulis synopticis illustrata: in usum praelectionum Academiae imperialis medico-chirugicae mosquensis edita, vol. 1 ( teljes szöveg ).

Függelékek

Bibliográfia

 • (en) Ellin Beltz, Békák: Figyelemreméltó világukban, Firefly Books,( ISBN 1-55297-869-9 )
 • (en) HG Cogger, RG Zweifel és D. Kirschner, Hüllők és kétéltűek enciklopédiája, 2. kiadás, Fog City Press,( ISBN 1-877019-69-0 )
 • (en) R. Estes és OA Reig. , A békák korai fosszilis nyilvántartása: a bizonyítékok áttekintése. », Az anuránok evolúciós biológiája: Kortárs kutatás a főbb problémákról, Columbia, University of Missouri Press,, P. 11–63.
 • (en) Carmela Gissi, Diego San Mauro, Graziano Pesole és Rafael Zardoya, mitokondriális fejlődéstörténetét Anura (kétéltűek): Egy esettanulmány egybevágó filogenetikai rekonstrukció segítségével aminosav és nukleotid karakter, Gene, vol. 366, n o 2, P. 228–237 ( PMID 16307849, DOI 10.1016 / j.gene.2005.07.034 )
 • (en) J. A Holman, Észak-Amerika kövületes békái és varangyai, Indiana University Press,( ISBN 0-253-34280-5 )
 • (en) Diego San Mauro, Miguel Vences, Marina Alcobendas, Rafael Zardoya és Axel Meyer : Az élő kétéltűek kezdeti diverzifikálása megelőzte a Pangea felbomlását, American Naturalist, vol. 165, n o 5,, P. 590–599 ( PMID 15795855, DOI 10.1086 / 429523, online olvasás )
 • Françoise Serre-Collet, A hüllők és a kétéltűek nyomában: Kígyók, békák, gyíkok ..., tudják, hogyan lehet őket felismerni, Dunod, coll. "Természetkedvelő",, 192 o. ( ISBN 9782100593859 )
 • en) Robert C. Stebbins és Nathan W. Cohen, A kétéltűek természettörténete, Princeton University Press,( ISBN 0-691-03281-5 )
 • (en) MJ Tyler, ausztráliai békák természettörténete, Reed Books,( ISBN 0-7301-0468-0 )

Külső linkek

Megjegyzések és hivatkozások

 1. Daniel Richard Andrew Beaumont és Pierre Cassier, Animal Biológia - Az gerinchúrosakról - 9 -én kiadás: összehasonlító anatómiája gerincesek: összehasonlító anatómiája gerincesek, Dunod, coll. " Élettudományok ",, 688 oldal o. ( ISBN 978-2-10-054131-7 ).
 2. " Anoure ", Nemzeti Szöveges és Lexikai Erőforrások Központja (hozzáférés : 2014. október 28. ) .
 3. a és b (in) David C. Cannatella, " Salientia " az Életfa webprojekten, (megtekintés : 2012. augusztus 7. )
 4. (en) D. Badger és J. Netherton, békák, AirLife Publishing,( ISBN 978-1-85310-740-5 ), p. 19..
 5. a és b (in) Sergius L. Kuzmin, " Bombina bombina ", AmphibiaWeb, Berkeley, Kaliforniai Egyetem,(megtekintés : 2012. június 15. ) .
 6. (in) K Lips, F. Solís, R. Ibáñez, C. Jaramillo és Q. Fuenmayor, " Atelopus zeteki " az IUCN veszélyeztetett fajok vörös listáján. 2012.1 verzió, (megtekintés : 2012. augusztus 2. ) .
 7. a b c d e f és g Marie Élodie Clément, Kétéltűek fertőző és parazita betegségei, Maison Alfort állatorvosi iskola, Állatorvosi szakdolgozat,( online olvasható ), p. 4-13
 8. a és b " Anoures ", Encyclopédie Larousse, Larousse, 1971-1976, p. 805 ( online olvasás )
 9. a és b (en) F. Flam : A legkorábbi igaz béka megtalálása segít a paleontológusoknak megérteni, hogy a béka hogyan fejlesztette ugró képességét, Knight Ridder / Tribune News Service a HighBeam Research- en keresztül, (megtekintés : 2012. június 10. )
 10. a b és c (en) Maurice Burton, a brit vadállatok megfigyelőinek könyve, Frederick Warne & Co,( ISBN 978-0-7232-1503-5 ), p. 204-209
 11. (in) RA Relyea, " Az inszekticidek és herbicidek hatása a vízi közösségek biodiverzitására és termelékenységére ", Ökológiai alkalmazások, vol. 15, n o 2, P. 618-627 ( DOI 10.1890 / 03-5342 )
 12. (in) RA Relyea, " A Roundup halálos hatása vízi és szárazföldi kétéltűek ", Ecological Applications, vol. 15, n o 4,, P. 1118–1124 ( DOI 10.1890 / 04-1291 )
 13. (a) TB Hayes, A. Collins, Mr. Lee, Mr. Mendoza, N. Noriega, AA Stuart és A. Vonk, " Hermafrodita, demasculinized békák után-expozíció a herbicid atrazin alacsony dózisban ökológiailag releváns ", Proceedings az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája, vol. 99, n o 8,, P. 5476–5480 ( PMID 11960004, PMCID 122794, DOI 10.1073 / pnas.082121499 )
 14. (in) PTJ Johnson, JM Chase, KL Dosch, RB Hartson, JA Gross, DJ Larson, Dr. Sutherland és SR Carpenter, " Vízi eutrofizáció Elősegíti patogén fertőzés kétéltűek ", Proceedings of the National Academy of Sciences, az Egyesült Államok Amerika, vol. 104, n o 40,, P. 15781–15786 ( PMID 17893332, PMCID 2000446, DOI 10.1073 / pnas.0707763104 )
 15. (in) " Apró béka, akit a világ legkisebb gerincesének állítanak ", The Guardian, ( online olvasás, konzultáció 2012. szeptember 28-án )
 16. AFP, " A világ legkisebb gerinces ... béka ", Le Point, (megtekintve 2015. június 30-án )
 17. (in) RP Levine JA Monroy és EL Brainerd, " A szem visszahúzódásának hozzájárulása az északi leopárd béka nyelési teljesítményéhez, Rana pipiens ", Journal of Experimental Biology, vol. 207, n o Pt 8,, P. 1361–1368 ( PMID 15010487, DOI 10.1242 / jeb.00885 )
 18. a b és c (en) Frederick Harvey Pough, Robin M. Andrews, John E. Cadle, Martha L. Crump, Alan H. Savitsky és Kentwood D. Wells, Herpetológia: harmadik kiadás, Benjamin Cummings,( ISBN 0-13-100849-8 )
 19. a és b " kétéltűek ", University of Jussieu (megközelíthető 1 -jén július 2015 )
 20. a és b (in) Kevin Minott, " Hogyan ugranak a békák ", National Geographic,(megtekintés : 2012. június 10. )
 21. a b c d e et f (en) P. Tesler, " A csodálatos alkalmazkodó béka ", Exploratorium: A tudomány, a művészet és az emberi érzékelés múzeuma,(megtekintés : 2012. június 4. )
 22. (in) L. Vincent, " Litoria caerulea ", James Cook University,(megtekintés : 2012. augusztus 3. )
 23. (in) SB Emerson és D. Diehl, " Lábujjpárna morfológiája és a békákba való beragadás mechanizmusai ", Biológiai Közlöny a Linnean Society-től, vol. 13, n o 3,, P. 199–216 ( DOI 10.1111 / j.1095-8312.1980.tb00082.x )
 24. (in) MB Harvey, AJ Pemberton és EN Smith, " Új és rosszul ismert ejtőernyős békák (Rhacophoridae: Rhacophorus ) Szumátrától és Jávától ", Herpetológiai monográfiák, vol. 16,, P. 46–92 ( DOI 10.1655 / 0733-1347 (2002) 016 [0046: NAPKPF] 2.0.CO; 2 )
 25. (in) " Couch's spadefoot ( Scaphiopus couchi ) ", Arizona-Sonora sivatagi múzeum (hozzáférés: 2012. augusztus 3. )
 26. (in) Mr. Walker, " Lábatlan békák rejtély megoldódott ", BBC News, ( online olvasás )
 27. Daniel Richard Andrew Beaumont és Pierre Cassier, Animal Biológia - Az gerinchúrosakról - 9 -én kiadás: összehasonlító anatómiája gerincesek: összehasonlító anatómiája gerincesek, Dunod, coll. " Élettudományok ",, 688 p. ( ISBN 978-2-10-054131-7 ), p. 527
 28. Stebbins és Cohen, p. 10-14
 29. (en) SW Frost, " Megjegyzések a békák etetéséhez és rágásához ", The American Naturalist, vol. 66, n o 707,, P. 530–540 ( DOI 10.1086 / 280458, 2456779 )
 30. a és b (in) D. Badger és J. Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 978-1-85310-740-5 ), p. 27.
 31. Sm (in) HR Smyth, kétéltűek és útjuk, Macmillan,( ISBN 978-0-02-612190-3 )
 32. (in) MC Dickerson, The Frog Book: észak-amerikai BÉKÁK, Dover Publications,( ISBN 978-0-486-21973-8 )
 33. (en) DC Blackburn, " szőrös béka ", AmphibiaWeb,(megtekintve 2012. augusztus 18-án )
 34. (in) WH Wente és JB Phillips, " Javított zöld és barna színű morfiumok és a Hyla regilla csendes-óceáni levelibéka úzerű színváltoztató morfuma ", The American Naturalist, vol. 162, n o 4,, P. 461–473 ( PMID 14582008, DOI 10.1086 / 378253, 10.1086 / 378253 )
 35. (in) John Kimball, " gerinces Tüdő: Tüdő Béka ", Kimball Biology oldalak, (megtekintve 2012. július 9. )
 36. (in) Adam BOISVERT, " BARBOURULA KALIMANTANENSIS ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(megtekintve 2012. július 9. )
 37. " Béka felfedezése tüdő nélkül " ( ArchívumWikiwixArchive.isMit kell tenni? ), Tudomány és a jövő,(megtekintés : 2013. november 13. )
 38. a és b (in) John Kimball, " Állati keringési rendszerek: Három kamra: A béka és a gyík ", Kimball biológiai oldalai, (megtekintve 2012. július 9. )
 39. Peter H. Raven, Kenneth A. Mason, Jonathan B. Losos és Susan S. Singer, általános biológia, De Boeck Superior,, 1406 p. ( ISBN 9782804163051 ), p. 1024
 40. (in) Deborah Lee, " telmatobius culeus ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(megtekintve 2012. július 9. )
 41. (in) " Béka emésztőrendszer ", TutorVista.com,(megtekintés : 2012. augusztus 4. )
 42. a és b (in) RL Dorit, WF Walker és RD Barnes, Állattan, Saunders College Publishing,( ISBN 0-03-030504-7 ), p. 849
 43. a b c d e és f (en) " Béka belső rendszerei ", TutorVista.com,(megtekintés : 2012. június 4. )
 44. (a) Dorota, " Life egy béka ciklus ", Frogland, (megtekintés : 2012. augusztus 4. )
 45. (in) David M. Sever és Nancy L. Staub, " Hormonok, szexuális kiegészítő struktúrák és másodlagos szexuális jellemzők a kétéltűekben ", Hormonok és a gerincesek reprodukciója - 2. kötet: Kétéltűek (hozzáférés : 2012. augusztus 4. ), p. 83–98
 46. (in) Michel Laurin és Jacques A. Gauthier, " Amniota ", Életfa Web Project(megtekintés : 2012. augusztus 4. )
 47. a és b (in) Ian P. Howard és Brian J. Rogers, Binocular Vision and Stereopsis, Oxford University Press,( ISBN 0195084764, online olvasás ), p. 651
 48. a b és c (en) David Badger és John Netherton, Frogs, Airlife Publishing Ltd,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 31–35
 49. (in) WRA Muntz, Vision in békák, San Francisco, WH Freeman al. "Scientific American Offprints",, 10 p. ( OCLC 15304238 )
 50. a és b (in) David Badger és John Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 38
 51. egy és b Stebbins és Cohen, p. 67-69
 52. (in) Cecilia E. Armstrong és William M. Roberts, " Béka saccularis hejtek elektromos tulajdonságai: torzulás enzimatikus disszociációval ", Journal of Neuroscience, vol. 18, n o 8,, P. 2962–2973 ( PMID 9526013, online olvasás )
 53. (in) " Bullfrog ", Ohio Természeti Erőforrások Tanszéke (hozzáférés: 2012. június 19. )
 54. (in) Gary Nafis " Ascaphus truei : Parti ascaphus ", Kalifornia Herps,(megtekintés : 2012. június 19. )
 55. (in) Debjani Roy, " kommunikációs jelzéseket és a szexuális szelekció kétéltűek ", Current Science, Vol. 72,, P. 923–927 ( online olvasás [PDF] )
 56. (in) HC Gerhardt, " A vokalizáció evolúciója a békákban és varangyokban ", Az ökológia és a szisztematika éves áttekintése, Vol. 25,, P. 293–324 ( DOI 10.1146 / annurev.es.25.110194.001453 )
 57. a b c és d (en) David Badger és John Netherton, Frogs, Airlife Publishing Ltd,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 39–44
 58. (en) Bill Jr. Hilton, Jug-o-Rum: Hív a Amorous Bullfrog, vol. 1, Hilton Pond Center for Piemont Természettudományi Koll. "A piemonti természettudós",
 59. (in) Pat Nash, " The Life of RRRRRRRRiveting fa békák " a beachwatchers.wsu.edu, (megtekintés : 2012. augusztus 4. )
 60. (in) Aristophanes, " The Frogs " a records.viu.ca webhelyen (megtekintve: 2012. június 19. )
 61. (in) Rick Emmer, " Hogyan békák túlélni télen? Miért nem fagynak meg halálra? ", Scientific American, ( online olvasás, konzultáció 2012. június 15-én )
 62. (in) Sara M. Kayes, Rebecca L. Cramp és Craig E. Franklin, " Metabolikus depresszió az Aestivation során a Cyclorana alboguttata-ban ", Összehasonlító biokémia és fiziológia - A. rész: Molecular & Integrative Physiology, vol. 154, n o 4,, P. 557–563 ( DOI 10.1016 / j.cbpa.2009.09.001 )
 63. (in) NJ Hudson, SA Lehnert, AB Ingham, B. Symonds, CE Franklin és GS Harper, " Lessons from year estivating frog: sparing muscle protein DESPITE éhezés és használhatatlanság ", American Journal of Physiology, Vol. 290, n o 3,, R836 - R843 ( PMID 16239372, DOI 10.1152 / ajpregu.00380.2005 )
 64. (in) " Top 10 best jumper animals ", Scienceray (hozzáférés: 2012. június 11. )
 65. (in) RS James és RS Wilson, " Robbanásveszélyes ugrás: az ausztrál békák ( Litoria nasuta ) rakéta extrém morfológiai és fiziológiai specializációi ", Physiological and Biochemical Zoology, vol. 81 n o 2,, P. 176–185 ( PMID 18190283, DOI 10.1086 / 525290 )
 66. (in) S. Nauwelaerts, J. Schollier és P. Aerts, " Funkcionális elemzés arról, hogyan ugranak ki a békák a vízből ", Biológiai Közlöny a Linnean Society-től, vol. 83, n o 3,, P. 413–420 ( DOI 10.1111 / j.1095-8312.2004.00403.x )
 67. a és b (in) David Badger és John Netherton, Frogs, Airlife Publishing,( ISBN 1-85310-740-9 ), p. 51
 68. Ast (in) HC Astley és TJ Roberts, " Bizonyítékok egy gerinces katapultra: rugalmas energiatárolás a plantaris ínben ugró béka során ", Biology Letters, vol. 8, n o 3,, P. 386–389 ( PMID 22090204, PMCID 3367733, DOI 10.1098 / rsbl.2011.0982 )
 69. (in) J. Scott, " A sáskaugrás: integrált laboratóriumi vizsgálat ", Advances in Physiology Education, vol. 29, n o 1,, P. 21–26 ( PMID 15718379, DOI 10.1152 / advan.00037.2004 )
 70. a b és c (in) " Anura ", Encyclopædia Britannica Online (hozzáférés: 2012. június 12. )
 71. (in) HS Fitch, " A galléros gyík ( közönséges galléros gyík ) ökológiai vizsgálata ", Kansasi Egyetem Közlemények, Természettudományi Múzeum, vol. 8,, P. 213–274
 72. (in) Mr. Walton és BD Anderson, " Az ára aerobik ugrásszerű mozgás a Fowler varangy ( Bufo fowleri woodhousei ) ", Journal of Experimental Biology, vol. 136,, P. 273–288 ( PMID 3404074, online olvasás )
 73. (in) AN Ahn, E. Furrow és AA Biewener, " Séta és futás a vöröslábú békában, Kassina maculata ", Journal of Experimental Biology, vol. 207, n o Pt 3,, P. 399–410 ( PMID 14691087, DOI 10.1242 / jeb.00761 )
 74. (in) Mr. Pickersgillnek, A. Schiøtz, K. Howell és L. Minter, " kassina maculata ", IUCN vörös listája veszélyeztetett fajok, (megtekintés : 2012. június 11. )
 75. a és b (in) " Pipidae ", AmphibiaWeb, Kaliforniai Egyetem, Berkeley (hozzáférés: 2012. június 14. )
 76. ^ A és b (en) WE Duellman és GR Zug, " Anura: From tadpole to adult ", Encyclopædia Britannica (hozzáférés : 2012. július 13. )
 77. (in) C. Radhakrishnan és KC Gopi, " A Nasikabatrachus sahyadrensis Biju & Bossuyt (kétéltűek: Anura: Nasikabatrachidae) elterjedési tartományának kiterjesztése a nyugati Ghatok mentén, némi betekintéssel az icts bionomikába ", Current Science, Vol. 92, n o 2, P. 213–216 ( ISSN 0011-3891, online olvasás )
 78. a és b (in) Eugenia Farrar és Jane Hey, " Spea bombifrons ", AmphibiaWeb, Kaliforniai Egyetem, Berkeley (hozzáférés: 2012. június 16. )
 79. (in) " American spadefoot toad ", AmphibiaWeb, Kaliforniai Egyetem, Berkeley (hozzáférés: 2012. június 16. )
 80. (in) Dale Roberts és Jean-Marc Hero, " nyugati foltos béka ", IUCN vörös listája veszélyeztetett fajokról,(megtekintés : 2012. június 16. )
 81. (in) Mark Staniszewski, " madagaszkári békák üregi: Genus Scaphiophryne (BOULENGER, 1882) ", a amphibian.co.uk, (megtekintés : 2012. június 16. )
 82. (in) Mr. Venesci, CJ Raxworthy, RA Nussbaum és F. Glaw, " A madagaszkári márványos varangyok Scaphiophryne marmorata komplexének átdolgozása, beleértve egy új faj leírását ", Herpetological Journal, vol. 13,, P. 69–79 ( online olvasás )
 83. (in) W. Federle, WJP Barnes, W. Baumgartner, P. Drechsler és JM Smith, " Nedves, de nem csúszós: határsúrlódás a fa béka tapadó lábujjpárnákban ", Journal of the Royal Society Interface, vol. 3, n o 10,, P. 689–697 ( DOI 10.1098 / rsif.2006.0135 )
 84. (in) Doris Mabel Cochran, a világ élő kétéltűi, Doubleday,( ISBN 978-0-241-90338-4, online olvasás ), p. 112
 85. (in) " Phyllomedusa aye-aye ", AmphibiaWeb (hozzáférés: 2012. június 14. )
 86. (a) Sharon B. Emerson és MAR Koehl, " Az interakció a viselkedési és a morfológiai változások a Evolution egy új mozgásszervi egyfajta" repülő békák ", Evolution, Vol. 44, N o 8,, P. 1931–1946 ( DOI 10.2307 / 2409604, 2409604 )
 87. (in) Sunny Shah és Rachna Tiwari, " rhacophorus nigropalmatus ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(megtekintés : 2012. június 11. )
 88. (in) " Wallace's Flying Frog Rhacophorus nigropalmatus " National Geographic: Animals (megtekintés ideje : 2012. június 5. )
 89. a b c d e f és g Stebbins és Cohen, p. 154-162
 90. (in) NB Davies és TR Halliday, " Mély károgások és értékelés a varangyok elleni harcban Bufo bufo ", Nature, vol. 274, n o 5672,, P. 683–685 ( DOI 10.1038 / 274683a0 )
 91. (in) David R. Long, " Energetika és szaporodás női Scaphiopus multiplicatusban Nyugat-Texasból ", Journal of Herpetology, Vol. 23, n o 2, P. 176–179 ( DOI 10.2307 / 1564026, 1564026 )
 92. (in) Alan Channing és Kim M. Howell, kétéltűek Kelet-Afrika, Comstock Publishing,( ISBN 0-8014-4374-1 ), p. 104–117
 93. (a) L. Sandberger, A. Töltegetőgépek, J. Doumbia, NS. Loua, C. Brede és MO. Rödel, A libériai Nimba varangy, Nimbaphrynoides liberiensis (Xavier, 1978) (kétéltűek: Anura: Bufonidae) újrafelfedezése és taxonómiai helyzetének újbóli értékelése, Zootaxa, Magnolia Press, vol. 4355,, P. 56–68 ( ISSN 1175-5334, online olvasás )
 94. (in) Perry W. Gilbert, Észrevételek a tojásokat Ambystoma maculatum, különös hivatkozással a zöld alga talált dans le tojás boríték, ökológia, vol. 23, n o 2, P. 215–227 ( DOI 10.2307 / 1931088, 1931088 )
 95. (in) Bruce Waldman és Michael J. Ryan, " Thermal előnyei kommunális tojás tömeglerakódását fa békák ( Rana sylvatica ) ", Journal of Herpetológia, Vol. 17, n o 1,, P. 70–72 ( DOI 10.2307 / 1563783, 1563783 )
 96. (in) Alberto R. Estrada és S. Blair Hedges : " A tetrapodák alsó mérethatáránál: egy új kicsinyített béka Kubából (Leptodactylidae: Eleutherodactylus) ", Copeia, vol. 1996-ban, n o 4,, P. 852–859 ( DOI 10.2307 / 1447647, 1447647 )
 97. (in) Kellie Whittaker és Peera Chantasirivisal, " leptodactylus pentadactylus ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(megtekintés : 2012. július 19. )
 98. (in) Kellie Whittaker, " vörösszemű levelibéka ", AmphibiaWeb, Berkeley, University of California,(megtekintés : 2012. július 19. )
 99. (in) KM Warkentin, " Adaptív plaszticitás a keltető korban: válasz a ragadozó kockázati kompromisszumokra ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 92, n o 8,, P. 3507–3510 ( DOI 10.1073 / pnas.92.8.3507 )
 100. B a b c d és e Stebbins és Cohen, p. 179-194
 101. (in) Deepthi D. Wickramasinghe, Kerri L. Oseen és Richard J. Wassersug, " Az étrend és a bél morfológiájának ontogenetikus változásai a nannophrys ceylonensis (dicroglossidae) félföldi tápjaiban ", Copeia, vol. 2007-ben, n o 4,, P. 1012–1018 ( 25140719 )
 102. (in) Peter Janzen, " nannophrys ceylonensis ", AmphibiaWeb, University of California, Berkeley,(megtekintve 2012. július 20-án )
 103. (in) " Tadpole Locomotion: Axiális mozgás és farokfunkciók nagy gerinc nélküli gerincesben " ( ArchívumWikiwixArchive.isMit kell tenni? ), On intl-icb.oxfordjournals.org (hozzáférés: 2013. november 6.) )
 104. (in) Martha L. Crump, "A fiatalabb ebihalak kannibalizmusa: a metamorfózis újabb veszélye ", Copeia, American Ichthyologists and Herpetologists Society, vol. 4, n o 4,, P. 1007–1009 ( DOI 10.2307 / 1445301, 1445301 )
 105. Stebbins és Cohen, p. 173-175
 106. (in) Boris Ivan Balinsky, " Animal development: Metamorphosis ", Encyclopedia Britannica (hozzáférés: 2012. augusztus 10. )
 107. Serre-Collet 2013, p. 49
 108. (in) Alexis C. Christmas, Hao Yuan Guo Mark Mandica és David L. Hu, "A békák nyelvet és viszkoelasztikus, nem newtoni nyálat használnak a zsákmány elkapására ", Journal of The Royal Society Interface, vol. 14, n o 127.,, P. 20160764 ( ISSN 1742-5689 és 1742-5662, PMID 28148766, DOI 10.1098 / rsif.2016.0764, online olvasás, konzultáció 2017. február 5-én )
 109. (in) HR Da Silva és XC De Britto Pereira, " mennyi gyümölcsöt ne gyümölcs-evő békák enni? Vizsgálat a Xenohyla truncata (Lissamphibia: Anura: Hylidae) étrendjén, Journal of Zoology, vol. 270, n o 4,, P. 692–698 ( DOI 10.1111 / j.1469-7998.2006.00192.x )
 110. (in) Donna Graham, " Északi leopárd béka ( Rana pipiens ) ", An Educator's Guide to South Dakota's Natural Resources (hozzáférés: 2012. augusztus 4. )
 111. (a) Stuart L. Pimm, " A szerkezet a táplálékláncok ", Elméleti populációbiológiai, vol. 16, n o 2, P. 144–158 ( PMID 538731, DOI 10.1016 / 0040-5809 (79) 90010-8, online olvasás )
 112. (in) KR Matthews és C. Miaud, " A kaliforniai Sierra Nevadában található hegyi sárga lábú béka ( Rana muscosa) korszerkezetének, növekedésének és hosszú élettartamának csontvázrajzi vizsgálata ", Copeia, vol. 2007-ben, n o 4,, P. 986-993 ( ISSN 0045-8511, DOI 10,1643 / 0045-8511 (2007) 7 [986: ASSOTA] 2.0.CO 2, olvasható online )
 113. (in) Frank Slavens és Kate Slavens, " Frog and Toad index ", Longevity (hozzáférés ideje: 2012. július 4. )
 114. (in) KB Storey, " Élet fagyott állapotban: adaptív stratégiák a hüllők és kétéltűek természetes fagyás toleranciájához ", American Journal of Physiology, Vol. 258, n o 3 Pt 2,, P. 559–568 ( PMID 2180324 )
 115. (in) ML Crump, " Szülői gondoskodás a kétéltűek körében ", Advances in the Study of Behavior, Advances in the Study of Behavior, vol. 25,, P. 109–144 ( ISBN 978-0-12-004525-9, DOI 10.1016 / S0065-3454 (08) 60331-9 )
 116. a b és c (en) JL Brown, V. Morales és K. Summers : Egy legfontosabb ökológiai tulajdonság vezérelte a kétpárti gondozás és a monogámia fejlődését egy kétéltűben, American Naturalist, vol. 175, n o 4,, P. 436–446 ( PMID 20180700, DOI 10.1086 / 650727 )
 117. (in) Jennifer A. Sheridan és Joanne F. Ocock, " Szülői gondozás Chiromantis hansenae-ban (Anura: Rhacophoridae) ", Copeia, vol. 2008-ban, n o 4,, P. 733–736 ( DOI 10.1643 / CH-07-225 )
 118. (in) JL Brown, V. Morales és K. Summers : "A szülői gondozás, az élőhely-szelekció és a lárvák élettörténetének divergenciája a perui mérgebékák két fajt foglal magában: kísérleti elemzés ", Journal of Evolutionary Biology, vol. 21, n o 6, 2008a, p. 1534–1543 ( PMID 18811668, DOI 10.1111 / j.1420-9101.2008.01609.x )
 119. (in) T. Grant, DR Frost, JP Caldwell, R. Gagliardo, CFB Haddad, PJR Kok, DB Means, BP Noonan, WE Schargel és W. Wheeler, " Dart-méreg békák és rokonaik (kétéltűek) filogenetikai szisztematikája " , Athesphatanura, Dendrobatidae), az Amerikai Természettudományi Múzeum Értesítője, vol. 299,, P. 1–262 ( ISSN 0003-0090, DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 299 [1: PSODFA] 2.0.CO; 2 )
 120. (in) René van Wijngaarden és Federico Bolaños, " Szülői gondozás Dendrobates granuliferusban (Anura: Dendrobatidae), a ebihal leírásával ", Journal of Herpetology, Vol. 26, n o 1,, P. 102–105 ( DOI 10.2307 / 1565037, 1565037 )
 121. (in) Maria Claudia Fandiño Horst Lüddecke és Adolfo Amézquita, " hím Colostethus subpunctatus (Anura: Dendrobatidae) vokalizálása és lárvaszállítása ", Amphibia-Reptilia, vol. 18, n o 1,, P. 39–48 ( DOI 10.1163 / 156853897X00297 )
 122. (in) " Common bába varangy, Alytes obstetricans ", Repties és kétéltűek Franciaországból (hozzáférés: 2012. július 30. )
 123. (in) " Proteins of Frog foam fészkek ", University of Glasgow (hozzáférés: 2012. augusztus 24. )
 124. (in) Laura DALGETTY és Malcolm W. Kennedy, Építsük haza hab túngara béka hab fészek építészet és háromfokozatú építési folyamat, Biology Letters, vol. 6, n o 3,, P. 293–296 ( PMID 20106853, PMCID 2880057, DOI 10.1098 / rsbl.2009.0934 )
 125. (in) " Assa darlingtoni ", Frogs Australia Network, (megtekintve 2012. augusztus 5. )
 126. (in) E. Semeyn, " Rheobatrachus silus ", Animal Diversity Web, Michigani Egyetem Állattani Múzeuma,(megtekintve 2012. augusztus 5. )
 127. (in) Fran Sandmeier, " Darwin béka ", AmphibiaWeb, (megtekintve 2012. augusztus 5. )
 128. (in) Henry M. Wilbur, Peter J. Morin és Reid N. Harris, " Anuran Responses to Predation Salamander ", BioScience, Oxford University Press On the American Institute of Biological Sciences, vol. 34, n o 4,, P. 257 ( DOI 10.2307 / 1309466, online olvasás )
 129. (in) George T. Barthalmus és William J. Zielinski : "A Xenopus bőrnyálka szájüregi dyskinesiákat indukál, amelyek elősegítik a kígyók elől való menekülést ", Pharmacology Biochemistry and Behavior, Vol. 30, n o 4,, P. 957–959 ( PMID 3227042, DOI 10.1016 / 0091-3057 (88) 90126–8 )
 130. (in) Catherine R. Darst és Molly E. Cummings, " Ragadozó tanulás a mérgező békák kevésbé mérgező modelljének utánzását támogatja ", Nature, vol. 440, n ° 7081,, P. 208–211 ( PMID 16525472, DOI 10.1038 / nature04297 )
 131. (in) CW Myers és JW Daly, " Dart-poison békák ", Scientific American, Vol. 248, n o 2, P. 120–133 ( PMID 6836257, DOI 10.1038 / tudományosamerikai0283-120 )
 132. (en) JM Savage, a kétéltűek és hüllők Costa Rica, University of Chicago Press,( ISBN 0-916984-16-8 )
 133. (in) WE Duellman, " Egyenlítői herpetofauna biológiája amazóniai Ecuadorban ", Kansas Egyetem Természettudományi Múzeum Vegyes Kiadvány, Vol. 65,
 134. (in) RA Saporito, HM Garraffo, MA Donnelly, G Edwards, JT Longino és JW Daly, " formicinae hangyák: ízeltlábú forrás a dendrobatid mérgebékák pumiliotoxin alkaloidjaihoz ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 101, n o 21,, P. 8045–8050 ( PMID 15128938, PMCID 419554, DOI 10.1073 / pnas.0402365101 )
 135. (in) BP Smith, J. Tyler, T. Kaneko, HM Garraffo, TF Spande és JW Daly, " Bizonyíték bioszintézisének alkaloidok pseudophrynamine egy ausztrál béka myobatrachid ( Pseudophryne ) és zár alá diétás pumiliotoxins ", Journal of Natural Termékek, vol. 65, n o 4,, P. 439–47 ( PMID 11975476, DOI 10.1021 / np010506a )
 136. (in) T. Grant, " Poison Dart Frog Vivarium ", Amerikai Természettudományi Múzeum (hozzáférés: 2012. július 7. )
 137. (in) Nicholas Arnold és Denys Ovenden, hüllők és kétéltűek Britannia és Európa, Harper Collins Publishers,( ISBN 0-00-219964-5 ), p. 73–74
 138. (in) Floyd E. Hayes, " A közelmúltban metamorfált varangyok ( Bufo has. Americanus ) antipredator viselkedése harisnyakötős kígyókkal ( Thamnophis s. Sirtalis ) való találkozás során ", Copeia, American Ichthyologists and Herpetologists Society, vol. 1989 n o 4,, P. 1011–1015 ( DOI 10.2307 / 1445987, 1445987 )
 139. (in) " Freaky Frogs ", National Geographic Explorer (hozzáférés: 2012. július 13. )
 140. (a) Vance Ferrell, " területi megoszlása ", Encyclopedia Evolution, 3. kötet, Evolution tények,(megtekintés : 2012. július 13. )
 141. (in) Paddy Ryan, " történet békák ", The Encyclopedia of New Zealand, (megtekintés : 2012. augusztus 20. )
 142. (in) Chris Dahl, Vojtech Novotny, Jiri Moravec és Stephen J. Richards, " A békák béta sokfélesége Új-Guinea, Amazónia és Európa erdõiben: ellentétes trópusi és mérsékelt égövi közösségek ", Journal of Biogeography, 1. évf. 36, n o 5,, P. 896–904 ( DOI 10.1111 / j.1365-2699.2008.02042.x )
 143. (in) " Cyclorana platycephala ", békák Ausztrália Network,(megtekintve 2012. július 20-án )
 144. (in) Guillaume Lecointre és Hervé Le Guyader, filogenetikai besorolása nappali, Belin,, 512 p.
 145. a és b (en) David Cannatella, " Anura ", az Életfa web projekt,(megtekintés : 2012. augusztus 8. )
 146. (in) LS Ford és DC Cannatella, " A békák főbb kládjai ", Herpetológiai monográfiák, vol. 7,, P. 94–117 ( DOI 10.2307 / 1466954, 1466954 )
 147. (in) J. Faivovich, CFB Haddad, PCA Garcia, DR Frost, JA Campbell és WC Wheeler, "A Hylidae békacsoport szisztematikus áttekintése, különös tekintettel a Hylinae-re: Filogenetikai elemzés és felülvizsgálat ", az American Museum of Természettörténet, vol. 294,, P. 1-240 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2005) 294 [0001: SROTFF] 2.0.CO; 2 )
 148. (in) SL Kuzmin, " Pelophylax esculentus " on amphibiaweb.org, (megtekintés : 2012. október 12. )
 149. (in) S. Köhler, " Részleges reproduktív izoláció mechanizmusai egy romániai Bombina hibrid területen ", disszertációs tézisről, (megtekintés : 2012. június 5. )
 150. ^ A világ kétéltű fajai, hozzáférés: 2014. szeptember 17
 151. (in) Diego San Mauro Miguel Vences, Marina Alcobendas, Rafael Zardoya és Axel Meyer : " Az élő kétéltűek kezdeti diverzifikálása megelőzte a Pangea felbomlását ", The American Naturalist, vol. 165, n o 5,, P. 590–599 ( PMID 15795855, DOI 10.1086 / 429523, 429523 )
 152. (in) Zhang Peng, Zhou Hui, Chen Yue Qin, Liu Yi Fei és Liang-Hu Qu, " kitekintés az élő kétéltűek eredetére és filogenitására vonatkozó mitogenomikus módszerekkel ", Systematic Biology, vol. 54, n o 3,, P. 391–400 ( DOI 10.1080 / 10635150590945278 )
 153. (in) David Marjanović és Michel Laurin, " Fosszíliák, molekulák, divergencia idők és a lissamphibiánok eredete ", Systematic Biology, vol. 56, n o 3,, P. 369–388 ( DOI 10.1080 / 10635150701397635 )
 154. (in) R. Sándor Pyron, " Eltérés idő becslése segítségével fosszíliák terminál taxonok eredetét lissamphibia ", Systematic Biology, vol. 60, n o 4,, P. 466–481 ( DOI 10.1093 / sysbio / syr047 )
 155. (in) Anne Casselman, " " Béka-amander "fosszilis kétéltű Lehet hiányzó láncszem ", National Geographic News,(megtekintve 2012. július 5. )
 156. (in) Jason S. Anderson, Robert R. Reisz, Diane Scott, Nadia B. Fröbisch S. és Stuart Sumida, " A szár batrachian Texas korai perméből és a békák és szalamandrák eredete ", Nature, vol. 453, n o 7194,, P. 515–518 ( PMID 18497824, DOI 10.1038 / nature06865 )
 157. a és b (en) David Cannatella, " Triadobatrachus massinoti ", az élet fáján, (hozzáférés : 2008. június 26. )
 158. (in) Z. Roček, Kétéltű biológia: Paleontológia: A kétéltűek evolúciós története, vol. 4, Surrey Beatty & Sons,( ISBN 0-949324-87-6, online olvasás ), fejezet. 14. („mezozoikus kétéltűek”), p. 1295–1331
 159. We (in) DB Weishampel, P. Dodson és Osmólska H., (szerk.) (Szerk.) Dinoszaurusz terjesztés (korai jura, Észak-Amerika): The Dinosauria (2. kiadás), University of California Press,( ISBN 978-0-520-24209-8 ), p. 530–532
 160. (in) Neil H. Shubin és Farish A. Jenkins, " Egy korai jura ugró béka ", Nature, vol. 377, n o 6544,, P. 49–52 ( DOI 10.1038 / 377049a0 )
 161. (in) J. Foster, Jurassic West: a dinoszauruszok a Morrison-formáció és a világukat, Indiana University Press,( ISBN 0-253-34870-6 ) , „Anura (békák)”, p. 135–136
 162. (in) AC Wilson, VM Sarich és LR Maxson, " A gének átrendeződésének fontossága az evolúcióban: bizonyítékok a kromoszomális, fehérje és anatómiai evolúció sebességével kapcsolatos tanulmányokból ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 71, n o 8,, P. 3028–3030 ( DOI 10.1073 / pnas.71.8.3028, online olvasás )
 163. (in) SE Evans, EH Jones és DW Krause, " Óriási béka dél-amerikai rokonsággal a madagaszkári késő krétából ", Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 105, N o 8,, P. 2951–2956 ( PMID 18287076, PMCID 2268566, DOI 10.1073 / pnas.0707599105 )
 164. Marjanović, D. & Laurin, M. (2007) Fosszíliák, molekulák, divergencia idők és a Lissamphibians származása [1] . Szisztematikus biológia 56, 369-388.
 165. (in) R. Sándor Pyron és John J. Wiens, széles körű fejlődéstörténetét kétéltűek közül több mint 2800 faj, és a felülvizsgált osztályozási fennmaradt békák, szalamandrák és lábatlan kétéltűek, molekuláris filogenetikájának és Evolúció, vol. 61, n o 2, P. 543–583 ( PMID 21723399, DOI 10.1016 / j.ympev.2011.06.012, online olvasás )
 166. (a) DR Frost, T. Grant, JN Faivovich, HR Bain, A. Haas, CLFB Haddad, RO De Sá, A. Channing, Mr. Wilkinson, SC Donnellan, CJ Raxworthy, JA Campbell, BL Blotto, P. Moler, RC Drewes, RA Nussbaum, JD Lynch, DM Green és WC Wheeler, " A kétéltű életfa ", az Amerikai Természettudományi Múzeum Értesítője, vol. 297,, P. 1–291 ( DOI 10.1206 / 0003-0090 (2006) 297 [0001: TATOL] 2.0.CO; 2 )
 167. (in) Henicke MP Duellman, WE, Trueb, L. eszközök, DB, MacCulloch, RD és Hedges, SB, " Egy új család béka (Anura: Terrarana) Dél-Amerikából és a kibővített élő kládba által feltárt fejlődő molekuláris törzsfejlődés, Zootaxa, vol. 2211,, P. 1–35 ( online olvasás )
 168. (en) JM Hoekstra, JL Molnar, Mr. Jennings, C. Revenga, MD Spalding, TM Boucher, JC Robertson, TJ Heibel és K. Ellison, " Édesvízi ökorégió által globálisan veszélyeztetett kétéltű fajok száma ", The Global of Atlas Megőrzés: Változások, kihívások és lehetőségek a különbségtételre. , A Természetvédelmi Hivatal,(megtekintve 2012. szeptember 5. )
 169. (in) SN Stuart, Song, NA Cox, BE Young, ASL Rodrigues, DL Fishman és RW Waller, " Állapot és tendenciák a kétéltű kihalások világszerte Elutasítja ", Science, vol. 306, n o 5702,, P. 1783–1786 ( PMID 15486254, DOI 10.1126 / science.1103538 )
 170. (in) J. Alan Pounds, PL Michael Fogden, Jay M. Savage és George C. Gorman, " A kétéltűek csökkenésének null modelljeinek tesztjei trópusi hegyek voltak ", Conservation Biology, vol. 11, n o 6,, P. 1307–1322 ( DOI 10.1046 / j.1523-1739.1997.95485.x )
 171. (in) "A kétéltűek világszerte csökken: mekkora a probléma, mi az oka és mit lehet tenni? », AmphibiaWeb,(megtekintés : 2012. október 15. )
 172. (in) " Békapopuláció elsősorban a forgalom miatt csökken ", New Scientist, ( online olvasás, konzultáció 2012. július 13-án )
 173. (in) MJ Voordouw, D. Adama, B. Houston és P. Govindarajulu, " A patogén chytrid gomba, a Batrachochytrium dendrobatidis előfordulása északi leopárd békák veszélyeztetett populációjában, Rana pipiens ", BMC Ecology, vol. 10, n o 6,( DOI 10.1186 / 1472-6785-10-6 )
 174. (in) Elizabeth M. Harp és James W. Petranka, " ranavírusok fafékákban ( Rana sylvatica ): Potenciális terjedési és entreális források a tavakban ", Journal of Wildlife Diseases, vol. 42, n o 2, P. 307–318 ( PMID 16870853 )
 175. (in) Kathryn Phillips, nyomon követése a Vanishing békák, Penguin Books,( ISBN 0-14-024646-0 )
 176. (in) Karen R. Lips, " hanyatlása trópusi hegyvidéki kétéltű fauna ", Conservation Biology, vol. 12,, P. 106–117 ( DOI 10.1111 / j.1523-1739.1998.96359.x, 2387466 )
 177. (in) Andrew R. Blaustein és Pieter TJ Johnson, " A komplexitás deformált kétéltűek ", Frontiers in Ecology és Környezetvédelmi, Vol. 1, n o 2, P. 87–94 ( DOI 10.1890 / 1540-9295 (2003) 001 [0087: TCODA] 2.0.CO; 2, olvassa el online )
 178. (a) JG Burkhart, G. Ankley H. Bell, H. Carpenter, D. Fort, D. Gardiner, H. Gardner, R. Hale, JC Helgen, P. Jepson, D. Johnson, M. Lannoo, D. Lee, J. Lary, R. Levey, J. Magner, C. Meteyer, MD Shelby és G. Lucier, Stratégiák a rossz formában kialakult békák környezeti egészségre gyakorolt ​​hatásainak értékelésére, Environmental Health Perspectives, vol. 108, n o 1,, P. 83–90 ( PMID 10620528, PMCID 1637865, DOI 10.2307 / 3454299, 3454299 )
 179. (in) Richard Black, " Új békaközpont a londoni állatkert számára ", a BBC News, ( online olvasás, konzultáció 2008. november 3-án )
 180. (in) " Nemzeti helyreállítási terv a déli korboreus békához (Pseudophryne megerősítette): 5. Korábbi helyreállítási intézkedés ", Environment.gov.au (hozzáférés: 2008. november 3. )
 181. (in) Baktérium ígéretesnek elrémisszem globális kétéltű gyilkos, Physorg.com,(megtekintés : 2008. november 3. )
 182. (in) " Project lancé a békaölő gomba elleni küzdelemhez ", The Guardian 2009. május 12, május 12 (megtekintve: 2009. július 19. )
 183. (in) " Panama Amphibian Rescue and Conservation Project " az amphibianrescue.org oldalon (hozzáférés: 2012. október 15. )
 184. (in) " 2008: A béka éve " a bgci.org oldalon, (megtekintés : 2012. július 13. )
 185. (in) Michael J. Tyler, ausztrál békák, Penguin Books,( ISBN 0-670-90123-7 ), p. 111.
 186. (in) Elizabeth Cameron, " Cane varangy ", Ausztrál Múzeum,(megtekintés : 2012. szeptember 12. )
 187. a és b (in) IG Warkentin, D. Bickford, NS Sodhi és JA Corey, " Egg békák a kihalásig ", Conservation Biology, vol. 23, n o 4,, P. 1056–1059 ( PMID 19210303, DOI 10.1111 / j.1523–1739.2008.01165.x )
 188. (in) " Tenyésztett vízi fajok információs programja: Rana catesbeiana ", FAO Halászati ​​és Akvakultúra Osztály (hozzáférés: 2012. július 5. )
 189. C. Mammina, L. Cannova, S. Carfì Pavia és A Nastasi, „ Endemikus jelenléte Salmonella enterica szerotípus Cerro Olaszország déli ”, Euro rendsze, vol. 5, n o 7,, P. 84-86
 190. ^ Cl. Richard, " Az Aeromonas hydrophiláról ", Medicine and Infectious Diseases, vol. 18, n o 2, P. 92
 191. (in) " Kaliforniai iskolák vezető verseny a boncolások megállításához ", az Állatvédelmi Intézet, ( online olvasás, hozzáférés : 2012. június 17 )
 192. (in) David Ames Wells, A tudomány a közös dolog: egy ismerős magyarázata az első elvek fizikai tudomány. Az iskolák, a családok és a fiatal diákok, ( online olvasható ), p. 290
 193. (in) " stannius ligation ", online biológia, (megtekintve 2012. augusztus 5. )
 194. (a) S. Sarkar, " Lancelot Hogben, 1895-1975 ", Genetics, vol. 142, n o 3,, P. 655–660 ( PMID 8849876, PMCID 1207007 )
 195. (in) Christen Brownlee, " Nuclear Transfer: Bringing in the Clones ", Proceedings of the National Academy of Sciences, Amerikai Egyesült Államok (hozzáférés: 2012. október 21. )
 196. (in) L. Browder és L. Iten, " Xenopus mint modellrendszer a fejlődésbiológiában ", dinamikus fejlődés, Calgary Egyetem(megtekintés : 2012. június 17. )
 197. (in) S. Klein, " A Xenopus tropicalis mint genetikai modell potenciáljának fejlesztése ", a Trans-NIH Xenopus munkacsoportja (hozzáférés: 2006. március 9. )
 198. (in) " Xenopus tropicalis ", Joint Genome Institute (hozzáférés: 2012. július 13. )
 199. (a) SE Vancompernolle, RJ Taylor, K. Oswald-Richter, J. Jiang, BE Youree, JH Bowie, J. Tyler, Mr. Conlon, D. Wade, C. Aiken, TS Dermody, VN Kewalramani AZ Rollins- Smith és D. Unutmaz : „A kétéltű bőréből származó antimikrobiális peptidek hatékonyan gátolják az emberi immunhiányos vírusfertőzést és a vírus átvitelét a dendritikus sejtekből a T-sejtekbe, Journal of Virology, vol. 79, n o 18,, P. 11598–11606 ( PMID 16140737, PMCID 1212620, DOI 10.1128 / JVI.79.18.11598–11606.2005 )
 200. (in) G. Phillipe és L. Angenot, " Legutóbbi fejlemények a dart- és nyílmérgek terén ", Journal of Ethnopharmacology, Vol. 100, n csont 1-2,, P. 85–91 ( PMID 15993556, DOI 10.1016 / 2005.05.022 .
 201. (in) T. Lyttle, D. Goldstein és J. Gartz : " Bufo varangyok és bufotenin: tények és fikciók az állítólagos év pszichedelikus körülményeiről ", Journal of Psychoactive Drugs, Vol. 28, n o 3,, P. 267–290 ( PMID 8895112, DOI 10.1080 / 02791072.1996.10472488 )
 202. (in) T. Lyttle, " Visszaélés és legenda a" varangy nyalás "jelenségben ", International Journal of Addiction, 1. évf. 28, n o 6,, P. 521–538 ( PMID 8486435 )
 203. a és b (en) Charles W. Myers, John W. Daly és Borys Malkin, A veszélyesen mérgező új béka ( Phyllobates ) által használt Embera indiánok a nyugati Kolumbia, a vita blowgun gyártás és dart mérgezés, értesítője Amerikai Természettudományi Múzeum, vol. 161,, P. 307-366 ( online olvasás )
 204. (in) Roger Ebert, " Chuck Jones: Három Rajzfilmek (1953-1957) ", Chicago Sun-Times, ( online olvasás, konzultáció 2012. június 30-án )
 205. (in) Grimm testvérek, " A béka herceg ", a web keleti részén (megtekintés: 2012. június 30. )
 206. (in) " Walk of Fame, Kermit the Frog Award with a star in the Hollywood Walk of Fame, 2002. december 1. ", Walkoffame.com (megtekintve 2012. június 30. )
 207. (in) William E. Burns, boszorkányüldözése Európában és Amerikában: An Encyclopedia, Greenwood Publishing Group,( ISBN 0-313-32142-6, online olvasás ), p. 7
 208. (in) Katherine Berrin és Larco Múzeum, szelleme ősi Peru: Kincsek a Museo Arqueológico Rafael Larco Herrera, New York, Thames and Hudson,( ISBN 0-500-01802-2 )
 209. (in) B. Gratwicke, " A panamai aranybéka " a Panama kétéltű mentési és természetvédelmi projektjén,